ZIUA EROILOR, SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ A POPORULUI ROMÂN, CELEBRATĂ ÎN ȚARĂ ȘI ÎN STRĂINĂTATE
12.06.2024
Ministerul Apărării Naționale organizează joi, 13 iunie a.c., ceremonii militare şi religioase cu prilejul Zilei Eroilor – 2024, sărbătoare naţională a poporului român.
În Capitală, activitățile comemorative vor începe de la ora 12.00 la Mormântul Ostaşului Necunoscut – Parcul Carol I, la Monumentul Eroilor căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României – Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I”, la Cimitirul Militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluției.
Ministerul Afacerilor Interne organizează ceremonii la: Parcela eroilor de pe D.N. 1, la Monumentul Ultimul Străjer al Capitalei, Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cișmigiu și Monumentul Pompierilor din curtea bisericii Sfântul Gheorghe – Plevna.
Manifestări similare vor avea loc şi în garnizoanele din ţară, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale, unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale.
Reprezentanțele diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate organizează acțiuni de cinstire a memoriei eroilor noștri căzuți și înhumați pe teritoriul altor state.
În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii Patriei. Festivităţile de comemorare vor începe după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălţării Domnului.
Ceremoniile oficiale, militare și religioase, din București, vor fi urmate de evenimente cultural-comemorative, organizate de Ministerul Apărării Naționale.
La Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, în intervalul orar 1300-1500, se vor desfășura momente de rostire solemnă a numelor unor eroi români căzuți la datorie în războaiele de apărare a Țării și, la fiecare 30 de minute, un detașament al Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul va executa exerciții de drill-team.
În intervalul orar 2100-2130, în Piața Tricolorului, la Palatul Cercului Militar Național din București, vor avea loc activități dedicate Zilei Eroilor: concert susținut de Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul“, împreună cu Inspectoratul General al Muzicilor Militare, precum și retragere cu torțe pe itinerarul Palatul Cercului Militar Național – Bd. Eroilor – Palatul Cotroceni – Cazarmă.
De asemenea, în intervalul orar 2230-2300, la Cimitirul Eroilor Români din Primul Război Mondial din Bulevardul Ghencea, studenți ai Academiei Tehnice Militare, alături de oficialități din cadrul Ministerului Apărării Naționale și reprezentanți ai Asociației O.N.O.R. - OAMENI, NAȚIUNE, ONOARE, RESPECT, vor depune flori și vor aprinde candele la mormintele eroilor.
***
În semn de recunoştinţă pentru eroii Patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea nr. 379 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, s-a proclamat Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiţiei româneşti.