Noutati
 • Actualitate

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a VIII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 15.05 – 15.11.2019 Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!” CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE
  citeste...
 • Stire noua

  LOCURI DE GLORIE. MORMINTELE MARELUI RĂZBOI
  citeste...
 • Stire actuala

  Cimitirul Eroilor Valea Uzului
  citeste...

 

Paşi prin istorie
CAMPANIA DIN 1919
Recunoştinţă pentru eroii de la Carei

 

În zilele de 19-20 aprilie 1919, după patru zile de lupte neîntrerupte, trupele române au străpuns bariera naturală a Munţilor Apuseni, deschizându-şi drum spre câmpie şi cucerind, cu preţul a numeroase jertfe, aliniamentul oraşelor Satu-Mare, Carei, Oradea şi Salonta.
În acest context şi-au dat viaţa sergentul Seleş Iosif (23 ani), soldaţii Daia Ion (42 ani), Drăghici Radu (24 ani) şi Toropu Nicolau (38 ani).
Mormintele celor patru eroi sunt situate în Cimitirul civil al municipiului Carei (judeţul Satu Mare), alături de un monument sobru, de tip obelisc, placat cu granit negru. Opera comemorativă evocă jertfa militarilor, exprimând în acelaşi timp admiraţia şi recunoştinţa generaţiilor contemporane faţă de sacrificiile acestora. Astfel, pe o placă din granit, din apropierea monumentului, a fost dăltuit un sugestiv text comemorativ:

„Noi ne-am făcut datoria
Ca voi să fiţi fericiţi.
Fraţilor, nu ne uitaţi!
Eroii neamului, 1919“

Simbol al datoriei împlinite, obeliscul a fost restaurat în anul 2009, în contextul celebrării a 90 ani de la Campania din 1919. PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA

Morţii de război români înhumaţi  în Cimitirul eroilor din Ojevo, regiunea Cernăuţi

 

Autor: Leonid Bulencea, „În marş”


În timpul acţiunilor militare din nordul Bucovinei, din perioada 2 - 26 iulie 1941, fluviul Nistru a fost forţat de trupele române, simultan, pe întregul front. Constituind un obstacol serios, Nistrul fusese fortificat de inamic pe trei linii de apărare, care includeau numeroase cazemate din beton, apărate de cuiburi de mitraliere.
În sectorul Corpului de Munte, Brigăzile 1 şi 4 munte au primit ordin să acţioneze în zona satului Kozlov şi între colonia Vişnievo şi satul Ojevo. Pentru îndeplinirea misiunii au fost constituite detaşamentele „Colonel Mociulschi” şi „Colonel Focşeneanu” şi au fost puse la dispoziţie 32 de nave cu echipaj şi 24 punţi de asalt.
Acţiunea de forţare a fluviului a început în dimineaţa zilei de 17 iulie 1941, iar până seara, cu toate greutăţile întâmpinate, cele două brigăzi au reuşit să constituie un cap de pod, pe care l-au menţinut şi l-au lărgit în zilele următoare, în pofida numeroaselor şi puternicelor atacuri executate de diviziile de infanterie sovietice. La 19 iulie acţiunea inamicului a slăbit în intensitate, iar la 20 iulie şi-a retras forţele principale spre est.
Pierderile în vieţi omeneşti ale trupelor române s-au ridicat la peste 500 de militari, osemintele acestora fiind centralizate în Cimitirul eroilor din satul Ojevo,  amenajat, în noiembrie 1942.
Spre deosebire de alte cimitire de campanie amenajate de autorităţile române pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, care au fost distruse de unităţile militare sovietice după retragerea trupelor române, necropola din Ojevo s-a păstrat, până în prezent, datorită comunităţii româneşti locale, care a vopsit însemnele de căpătâi cu straturi succesive de var, pentru a ascunde identitatea eroilor.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în satul Ojevo (regiunea Cernăuţi, Ucraina), în al Doilea Război Mondial, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 
 PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români înhumaţi  în satul Freudental, regiunea Odessa, Ucraina

 

 
Autor: Petre Brudea, „Cercetaş”

La 27 august 1941, Diviziile 8, 14 şi 21 infanterie române au atacat pe direcţia generală Freudental – Dalnik – Tătarca. Ofensiva trupelor române a întâmpinat  rezistenţa puternică a inamicului, care a contraatacat violent cu infanteria, sprijinită de care de luptă şi artilerie. După trei zile, apărarea forţelor sovietice a fost înfrântă, fapt ce a permis Armatei a 4-a române să înainteze aproximativ 6 km spre Odessa.
În urma ostilităţilor, mai multe regimente ale Armatei a 4-a române au suferit însemnate pierderi în vieţi omeneşti. Victimele au fost înhumate pe teritoriul mai multor localităţi ucrainene, printre acestea numărându-se şi satul Freudental (actual Mirnoe), unde au fost amenajate nu mai puţin de  nouă cimitire de campanie, în care au fost îngropaţi peste 900 de morţi de război români.
După retragerea trupelor române, odată cu  ruperea frontului la Stalingrad, în noiembrie 1942, toate aceste locuri înhumare au fost distruse de unităţile armatei sovietice, asemenea tuturor cimitirelor de campanie româneşti de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în satul Freudental (Ucraina), în al Doilea Război Mondial, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.Portrete de eroi
Slt. p.m. Constantin N. Godeanu: Înainte!

  

După lupte dificile purtate pe teritoriul Ungariei, la sfârşitul anului 1944 şi începutul anului 1945, Armata română a desfăşurat ample operaţiuni pe teritoriul actual al Cehiei şi Slovaciei, împotriva militarilor germani. Au fost duse lupte grele pentru forţarea zonelor muntoase Javorina, Metalicii Slovaci, Nitra, Fatra Mare, Fatra Mică, Inovec, Tatra Mică şi Carpaţii Albi.
În timp ce Armata a 4-a a început operaţiunea Zvolen- Banska Bystrica, Armata 1 română a primit misiunea să atace frontal forţele inamice din Munţii Javorina, punctul de rezistenţă al Armatei a 8-a Germane, dominat de înălţimi împădurite, cu puţine posibilităţi de pătrundere.
Compania a 6-a, în care fusese repartizat caporalul Constantin N. Godeanu, se afla în flancul drept al dispozitivului Regimentului 2 Infanterie. Planul comandamentului prevedea ca această subunitate să atace, prin învăluire, înălţimea cu Cota 568 (Munţii Stiavnica, la 2 km sud-vest de localitatea Klastava, Republica Slovacia).
Masivele muntoase, pădurile întinse şi văile adânci, la care se adăuga zăpada abundentă, îngreunau înaintarea militarilor români. Caporalul Constantin N.Godeanu şi-a pregătit ostaşii, plecând la atac fără raniţă, doar cu muniţia. Fiecare soldat avea la îndemână grenade, iar caporalul Constantin N.Godeanu le striga camarazilor din toate puterile: „Înainte! Înainte”! În ziua de 13 februarie 1945, caporalul Constantin N Godeanu a identificat cuibul unei mitraliere inamice. S-a pregătit să arunce grenada, dar un proiectil l-a lovit mortal. Încă nu împlinise 26 de ani.
În aceeaşi seară, camarazii săi de luptă i-au săpat o gropă în pământul pietros, îngheţat. Pe un lemn de brad, dintr-un adăpost, i-au încrustat numele cu un briceag.
Locul în care a fost înhumat Constantin N. Godeanu se numeşte Bátovec; morţii de război români de la Bátovec au fost exhumaţi, centralizaţi şi reînhumaţi cu onoruri în Cimitirul eroilor români de la Zvolen, Slovacia.
Pentru modul în care s-a distins în luptă, Constantin N. Godeanu a fost avansat post mortem la gradul de sublocotenent.

*

Constantin Godeanu, cel mai mic din cei şase copii ai lui Nicolae şi ai Anei Godeanu, s-a născut la 28 iunie 1919 în comuna Pietroasele, judeţul Buzău. La terminarea şcolii gimnaziale nu şi-a putut continua studiile, datorită situaţiei modeste a familiei, lucrând la Atelierele Griviţa, pentru a învăţa o meserie. Serviciul militar l-a efectuat la Regimentul 1 Căi Ferate din Focşani.

 Paşi prin istorie
Parcela eroilor din Primul Război Mondial, Cimitirul „Eternitatea
municipiul Iaşi, judeţul Iaşi

 

 

După încheierea Bătăliei pentru Bucureşti, armata şi administraţia s-au retras, începând cu 3 decembrie 1916, la Iaşi, municipiul devenind capitala României. Zona Moldovei a devenit în scurt timp suprapopulată, peste un milion de refugiaţi fugind din calea războiului.
Militarii români au fost încartiruiţi în municipiul Iaşi şi în zonele limitrofe, în grupuri de câte 15-20 într-o cameră sau într-un bordei în care, de regulă, locuiau maxim cinci oameni. În aceste condiţii a izbucnit epidemia de tifos exantematic, decesele din această cauză fiind înregistrate atât în rândul militarilor români, dar şi în cadrul civililor.
Militarii şi civilii care au murit din cauza tifosului exantematic sau din cauza rănilor au fost înmormântaţi în Cimitirul ieşean „Eternitatea”.
Morţii de război de la „Eternitatea” au fost înhumaţi în perioada 1916-1918, însă majoritatea au murit în anul anul 1917 (peste 8.000 de eroi). Ca şi evoluţie a deceselor, cele mai puţine au fost consemnate în luna decembrie (157), iar cele mai multe în luna februarie (2.139).
Până în prezent, statistica morţilor de război din Cimitirul ieşean „Eternitatea” ajunge la peste 10.700 de eroi - militari şi civili, peste 9.600 fiind identificaţi nominal.
Parcela eroilor din Cimitirul „Eternitatea” fost amenajată începând cu anul 1917, aceasta fiind supusă, până la nivelul anului 1945, la o serie de reorganizări şi centralizări.
În perimetrul acesteia au fost amenajate, iniţial, morminte individuale şi comune, însă numărul ridicat al eroilor din necropolă a determinat ca osemintele să fie centralizate în mai multe osuare.
Astfel, în spaţiul parcelei au fost construite şapte monumente comemorative, patru dintre acestea având şi rol de osuar. În osuare au fost depuse osemintele morţilor de război români, dar şi de alte naţionalităţi.
Osuarul central are înfăţişarea unui obelisc, având în terminaţie o cruce din piatră şi înălţimea totală de 10 m. Pe faţada acestuia este montată o placă din marmură cu inscripţia: Glorie eroilor căzuţi/1916-1918.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, centralizaţi în Parcela eroilor din Cimitirul ieşean „Eternitatea”, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.


