OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor își premiază câștigătorii la concursul Eroul meu de ieri şi de azi!
20.12.2023Marți, 19 decembrie a.c., câștigătorul premiului I la secțiunea eseu din cadrul Concursului Eroul meu de ieri şi de azi!, SHILBAYA Matei Luca Ayan, elev în clasa a VI-a la Colegiul Romano-Catolic „Sf. Iosif” din municipiul București, a fost invitat la sediul instituției pentru a i se înmâna personal premiul.
În lucrarea sa, elevul Ayan SHILBAYA, a făcut o incursiune emoționantă în istoria familiei sale, al cărei erou principal este străbunicul său, MANEA T. Ion, combatant pe Frontul de Est în cel de-al Doilea Război Mondial, care a căzut eroic pentru țara sa, la Sevastopol, în anul 1942.
Eroul MANEA T. Ion a făcut parte dintr-o unitate de elită a Armatei Române, Batalionul 13, Vânători de Munte care a avansat eroic până la Sevastopol și în al cărui Ordin de Zi nr. 177 se prevedea:
„Să nu uiți să spui, camarade, că Vânătorii Corpului de Munte s-au războit 5 zile, singuri, pe un front de 50 km, cu 5 Divizii dușmane din cele brave, înzestrate cu artilerie multă, cu munți de muniție, cu aviație numeroasă care a svârlit zi și noapte deasupra ta, fier și foc. (…)
 Să nu uiți, camarade, să arăți, că te-au înconjurat de nenumărate ori, dar că ai stat neclintit pe post.“