OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Joi 25 mai a.c., Romania si-a sarbatorit eroii
23.06.2023


Cu prilejul Zilei Eroilor – sărbătoare naţională a poporului român – în Bucureşti, Ministerul Apărării Naţionale a organizat ceremonii militare şi religioase la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, la Monumentul Eroilor Militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, la Cimitirul Israelit Filantropia, Monumentul Eroilor Patriei (U.N.Ap.), la Cimitirul Militar Ghencea şi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei.
Totodată, o ceremonie militară și religioasă cu depunere de coroane, jerbe și buchete de flori a avut loc la Cimitirul eroilor și veteranilor de război din municipiul Sibiu, la care a participat președintele României, domnul Klaus Werner IOHANNIS.    
În deschiderea evenimentului de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Capitală, solista Paula Seling a intonat Imnul național al României, moment urmat de săvârșirea serviciului religios de către un sobor de preoți din garnizoana București. Manifestarea a mai inclus momentul religios Ecleziastul și recitarea poemului „Nu-l uitați“ de Nichita Stănescu.
La ceremonia de la Mormântul Ostaşului Necunoscut au participat şi au depus coroane de flori, reprezentanţi ai Senatului României, Camerei Deputaților, Guvernului României, Primăriei Municipiului București, Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Ministerului Apărării Naţionale și Ministerului Afacerilor Interne. La eveniment au mai participat oficialităţi din administraţia publică centrală şi locală, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale şi locuitori ai Capitalei.    
Manifestări similare s-au desfăşurat şi în garnizoanele din ţară, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale.    
În străinătate, au avut loc ceremonii dedicate Zilei Eroilor organizate de reprezentanţele diplomatice ale României din statele în care își dorm somnul veșnic militari români căzuți la datorie în războaiele de apărare a țării.     
Ceremoniile oficiale, militare și religioase din București, au fost urmate de o serie de evenimente cultural-comemorative, organizate de Ministerul Apărării Naționale, în colaborare cu Asociația „Alături de eroi“.  
Astfel, la Mormântul Ostașului Necunoscut  din  Parcul Carol I, în intervalul orar 1300-1500, s-au desfășurat momente de rostire solemnă a numelor unor eroi români care au murit în Războiul de Independență, în Primul și al Doilea Război Mondial, precum și în misiuni executate în teatrele de operații. În cadrul activității de rostire solemnă, la fiecare treizeci de minute militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul au executat exerciții de tip drill-team, în semn de respect față de eroii neamului.
În intervalul orar 2030-2130, în Piața Tricolorului, la Palatul Cercului Militar Național din București, au avut loc mai multe activități dedicate Zilei Eroilor: concert susținut de Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul“ împreună cu Inspectoratul General al Muzicilor Militare și cu soliștii de muzică populară invitați, Ionuț Fulea și Oana Vența, proiecție video-mappping 3D pe fațada Palatului Cercului Militar Național cu imagini din cel de-al Doilea Război Mondial, precum și retragere cu torțe pe itinerarul Palatul Cercului Militar Național –  Bd. Eroilor – Palatul Cotroceni – Cazarmă.
De asemenea, în intervalul orar 2230-2300, la Cimitirul Eroilor Români din Primul Război Mondial din Bulevardul Ghencea, studenți ai Academiei Tehnice Militare, alături de oficialități din cadrul Ministerului Apărării Naționale prezente la activitate, au depus flori și au aprins candele la mormintele eroilor.