Noutati
 • Actualitate

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor anunţă lansarea, în data de 10.09.2018 a celei de-a XXXVII-a ediţii a concursului, cu premii, „Să nu ne uităm eroii!”. Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a VII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 10.09-05.12.2018
  citeste...
 • Stire noua

  LOCURI DE GLORIE. MORMINTELE MARELUI RĂZBOI
  citeste...
 • Stire actuala

  Omagiu adus eroilor români înhumaţi la Worms, Republica Federala Germania
  citeste...

 
Castelul Ţepeş
 
Edificiul reproduce Cetatea Poenari, ridicată de Vlad Ţepeş, domnitorul Ţării Româneşti, în locul numit Cheia Argeşului, de pe Plaiul Loviştei, jud. Argeş, fiind inaugurat în 1906, cu ocazia organizării Expoziţiei Generale Române, dedicată celor 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.
Castelul a fost realizat după planurile arhitectului Scarlat Petculescu. Construit la o scară mai mică, acesta a avut rolul iniţial de turn de apă. Deoarece forma rezervoarelor nu a fost una estetică, s-a adoptat soluţia unei construcţii care să întrunească pretenţiile de „artă şi stil” ale organizatorilor şi ale timpului.
Iniţial, în turnul castelului, înalt de 23 de metri şi cu un diametru de 9 metri, se afla montat un rezervor din fontă, cu o capacitate de 200 m³. Pe o scară de lemn, în spirală, situată între rezervor şi turn, se urca pe o platformă de unde se putea admira Parcul Carol şi panorama Bucureştilor. Un contrafort puternic, terminat cu un pridvor din lemn, susţine turnul ca să nu se prăbuşească, iar în dreapta se află un zid crenelat de piatră, terminat în colţ cu un alt turn de dimensiuni mai mici.
După Primul Război Mondial, Castelul a fost transformat într-o cazarmă destinată corpului de gardă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, aflat în apropiere, în faţa Muzeului Militar Naţional. După strămutarea Eroului Necunoscut la Mărăşeşti şi inaugurarea, la 30 decembrie 1963, a mausoleului din apropiere, spaţiile Castelului Ţepeş au fost utilizate pentru cartiruirea militarilor din paza mausoleului.
Dupa 1990, clădirea a avut mai multe destinaţii, până la 30 septembrie 2004, când prin HG 1585, Castelul Vlad Ţepeş a devenit oficial sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

 
Top