OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Locotenent Nicolae Radovici-eroul de la Rahova
03.08.2023


Așezată pe malul drept al Dunării, în dreptul localității românești Bechet, Rahova, azi Oreahovo, reprezenta o puternică și bine înarmată concentrare de forțe turcești, care făcea extrem de dificilă ocuparea Plevnei.
În dimineaţa zilei de 7/19 noiembrie 1877, detaşamentul comandat de colonelul Gheorghe Slăniceanu a declanşat atacul pentru cucerirea redutei Rahova. 
Locotenentul Nicolae Radovici se afla la comanda Companiei a 2-a, Batalionul 4 Dorobanți, când un glonț inamic l-a lovit în cap. Nu a apucat să vadă victoria trupelor române, dar a contribuit cu jertfa sa la obținerea victoriei de la Rahova.
În semn de recunoștiință pentru sacrificiul suprem, eroul a fost decorat, post-mortem cu Medalia de argint „Virtutea Militară” și avansat la gradul de căpitan.
La Rahova și-au pierdut viața 152 de militari români. 
Pentru centralizarea osemintelor militarilor căzuți pe câmpul de luptă și pentru a marca prezența militară românească în războiul împotriva Imperiului Otoman, pe teritoriul Bulgariei au fost ridicate mausoleele de la Plevna și Grivița și monumentele de la Rahova și Vidin.
Monumentul de la Rahova a fost distrus de militarii bulgari în anul 1916, iar la 20 iulie 1930, când un reprezentant al Ambasadei României la Sofia solicitat detalii despre opera comemorativă, bulgarii au precizat că, de fapt, aceasta a fost distrusă de germani. 
Statul român a refăcut monumentul, în anul 1958, după modelul celui al eroilor români de la Inovo (Smârdan).
În prezent, monumentul se află în centrul localităţii Oreahovo, în piaţa Diko Iliev. A fost mutat din locaţia iniţială, în anul 1997, la inițiativa Ambasadei României la Sofia, deoarece zona în care era amplasat ajunsese în stare de colaps.
În anul 1977, cu prilejul centenarului Războiului de Independență, în Parcul Alei din municipiul Giurgiu a fost amplasat un impresionant ansamblu comemorativ, format din 23 de busturi ale unor eroi căzuți în acest conflict, printre care și cel al locotenentului Nicolae Radovici.
*
Nicolae Radovici s-a născut la 31 iunie 1840, în comuna Oltenești, județul Vaslui. 
La data de 8 aprilie 1861 a intrat în armată voluntar, în cadrul Regimentului 4 Linie, cu garnizoana la Iași. 
A fost avansat constant, fiind caporal (1862), sergent (1863), plutonier (1865), sublocotenent și locotenent (1877).
În anul 1876 sublocotenentul Nicolae Radovici a fost mutat la Regimentul 1 Dorobanți din Craiova. Cu această unitate a participat la Războiul de Independență.