OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Manifestări cultural-comemorative dedicate Generalului Grigore Bălan – eroul de la Sfântu Gheorghe din al Doilea Război Mondial
07.09.2023


Joi 7 septembrie a.c., începând cu ora 11.00, în sala de consiliu a Instituției Prefectului Județului Covasna, Ministerul Apărării Națioale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, organizează simpozionul cu tema Generalul Grigore Bălan – eroul de la Sfântu Gheorghe, prilej cu care este omagiată personalitatea acestuia și sunt evocate faptele de eroism ale militarilor români în a doua conflagrație mondială.
În deschiderea lucrărilor, a fost intonat Deșteaptă-te Române!, imnul național al României, iar sub-prefectul județului Covasna, domnul Sebastian Cucu a rostit cuvântul de bun-venit și a mulțumit Oficiului pentru că a ales să organizeze această activitate la Sfântu Gheorghe. La simpozion au susținut prelegeri istorici, arhiviști și alte personalități din județul Covasna și nu numai.
Generalul Grigore Bălan a fost comandantul Diviziei 1 Munte în perioada                       13 iunie-9 septembrie1944. Acesta a fost grav rănit în timpul luptelor pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe de sub ocupația inamică, fiind transportat la Spitalul de Zonă interioară nr. 367 din orașul Sinaia. Generalul a încetat din viață la 13 septembrie 1944 iar, ulterior, a fost înhumat în Cimitirul eroilor situat în Bulevardul Ghencea, din municipiul București.
Simpozionul dedicat generalului Grigore Bălan va fi urmat, în data de 8 septembrie a.c., de ceremonia dezvelirii, în incinta Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, a bustului acestei personalități eroice care a activat în structurile de comandă ale Armatei Române din cel de-al Doilea Război Mondial.      
Manifestările de la Sfântu Gheorghe marchează astfel împlinirea a 79 de ani de la luptele din toamna anului 1944 care au culminat cu eliberarea, la 8 septembrie, a orașului, și în cadrul cărora generalul Grigore Bălan a săvârșit jertfa supremă, rămânând astfel în istoria neamului nostru ca un reper de loialitate și curaj.
La ceremonia comemorativă de inaugurare a bustului generalului erou Grigore Bălan vor participa reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, oameni de cultură și artă, locuitori ai municipiului Sfântu Gheorghe și ai altor localități care au legătură cu viața și cariera acestei personalități militare.
Lucrarea comemorativă, realizată din inițiativa și cu susținerea financiară a Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria, este creația sculptorului Valentin Tănase. Bustul generalului Bălan are o înălțime de 110 cm. și este realizat din piatră artificială fiind așezat pe un soclu de beton placat cu granit gri și înalt de 2 m.