OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Morţii de război români înhumaţi în satul Cioburciu, raionul Ştefan-Vodă, Republica Moldova

În primăvara anului 1944, trupele sovietice au pătruns în partea de est şi nord-est a României, agravând situaţia frontului din Moldova şi Basarabia.
Dificultăţile au devenit şi mai evidente, pentru capacitatea de rezistenţă a forţelor româno-germane, odată cu retragerea de pe front a mai multor divizii germane, în vara aceluiaşi an. Ca şi când nu ar fi fost de ajuns, la 20 august 1944, a fost declanşată puternica ofensivă sovietică Iaşi - Chişinău, fapt care a generat pierderi umane importante în rândul trupelor române şi germane.
În acest context, în perioada 9 aprilie - 21 august 1944, în imediata apropiere a Nistrului, în luptele din zona satului Cioburciu, şi-au pierdut viaţa peste 50 de militari români din regimentele 24 şi 35 Infanterie, trupurile neînsufleţite ale acestora fiind înhumate în cimitirul localităţii menţionate.
Odată cu retragerea Armatei române din Basarabia, în urma înfrângerii în bătăliile din Moldova şi Basarabia, mormintele militarilor români din satul Cioburciu au fost distruse de unităţile Armatei Roşii, situaţie întâlnită la toate cimitirele de campanie româneşti amenajate pe Frontul de Est.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în satul Cioburciu, în al Doilea Război Mondial, poate fi consultată la secţiunea Lista morţilor de război.