Paşi prin istorie

CAMPANIA DIN 1919
Suprema jertfă a sergentului Ilie Popa

 

În ziua de 20 ianuarie 1919, în contextul desfăşurării operaţiilor militare pentru eliberarea localităţilor Jibou, Crişeni şi Zalău, din judeţul Sălaj, a căzut eroic sergentul Ilie Popa, din Regimentul 15 Infanterie. Originar din satul Crăcăoani, judeţul Neamţ, acesta a fost înhumat, a doua zi, în cimitirul românesc din Jibou.
La sfârşitul ostilităţilor, comandantul Gărzilor Naţionale Române din plasa Jibou, avocatul Aurel Hreţco, a luat iniţiativa ridicării, la mormântul eroului, a unui monument demn de jertfa acestuia.
Operă a arhitectului italian Vincenzo Vecil, monumentul a fost dezvelit în ziua de 15 august 1920, în cadrul unui ceremonial militar şi religios, la care au participat autorităţile locale şi reprezentanţii presei din Jibou, Cluj şi Bucureşti.
La acest eveniment, avocatul Aurel Hreţco a rostit un emoţionant discurs:
„Ridicatu-s-a acest monument ca să sfinţească locul unde pământul dezrobit al Ardealului adăposteşte cu dragoste, sub glia lui, pe unul dintre eliberatorii săi.
Ridicatu-s-a acest monument ca să servească drept piatră de hotar la graniţele de vest ale neamului (...).
Ridicatu-s-a acest monument ca simbol al unirii noastre, pe vecie, cu fraţii noştri dezrobitori de dincolo de Carpaţi.
Cu această destinaţie, predau monumentul clerului – pentru binecuvântare, armatei –pentru onoruri şi autorităţilor civile – pentru cinstire şi îngrijire“. 

 PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români înhumaţi în satele Spiridonovka şi Bujalik, regiunea Odessa

 
În după-amiaza zilei de 15 august 1941, regimentele 10 Vânători şi 2 Roşiori au atacat forţele sovietice dintre pârâurile Bol. Adjalîk şi Mal. Adjalîk, cele mai grele lupte înregistrându-se în zona comunei Spiridonovka.
În seara aceleiaşi zile, ofensiva celor două unităţi române a fost oprită pe aliniamentul dintre H. Buldinovka şi Kol. Mal. Bujalik, eşecul acţiunii determinând înlocuirea Regimentului 2 Roşiori cu Regimentul 35 Infanterie.
În următoarele două zile, ambele forţe beligerante au executat o serie de atacuri şi contraatacuri, totul culminând cu bombardamentul de aviaţie a satului Spiridonovka, în urma cărora frontul s-a stabilizat temporar pe lina Dufinka, la înălţimea cu cota 58. Trupele române au primit ordin să păstreze cu orice preţ poziţia cucerită, pentru a nu permite inamicului să-şi concentreze forţele la nord de pârâul Bol. Adjalîk.
În urma acestor dramatice cofruntări şi-au pierdut viaţa peste 300 de militari români, aceştia fiind înhumaţi, în 10 cimitire şi grupuri de morminte, pe raza satelor Spiridonovka (în prezent, Stepanovka) şi Bujalik (în prezent, Sverdlovo). După retragerea trupelor române, odată cu  ruperea frontului la Stalingrad, în noiembrie 1942, toate aceste locuri înhumare au fost distruse de unităţile militare sovietice, asemenea tuturor cimitirelor de campanie româneşti de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi pe teritoriul localităţilor ucrainene Spiridonovka şi Bujalic (Ucraina), în al Doilea Război Mondial, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români înhumaţi în oraşul Râşcani, raionul Râşcani, Republica Moldova

 
În după-amiaza zilei de 6 iulie 1941, Regimentul 8 Vânători, acţionând în cadrul unei divizii de infanterie germană, a atacat înălţimile cu cotele 200 şi 224, determinând retragerea trupelor inamice din localitatea Râşcani.
Peste 270 de militari români şi germani au murit în aceste lupte, fiind înhumaţi în morminte izolate. Ulterior, în vara lui 1943, osemintele acestora au fost exhumate şi centralizate în Cimitirul de onoare amenajat, cu această ocazie, la sud de Râşcani.
În primăvara anului 1944, când acţiunile militare s-au mutat la vest de Prut, unităţile armatei sovietice au distrus Cimitirul eroilor din Râşcani.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în Cimitirul de onoare din oraşul Râşcani (Republica Moldova), în al Doilea Război Mondial, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


Portrete de eroi
Căpitanul Nicolae Lascăr Bogdan: „Soldaţi şi ofiţeri, cine e român să mă urmeze!“
 
La 6 septembrie 1877, o coloană de atac, formată din batalioane ale Regimentelor 15 Dorobanţi, 9 Dorobanţi, 1 Linie (în rezervă), susţinute de un batalion din Regimentul 5 Dorobanţi şi două companii din Regimentul 7 Dorobanţi, au atacat asupra reduta Griviţa II.
Dorobanţii, depăşiţi numeric de inamic şi greu încercaţi de pierderile suferite, aveau nevoie urgentă de ajutor.
Căpitanul Nicolae Lascăr Bogdan, ajuns în faţa redutei Griviţa, şi-a dat seama că se impunea o intervenţie hotărâtă. Deşi sarcina lui consta doar în a informa despre ceea ce se petrecea aici, împrejurările îi cereau să lupte.
A solicitat colonelului Sachelarie, care conducea atacul, să-i încredinţeze lui misiunea de aducere a rezervelor la redută.
În amintirile sale de război, doctorul Gheorghe Sabin descrie această faptă de arme: „În această clipă, (...) căpitanul Bogdan Nicolae din al -III- lea Vânători, care se afla ca ofiţer de ordonanţă la Cartierul domnesc, un brav ofiţer, fără pereche în mijlocul acelor între care se găsea atunci, strigă cu putere: <<Auziţi soldaţi cum ne cheamă fraţii noştri, care sunt omorâţi în şanţurile turceşti? Vă lasă pe voi inima să-i părăsiţi pradă păgânilor, fără să le veniţi în ajutor? Ei ca şi voi au părinţi, fraţi, poate soţii şi copii, care îi aşteaptă acasă! >>
Când i s-a dat această aprobare, căpitanul Bogdan, trăgând sabia din teacă, sare din şanţ strigând: << Soldaţi şi ofiţeri, cine e român să mă urmeze! >>”
Militarii pornesc după el pentru a-i salva pe cei care strigau după ajutor. Căpitanul Bogdan se prăbuşeşte pe spate. Un glonţ duşman îl loveşte în piept, omorându-l.
Atacul asupra redutei Griviţa II n-a reuşit. După lupte crâncene, militarii români au fost respinşi, pierzând 22 de ofiţeri şi 1.167 de soldaţi, morţi şi răniţi. La orele 17 s-a ordonat încetarea luptei. Sub ploaia de gloanţe, soldaţii din serviciul sanitar au adunat o parte din răniţi şi trupurile celor morţi şi le-au adus în tabăra românească.
În memoria ostaşilor români căzuţi la Griviţa, regele Carol I a solicitat construirea unui mausoleu, în anul 1902. În osuarul acestuia au fost depuse osemintele a 1.300 de morţi de război români.

 *

Nicolae, fiul lui Lascăr Bogdan, polcovnic (colonel) în miliţia Moldovei, s-a născut în 1849, în comuna Ghergheşti, judeţul Tutova (azi judeţul Vaslui). A copilărit pe Valea Oituzului, la moşia tatălui său, bucurându-se de o viaţă lipsită de griji.
După terminarea claselor primare, a fost trimis în Franţa, la studii. Aici şi-a dat bacalaureatul în litere, la 17 ani, iar doi ani mai târziu a intrat la Şcoala Militară de la Saint Cyr. Parcurge gradele militare, de la soldat, la caporal şi sergent, în cadrul Regimentului 1 Vânători. Şcoala Militară o absolvă printre cei dintâi, ceea ce atestă cultura, seriozitatea şi talentul său. Este avansat sublocotenent şi mutat la Regimentul 3 Vânători.
Mobilizarea l-a găsit cu gradul de căpitan, comandând o companie din Batalionul 3 Vânători. 

