OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Eroii români au fost comemorați la Sociteni, în Republica Moldova
22.01.2024Miercuri, 25 octombrie a.c., cu prilejul sărbătorii Zilei Armatei României, s-a desfășurat ceremonia de inaugurare a Parcelei de onoare a eroilor români din Cimitirul Civil din localitatea Sociteni, raionul Ialoveni, Republica Moldova.
În anul 2023, Ministerul Apărării Naționale prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a derulat pe teritoriul Republicii Moldova proiectul de restaurare a Parcelei de onoare românești din localitatea Sociteni, raionul Ialoveni, în baza prevederilor Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova, semnat la Iași, la 3 martie 2012 și ratificat prin Legea nr. 57/2013.
În deschiderea activității comemorative de la Sociteni, dedicate celor 20 de militari români care au luptat eroic și au căzut la datorie în bătăliile sângeroase purtate în zonă în luna iulie a anului 1941, au fost intonate imnurile României și al Republicii Moldova. A urmat apoi oficierea unui serviciu religios dedicat odihnei veșnice a eroilor români care sunt înhumați în această parcelă de onoare de pe teritoriul Republicii Moldova.
La ceremonie au participat, au rostit alocuțiuni și au depus coroane de flori oficiali din ambele state. Prezent la activitate, ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Cristian-Leon Țurcanu, a declarat că este onorat să participe, cu prilejul celebrării Zilei Armatei României, la acest moment de cinstire a memoriei eroilor români căzuți la datorie pentru apărarea Țării, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Apărării al Republicii Moldova, domnul Valeriu Mija, a evocat curajul eroilor români care au servit cu devotament cauza națiunii române și, totodată, a remarcat faptul că evenimentul la care participă demonstrează că Armata Română nu își uită eroii.
Președintele raionului Ialoveni care a luat parte la ceremonie a mulțumit Guvernului României pentru derularea proiectului de restaurare a Parcelei de onoare a eroilor români din Cimitirul Civil din localitatea Sociteni și a subliniat importanța acestui demers al cărui obiectiv este, pe lângă conservarea așezămintelor social-culturale dedicate militarilor români căzuți la datorie, și educarea tinerei generații în spiritul valorilor și demnității naționale.  
Un moment de rostire solemnă a numelor celor 20 de eroi români din Regimentul 25 Infanterie morți în bătăliile purtate în zonă în anul 1941, a fost asigurat de atașatul român al apărării în Republica Moldova, domnul locotenent colonel Ciprian Efimov. Îndemnul este să îi păstrăm mereu în memorie pe eroii neamului românesc:
Un soldat român necunoscut
Dascălul Petre,
Deleanul Carol,
Fruntaș Dima-Vasile,
Duda Dumitru,
Eustasiu Chiriac,
Galianu Ion,
Luca Nicolae,
Macovei Mihai,
Mărcuță Dumitru,
Molian Vasile,
Munteanu Vasile,
Legea Constantin,
Nițoiu Gheorghe,
Onțeluș Ștefan,
Pană Ioan,
Petrache Vasile,
Ponea Ioan,
Ștefan Nicolae,
Vârlan Petre
Cu inocența vârstei, elevii școlii din Sociteni au susținut un moment artistic cu gândul la eroii români care își dorm somnul veșnic în cimitirul localității, alături de străbunii lor, martori ai aceleiași epoci istorice, relevante pentru destinul ambelor țări.
***
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din România mulțumește autorităților centrale și locale din Republica Moldova pentru sprijinul acordat în derularea Proiectului de restaurare a Parcelei de onoare a eroilor români din Cimitirul Civil din localitatea Sociteni, raionul Ialoveni și în organizarea în bune condiții a ceremoniei de inaugurare a acestui așezământ social-cultural.