Morții de război ai Armatei române în Cimitirul de onoare Bartolomeu din municipiul Brașov

În Primul Război Mondial, la 10 octombrie 1916, militarii români au luptat în municipiul Brașov, la Gara Bartolomeu, împotriva trupelor germane și austro-ungare.
168 de militari români au murit după ce au fost încercuiți, fiind victimele unui foc de mitraliere și al grenadelor de mână.
Eroii de la Bartolomeu au fost înhumaţi lângă calea ferată.
Ulterior, în locul respectiv s-a inaugurat Cimitirul eroilor de la Bartolomeu, la 7 iulie 1921, în prezenţa Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria. A fost un moment în care s-au comemorat 595 de eroi români din 10 regimente de infanterie, morţi în luptele de la Bartolomeu şi în jurul Braşovului, ale căror oseminte au fost centralizate în 13 morminte comune. Singurul erou identificat nominal a fost căpitanul Sava Cristescu.
În anul 1972, punerea în aplicare a unui nou plan urbanistic a determinat ca Cimitirul eroilor de la Bartolomeu să fie desfiinţat, cu scopul lărgirii căii ferate şi a amenajării unui sens giratoriu. Oseminele eroilor din Primul Război Mondial au fost exhumate, fiind strămutate în Cimitirul de onoare amplasat lângă cimitirul civil, loc unde existau amenajate morminte individuale pentru eroii din al Doilea Război Mondial.
Necropola este situată în prezent pe str. Mărășești, lângă Cimitirul civil Sprenghi.
Militarii români din al Doilea Război Mondial, înhumați în Cimitirul de onoare din cartierul Bartolomeu, au decedat în perioada 23 august 1944-05 mai 1945. Decesele au fost confirmate în Spitalele de Zonă Interioară nr. 161, 162 și în Spitalul „Regina Maria”, amplasate în municipiul Brașov. O parte din militarii internați în Spitalul „Regina Maria” au fost aduși ca urmare a rănilor dobândite în luptele de eliberare a municipiului Sfântu Gheorghe, jud. Covasna. Unul dintre aceștia a fost generalul Grigore Bălan, evacuat apoi în Spitalul Militar din orașul Sinaia, loc unde a și decedat, fiind înhumat în municipiul București, în Cimitirul Militar Ghencea.
190 de militari din al Doilea Război Mondial au fost înhumați în Cimitirul de onoare Sprenghi în trei parcele (56 decedați în anul 1944, iar 134 în anul 1945), despre trei dintre aceștia consemnându-se că au făcut parte din Divizia Tudor Vladimirescu (soldat Hoga Grigore, cap. Tudor Zamfir și lt. Guță Aurel).
Evidența eroilor Armatei române din Primul și al Doilea Război Mondial, identificați nominal și necunoscuți, înhumați/centralizați în Cimitirul de onoare Bartolomeu, după locul amplasării mormîntului, poate fi consultată la secţiunea Lista morţilor de război din al Doilea Război Mondial.