OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Restaurarea troiței eroilor români și refacerea elicei eroilor germani din municipiul Reșița, jud. Caraș Severin
28.08.2023 
 

Comunitatea locală din municipiul Reșița a dezvelit, în anul 1936, o troiță tradițională din lemn în memoria eroilor români care au murit în Primul Război Mondial. 
În anul 1981, elevii Școlii primare din municipiul Reșița au montat o placă din inox pe soclul troiței „În memoria fostului nostru învățător Bandu Petru și a colegilor noștri decedați care vor rămâne veșnic în amintirea noastră”. 
Amplasată în cimitirul catolic din municipiul Reșița, troița a fost afectată de trecerea timpului, în special în zona soclului. 
De asemenea, în cimitirul central din municipiul Reșița a fost amenajată, în Primul Război Mondial, o parcelă a eroilor germani. În cadrul acesteia sunt înhumați șapte militari germani (morți în Primul și Al Doilea Război Mondial). 
Primii piloți germani înhumați în parcela eroilor din municipiul Reșița au fost Emil Kurt Müller și Karl Lugitsch, prăbușiți la bordul unui avion LGV la Cozia. Eroii germani au fost înmormântați, la 17 octombrie 1915, de preotul evanghelic Ferdinand Szende. 
Însemnul comemorativ comun al parcelei a fost reprezentat de o elice, demontată de la avionul în care s-au aflat piloții germani. 
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a efectuat o activitate de documentare în teren la troița și la mormintele eroilor germani din municipiul Reșița, solicitând primăriei să inițieze demersuri pentru restaurarea troiței eroilor români, dar și pentru refacerea elicei de la mormintele eroilor germani (furată de autori necunoscuți, aspect care a determinat sesizarea organelor de poliție). 
În anul în care România va aniversa Centenarul Primului Război Mondial, restaurarea troiței eroilor români și refacerea elicei eroilor germani sunt o dovadă sugestivă și lăudabilă privind modul în care primăria municipiului Reșița își îndeplinește obligațiile în domeniul protejării mormintelor și operelor comemorative de război din raza sa de administrare.