 


Portrete de eroi
CAMPANIA DIN 1919
Moarte de erou în Bătălia Apusenilor – caporal Ioan Alexe

 
În Campania anului 1919 au fost consemnate nepieritoare fapte de vitejie, printre acestea fiind şi cele ale caporalului Alexe Ioan, din Regimentul 2 Vânători, elogiat în presa vremii:
În primăvara anului 1919, când armata română acţiona pentru dezrobirea fraţilor de veacuri subjugaţi, în prima zi de Paşte, a căzut ucis mişeleşte de garda roşie un brav ostaş, caporalul Alexe Ioan din Regimentul 2 Vânători Regina Elisabeta.
Rămăşiţele pământeşti ale acestui erou au fost înhumate cu pietatea cuvenită în curtea bisericii din Pâncota, iar la căpătâi s-a ridicat o frumoasă cruce monumentală (...). La zilele de sărbătoare se oficiază de către parohul bisericii un serviciu religios pentru odihna şi pomenirea sufletului celui jertfit pentru Ţară. Mormântul este acoperit cu flori care exprimă recunoştinţa supravieţuitorilor către eroii neamului.
Pe cruce se află următoarea inscripţie: «Aici odihneşte caporalul Alexe Ioan, din comuna Adunaţi, judeţul Teleorman, din Regimentul 2 Vânători Regina Elisabeta, compania a 5-a, contingentul 1916. Mort pentru Ţară, fiind împuşcat mişeleşte în drum spre Cherechiu de garda roşie ungurească în ziua primă a Sfintelor Paşti, 20 Aprilie 1919.
Martirule erou, odihneşte în pace!»
Dar, pe lângă aceste semne de pioasă recunoştinţă către acest viteaz ostaş, manifestate de bănăţenii din Pâncota şi autorităţile superioare au ţinut să imortalizeze numele lui glorios, dându-l comunei Cherechiu (în drum spre care a căzut ucis eroul), care acum se numeşte comuna Caporal Alexe.
Atât fapta bănăţenilor, care au făcut din mormântul caporalului Alexe un adevărat loc de pelerinaj şi de cinstire a jertfei şi gloriei româneşti, cât şi măsura luată de autorităţile superioare, arată dragostea pioasă şi recunoştinţa ce poartă întreg neamul românesc vitejilor ce s-au jertfit pentru întregirea lui.
Toate aceste pioase manifestaţiuni, pe lângă o datorie către memoria celor căzuţi în războiu, sunt un exemplu înălţător atât pentru generaţia actuală, cât şi pentru generaţiile viitoare, precum şi o mare mângâiere pentru orfanii, văduvele şi părinţii celor căzuţi pe câmpul de luptă“.Ceremonii comemorative în judeţul Vâlcea dedicate eroilor români şi germani din Primul Război Mondial

 
Vineri, 05 iulie a.c., s-au desfăşurat în judeţul Vâlcea, comunele Perişani şi Titeşti, două ceremonii comemorative dedicate militarilor români şi germani căzuţi în Primul Război Mondial, ale căror oseminte au fost descoperite accidental în zona Poiana Spinului.
Începând cu ora 11.00, a avut loc în satul Pripoare, comuna Perişani, ceremonia militară şi religioasă de inaugurare a Parcelei eroilor români, necropolă de război amenajată pentru reînhumarea osemintelor militarilor români strămutate de la Poiana Spinului. Evenimentul a fost organizat de Primăria comunei Perişani în colaborare cu Garnizoana Vâlcea şi cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Vâlcea.
La activitate au participat şi au depus coroane de flori la Parcela eroilor români, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Vâlcea, Consiliului Judeţean Vâlcea, Garnizoanei Vâlcea, Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi Primarăriei comunei Perişani. Tânăra generaţie a fost reprezentată de elevii şcolii din localitate, precum şi de un grup de membri ai Asociaţiei Cercetaşii României care au depus flori pe mormintele eroilor români.
Începând cu ora 13.00, la Cimitirul eroilor din comuna Titeşti, s-a desfăşurat ceremonia religioasă oficiată pentru reînhumarea osemintelor a doi militari germani, de asemenea, descoperite accidental în zona Poiana Spinului. La activitate a participat şi reprezentantul pentru România al Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război, instituţia care gestionează problematica mormintelor şi operelor comemorative de război pentru statul german.  
Repunerea în demnitate a osemintelor militarilor români şi străini descoperite la Poiana Spinului este rezultatul conlucrării mai multor instituţii de pe plan local, sub directa coordonare a prefectului judeţului Vâlcea şi cu sprijinul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor care, în baza atribuţiilor legale pe care le are, a acordat consiliere autorităţilor locale din Perişani şi Titeşti pe tot parcursul acestui proiect.

 ***

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor mulţumeşte tuturor instituţiilor implicate în derularea acestui proiect comemorativ dedicat unor militari români şi germani căzuţi în luptele purtate în zona Văii Oltului,  în timpul Primului Război Mondial:
 
 Instituţia Prefectului Judeţului Vâlcea, Consiliul Judeţean Vâlcea, Primăria comunei Perişani, Primăria comunei Titeşti, Muzeul Judeţean Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea

 


Morţi de război români la Podmelec, Slovenia
 
 

O santinelă germană primeşte 500 de mărci de la doi prizonieri, pentru a-i lăsa în curtea lagărului, după lăsarea întunericului, în momentul în care internaţii sunt obligaţă să stea în barăci.
Începe apelul de seară. Prizonierii sunt număraţi în barăci. Pentru a nu se observa lipsa celor doi captivi, rămaşi în curtea lagărului, alţi doi prizonieri au intrat pe geamul barăcii, pentru a ieşi la număr. După încheierea apelului, „intruşii” s-au întors în baraca de care aparţineau.
Prizonierii din curtea lagărului au aruncat două frânghii peste gard, ambele fiind dotate cu căngi la capete, pentru a se înfige în pământ.
O altă santinelă decât cea mituită a sesizat zgomotul produs de cei doi prizonieri, trăgând în direcţia acestuia. „Evadaţii” au fost reţinuţi şi reintroduşi în viaţa lagărului.
Unul din locurile în care au murit peste 40 de militari români, în Primul Război Mondial, a fost identificat în comuna Tolmin, sat Podmelec, Slovenia.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi la Podmelec, Slovenia, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.
Morţi de război români la Łambinowice, Polonia

 


Un tren se deplasează agale spre satul Lamsdorf.
După trei săptămâni de mers, timp în care au staţionat mai multe zile în anumite gări, prizonierii români căzuţi pe frontul din Muntenia ajung la destinaţie, în lagărul administrat de germani.
La faţa locului, regulile sunt făcute de prizonierii ruşi, internaţi cu mult înaintea prizonierilor români. Acesta este şi motivul pentru care prizonierii români nu sunt lăsaţi să doarmă în barăci, ci în bordee.
Condiţiile de muncă, hrană şi încartiruire au determinat o rată crescută a deceselor în rândul prizonierilor de război internaţi la Lamsdorf. La finele primei conflagraţii mondiale, statisticile consemnează peste 6.000 de morţi de război de naţionalitate română, belgiană, engleză, greacă, italiană, rusă şi sârbă.
Înfiinţarea Republicii Polonia, în 1918, a inclus satul Lamsdorf în cadrul noului stat, numele acestuia schimbându-se în Łambinowice.
DimensiuneaCimitirului eroilor de la Łambinowice, care are o suprafaţă de 4,5 ha, a determinat autorităţile poloneze să-l denumească, în anul 1968, un Monument al Memoriei Naţionale.
Până în prezent, cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor au identificat peste 2.600 de militari români care au murit în lagărul de prizonieri din Łambinowice, din care 2.595 sunt identificaţi nominal.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în Cimitirul eroilor din Łambinowice, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.


Întâlnire româno-ungară la nivel de experți în domeniul mormintelor și operelor comemorative de război, la București
 
 

Miercuri, 26 iunie, a avut loc, la București, întâlnirea de lucru la nivel de experţi între reprezentanţii părţii române şi cei ai părţii ungare pentru analizarea aspectelor de interes comun în domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război.
Delegația ungară a fost salutată de către Nicolae Nasta, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, care a evidențiat importanța dialogului bilateral în domeniul comemorării morților de război și cel al îngrijirii mormintelor și monumentelor dedicate acestora.
Pe agenda întrevederii s-a aflat și problematica Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, necropolă de război cu caracter multinațional. Dialogul purtat în acest context a avut în vedere principiile şi normele dreptului internaţional umanitar, dispoziţiile Convenţiilor de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la protecţia victimelor de război şi ale Protocoalelor adiţionale la acestea din 8 iunie 1977, prevederile tratatelor internaţionale incidente domeniului şi pe cele ale legislaţiei naţionale specifice în vigoare, precum și cele prevăzute de Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind regimul juridic al mormintelor ungare de război din România şi al mormintelor române de război din Republica Ungară, semnat la Bucureşti la 6 martie 2008.
Totodată, Părțile au subliniat importanța unei comunicări deschise și pragmatice, fără accente emoționale, în consonanță cu valorile europene și euroatlantice și cu Parteneriatul Strategic dintre România si Ungaria, care poate duce la rezolvarea situațiilor de orice natură și poate aplana eventualele neînțelegeri. 
În acest sens, s-a convenit deplasarea, la o dată stabilită de comun acord, a unei comisii alcătuită din reprezentanții tuturor statelor care au morți de război înhumați în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului pentru realizarea unei cercetări pe întreaga suprafață a necropolei de război, plecând de la datele evidențiate de documentele de arhivă deținute de părțile implicate.
De asemenea, partea română a informat partea ungară cu privire la procesul de analiză derulat în prezent în vederea preluării în administrare, de către Ministerul Apărării Naționale, a Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, inclusiv din perspectiva faptului că în această necropolă sunt înhumați militari de mai multe naționalități. 
În cadrul discuţiilor s-au mai realizat informări reciproce privind derularea de proiecte de restaurare/amenajare a unor monumente şi cimitire ale eroilor, precum şi privind starea de întreţinere a unor obiective comemorative de interes, aspecte ce vor fi analizate şi concretizate, ulterior, în conformitate cu prevederile Acordului bilateral în domeniul mormintelor de război.
Șefii celor două delegații au exprimat dorinţa continuării colaborării între România și Ungaria în domeniul comemorării morţilor de război şi cel al îngrijirii mormintelor şi operelor comemorative de război dedicate acestora.

