Concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!”
CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE
Regulamentul concursului
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor anunţă lansarea, în data de 11.09.2023 a celei de-a XLVI-a ediţii a concursului, cu premii, „Să nu ne uităm eroii!”.
Concursul cuprinde o serie de 20 de întrebări şi se va finaliza în data de 04.12.2023.
Tematica concursului se adresează tuturor celor pasionaţi de istorie şi de cultul eroilor la români.
Rezultatele, numele câştigătorilor, precum şi răspunsurile corecte la întrebări vor fi afişate pe site-ul Oficiului începând cu data de 18.12.2023
Vă aşteptăm să participaţi la concurs!
Întrebări pentru concursul „Să nu ne uităm eroii!“, ediţia a XLVI-a
1. Din ce armă proveneau militarii eroi români înhumați, în timpul Primului Război Mondial, în cimitirul satului Popăuți (raion Reghina, Republica Moldova)?
a) Infanterie
b) Artilerie
c) Cavalerie
2. Cine a asigurat funcțiile de director și director general al Societății „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, respectiv Societatea „Cultul Eroilor”, în perioada anilor 1920-1939?
a) gl. Radu Makarovitsch
b) gl. Nicolae Negreanu
c) gl. Ion Manolescu
3. În memoria cărui ofițer al Armatei române a fost realizat bustul din bronz amplasat în incinta Bazei 2 Logistice Sud din garnizoana Târgoviște?
a) col. Grigore Bădulescu
b) col. Dumitru Băltărețu
c) col. Gheorghe Iacobini
4. Care este numele localității doljene în al cărui cimitir civil sunt înhumate două orfane de război, Alexandrina Cârstea și Fuior Constanța, decedate în timpul Primului Război Mondial?
a) Calafat
b) Craiova
c) Băilești
5. În ce oraș austriac au fost înhumați cei peste 40 de eroi proveniți dintre prizonierii de război români constrânși să muncească, în timpul Primului Război Mondial, la o fabrică de muniție din zona localității Moosbierbaum?
a) Tulln an der Donau
b) Sommerein
c) Bruckneudorf
6. Care este numele codificat a celei de-a doua bătălii purtate de trupele româno-germane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru cucerirea fortăreței Sevastopolului?
a) „Zitadelle”
b) „Störfang”
c) „Uranus”
7. În care dintre localitățile de mai jos au fost înhumați o parte dintre eroii români morți la datorie în luptele din „Bătălia pentru București”?:
a) Finta
b) Bălăria
c) Flămânda
8. Care este numele cartierului bucureștean în perimetrul căruia s-a desfășurat, în toamna anului 2022, ceremonia de repatriare, în Italia, a osemintelor unui militar italian decedat în timpul Primului Război Mondial?
a) Colentina
b) Ghencea
c) Pipera
9. În curtea cărui muzeu din Bucureşti se află monumentul dedicat eroilor din Regimentul IV Ilfov nr. 21, căzuţi în Războiul de Independenţă?
a) Muzeul Naţional Cotroceni
b) Muzeul Naţional de Istorie a României
c) Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I”
10. Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, a murit în 1917, în luptele de la Mărăşeşti. Corpul eroinei este înhumat la:
a) Mărăşeşti
b) Mărăşti
c) Târgu Jiu
11. În luna mai a anului în curs, în Parcul „Carol I” din Capitală au fost organizate mai multe manifestări comemorative. Ce eveniment au marcat aceste activități?
a) Centenarul Ostașului Necunoscut
b) Centenarul Primului Război Mondial
c) Centenarul înființării Societății „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”
12. Pe raza cărei comune se află edificiul cunoscut sub numele de „Mausoleul de la Mateiaş“, ridicat în memoria militarilor români căzuţi în Primul Război Mondial?
a) Poienarii de Muscel
b) Valea Mare Pravăț
c) Dragoslavele
13. Cum este intitulat unul dintre proiectele Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, care are un pronunțat caracter educativ-comemorativ și ai cărui beneficiari sunt elevii din învățământul preuniversitar din Capitală?
a)„Suflet de român”
b)„Eroi şi morminte”
c) „Erou în suflet de copil”
14. În ce localitate franceză s-au desfășurat, în toamna anului 2018, activitățile comemorative dedicate Zilei Armistițiului (11 noiembrie), organizate în comun de ministerele apărării din Franța și România?:
a) Soultzmatt
b) Haguenau
c) Dieuze
15. În prima jumătate a anului 1945, trupele române au luptat pe teritoriul fostei Cehoslovacii. După război, în anii 1951-1952, osemintele eroilor români morți pe teritoriul actualei Slovacii au fost centralizate într-un mare cimitir de onoare amenajat în orașul slovac:
a) Zvolen
b) Brno
c) Krupina
16. În luna noiembrie a anului 1916, în contextul desfășurării „Bătăliei pentru București”, trupele române au atacat inamicul printr-o acțiune impetuoasă, rămasă în istorie sub numele de:
a) Manevra de la Flămânda
b) Șarja de la Robăbești
c) Șarja de la Prunaru
17. Care este numele eroului luptelor de la Oituz si Mărăşeşti, autorul devizei „Pe aici nu se trece!“?:
a) General Alexandru Averescu
b) General Gheorghe Mărdărescu
c) General Eremia Grigorescu
18. Care este numele elevului de şcoală militară care, în luna mai a anului 1923, a fost desemnat să aleagă sicriul cu osemintele Ostaşului Necunoscut ?
a) Almarii Mihai
b) Armaşoiu Ştefan
c) Amilcar Săndulescu
19. Cu ce sărbătoare religioasă creştină coincide Ziua Eroilor?
a) Paşti
b) Înălţarea Domnului
c) Sfântul Ioan Botezătorul
20. Unul dintre eroii Primului Război Mondial, generalul David Praporgescu a murit în anul 1916, în luptele de la/pe:
a) Valea Oltului
b) Mărăşeşti
d) Dragoslavele
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor
lansează cea de-a XVI-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 11.09 – 04.12.2023
Aşteptăm participarea dumneavoastră, la cele două secțiuni ale concursului!
Secţiunea pictură/desen, cu tema „Eroul familiei mele şi trecutul ţării mele”;
Secţiunea eseu, cu tema „Eroul familiei mele şi prezentul ţării mele”.
Vor fi declarate câştigătoare 6 lucrări (câte 3 pentru fiecare secţiune), care vor obţine cele mai bune punctaje, conform criteriilor prezentate în Regulamentul Concursului. Numele câştigătorilor vor fi afişate pe site-ul instituţiei, începând cu data de 15.12.2023.
Premiile constau în cărţi cu tematică istorică, iar lucrările participanţilor vor fi expuse într-un stand, cu prilejul Zilei Porţilor Deschise, eveniment pe care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor îl va organiza în anul 2024, la Castelul Ţepeş din Parcul Carol I din Capitală.
Pentru mai multe detalii privind condiţiile de participare, vă rugăm să consultaţi Regulamentul Concursului.