OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Recepția parțială a lucrărilor de restaurare a Parcelei de onoare a eroilor români din Łambinowice
17.05.2022Recepţia parţială a lucrărilor de restaurare a Parcelei de onoare a eroilor români din Cimitirul Prizonierilor de Război din Łambinowice, regiunea Opole, Republica Polonă, a avut loc în zilele de 24 și 25 septembrie.
Cu acest prilej, delegaţia română, formată din reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Externe, cât și ai Muzeului Prizonierilor de Război din Łambinowice - administratorul necropolei de război, au purtat discuţii cu privire la organizarea şi desfăşurarea unei ceremonii militare şi religioase dedicată memoriei eroilor români. În semn de recunoştinţă pentru sacrificiul înaintașilor, membrii ambelor delegaţii au aprins candele la căpătâiul eroilor de război înhumaţi în această necropolă.
Colaborarea româno-polonă în domeniul comemorării morţilor de război şi cel al protejării mormintelor şi operelor comemorative de război dedicate acestora este reglementată prin prevederile Acordului între Guvernului României şi Guvernul Republicii Polone privind mormintele de război, semnat la 25 mai 2018, la Varşovia şi ratificat, pentru partea română, prin Legea nr. 299/07.12.2018. Pe teritoriul actual al Poloniei au decedat, în prizonierat, peste 7.000 de militari români în timpul Primului Război Mondial, cei mai mulţi fiind înhumaţi în localităţile Łambinowice, fostă Lamsdorf (2.602), Tuchola (2.460) şi Czersk (1.049).
Cimitirul de onoare din Łambinowice reprezintă cel mai mare loc de înhumare a morţilor de război români de pe teritoriul Poloniei şi al doilea din Europa, după Cimitirul de onoare din Ostffyasszonyfa (Ungaria), unde sunt înmormântaţi 4.718 morţi de război români din Primul Război Mondial.
Ministerul Apărării Naţionale - care derulează acest proiect prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Varşovia - monitorizează lucrarea comemorativă care are ca principal obiectiv perpetuarea memoriei militarilor români al căror sacrificiu suprem a contribuit la înfăptuirea idealului naţional de la 1 Decembrie 1918.