* * *

Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului a luat fiinţă, în perioada 1926-1927, urmare a unei ample activităţi de centralizare a osemintelor eroilor descoperite pe Valea Uzului, efectuate de Societatea „Cultul Eroilor“.
Deşi statisticile privind cimitirul eroilor de la Valea Uzului nu sunt fără echivoc, caracterul multinaţional al cimitirului este evident, în cadrul acestuia fiind centralizaţi eroi de mai multe naţionalităţi. Potrivit unei statistici din 18 ianuarie 1928, lângă mormintele celor 350 de morţi de război din 1917, Societatea a centralizat osemintele a 847 morţi de război, dintre care: 170 identificaţi nominal (unguri -108, germani - 43, români - 8, ruşi - 4, sârbi - 3, italieni - 2 şi austrieci - 2), 435 neidentificaţi nominal (unguri - 336, germani - 78, ruşi - 18 şi români - 3) şi 242 necunoscuţi.
În total, în Cimitirul de onoare din satul Valea Uzului au fost centralizate osemintele a 1.197 morţi de război (350 în anul 1917 şi 847 în perioada 1926-1927).
Potrivit documentelor întocmite de Crucea Roşie Română şi datate la nivelul anilor '70, în anul 1944, în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului au fost înhumaţi 40 de militari germani, din care 27 identificaţi nominal şi 13 neidentificaţi nominal.
În ceea ce priveşte numărul militarilor români înhumaţi în acest cimitir, faţă de situaţia statistică din anul 1928 (când sunt menţionaţi în evidenţă 11 eroi români, dintre care 8 identificaţi nominal şi 3 neidentificaţi nominal), „Fişa de evidenţă a cimitirului” din anul 1988 (care nu menţionează nicio sursă documentară), face trimitere la 148 de morţi de război români, în contextul în care cei care au întocmit fişa din 1988 au însumat morţii de război români identificaţi nominal de la Valea Uzului (19), cu morţii de război români identificaţi nominal la Poiana Uzului (130), un alt loc de înhumare din Primul Război Mondial, desfiinţat în perioada interbelică, osemintele fiind centralizate în Cimitirul eroilor din oraşul Comăneşti, jud. Bacău.

 


Portrete de eroi
Generalul Grigore Bălan eroul de la Sfântu Gheorghe

 

În perioada 4-6 septembrie 1944, generalul Grigore Bălan a pregătit şi întreprins cu Divizia 1 Munte, o serie de acţiuni ofensive pe direcţia oraşului Sfântu Gheorghe. A luptat în linia întâi pentru a conduce personal atacul şi pentru a le fi soldaţilor săi pildă de vitejie şi curaj.
Prezenţa generalului în imediata apropiere a liniilor de luptă este consemnată în jurnalul de operaţii al Batalionului 23 Vânători de Munte: „În sectorul batalionului se găsea la acea oră domnul general Grigore Bălan, comandantul secund al Diviziei 1 Munte, care a felicitat batalionul pentru frumoasa acţiune de rezistenţă”.
În dimineaţa zilei de 7 septembrie, Divizia 1 Munte a trecut la atac. Lângă podul din satul Arcuş, judeţul Covasna, este surprins de focul violent al bateriei duşmane (9 septembrie 1944), dar nu părăseşte câmpul de luptă, până când puterile încep să îl părăsească. Cu glas stins a îndemnat ostaşii să atace şi s-a prăbuşit în braţele camarazilor. Este transportat de urgenţă la spitalul din Sinaia. Patru zile mai târziu, la 13 septembrie 1944, s-a stins din viaţă.
Generalul Grigore Bălan fost înmormântat, în prezenţa reprezentanţilor guvernului, ai armatei, precum şi a unui public numeros, în Cimitirul Militar Ghencea, parcela 1, mormântul numărul 12.
Amintirea şi faptele sale de arme au rămas nepieritoare. Pentru a-i cinsti eroismul, generalului i s-a acordat, post-mortem, Ordinul „Mihai Viteazul”.
Pe locul unde a căzut la datorie generalul Bălan, pe şoseaua Sfântu Gheorghe – Arcuş, militarii Diviziei 1 Munte au ridicat o troiţă.
În incinta comandamentului Brigăzii 81 Mecanizată din municipiul Bistriţa Năsăud se află un bust al generalului Grigore Bălan, iar unitatea a preluat denumirea onorifică „General Grigore Bălan”.
În localitatea sa natală, comuna Şintereag, satul Blăjenii de Sus, judeţul Bistriţa Năsaud, a fost dezvelit un bust al generalului şi a fost inaugurat Muzeul General Grigore Bălan.
 

*

Grigore Bălan s-a născut la 14 iunie 1896, într-o familie de ţărani (fiul lui Ion şi al Rafilei).
A frecventat cursurile şcolii primare din satul natal, apoi pe cele ale şcolii confesionale din Şintereag, urmate de cele ale liceului din Năsăud. Ca şi mulţi alţi tineri transilvăneni alege meseria armelor, urmând cursurile Şcolii militare, pe care a absolvit-o în vara anului 1915 cu gradul de sublocotenent.
La 1 noiembrie 1917 este avansat la gradul de locotenent şi participă la Primul Război Mondial, pe frontul din Italia.
A făcut parte din Comitetul de organizare al gărzii naţionale din Năsăud, susţinând unirea Transilvaniei cu „patria mamă”. După ce Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, a consfinţit unirea Transilvaniei cu România, majoritatea cadrelor din garda naţională au fost încadrate în armata română. Locotenentul Bălan a fost repartizat la Regimentul 84 Infanterie, Bistriţa. În 1920 este promovat şef al Biroului adjuntatură al unităţii. La 10 mai 1929 este avansat la gradul de maior şi mutat la Divizia 2 Vânători de Munte, în garnizoana Deva, în funcţia de şef al Biroului Instrucţie. În perioada noiembrie 1932 - martie 1933 a condus Şcoala de instructori Vânători de Munte. La 1 aprilie 1933 maiorul Grigore Bălan se întoarce la Regimentul 84 Infanterie, la comanda Batalionului 2, până la 1 aprilie 1936, când a fost avansat la gradul de locotenent colonel şi mutat la Regimentul 88 Carei.
În primăvara anului 1939 a fost numit comandant al Batalionului 8 Vânători de Munte, din Bistriţa. La 10 iunie 1940 este avansat la gradul de colonel şi trimis să urmeze cursul de comandanţi de regimente, iar la absolvirea acestuia, în ziua de 25 august 1940, a fost promovat în funcţia de comandant al Grupului 5 Vânători de Munte.
La 1 septembrie 1940, unităţile din Nord-Vestul Transilvaniei au început retragerea spre aliniamentul fixat prin Dictatul de Viena.
Unitatea comandată de colonelul Bălan s-a repliat în oraşul Haţeg, unde a fost dislocat întregul Grup 5 Vânători de Munte. În fruntea acestei unităţi a participat la eliberarea Bucovinei şi în misiunile desfăşurate pe Frontul de Est. Este rănit grav, în toamna anului 1942. După o lungă perioadă de spitalizare, la 15 august 1943, este numit comandant al părţii sedentare a Diviziei 2 Munte, cu sediul la Deva, iar la 10 aprilie 1944, comandant secund al Diviziei 1 Munte, Operativă, cu garnizoana la Sinaia.
În perioada 23 – 30 august 1944, vânătorii de munte au dezarmat garnizoanele militare germane din Sinaia, Predeal, Azuga, Buşteni şi Braşov.

 PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români din satul Leninthal, Ucraina

 
Începând cu data de 22 iunie 1941, trupele române au participat la operaţiunile militare desfăşurate de Wermacht în sudul Uniunii Sovietice.
La 11 septembrie 1941, Regimentul 7 Vânători din Divizia 8 Infanterie a creat o breşă în liniile de apărare inamice, în zona satului Leninthal, reuşind să înainteze adânc în dispozitivul sovietic. Forţele sovietice au răspuns printr-un atac în umerii pungii create de trupele române, încercuind batalioanele 2 şi 3.
A doua zi,  sesizând gravitatea situaţiei, Regimentul 29 Infanterie a constituit un culoar de aprovizionare, cu muniţie şi hrană, a unităţilor încercuite şi a declanşat o acţiune de despresurare a acestora, finalizată cu succes, după lupte grele, duse în cursul întregii zile.
Pentru bravura dovedită în luptele de la Leninthal, Regimentul 7 vânători a fost citat prin Ordin de Zi, pe 14 septembrie 1941, de către comandantul Corpului 1 armată, generalul Teodor Ionescu.
Cei peste 700 de militari români, din Divizia 8 Infanterie, morţi în zona Leninthal au fost înhumaţi, de unităţi specializate, în şase cimitire de campanie, situate la marginea de sud a localităţii. După retragerea trupelor române, odată cu  ruperea frontului la Stalingrad, în noiembrie 1942, cimitirele de pe teritoriul satului Leninthal (actualul Libental) au fost distruse de unităţile militare sovietice, asemenea tuturor cimitirelor de campanie româneşti de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din al Doilea Război Mondial, înhumaţi în comuna Vigoda (Ucraina), poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.
  PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români înhumaţi în oraşul Orhei, raionul Orhei, Republica Moldova

 
În perioada 2-26 iulie 1941, armatele 3 şi 4 române au participat la ofensiva generală de pe frontul Prutului,  cu scopul eliberării Basarabiei şi a nordului Bucovinei.
În acest context, Divizia 5 infanterie a atacat inamicul în zona masivului păduros de la sud de Orhei, pe la est şi vest, cu regimentele 8, 9 şi 32 dorobanţi. Urmare a acestor acţiuni concertate, în ziua de 15 iulie 1941, după respingerea trupelor sovietice din Moruzeni şi Isacova, oraşul Orhei a fost eliberat.  
Militarii români care şi-au pierdut viaţa în acele încleştări au fost înhumaţi în localităţile de pe teritoriul plăşii Orhei, îndeosebi în satele Izbiştea, Zăicana şi Selişte.
În perioada 1942-1943, rămăşiţele pământeşti au fost centralizate în Cimitirul eroilor din Orhei, amenajat în imediata apropiere a cimitirelor Lipovenesc, Ortodox şi Armenesc din garnizoana Orhei.
Pentru construirea acestui cimitir, în care au fost centralizaţi peste 200 de morţi de război români şi germani, au fost folosite blocuri de piatră, tăiate din carierele de la Brăneşti. Astfel, pe o suprafaţă de 75 metri pătraţi, au fost amenajate 24 morminte individuale şi o criptă, deasupra căreia a fost ridicat un monument de tip cruce.
În primăvara anului 1944, când acţiunile militare s-au mutat la vest de Prut, unităţile armatei sovietice au dezafectat cimitirul, pe vechiul amplasament rămânând doar monumentul de tip cruce cu osuar.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în Cimitirul de onoare din oraşul Orhei (Republica Moldova), în al Doilea Război Mondial, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.ZIUA EROILOR SĂRBĂTORITĂ ÎN CAPITALĂ
 


Sărbătoarea naţională a poporului românZiua Eroilora prilejuit, şi anul acesta, desfăşurarea unor ample manifestări comemorative, militare şi religioase, în Capitală şi în ţară.
Ca expresie a omagiului faţă de jertfa supremă a eroilor, reprezentanţi ai instituţiilor statului au depus coroane de flori la următoarele obiective comemorative de război, din Bucureşti: Mormântul Ostaşului Necunoscut, Monumentul Eroilor Militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României, Cimitirul Israelit Filantropia, Monumentul Eroilor Patriei (U.N.Ap.), Cimitirul Militar Ghencea şi Cimitirul Eroilor Revoluţiei.
La ceremonia de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, loc de înhumare cu o puternică încărcătură simbolică, au participat şi au depus coroane de flori, reprezentanţi ai Preşedinţiei, Parlamentului României, Guvernului României, Primăriei municipiului Bucureşti, Ministerului Apărării Naţionale şi Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. De asemenea, s-a depus o coroană de flori din partea corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

 *

După Primul Război Mondial, România a fost printre primele state, care, urmând exemplul Franţei, a decis să înalţe un monument dedicat memoriei celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă.
În semn de veşnică cinstire, în anul 1923, conducerea statului român a decis ca simbolul sacrificiului celor mulţi, căzuţi pentru reîntregirea patriei, să fie evocat de osemintele unuia dintre ostaşii anonimi de la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, Târgu-Ocna, Jiu, Prahova, Bucureşti, Dobrogea, Ardeal şi Basarabia. Deshumarea şi ridicarea acestor rămăşiţe pământeşti a fost urmată de aşezarea lor în zece sicrie de stejar, căptuşite cu tablă de zinc şi depuse în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ de la Mărăşeşti, în ziua de 13 mai 1923.
Alegerea sicriului cu osemintele Ostaşului Necunoscut a aparţinut elevului Amilcar C. Săndulescu (de la Liceul Militar „Dimitrie A. Sturdza“, premiant şi orfan de război) care, în faţa celui de-al patrulea sicriu, a îngenuncheat şi a rostit cuvintele legendare: „Acesta este tatăl meu“.
A doua zi, sicriul cu Eroul Necunoscut a fost adus la Bucureşti. În ziua de 17 mai 1923, în prezenţa familiei regale, a membrilor guvernului, a corpurilor legiuitoare şi a unui numeros public, în Parcul Carol I a avut loc ceremonia reînhumării Eroului Necunoscut.
Pe lespedea de piatră decorată cu sculpturi florale s-a încrustat următorul epitaf:
 

„Aici doarme fericit întru Domnul Ostaşul Necunoscut, săvârşit din viaţă în jertfa pentru unitatea neamului românesc.
Pe oasele lui odihneşte pământul României întregite. 1916-1919“

 Joi 06 iunie a.c., România îşi sărbătoreşte eroii!
 
Ministerul Apărării Naționale organizează joi, 06 iunie, ceremonii militare şi religioase cu prilejul Zilei Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român.
În Capitală vor fi depuse coroane de flori, începând cu ora 10.00, la Cimitirul Israelit Filantropia iar, de la ora 12.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut - Parcul Carol I, la Monumentul Eroilor căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României - Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Naţională de Apărare Carol I, la Cimitirul Militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluției.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne organizează ceremonii la: Parcela eroilor de pe D.N. 1, la Monumentul Ultimul Străjer al Capitalei, Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cișmigiu și Monumentul Pompierilor din curtea bisericii Sfântul Gheorghe – Plevna.
Manifestări similare vor avea loc în toate garnizoanele din ţară, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale, unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale.
Pe plan extern, reprezentanţele diplomatice ale României organizează ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români căzuți și înhumați pe teritoriul altor state.
În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii Patriei. Festivităţile de comemorare vor începe după oficierea Sfintei Liturghii a Înălţării Domnului.Morţi de război români la Branik, Slovenia
 


În Primul Război Mondial, luptele dintre Armata italiană şi cea austro-ungară s-au desfăşurat pentru o lungă perioadă de timp pe frontul de la Isonzo (Soča). Au fost momente de acalmie, în care cele doua armate au folsoit doar tragerile de artilerie sau  au apelat la lunetişti, dar au fost şi zile cu atacuri şi contraatacuri, în care s-au folosit inclusiv gazele de luptă, unele regimente fiind decimate.
O serie de morminte ale combatanţilor au fost amenajate la Branik, Slovenia, în apropierea cimitirului local.
În memoria românilor care au fost înmormântaţi în Cimitirul eroilor de la Branik, Slovenia, prin implicarea financiară a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor s-a dezvelit, la 1 decembrie 2008, un monument comemorativ, în prezenţa ES doamna Dana Constantinescu, ambasadorul României în Slovenia.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal şi înhumaţi la Branik, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război din Primul Război Mondial.

 PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români din comuna Vigoda, Ucraina

 


