OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Sublocotenent Ștefan Stoenescu
05.09.2023


În dimineața zilei de 19 noiembrie/2 decembrie 1916, Regimentul 23 Infanteie se afla în apropierea comunei Iepurești, județul Vlașca (în prezent, județul Giurgiu).
Armata germană instalase mitraliere în moara din satul Stâlpu, comuna Iepurești aflată la intersecția șoselelor București-Alexandria-Bulbucata-Gorneni.
Sublocotenentul Ștefan Stoenescu a primit ordin să atace moara. A murit în fruntea unității sale, lovit în inimă de un glonţ inamic.
Eroul a fost înmormântat, iniţial, în cimitirul din fostul sat Bălăria (în prezent sat Valea Plopilor, com. Ghimpați, judeţul Giurgiu) amenajat pentru înhumarea militarilor morți în luptele din zonă. Cimitirul a fost reorganizat în anul 1933, fiind mutat pe actualul amplasament din satul Valea Plopilor, în stânga șoselei București-Alexandria, vechiul amplasament fiind situat într-o zonă mlăștinoasă.
Rămășițele pământești ale sublocotenentului Ștefan Stoenescu au fost exhumate de către Societatea „Cultul Eroilor“ şi reînhumate în Parcela de onoare a eroilor români căzuți în Primul Război Mondial din Cimitirul central din municipiul Călăraşi, localitatea sa natală.
*
Ștefan Stoenescu s-a născut în municipiul Călărași, într-o familie modestă. Încă de pe băncile şcolii s-a remarcat prin talent oratoric, devenind licenţiat în drept și student la Facultatea de filosofie.
Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, a fost mobilizat în Regimentul 23 Infanteie Ialomița, cu care a luat parte la luptele din Dobrogea, apoi la luptele pentru apărarea Capitalei.