OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Eroii români din Spitalul de Campanie 160 din orașul Sinaia


În Primul Război Mondial, ca urmare a luptelor de pe Valea Prahovei și a deceselor din spital, pe raza orașului Sinaia au fost amenajate două cimitire de onoare, la Cazino și lângă Cimitirul Șețu. Eroii înhumați în cele două necropole de război au fost exhumați, în anul 1923, fiind reînhumați în două cimitire diferite: în noul cimitir de onoare de peste drum de Cazinoul Sinaia și în cimitirul de la Timișul de Sus.
Potrivit datelor din arhivă, în Cimitirul de onoare din orașul Sinaia sunt confirmați ca morți și înhumați 44 de militari, identificați nominal, ai Armatei române.
Documente noi, păstrate la Arhivele Militare Naționale Române, conțin date despre un număr mai mare al morților de război români identificați nominal, raportați ca morți în Spitalul de Campanie 160 din orașul Sinaia.
Dintre toți militarii consemnați ca decedați în spitalul menționat, numai doi sunt confirmați ca înhumați în Cimitirul de onoare Cazino: slt. Ionescu V. Marin, din Regimentul 6 Vânători (în etate de 34 de ani, originar din Mihăileștii de Sus, jud. Olt, decedat la 31.10.1916) și caporalul Constantin Gheorghe din Compania 2 Telegrafiști (în vârstă de 22 de ani, născut în Prundulești, jud. Dâmbovița).
Având în vedere că și la Cazino dar și la Timișul de Sus au fost centralizați morți de război români neidentificați nominal exhumați din orașul Sinaia, nu se știe cu certitudine în care din cele două necropole își dorm somnul de veci cei 100 de eroi români decedați în Spitalul de Campanie 160. Analizând gradele/ocupațiile militarilor decedați se poate constata tragismul unui astfel de conflict. Astfel, unul dintre eroi este Gheorghe Badagă, copil de trupă, în vârstă de 15 ani. Un alt caz este cel al medicului Leon Paper, de 21 din Iași, care a murit în spitalul în care a îngrijit bolnavii.
Exemplele continuă cu persoane care au fost implicate în efortul de război al Armatei române: Marin Sofronie (muncitor originar din jud. Giurgiu) și Bunea Constantin (în vârstă de 49 de ani, care a îndeplinit atribuțiile funcției de milițian).
Evidența eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial, care au murit în Spitalul de Campanie 160 din orașul Sinaia, poate fi consultată la secţiunea Lista morţilor de război din Primul Război Mondial.