OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Ziua Eroilor 10 iunie 2021
16.05.2022


Nu-l uitaţi
Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
Lăsaţi-i din când în când un loc
liber la masă,
Ca şi cum ar fi viu între noi,
Ca şi cum s-ar fi întors acasă.
De fapt el s-a întors dintre noi întâiul,
Numai că s-a întors puţin mai ostenit
Şi pe un pat nevăzut şi-a aşezat
Căpătâiul
Lângă veniţii acasă din mit.
El şi-a făcut lucrul lui acum
Poate că îi e sete, o sete arzând
Ora până la noi ca un fum.
Deci lăsaţi pentru el să cadă vin pe pământ.
Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
Strigaţi-l din când în când pe nume,
Ca şi cum ar fi viu între noi
...şi atunci el va surâde în lume.

Nichita STĂNESCU

Cu prilejul Zilei Eroilor – sărbătoare naţională a poporului român – în Bucureşti, Ministerul Apărării Naţionale a organizat ceremonii militare şi religioase la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul „Carol I”, la Monumentul Eroilor Militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, la Cimitirul Israelit Filantropia, la Monumentul Eroilor Patriei (U.N.Ap.), la Cimitirul Militar Ghencea şi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei.
La ceremonia de la Mormântul Ostaşului Necunoscut au participat şi au depus coroane de flori Preşedintele României, Excelenţa Sa domnul Klaus Iohannis, preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Ludovic Orban, prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu, ministrul apărării naţionale, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, primarul minicipiului Bucureşti, domnul Nicuşor Dan, reprezentanţi din partea Senatului României şi Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.
După intonarea imnului de stat al României şi oficierea serviciului religios, domnul Klaus Iohannis, preşedintele României a rostit o alocuţiune în cuprinsul căreia a subliniat faptul că prin devotamentul şi jertfa nepreţuită a eroilor români au fost apărate integritatea şi libertatea ţării şi s-a afirmat demnitatea naţională a României. Astfel, cea mai de preţ moştenire a înaintaşilor noştri care au pierit în condiţiile tragice ale războaielor este exemplul lor de credinţă în idealurile naţionale, de tărie şi patriotism.
În cadrul evenimentului, după momentul religios „Ecleziastul” şi recitarea poemului „Nu-l uitaţi” de Nichita Sănescu, înalte oficialităţi din statul român, alături de veteranul de război, colonel în retragere Ioan Eşanu, un  student şi un elev din instituţii militare de învăţământ, au rostit solemn numele eroilor români. De asemenea, în semn de preţuire pentru jertfa eroilor Patriei, la finalul activităţii oficiale, aeronave ale Forţelor Aeriene Române au survolat Parcul „Carol I”.
Ceremonia oficială de la Mormântul Ostaşului Necunoscut a fost urmată de ceremonia „Rostirii solemne a numelor eroilor români căzuţi la datorie”, în cadrul căreia atât invitaţii, cât şi publicul larg au avut ocazia să îi omagieze pe eroii Neamului, precum şi de un concert de muzică patriotică susţinut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale. Momente emoţionante ne-au oferit, de asemenea, în acest cadru copiii care activează în Centrul Catehetic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Parohiei Progresul din Bucureşti care au intonat imnul naţional şi au depus flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut.
Începând cu ora 21,30, pe faţada Palatului Cercului Militar Naţional a fost realizată, cu sprijinul Asociaţiei „Alături de eroi”, o proiecţie de filme dedicată Zilei Eroilor, urmată de activitatea de retragere cu torţe realizată de militari din cadrul Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.
La ora 22,00, la mormintele eroilor din Cimitirul de Onoare românesc Ghencea Militar au fost depuse candele aprinse şi coroniţe de flori, de către studenţi ai Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”.
Manifestări similare s-au desfăşurat şi în garnizoanele din ţară, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale, unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale, fiind incluse momente de Rostire solemnă a numelor eroilor din Primul Război Mondial în mai multe localităţi din ţară cu relevanţă pentru istoria Patriei.
Peste hotare, Ziua Eroilor a fost marcată prin organizarea de ceremonii oficiale la monumente şi cimitire de onoare de pe teritoriul mai multor state, dedicate memoriei militarilor români căzuţi în războaie pentru apărarea Ţării.