OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Caporalul Tudorică Nicolae „Dorobanţul luptător”
27.06.2023


În timpul Războiului de Independență (1877-1878), județul Teleorman a avut o contribuție deosebită, fiind amplasat pe ruta de deplasare a trupelor ruse și române spre frontul din Bulgaria.
Teleormănenii înrolați în Batalionul 1 din cadrul Regimentului 5 Dorobanți - Vlașca și într-un escadron de cavalerie, parte a Regimentului 3 Cavalerie sau în alte unități militare românești au luptat la Grivița, Plevna, Opanez și Smârdan.
Printre faptele de arme ale ostașilor telormăneni care au rămas în amintirea urmașilor, se remarcă și cele ale caporalului Tudorică Nicolae (Tudorică „Dorobanţul”) din satul Uda Clocociov.
În timpul asaltului, caporalul Tudorică Nicolae îl lovește cu patul puștii pe port-drapelul turc, smulgându-i steagul. În același timp, alți militarii turci l-au prins cu căngile și l-au tras în șanțul defensiv, dar nu înainte ca bravul caporal să dea steagul altui dorobanț.
*

În amintirea eroilor din Războiul de Idependență, cetățenii municipiului Turnu Măgurele au inaugurat, în anul 1907, monumentul „Dorobanţul luptător”, cunoscut și cu denumirea de „Tudorică Dorobanţul”.
Opera comemorativă este creația sculptorilor Raffaello Romaneli (statuia) și George Boboc (piedestalul și relifurile).
Elementul central este reprezentat de statuia din bronz, în ronde-bosse, a unui dorobanţ în ținută de campanie, cu arma la picior și mâna dreaptă ridicată, indicând spre fostul câmp de bătaie de la sudul Dunăre.
Statuia este aşezată pe un piedestal în formă de trunchi de piramidă evazată la partea inferioară, realizată din beton placat cu piatră artificială, bogat ornamentată și un postament masiv, având încastrate câte patru trepte pe fiecare latură a monumentului. Pe latura principală este fixat un basorelief reprezentând un vultur din bronz, cu aripile desfăşurate, ţinând în gheare un pergament pe care sunt înscrise numele eroilor.
De o parte şi de alta a monumentului sunt amplasate două tunuri, capturate la Plevna.
Monumentul „Dorobanţul luptător” este înscris în Lista Monumentelor Istorice din 2015, având codul TR-III-m-A-14523.