În dimineaţa zilei de 28 august 1941, Divizia 5 Infanterie a atacat, pe direcţia Vigoda-Odessa, la sud de gara Vigoda, de-a lungul căii ferate din această localitate. Unităţile române au reuşit să înainteze aproximativ 2,5 kilometri, în condiţiile în care au avut de înfruntat puternicele rezistenţe inamice din satul Octiabry şi au fost în permanenţă contraatacate de infanteria inamică, sprijinită de care de luptă şi de aviaţie.
A doua zi, după lupte la fel de grele, unităţile diviziei au ajuns la circa 300 metri vest de pantele situate la un kilometru de satul Gniliakovo, dar au fost respinse de forţele sovietice, fiind nevoite să se replieze la sud de Vigoda.
Din cauza pierderilor mari înregistrate, au fost introduse în luptă toate rezervele, iar Divizia 5 infanterie a fost înlocuită, la 31 august, cu Divizia 11 Infanterie.
Luptele de la Vigoda au luat sfârşit odată cu căderea Odessei, în ziua de 16 octombrie 1941, după aproape două luni de lupte. Urmare a acestor lupte, în zona comunei Vigoda, câmpurile erau pline de cadavrele militarilor români. Pentru înhumarea acestora, unităţile specializate au amenajat mai multe cimitire de campanie, cele mai importante fiind grupate în zona fermei „Sevcenco”, a gării Vigoda sau a satului Vigoda Nemţească, în aceste locuri fiind înhumaţi peste 2.000 de militari români.   
După ruperea frontului la Stalingrad, la 19 noiembrie 1942, unităţile militare sovietice au distrus toate cimitirele de campanie româneşti de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, inclusiv mormintele de război din comuna Vigoda.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din al Doilea Război Mondial, înhumaţi în comuna Vigoda (Ucraina), poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 CAMPANIA DIN 1919
Aripi frânte – sublocotenentul aviator Bucur StanÎn iunie 1919, forţele ungare bolşevice au desfăşurat agresive incursiuni de infanterie, bombardamente şi raiduri de aviaţie împotriva Armatei române.
În acest context, pilotul sublocotenent Bucur Stan, din Grupul 5 ardelean, absolvent al Şcolii militare de pilotaj de la Cotroceni, în anul 1914, s-a afirmat ca unul dintre cei mai buni zburători ai aviaţiei militare române.
În ziua de 12 iunie 1919, şirul faptelor de bravură ale sublocotenentului Bucur Stan a fost întrerupt brusc, acesta găsindu-şi sfârşitul, alături de locotenentul Hurmuzescu Mihail, într-o confruntare aeriană desfăşurată deasupra oraşului Miskolc. Tragicul eveniment a fost adus la cunoştinţa tuturor unităţilor, prin citarea Ordinului de zi pe unitate nr. 23 al Comandamentului Grupului de Nord:
„În ziua de 12 iunie 1919, pilotul sublocotenent Bucur Stan, având ca observator pe locotenentul Hurmuzescu Mihail, plecând în recunoaştere în regiunea Miskolc, au fost doborâţi într-o luptă aeriană crâncenă, cu trei aparate de vânătoare inamice, la Szederkeny, pe malul drept al Tisei.
[...] cu toate că aparatul de vânătoare care-i escorta a fost nevoit să se întoarcă din cauza unei pene de motor, nu au pregetat să-şi continue misiunea şi, atacaţi de un inamic superior numeric, să se angajeze într-o luptă neegală, unde au căzut jertfă sacrificiului şi iubirii de Ţară.
Locotenentul Hurmuzescu, deşi pilot, fiind urgentă nevoie, s-a oferit să plece ca observator, arătând prin aceasta o abnegaţie exemplară.
Cariera de pilot militar a sublocotenentului Bucur Stan a început la sfârşitul anului 1916, când a fost repartizat la Escadrila de recunoaştere şi bombardament uşor F. 2 – Grupul 1 Aeronautic Bacău, care îndeplinea misiuni pentru Armata a 2-a română, în principal în sectorul Valea Oituzului-Mărăşti. În campania din 1917, după avansarea la gradul de plutonier-major, s-a distins în mai multe bătălii aeriene în sectorul menţionat. Pentru meritele sale, la 1 octombrie 1917, a fost avansat la gradul de ajutor de sublocotenent. Vara anului 1919 l-a găsit pe frontul din Ungaria, unde a îndeplinit misiuni de recunoaştere şi bombardament, fiind apreciat de superiori pentru curajul şi promptitudinea dovedite în executarea misiunilor.
Între anii 1927-1935, în memoria aviatorilor români căzuţi pentru Ţară, în Piaţa Aviatorilor din Bucureşti a fost ridicat Monumentul Eroilor Aerului, operă a artiştilor plastici Lidia Kotzebue şi Iosif Fekete.Erou în suflet de copil
 
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a desfăşurat, în perioada 20-24 mai a.c., o serie de activităţi din cadrul proiectului copil, organizate în colaborare cu unităţi de învăţământ din Municipiul Bucureşti: Şcoala Gimnazială Nr. 128, Colegiul Naţional ”Victor Babeş” şi Şcoala Gimnazială nr. 3 ”Nicolae Titulescu”.
Proiectul cultural-educativ a avut ca obiectiv dezvoltarea cunoaşterii, în rândul tinerei generaţii, în domeniul cultul eroilor, prin popularizarea unor monumente şi cimitire de onoare din Capitală, ce reprezintă mărturii perpetue ale curajului şi sacrificiului suprem făcut de eroii români în războaiele de apărare a Ţării.  
În cadrul unor lecţii deschise interactive, specialiştii Oficiului au prezentat 11 morminte şi opere comemorative de război din Capitală, reprezentative pentru identitatea comunităţii în care se află. Organizatorii au fost impresionaţi de cunoştinţele elevilor despre aceste monumente, precum şi despre semnificaţia lor.  Misiune de lucru a Oficiului în judeţul Vaslui

O delegaţie a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor a desfăşurat, în perioada 15-17.05.2019, o activitate de inspecţie, documentare şi identificare în teren la unele morminte şi opere comemorative de război, amplasate pe raza judeţului Vaslui.
Pe parcursul misiunii au fost verificate 53 de obiective, constatându-se anumite deficienţe referitoare la respectarea legislaţiei privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război. Astfel, la unele monumente a fost constatată necesitatea efectuării unor reparaţii urgente, în timp ce altele au fost construite, restaurate sau strămutate fără avizul Oficiului.
În ceea ce priveşte locurile de înhumare aparţinând morţilor de război, în special a celor aflate în incinta unor cimitire parohiale, s-au desprins, ca şi aspecte generale, amenajarea unor morminte civile în perimetrul destinat acestora.
Evidenţiem grija şi respectul pe care unele autorităţi locale, în calitatea lor de administratori, le-au acordat întreţinerii şi punerii în valoare a unor monumente şi opere comemorative de război, aflate în administrarea acestora. Facem, astfel, referire la Cimitirul eroilor români din Războiul de Independenţă şi din Primul Război Mondial („Mausoleul lui Peneş Curcanul“) din municipiul Vaslui, restaurat cu fonduri europene, şi la Parcela eroilor români din Primul Război Mondial din Cimitirul „Eternitatea“, municipiul Bârlad.
Aspectele neconforme consemnate vor fi aduse la cunoştinţa titularilor drepturilor de administrare pentru aducerea obiectivelor comemorative la o stare demnă de respectul datorat înaintaşilor.PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români înhumaţi în comuna Stoicani, raionul Soroca, Republica Moldova

 
În perioada 2-26 iulie 1941, armatele 3 şi 4 române au participat la ofensiva generală de pe frontul Prutului,  cu scopul eliberării Basarabiei şi a nordului Bucovinei.
În cadrul acestei vaste operaţiuni, subunităţile diviziilor 8, 13 şi 14 infanterie române, din compunerea Corpului 30 armată german, au participat la luptele de pe Valea Răutului.
În ziua de 14 iulie 1941, pentru înfrângerea forţelor sovietice aflate în zona Dubna-Stoicani, Divizia 13 infanterie a executat un atac concentric cu unităţile de la flancurile exterioare ale dispozitivului. Până în după-amiaza aceleiaşi zile au fost ocupate înălţimile din zona Stoicani. Deoarece la Dubna forţele inamice au rezistat cu îndârjire, Regimenul 22 infanterie a eliberat acest sat prin lupte la baionetă. Acţiunea  a fost îngreunată de faptul că militarii sovietici, îmbrăcaţi în haine civile, au atacat continuu din ascunzişuri şi din podurile caselor.
Costul victoriei a fost dureros de mare în ceea ce priveşte pierderile în vieţi omeneşti. Din acest motiv, autorităţile române au fost nevoite să constituie de urgenţă cimitire de campanie în localităţile din zonă, cel mai adesea în interiorul sau în apropierea cimitirelor parohiale.
Un asemenea cimitir a fost amenajat în partea de vest a bisericii comunei Stoicani, unde au fost centralizate osemintele a 100 de militari români şi germani. Militarii români fuseseră combatanţi în regimentele 22 şi 27 Infanterie, 7 Călăraşi şi 8 Artilerie Grea.
În primăvara anului 1944, când acţiunile militare s-au mutat la vest de Prut, unităţile armatei sovietice au dezafectat cimitirul.
În ultimii ani, autorităţile locale au ridicat, pe locul fostului cimitir, un monument în memoria ostaşilor români. Periodic, aici sunt organizate ceremonii festive de comemorare a militarilor români care au murit la datorie în al Doilea Război Mondial.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în Cimitirul de onoare din comuna Stoicani (Republica Moldova), în al Doilea Război Mondial, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 Misiune de lucru a Oficiului în judeţul Olt
 


O delegaţie a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor s-a deplasat în judeţul Olt, în vederea efectuării unor operaţii specifice de inspecţie, documentare şi identificare în teren la mormintele şi operele comemorative de război situate pe raza a 21 de localităţi din judeţul menţionat.
În cursul acestei misiuni, consilierii Oficiului au verificat 41 obiective, la care principalele deficienţe constatate, în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei în vigoare, au fost: monumente insuficient puse în valoare, prin lipsa unor lucrări de întreţinere şi conservare specifice; monumente ridicate sau asupra cărora s-a intervenit fără avizul Oficiului şi construcţii funerare sau utilitare civile amenajate în spaţiul de protecţie al mormintelor sau operelor comemorative de război.
Un exemplu de operă comemorativă de război care este întreţinută şi conservată, de către autorităţile locale, în conformitate cu rigorile legislaţiei în domeniu, este Monumentul eroilor din Primul Război Mondial, situat în Cimitirul eroilor din municipiul Caracal.  
Neregulile consemnate vor fi aduse la cunoştinţa titularilor drepturilor de administrare, pentru aducerea obiectivelor respective la standardele impuse de respectul datorat eroilor neamului. 

