OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Lecție deschisă despre mărturiile eroismului românesc din Capitală
11.07.2023


Luni, 28 noiembrie 2022, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și Colegiul Național Gheorghe Șincai din Capitală au desfășurat o activitate cultural-educativă în cadrul proiectului Erou în suflet de copil, în sala de festivități a unității de învățământ.
În deschiderea evenimentului, directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, domnul colonel Petruț-Dănuț SÂRGHE-CIOBANU a vorbit elevilor despre însemnătatea Zilei de 1 Decembrie care, pentru fiecare român, reprezintă un prilej de reflecţie în ceea ce priveşte sacrificiile în vieţi omeneşti care au permis, la sfârşitul Primului Război Mondial, desăvârşirea unităţii naţionale a poporului român.
Activitatea a fost onorată de prezența veteranului de război, participant la al Doilea Război Mondial, domnul maior (rtg.) Ilie Ștefan, ajuns la venerabila vârstă de 101 ani. Acesta le-a relatat participanților momente dramatice atât din experiența sa de pe front, cât și din perioada de prizonierat. 
Pentru a veni în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a elevilor, alocuțiunile specialiștilor Oficiului, dr. Cătălin FUDULU și dr. Robert STOICULESCU au inclus o scurtă incursiune în istoria statului român modern, însoțită de prezentarea a cinci monumente comemorative de pe raza municipiului București, reprezentative pentru identitatea comunității în care se află.
Operele comemorative de război, care au fost prezentate elevilor, amintesc de eroii neamului românesc care au căzut în Războiul de Independență, în Primul și Doilea Război Mondial, precum și în teatrele de operații, unde Armata Română a desfășurat misiuni: Monumentul Independenței (1877) din Parcul Obor, Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, Arcul de Triumf amplasat la intersecția Bd-lui mareșal Alexandru Averescu și Șoselei Pavel D. Kiseleff, Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Război Mondial, situat pe esplanada din fața Universității Naționale de Apărare Carol I și Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României situat în fața Palatului Copiilor.
O atenție deosebită a fost acordată istoricului realizării Mormântului Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, simbolul eroismului românesc, precum și faptului că anul viitor se aniversează Centenarul Ostașului Necunoscut al României.
 De asemenea, de o prezentare detaliată a beneficiat și Arcul de Triumf, un monument reper atât pentru Capitală, cât și pentru întreaga țară, care a fost realizat pentru a celebra victoriile Armatei Române în luptele din Primul Război Mondial. Monumentul este decorat cu basoreliefuri și medalioane, a căror simbolistică transmite o serie de valori morale și creștine care au stat la baza curajului și a victoriei în luptă a Armatei României.
Programul evenimentului a inclus și momente artistice precum recitaluri de poezie cu tematică istorică și muzică, susținute de elevi din cadrul Colegiului Național Gheorghe Șincai.
La finalul evenimentului, directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor a decernat plachete și diplome de onoare participanților la activitatea dedicată Zilei Naționale a României.