OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Soldat Paraschiv Ion, eroul de la Ostffyassonyfa
22.01.2024


Prizonierii români căzuți în captivitatea austro-ungară în anii 1916-1918 au ajuns, în cea mai mare parte, în Lagărul de la Ostffyassonyfa, unul dintre cele mai mari lagăre din Austro-Ungaria, contruit în anul 1915.
Militarii internați la Ostffyassonyfa erau folosiți la muncile grele în fabricile de muniții, la tăiat lemne în pădure, la liniile de cale ferată sau în agricultură. Pe lângă munca epuizantă, prizonierii erau insuficient și prost hrăniți, dar și supuși unui tratament brutal. Din aceste motive, dar și din cauza epidemiei de tifos, mortalitatea a atins cifre impresionante.
În perioada 1915-1918 aici au fost internați aproximativ 150.000 de prizonieri sârbi, italieni, ruși și români, iar peste 100.000 dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă. Aceștia au fost înhumați în cimitirul lagărului.
Printre militarii români care și-au pierdut viața la 14 mai 1917, în captivitatea austro-ungară a fost și soldatul Paraschiv Ion.
Prizonierii de război care au supraviețuit captivității au ridicat în memoria camarazilor care au căzut, în locul unde sunt amplasate mormintele de război, un monument comemorativ, care se păstrează și în prezent.
În semn de cinstire a eroilor morţi în Războiul pentru Întregirea Neamului, în localiatea sa natală, satul Crivina, oraș Bolintin Vale, Județul Giurgiu, în anul 1928 a fost inaugurat un monument, iar pe corpul acestuia este inscripţionat şi numele eroului Paraschiv Ion.
Evidența prizonierilor români morți în lagărul de la Ostffyassonyfa, poate fi accesată pe site-ul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor la secțiunea Lista morților de război din Primul Război Mondial.
*
Ion Paraschiv, fiul plugarului Paraschiv Tudor și al Radei, s-a născut în anul 1892 în satul Crivina, oraș Bolintin Vale, Județul Giurgiu.
În Primul Război Mondial, a fost mobilizat în Regimentul 21 Infanterie.
Fiul lui, Radu, născut în 21 aprilie 1917, nu și-a văzut niciodată tatăl care era deja prizonier.