OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Cimitirele de onoare din oraşul Podul Iloaiei, judeţul Iaşi




În orașul Podul Iloaiei din judeţul Iaşi au fost amenajate, în perioada interbelică și după al Doilea Război Mondial, cimitire de onoare pentru militarii români şi pentru cei aparținând altor armate, decedaţi în cele două conflagrații mondiale.
Eroii din Primul Război Mondial au fost înhumați, inițial, în două cimitire. Primul a fost amenajt în incinta cimitirului comunal, înhumările începând cu data de 28.12.1916, fiind vorba despre militarii decedaţi în spitalele din zonă de tifos exantematic sau febră recurentă.
Cel de al doilea cimitir, cel militar, a fost situat la 1 km de comuna Podul Iloaiei, pe Şoseaua Naţională Podul Iloaiei-Târgu Frumos.
În această necropolă existau două parcele cu morminte comune de eroi, români şi străini, decedaţi în Primul Război Mondial.
Datorită numărului mare al militarilor înhumaţi aici şi având în vedere faptul că în acest cimitir urmau a se continua centralizările de oseminte din regiune, s-a căutat un alt teren pentru reînhumare.  
În cursul anului 1936, a început operațiunea de centralizare a mormintelor eroilor din cele două necropole, inclusiv a celor aflate pe teritoriul localităţii, într-o singură parcelă. Aceasta a fost amenajată în cimitirul din centrul orașului (astăzi, Cimitirul „Eternitatea” de pe strada Eternității), în latura dreaptă, deoarece avea o mai mare vizibilitate. Astfel, din cele circa 1.416 morminte, puţine mai puteau fi identificate, neexistând un plan cu parcela şi numărul corespunzător mormântului, soluţia care trebuia adoptată fiind aceea a construirii unei cripte şi amenajarea unui număr mic de morminte individuale (12 morminte a câte 2 eroi fiecare).
Mormintele au fost împrejmuite cu borduri, iar crucile au fost confecţionate din beton, fiind inscripţionate cu gradul şi numele eroilor.
În noul cimitr au fost depuse, în criptă, osemintele a 1.403 morţi de război români identificaţi, iar în morminte individuale, au fost înhumaţi 24 de eroi români identificaţi. Mormintele erau dispuse în faţa osuarului. Parcela astfel amenajată urma a fi dată în administrare Bisericii ortodoxe.
Evidența nominală a morților de război înhumați în această necropolă poate fi accesată la secțiunile Lista morților de război din Primul și al Doilea Război Mondial și la Eroii României.
*
În oraşul Podul Iloaiei Aşezământul Naţional „Regina Maria“ pentru Cultul Eroilor a amenajat, în anul 1948, în curtea bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae“, mormintele militarilor români, germani şi sovietici decedaţi în bătăliile desfăşurate în regiune în cel de Al Doilea Război Mondial.
În această necropolă, organizată în nouă parcele, sunt înhumaţi militari români, germani şi sovietici identificaţi, decedaţi în cea de-a doua conflagrație mondială, iar în osuar sunt depuse osemintele unor militari români şi germani neidentificaţi, decedaţi în acelaşi conflict mondial.
Statistica privind numărul şi naţionalitatea morţilor de război înhumaţi în această necropolă este următoarea: în morminte individuale şi în osuar, 772 militari. Dintre aceştia, 641 sunt militari români identificaţi, 80 sunt militari sovietici (3 identificaţi şi 77 neidentificaţi) şi 47 sunt militari germani (43 identificaţi şi 4 neidentificaţi). Din cei 641 morți de război români, 594 sunt înhumaţi în morminte individuale şi 47 sunt depuşi în osuar.
Militarii germani sunt înhumaţi în 27 de morminte individuale, iar în osuar sunt depuse osemintele a 20 de militari neidentificați.
Accesul în acest cimitir se face din şoseaua naţională Iaşi-Paşcani.
Intrarea în cimitir este marcată de o poartă monumentală pe frontispiciu căreia se găseşte următoarea inscripţie: CIMITIRUL EROILOR. Pe cei doi stâlpi care încadrează poarta sunt inscripţionate următoarele texte: RIDICAT DE AŞEZĂMÂNTUL CULTUL EROILOR 1948; CIMITIR CENTRALIZATOR AL OSTAŞILOR CĂZUŢI ÎN REGIUNE ÎN AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL.
Monumentul central, care are la bază osuarul, este reprezentat de o cruce memorială, de dimensiuni impresionante, realizată din beton (8 m lungime şi 4 m lăţime). Pe placa de marmură, plasată pe soclul monumentului, se găseşte următoarea inscripţie: AICI ODIHNESC OSEMINTELE OSTAŞILOR NECUNOSCUŢI CĂZUŢI ÎN REGIUNE
Evidența nominală a militarilor identificați, înhumați în această necropolă, poate fi accesată la secțiunea Lista morților de război din al Doilea Război Mondial .