OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Sublocotenent Nicolae Țiripa
14.12.2023


În octombrie 1916, Regimentul 78 Infanteie se deplasează pe alinamentul Cobadin-Topraisar-Techirghiol, instalându-se în pozițiile de apărare de la Muratan (azi satul Biruința) și Perveli (azi sat Moșneni), județul Constanța.
În ziua de 20 octombrie 1916 (stil nou), plutonul sublocotenentului Nicolae Țiripa, alături de celelalte subunități ale batalionului său se deplasau în direcția Mării Negre sub focul artileriei inamice.
„Înainte, copii mei! Înainte!” și-a încurajat atunci trupa sublocotenentul Țiripa, dar un glonţ i-a curmat brusc viaţa, în apropierea localității Hașiduluc (în prezent comuna Cumpăna), județul Constanța.
La 12 noiembrie 2018, în municipiul Brăila, pe Calea Călăraşilor nr. 309, a fost inaugurat un ansamblu comemorativ dedicat eroilor brăileni, căzuți la datorie pe câmpurile de luptă.
Ansamblulul Comemorativ al Eroilor Neamului, realizat cu finanțarea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor în colaborare cu primăria municipiului Brăila şi Garnizoana Brăila este compus din 12 busturi din bronz, unul dintre acestea fiind dedicat sublocotenentului Nicolae Țiripa.
*
Nicolae Țiripa s-a născut în anul 1887 în comuna Gropeni, județul Brăila. A absolvit Școala Normală, devenind învățător în localitatea natală.
În august 1916 a fost mobilizat cu gradul de sublocotenent primind comanda unui pluton din Regimentul 78 Infanterie Brăila.