OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Ofițeri ai Armatei române – morți, răniți și dispăruți pe Frontul de Est

Luptele de pe Frontul de Est (1941-1944) au scos în evidență capacitatea combativă a militarilor români, dar și spiritul de sacrificiu al acestora în momentele critice ale luptelor.
Una dintre lupte s-a desfășurat începând cu 11 august 1941, când Corpul 5 Armată a ordonat Diviziei 3 Infanterie să rupă apărarea sovietică între satul Karpovka și Cota 102.
Lovitura principală a căzut în sarcina Regimentului 30 Dorobanți și a Regimentului 1 Vânători, iar Regimentul 4 Dorobanți și Batalionul 2 Asalt au rămas în eșalonul doi, având sarcina de a se deplasa în spatele Regimentului 30 Dorobanți.
Luptele au durat 12 zile, timp în care militarii români au atacat în repetate rânduri, în pofida ploii și a barajului de artilerie efectuat de sovietici.
Raportul prezentat la postul de comandă al Regimentului 1 Vânători a scos în evidență pierderile Armatei române: 66 de ofițeri (24 de morți și 42 răniți/dispăruți), 63 de subofițeri (un mort și 62 de răniți/dispăruți) și 2.212 soldați (730 decedați/dispăruți și 1482 de răniți).
Din rândul Regimentului 4 Dorobanți s-a evidențiat un pluton de mitraliere, amplasat pe o cotă ce permitea controlarea câmpului de luptă, având sarcina de a sprijini înaintarea infanteriștilor români. Deși a fost contraatacat violent de infanteria sovietică, plutonul a rămas pe loc, refuzând retragerea și primind în plin loviturile inamice. La 16 august, când infanteriștii români au recucerit zona în care a luptat plutonul de mitraliere, i-au identificat pe servanții căzuți în jurul pieselor, iar comandantul plutonului, slt. Marius V. Dumitrescu, șeful promoției 1941, a fost identificat fără suflare, căzut peste mitraliera pe care o deservise. Acesta s-a născut la data de 12 august 1920, la Enoșești, plasa Oltu de Sus în județul Romanați (în prezent localitate componentă a orașului Piatra Olt, în județul Olt). Pentru faptele sale de arme a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”. Corpul neînsuflețit al slt. Dumitrescu a fost înhumat în localitatea Feșterevo, Ucraina.
Pilda slt. Dumitrescu nu a fost singulară. Peste 2000 de ofițeri și subofițeri ai Armatei Române au murit (1.113), au fost răniți (250) sau au fost dați dispăruți (655) în luptele de pe Frontul de Est.
Evidenţa nominală a ofițerilor și a subofițerilor români, morți, răniți și dispăruți pe Frontul de Est, poate fi consultată la secţiunea Lista morţilor de război din al Doilea Război Mondial, aceasta având trei file (morți, răniți și dispăruți), menționându-se, acolo unde au fost identificate consemnări, detalii despre data nașterii, a morții și statul pe teritoriul căruia a fost amenajat mormântul.
În funcție de identificarea unor noi documente de arhivă, evidența va fi completată de cercetătorii Oficiului Național pentru Cultul Eroilor în anul 2024.