OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Locotenent (pm) Călin Tane-eroul de la Mărăști
27.11.2023


În dimineața zilei de  de 11/24 iulie 1917 la ora 3.50 a început ofensiva de la Mărăști. Atacul a fost precedat de un puternic bombardament de artilerie, care a durat câteva ore. Ostașii români, care au analizat anterior pozițiile germane, au tăiat gardul de sârmă ghimpată și au luat cu asalt pozițiile inamice, angajându-se în lupta corp la corp. În scurt timp apărarea germană a fost străpunsă, iar până la sfârșitul zilei Armata a II -a Română a pătruns aproximativ 3 km în adâncimea dispozitivului de apărare al acesteia. În timpul confruntării un glonț dușman pune capăt vieții sublocotenentului Călin Tane.
Călin Tane/Tănescu a fost înaintat, post-mortem, la gradul de locotenent. Osemintele eroului sunt centralizate în Mausoleul eroilor români, germani şi ruşi din comuna Răcoasa, satul Mărăşti, judeţul Vrancea, fiind unul din cei 32 de sublocotenenți ai Armatei Române care își dorm somnul de veci în necropola menționată.
Necropola de război a fost construită din inițiativa Societății „Mărăști”, după planurile arhitectului Palade Șerbănescu, pentru cinstirea memoriei eroilor și comemorarea luptelor care s-au dus în zonă în vara anului 1917. Aici sunt înhumați peste 5.000 de eroi cunoscuți și necunoscuți, de naționalitate română, rusă și germană, precum și comandanți marcanți ai Primului Război Mondial: mareșalul Alexandru Averescu, generalul Arthur Văitoianu, generalul Alexandru Mărghilescu și generalul Nicolae Arghilescu.
Pentru a păstra vie memoria sa, cetățenii orașului Bolintin Vale au înscris numele eroului lt. Călin Tănescu pe monumentul din centrul localității, și au amplasat o placă comemorativă pe peretele casei în care acesta a locuit. Fiul său, pilotul Vasile Tănescu a luptat pentru reîntregirea României în cel de-al Doilea Război Mondial, murind la datorie.
Călin Tane, care și-a luat numele Tănescu, s-a născut în anul 1884 în satul Corbii Ciungi, comuna Vânătorii Mari, județul Vlașca (azi sat Izvoru, comuna Vânătorii Mici, Județul Giurgiu). A urmat cursurile Școlii Normale, fiind repartizat învățător în satul natal. S-a căsătorit cu Maria Stanciu, originară din Bolintin Vale stabilindu-se în această localitate.
După intrarea României în Primul Război Mondial, învățătorul Călin Tănescu a fost mobilizat ca sublocotenent în Regimentul 4 Infanterie Argeș, primind comanda unui pluton din Compania II Mitraliere.