OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Regina Maria a României: „Soldați români! Odihniți-vă în pace!”
11.07.2023


Soultzmatt, regiunea Alsacia, Franța, 9 aprilie 1924. Regele Ferdinand și Regina Maria a României participă la ceremonia de inaugurare a Cimitirului eroilor români, locul unde osemintele a peste 600 de militari români, decedați în lagărele germane din 35 de sate și comune, au fost centralizate prin implicarea Societății „Mormintele Eroilor”, începând cu anul 1919, cu spijinul autorităților franceze și al Comitetului pentru Mormintele Românești din Alsacia.
La vremea respectivă, presa din România a relatat despre cimitirul de la Soultzmatt ca fiind unul din „frumoasele cimitire de eroi români, organizate de Societatea <<Mormintele Eroilor>>”, menționând apoi despre implicarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria: „Suveranii noștri au ținut ca primul omagiu să-l aducă morților căzuți în Alsacia și Lorena, unde mormintele lor sunt îngrijite cu o pietate și o dragoste frățească de către populația din localitate. Suveranii români au depus flori pe aceste morminte, atât de îndepărtate de familiile lor îndurerate și de Țara căreia ei i-au trimes ultimul lor gând”.
Necropola de la Soultzmatt a fost amenajată în apropierea lagărului (într-o pădure de lângă localitate, pe platoul Valea Păstorului). O alee generoasă, flancată pe ambele laturi de parcele cu mormintele eroilor români (553 sunt individuale), duce la monumental central (de forma unei cruci) la baza căreia un citat al Reginei Maria, inscripționat pe o placă din marmură albă, îi omagiază pe eroii români: „Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin”.
În latura dreaptă și în latura stângă a monumentului central sunt amenajate două gropi comune, ambele marcate cu câte o cruce creștină, morții de război români centralizați în acestea fiind necunoscuți. La baza crucii din latura dreaptă, o placă din bronz menționează că în locul respectiv au fost centralizate, în anul 1924, osemintele a 71 de eroi români necunoscuți, exhumate de la Steinbrunn-le-Haut.
În anul 1933, o statuie din bronz, simbolizând o femeie în timpul rugăciunii, modelată de sculptorul Oscar Han, a fost dezvelită în latura stângă a cimitirului
În anul 2019, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a mediatizat evidența nominală a 433 de eroi români, centralizați în Cimitirul de onoare de la Soultzmatt, identificați în documente de arhivă din România.
Între timp, au fost identificate documente suplimentare, întocmite în perioada interbelică de către francezi și germani.
În acest moment, există indicii certe despre amplasarea în Cimitirul de la Soultzmatt a mormintelor a 557 de eroi români, menționându-se pentru fiecare mormânt în parte dacă în locul respectiv este vorba despre un mort de război identificat sau necunoscut, parcela și numărul mormântului, precum și despre locul de unde au fost exhumate osemintele.
Suplimentar, în baza unor documente olografe, întocmite cu acuratețe de către partea germană, s-au conturat următoarele aspecte:

Evidenţa actualizată a morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în comuna Soultzmatt sau confirmați ca decedați în lagărele de la Châtas, Ergersheim, Koetzingue, La Broque, Niederentzen, Steinbrunn-le-Haut și la Walheim poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Primul Război Mondial.