 Portrete de eroi
Căpitanul Mihail Romano - neobosit şi netemător în faţa focului

                                 
La Dunăre, în avanposturile Războiului de Independenţă (1877-1878), infanteriştii suportă cu stoicism bombardamentele artileriei otomane asupra poziţiilor române şi a localităţilor dunărene. La rândul lor, execută foc spre poziţiile inamice sau îndeplinesc misiuni de recunoaştere. Într-un raport către generalul George Manu, comandantul Diviziei 4, menţiona: „Două recunoaşteri făcute de căpitanii Romano şi Pruncu (...) în zilele de 7 şi 8 iunie 1877 în insulele Măgura din faţa satului Daşova, unde au dovedit mult curaj şi devotament, având a susţine mai mult timp focuri contra turcilor ce trăgeau cu forţe superioare lor”.
Dispuse în şanţuri şi în acoperirile de pe malurile Dunării, regimentele româneşti sprijină transportul materialului de luptă peste fluviu şi atacul trupelor ruse pentru ocuparea Nicopolului.
Regimentul 5 Linie trece primul Dunărea. După o serie de alte încercări ajunge la Plevna.
La 30 august 1877, infanteriştii români ajung în apropierea poziţiei şi încep lupta corp la corp. „Sus copii!” strigă căpitanul Romano şi se înălţa şi el pe trepte, lovind cu sabia. Un soldat otoman trage în el. Când compania sa a intrat în redută, căpitanul nu mai era printre cei vii.
A doua zi, ziarul „Dorobanţul” menţiona: „În atacul din ajun, căpitanul Romano se arătase neobosit şi netemător în faţa focului care ploua din întăriturile turcilor (...) dânsul se pune în capul companiei spre a stimula şi mai mult avântul soldaţilor. Gloria iubitoare de asemenea suflete îl ridică până la dânsa, iar corpul căpitanului Romano Mihail căzu pradă fiecărui vrăjmaş”.
Purtarea căpitanului Romano „din toţi cel mai viteaz” a servit ca sursă de inspiraţie poetului Vasile Alecsandri, care îi cântă, pe infanterişti. Numele său este gravat la Mausoleul eroilor de la Plevna.

*

Mihail Romano s-a născut la 5 decembrie 1842, la Botoşani. Aici a urmat şcoala primară şi cursul secundar, după care se înrolează voluntar în Regimentul 1 Linie. Prin purtarea exemplară şi prin cunoştinţele sale, atrage atenţia superiorilor. Colonelul Solomon, comandantul regimentului, văzând în Romano Mihail „un caracter ferm, un spirit larg şi o inteligenţă deosebită îl făcu ofiţer”. Urcă repede scara ierarhică, iar în 1872 era căpitan în Regimentul 5 Linie.
 Paşi prin istorie
Mor
ţi de război români la Zwickau

  


O sală cu mese înnegrite de fum, în care lumina naturală ajunge cu greutate, este folosită de prizonierii români pentru a-şi păcăli foamea. În apa încălzită pe care o primesc plutesc câteva cubuleţe de gulii şi de sfeclă. În numai o lună, regimul alimentar i-a transformat pe prizonierii români în umbre. Lipsa alimentelor i-a determinat pe militarii români internaţi în lagărele germane să îşi fiarbă paiele din perne sau pasta de dinţi. Majoritatea celor care merg la apel se sprijină, reciproc, de braţele celor de lângă ei.
Unul din lagărele germane în care au murit prizonieri români în Primul Război Mondial a fost amplasat în oraşul Zwickau, landul Saxonia, Germania. Mormintele au fost amenajate într-o parcelă din Cimitirul central, în cadrul acesteia fiind înhumaţi şi militari ruşi. În memoria morţilor de război români de la Zwickau, camarazii acestora care au supravieţuit captivităţii au dezvelit un monument comemorativ, amplasat în latura stângă a parcelei, cu inscripţia: „În memoria iubiţilor noştri camarazi români, decedaţi în captivitate în timpul Războiului Mondial 1916-1918”,
Odată cu trecerea timpului, crucea creştină amplasată în terminaţia monumentului a dispărut. Aceasta a fost refăcută de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, monumentul fiind sfinţit şi reinaugurat la 5 decembrie 2006, cu prilejul unei ceremonii militare şi religioase.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în oraşul Zwickau, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.

 Portrete de eroi
CAMPANIA DIN 1919
Eroi căzuţi pe frontul Tisei


 
La începutul lunii iulie 1919, Marele Cartier General român şi Comandamentul Trupelor din Transilvania deţineau informaţii cu privire la intenţia cercurilor militare ungare de a declanşa o ofensivă de amploare pe întreaga linie a Tisei, în noaptea de 19/20 iulie. Pe baza acestor informaţii, au fost accelerate măsurile vizând întărirea dispozitivului de luptă şi creşterea puterii de foc a acestuia.
Ofensiva armatei ungare a început în zorii zilei de 20 iulie 1919, centrul de greutate al acesteia fiind în sectorul Szolnok. În partea nord-estică a capului de pod de la Szolnok, trupele Diviziei 1 Infanterie şi cele ale Brigăzii 2 Roşiori au respins forţele inamice, pe o distanţă de 10-20 km, ajungând până în seara zilei de 24 iulie pe aliniamentul Fegyvernek-Kendereş. Ofensiva ungară pe frontul Tisei a fost oprită în cea de-a patra zi de la debut, fapt care a permis armatei române să declanşeze contraofensiva, în dimineaţa zilei de 24 iulie.
Luptele au fost crâncene, ostaşii români şi ofiţerii aflaţi în fruntea unităţilor au dat adevărate pilde de vitejie, făcând dovada spiritului de sacrificiu şi a dispreţului faţă de moarte.
În anul 1922, revista „România eroică” a dedicat militarilor români o pagină comemorativă, în care sunt inserate fraze emoţionante referitoare la locotenentul Dumitrescu Ioan, din Regimentul 1 Vânători: „[... ] a luat parte la toate luptele din războiul nostru, dar – tocmai când să se bucure de soarele libertăţei şi a cinstei care luminează şi cuprinde azi România Mare, scrisa l-a chemat în lumea Eroilor sfinţi şi în luptele de pe Tisa, cu bolşevicii unguri, cade lovit în inimă de focul duşman, în ziua de 22 iulie şi moare, după ce pricinuise duşmanului pierderi grave. [...] bravul locotenent, în dimineaţa zilei de 22 iulie, înainte de începerea luptei, şi-a luat rămas bun de la camarazii săi, presimţind că va cădea“.
În cadrul aceleiaşi pagini comemorative este evocat şi soldatul Bulea Spiridon, originar din comuna Negomir, judeţul Mehedinţi, combatant în Regimentul 17 Mehedinţi. Acesta a fost „încazarmat la începutul războiului, când ţara avea nevoie de braţe şi de inimi de români [...]. În luptele de la Orşova cade rănit la piciorul drept. Vindecat, e ataşat Regimentului 3 Olt. În retragere, în luptele de la Vişina (Vlaşca), a căzut prizonier, fiind internat doi ani în lagărul Ramadan (Giurgiu). Eliberat de aice cu prilejul încheierii păcei cu nemţii, trei luni mai târziu, ivindu-se războiul cu bolşevicii unguri, e chemat din nou şi, în luptele de pe Tisa [...] cade mort, ucis de tunul vrăjmaş, alături de comandantul Batalionului 2, din Regimentul 17 Mehedinţi“.
În anul 1933, în localitatea de baştină a celor doi eroi menţionaţi mai sus, Turnu-Severin (judeţul Mehedinţi), în semn de respect şi recunoştinţă pentru jertfele militarilor români, a fost ridicat un impunător monument cu osuar, la ridicarea căruia au contribuit arhitectul State Baloşin, sculptorul Teodor Burcă şi pictorul Gheorghe Chirovici.
Un al treilea militar, evocat de publicaţia menţionată, este locotenentul Răduţiu Vasile, din Regimentul 92 Infanterie, Compania 12 Mitralieră. Acesta a căzut în data de 21 iulie 1919, în lupta de la Törökszentmiklós, lângă mitraliera sa, pe care a început să o folosească, după ce servantul acesteia fusese răpus. „A tras fără încetare, secerând inamicul până ce a căzut fără putere, murind moarte de erou, lovit în piept de un glonţ vrăjmaş, îmbrăţişând în ultima-i suflare mitraliera sa.“

 PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români din comuna Văcărjani, Ucraina

 


Trupele române au ocupat Odessa în data de 16 octombrie 1941, după două luni de lupte, în timpul cărora forţele române s-au confruntat cu rezistenţa îndârjită a armatei sovietice, care îşi organizase defensiva pe un teren, de aproximativ 250 km, fortificat cu şanţuri anticar, tranşee, cazemate, reţele de sârmă ghimpată, mine antitanc şi antiinfanterie.
Pierderile uriaşe în vieţi omeneşti înregistrate în urma luptelor purtate pentru cucerirea Odessei, aproape 18.000 de morţi, au dus la apariţia în regiunea Odessei a mai multor cimitire de campanie, unele dintre cele mai importante fiind amenajate pe teritoriul comunei Văcărjani (în prezent comuna Kurgan, raion Beliaevski, regiunea Odessa, Ucraina), unde au fost aproape în totalitate decimate unităţile Diviziei de Grăniceri, comandată de generalul Gheorghe Potopeanu.
În perioada septembrie-noiembrie 1941, la marginea din sud a acestei localităţi, în dreapta şoselei Odessa-Tiraspol, pe o suprafaţă de peste şapte hectare, autorităţile militare române au amenajat cinci cimitire de campanie româneşti, în care au fost înhumaţi peste 1.100 de militari români, majoritatea foşti combatanţi în regimentele 1, 2 şi 5 grăniceri operativ.
După ruperea frontului la Stalingrad, la 19 noiembrie 1942, unităţile militare sovietice au distrus toate cimitirele de campanie româneşti de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, inclusiv mormintele de război din comuna Văcărjani.
 În anul 2009, prin grija Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, pe teritoriul actualei comune Kurgan, fostă Văcărjani, a fost instalat un însemn comemorativ, de tip cruce, în memoria tuturor militarilor români căzuţi la datorie pe aceste locuri.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din al Doilea Război Mondial, înhumaţi în comuna Văcărjani (Ucraina), poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români înhumaţi în satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, Rep. Moldova

 

