OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Morţi de război la Dragoslavele


În Primul Război Mondial, începând cu 15 octombrie 1916, Armata Română s-a implicat în lupte violente la Dragoslavele, jud. Argeş, după ce Armata Germană, care ocupase Rucărul la 14 octombrie 1916, desfăşura acţiuni de urmărire, intenţionând să rupă frontul. În acest sens, generalul Falkenhayn a aruncat în luptă Divizia a 12-a bavareză, iar la 16 octombrie 1916 germanii au atacat muntele Căpitanu, apărat de Regimentul 50 Infanterie „Putna”.
Deşi germanii au rupt frontal, ajungând la 8 km de Câmpulung, locul unde s-a retras Regimentul 50 Infanterie, apărarea Armatei Române a fost reorganizată, iar până la 19 octombrie 1916 germanii au fost respinşi. Cele două tabere şi-au consolidat tranşeele într-un decor de iarnă: românii pe Muntele Mateiaş, iar germanii la Dragoslavele.
În contextul în care Armata Germană a rupt apărarea la Jiu, militarii români implicaţi în frontul Mateiaş-Dragoslavele au primit ordinul de retragere, la 29 noiembrie 1916, deplasându-se spre Târgovişte, locul unde, în perioada 1-3 decembrie 1916, s-a desfăşurat o bătălie sângeroasă în care au fost implicate Diviziile 12 şi 22 Infanterie şi Corpului I german.
Militarii care au murit în luptele de la Dragoslavele au fost înhumaţi în două necropole de război: Cimitirul eroilor „Gura Pravăţului” şi Cimitirul de onoare de la biserica „Adormirea Maicii Domnului”.
Mormintele de la „Gura Pravăţului” au fost amenajate de armata germană în comuna Dragoslavele, jud. Argeş, lângă actuala şosea naţională Câmpulung-Rucăr. În perioada 1929-1931, cimitirul a fost reamenajat, în cadrul acestuia fiind centralizate osemintele morţilor de război exhumate din bazinele văilor Dâmboviţa şi Argeşel.
În Cimitirul eroilor „Gura Pravăţului” sunt centralizaţi peste 1.000 morţi de război de naţionalitate română, austriacă şi germană.
Al doilea cimitir de onoare al eroilor a fost amenajat de armata germană, în anii 1916-1917, în spatele bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Dragoslavele. Necropola de război a fost reamenajată în perioada 1929-1931.
În cimitir sunt înhumaţi peste 400 morţi de război germani, decedaţi în Primul Război Mondial, foşti combatanţi ai diviziilor 76 şi 12 bavareze.
Evidenţa morţilor de război români din Primul Război Mondial, identificaţi nominal şi centralizaţi la Dragoslavele, poate fi accesată pe pagina de internet a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război din Primul Război Mondial.