OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Ziua Eroilor 2018 – sărbătoare națională a poporului româ
18.07.2023


Cu prilejul Zilei Eroilor – sărbătoare națională a poporului român – în București, Ministerul Apărării Naționale a organizat ceremonii militare și religioase la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, la Monumentul Eroilor Militari căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, la Cimitirul Israelit FilantropiaMonumentul Eroilor Patriei (U.N.Ap.), la Cimitirul Militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluției.
La ceremonia de la Mormântul Ostașului Necunoscut au participat și au depus coroane de flori, reprezentanți ai Președinției, Senatului României și Camerei Deputaților, Guvernului României, Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Asociației Militarilor Participanți în Teatrele de Operații și ai Asociației 21 Decembrie 1989. La eveniment au mai participat oficialități din administrația publică centrală și locală, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, elevi și locuitori ai Capitalei.
Manifestări similare s-au desfășurat și în garnizoanele din țarăcu participarea reprezentanților autorităților locale, unităților școlare, cultelor religioase, asociațiilor de veterani și ai organizațiilor neguvernamentale, fiind incluse și momente de Rostire solemnă a numelor eroilor români din Primul Război Mondial. 
 În București, ceremonii emoționante de rostire solemnă a numelor eroilor români care au murit în Războiul de Întregire, s-au desfășurat, la Cimitrul eroilor români din Primul Război Mondial, din cadrul Cimitirului Militar Ghencea (începând cu ora 1030) și la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul „Carol I” (începând cu ora 1500).
Ceremoniile de rostire solemnă din acest an constituie a treia ediție a inițiativei simbolice de pomenire, în cadru solemn, a numelor eroilor neamului de către militari și civili deopotrivă.
În deschiderea evenimentului de la Mormântul Ostașului Necunoscut, a fost intonat Imnul eroilor de către tenorul Vlad Miriță, în semn de recunoștință pentru jertfa militarilor români.
Semnificația evenimentului a fost prezentată de colonelul (r) profesor universitar dr. Ion Giurcă, al cărui discurs s-a constituit într-o incursiune sensibilă și valoroasă deopotrivă, prin acuratețe științifică, în evenimentele ce au jalonat participarea României la Primul Război Mondial.
Momentul solemn a continut cu alocuțiunea episcopului vicar patriarhal Varlam Ploieșteanul care a subliniat caracterul profund religios al Zilei Eroilor – sărbătoare națională a poporului român.
Rostirea solemnă a numelor eroilor români a fost completată de concertul susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, alături de Corul Academiei Tehnice Militare Ferdinand I, precum și de vernisarea expoziției Eroul Necunoscut prin ochi de copil, realizată de elevii Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza.
Ministrul apărării naționale, domnul Mihai Fifor, a participat la manifestare și a rostit nume ale militarilor români care au căzut în luptele purtate de Armata Română pe teritoriul național.
La activități au participat elevi ai Școlii gimnaziale nr. 134 din București, școlii nr. 1 din orașul Pantelimon, Cercul Cultul Eroilor ”Viilor” din Colegiul Economic ”Viilor”precum și reprezentanți ai Organizației Naționale Cercetașii Românie și Asociației Cercetașilor Tradiționali.
În străinătate, Ziua Eroilor a fost marcată prin organizarea de ceremonii oficiale la monumente și cimitire de onoare de pe teritoriul mai multor state, dedicate memoriei militarilor români căzuți în războaie pentru apărarea Țării.