OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

General de brigadă (PM) Dimitrie Petrescu Tocineanu
30.06.2023


În perioada decembrie 1942 – februarie 1943, colonelul Dimitrie Petrescu Tocineanu a comandat Divizia 19 Infanterie în luptele din Peninsula Kerci.
În această calitate a luat măsuri pentru buna desfășurare a acțiunilor militare, reuşind să oprească ofensiva sovietică în zona Krasnodar-Krâmskaia (Federația Rusă).
Pentru a conduce operațiunile cât mai aproape de trupele aflate în luptă, colonelul Petrescu Tocineanu și-a fixat postul de comandă în apropierea primei linii de luptă.
La data de 11 februarie 1943, la Abinskaia, inamicul a deslănțuit un puternic atac, susținut de artilerie, aviație și tancuri. În timpul unui bombardament asupra postului de comandă și-a pierdut viața colonelul Dimitrie Petrescu Tocineanu.
Corpul neînsuflețit al eroului a fost transportat în România, fiind înhumat în Cimitirul Ortodox „Făgetului“, din municipiul Lugoj, județul Timiș.
*
Dimitrie Petrescu Tocineanu s-a născut la 30 ianuarie 1893, în municipiul Bârlad, județul Vaslui.
A urmat școala primară și liceul în localitatea natală, după care s-a înscris la Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1912, fiind repartizat la Regimentul 6 Vânători.
A fost avansat constant, fiind sublocotenent (1912), locotenent (1915), căpitan (1917), maior (1921), locotenent colonel (1930), colonel (1936) și general de brigadă post-mortem (1943).
A activat la Legația Militară a României de la Petrograd (Rusia) în 1916, și la Înaltul Comisariat Român de la Budapesta (1919).
A luat parte la trei conflicte: al Doilea Război Balcanic, Primul și al Doilea Război Mondial, fiind decorat, pentru faptele sale de arme, cu medaliile „Avântul Țării“, „Bărbăție și Credință“, Crucea „Meritul Sanitar“, Ordinul „Coroana României“ clasa a V-a, cu spade şi panglică de „Virtute Militară“, „Crucea de război germană“ clasa a II-a și Ordinul „Mihai Viteazul“ clasa a III-a.