OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Principele Carol I: Țara vă va fi recunoscătoare!
22.08.2023


 
La 30 august/11 septembrie 1877, Armata Română a cucerit Reduta Grivița 1, după ocuparea în prealabil, de Regimentul 13 Dorobanți, a redanului din fața redutei, scriind o pagină de glorie a Războiului de Independență (1877-1878). Deși armata otomată a încercat în timpul nopții să reocupe reduta, prin intermediul unor contraatacuri, militarii români au rămas pe poziții, consemnându-se 2.565 de morți și răniți la finalul luptelor.
Succesul Armatei Române la Grivița a fost un prilej pentru principele Carol I de a adresa militarilor prin Ordin de Zi: „Sub focul cel mai viu al inamicului ați înfruntat moartea cu bărbăție, ați luat o redută, un drapel și trei tunuri. Țara vă va fi recunoscătoare de devotamentul și abnegația voastră; (...) deplâng cu voi bravii camarazi căzuți pe câmpul de onoare, dar sângele vărsat nu va fi în zadar; dintr-însul va rodi mărirea și independența patriei”.
La inițiativa regelui Carol I, în memoria eroilor români de la Grivița s-a amenajat și inaugurat Mausoleul de la Grivița, în anul 1902, în criptele acestuia fiind centralizate osemintele a 1.300 de militari români.
În prezent, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a demarat procedurile pentru restaurarea Complexului memorial de la Grivița, după ce, în anul 2016, busturile eroilor Gheorghe Șonțu și Grigore Ion Alucăi, realizate de Studioul de Arte Plastice al Armatei, au fost reamplasate pe soclurile din curtea Muzeului de la Poradim.