OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Ceremonia de strămutare a osemintelor militarului italian Giovanni GUARIO
11.07.2023


„Eroii nu ne parăsesc nicicând
Li se aud profunzi prin secole paşii
Noi trecem toţi, ei rămân vibrând
Mereu contemporani cu toţi urmaşii.“
(Al. Andriţoiu)

 

Marți, 11.10.2022, începând cu ora 11.00, a avut loc ceremonia de strămutare a osemintelor militarului italian Giovanni GUARIO, înhumat în cadrul Cimitirului de Onoare Italian Ghencea, din municipiul București.
Activitatea de strămutare s-a desfășurat în baza prevederilor Acordului interguvernamental  româno-italian privind mormintele de război, semnat la Bucureşti la 9 iulie 2015, cadru legal care reflectă preocuparea autorităţilor celor două state pentru cinstirea memoriei eroilor, precum şi pentru protejarea mormintelor şi operelor comemorative de război dedicate acestora.
Pe teritoriul statului român, au murit şi au fost înhumaţi peste 1.600 de militari de naţionalitate italiană, care au făcut parte din armată austro-ungară sau au fost prizonieri de război în prima conflagrație mondială. Inaugurat în cursul anului 1929, Cimitirul de Onoare Italian Ghencea din municipiul București adăpostește osemintele militarilor italieni, centralizate în perioada interbelică de pe tot cuprinsul României.
Evenimentul comemorativ a fost organizat de către Ambasada Republicii Italiene în România, prin Biroul Atașatului Apărării Italian la București, cu sprijinul structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, respectiv Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul“ și Comandamentul Garnizoanei București.
Activitatea s-a desfășurat la inițiativa familiei eroului italian Giovanni GUARIO, având ca obiectiv repatrierea rămășițelor pământești ale acestui brav ostaș, decedat în municipiul Sighișoara, la data de 25 noiembrie 1918.
Participanții la ceremonie au fost cuprinși de emoţie, în semn de respect pentru memoria eroului italian, dar și pentru camarazii săi de arme înhumaţi în necropola de război. Ceremonia de strămutare a constituit, de asemenea, un prilej de reflecţie asupra sacrificiului eroilor, indiferent de naţionalitate, morţi în luptă sau în prizonierat, toţi punând interesul Patriei mai presus decât propria existenţă.