 
În după-amiaza zilei de 8 iulie 1941, pe Valea Bucovăţului, în zona grupării tactice de sud a Diviziei 35 Infanterie, trupele sovietice au contraatacat violent, obligând unităţile Regimentului 67 Infanterie să se retragă în dezordine.
Panica produsă a permis inamicului să pătrundă spre Dolna şi să flancheze toată valea Bucovăţului, acolo unde se găsea Regimentul 63 Artilerie. În lupta care a urmat, militarii români au dat dovadă de un eroism exemplar, luptând până la moarte şi contribuind astfel decisiv la restabilirea frontului pe înălţimile situate la est de Şendreni şi Vărzăreşti.
Supravieţuitorii acelor lupte au povestit că toată valea era presărată de trupuri neînsufleţite. Morţii au fost încărcaţi în căruţe şi duşi pe Dealul Mândrului, în partea de est a satului Vărzăreşti, în apropierea Mânăstirii Vărzăreşti. Aici au fost înhumaţi, într-un cimitir de onoare, peste 170 militari români. Necropola a fost împrejmuită cu sârmă ghimpată, avea poartă de acces şi o troiţă de lemn.
După retragerea armatei române, la ordinul oficialităţilor sovietice, crucile din cimitir au fost smulse şi transportate la Nisporeni, unde au fost folosite la pavarea cu scânduri a trotuarelor din această localitate. Mulţi ani după aceea, terenul cimitirului a fost folosit ca păşune pentru animale.
În anul 1998, Societatea culturală „Ginta Latina“ - Filiala Sângeorz-Băi a reamenajat cimitirul, dar nu la nivelul exigenţelor unui cimitir de onoare. Doisprezece ani mai târziu, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a finanţat lucrările de reconstrucţie a necropolei, în forma sa actuală. Ceremonia de inaugurare a avut loc în data de 16 septembrie 2010, la eveniment participând oficialităţi din Republica Moldova şi România.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în Cimitirul de onoare din satul Vărzăreşti (Republica Moldova), în al Doilea Război Mondial, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 Elevi ai Colegiului Naţional Spiru Haret din oraşul Tecuci prezenţi la Cimitirul eroilor români şi ruşi din Primul Război Mondial

 
Vineri, 12 aprilie 2019, începând cu ora 10.00, s-a desfăşurat o activitate din cadrul proiectului „Un erou, o floare“, pe care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a organizat-o la Cimitirul eroilor români şi ruşi din Primul Război Mondial, situat în strada Liniştii din municipiul Tecuci, judeţul Galaţi.
Necropola de război, amenajată în perioada 1921-1924, este compusă dintr-un osuar cu două cripte (una pentru militarii români şi cealaltă pentru militarii ruşi) şi o parcelă în care sunt înhumaţi 32 de eroi români cunoscuţi. Potrivit surselor documentare, în cele două cripte sunt depuse osemintele a peste 970 militari români şi 370 civili, tot români, precum şi osemintele a peste 220 ostaşi rusi.
Elevii Colegiului Naţional Spiru Haret din municipiul Tecuci au îndepărtat vegetaţia crescută în exces, au curăţat crucile de microvegetaţie şi au refăcut inscripţiile de pe cruci. Deşi suprafaţa necropolei de război este relativ întinsă, implicarea copiilor a fost factorul care a determinat îmbunătăţirea imaginii acesteia.
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri Primăriei municipiului Tecuci şi Colegiului Naţional Spiru Haret, pentru că au ales să dedice eroilor care şi-au jertfit viaţa pentru Ţară, o parte din timpul alocat  programului „Şcoala altfel“, din data de 12 aprilie 2019!


Morminte de război îngrijite de elevii Şcolii din localitatea Oancea, judeţul Galaţi
 

”Voi sunteţi măndria neamului, iar mormântul vostru altarul veşniciei noastre.
Voi aţi deschis Patriei porţile spre nemurire. Prin voi rămânem ca un granit
în hotarele strămoşeşti, sub hlamida sfântă a lui Dumnezeu.
Prin jertfa voastră aţi adus învierea neamului căci voi sunteţi seva
dătătoare de noui puteri prin care Patria înfloreşte.
Voi sunteţi cei veşnic prezenţi.”

 

 

Joi, 11.04.2019, începând cu ora 09.30, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a desfăşurat activitatea de îngrijire, din cadrul proiectului „Un erou, o floare” la Cimitirul militar „22 iunie 1941“, al eroilor români morţi în al Doilea Război Mondial din satul Oancea, comuna Oancea, judeţul Galaţi.
Elevii şcolii „Vasile Şeicaru“ din comună, sub supravegherea cadrelor didactice şi îndrumaţi de reprezentanţi ai Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, au îngrijit mormintele eroilor din necropola de război situată la marginea de sud a satului. Copiii au îndepărtat buruienile şi au curăţat crucile de microvegetaţie parazitară.
Deşi suprafaţa necropolei de război este relativ întinsă, hărnicia copiilor a fost factorul care a determinat îmbunătăţirea imaginii acesteia, iar plantarea florilor pe morminte a conferit o notă solemnă acestei activităţi nobile.
 
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri Primăriei comunei Oancea şi şcolii din localitate pentru implicarea în proiectul „Un erou, o floare“ dedicat eroilor care şi-au jertfit viaţa pentru ţară!


Un erou, o floare“ la Monumentul eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial din localitatea Cotu Văii, comuna Albeşti, judeţul Constanţa
 

Miercuri, 10 aprilie a.c., începând cu ora 09.30, la Monumentul eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial, din localitatea Cotu Văii, comuna Albeşti, judeţul Constanţa a avut loc o activitate Un erou, o floare la care au participat elevi ai şcolii generale din localitate.
Scurta prezentare a obiectivului comemorativ – ridicat în anul 1937, în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă pentru întregirea neamului – a fost urmată de activităţile de îngrijire care au constat în lucrări de curăţare a monumentului şi a spaţiului adiacent, executate cu multă sârguinţă şi dăruire de către copii. 
Imaginea monumentului a căpătat o nouă culoare, elevii plantând, în final, câte o floare în jurul acestuia. În semn de apreciere pentru deschiderea pe care au manifestat-o faţă de acest proiect nobil, organizatorii au acordat tuturor elevilor diplome de participare.
 
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor adresează  mulţumiri autorităţilor locale şi şcolii, pentru receptivitatea, implicarea şi sprijinul acordat în buna desfăşurare a activităţii.


Lucrări de îngrijire la Cimitirul Internaţional de Onoare „Mircea cel Bătrân“ din comuna Mircea Vodă, judeţul Constanţa

         
 

Marţi, 9 aprilie 2019, începând cu ora 14.00, Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, a desfăşurat activitatea Un erou, o floare, la Cimitirul Internaţional de Onoare „Mircea cel Bătrân“, din localitatea Mircea Vodă, judeţul Constanţa.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Comandamentul Flotei Constanţa, Primăria comunei Mircea Vodă şi Şcoala Gimnazială Nr. 1, din această localitate.
Elevii prezenţi la activitate, împreună cu soldaţi gradaţi profesionişti din cadrul Garnizoanei Medgidia, au executat lucrări de îngrijire constând în strângerea vegetaţiei de pe suprafaţa mormintelor şi aleilor, îndepărtarea microvegetaţiei de pe cruci, precum şi refacerea înscrisurilor estompate, de pe însemnele de căpătâi. În semn de respect pentru sacrificiul suprem făcut pentru ţările lor de către militarii români şi străini înhumaţi în necropolă, participanţii la activitate au plantat răsaduri de flori atât pe morminte, cât şi în jurul monumentului comemorativ central.
Aşezământul social-cultural de la Mircea Vodă este cea mai mare necropolă de război, din sudul ţării şi cuprinde mormintele de război a peste 5000 de militari români, germani, austrieci, ruşi, bulgari, sârbi şi turci. Mormintele individuale ale militarilor identificaţi după nume, căzuţi în Dobrogea, în anii Primului Război Mondial, se găsesc grupate în şase parcele de onoare, iar în osuarele monumentului central şi ale celor laterale se găsec osemintele militarilor necunoscuţi.
 
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor adresează, pe această cale, mulţumiri instituţiilor implicate în desfăşurarea acestei activităţi şi, apreciază atitudinea tinerilor participanţi, care au  demonstrat respect şi sensibilitate faţă de memoria celor care au căzut eroic la datorie!


Elevi şi flori  la mormintele eroilor din oraşul Olteniţa
 

Cei ce căzut-au pentru Ţară
Pe lanul câmpului bogat
Jerfind o întreagă primăvară
Nu au murit ci au înviat


 

Marţi, 9 aprilie 2019, începând cu ora 09.00, o delegaţie a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor împreună cu 30 de elevi ai Şcolii Generale Nr. 2 „Lucian Pavel“ şi 15 copii de la Grădiniţa nr. 2, din municipiul Olteniţa, judeţul Călăraşi  au luat parte la  activitatea Un erou, o floare de la Cimitirul eroilor români din Primul Război Mondial, situat în curtea Bisericii „Înălţarea Domnului – Eroilor“ din localitate. 
În deschiderea activităţii, reprezentanţii Oficiului au vorbit despre scopul proiectului „Un erou, o floare“ şi importanţa implicării tinerei generaţii în proiecte şi activităţi menite să perpetueze memoria celor care s-au jertfit pentru ţară.
Elevii, îndrumaţi de cadrele didactice şi de reprezentanţii Oficiului, au executat lucrări de îngrijire atât la mormintele în care sunt înhumaţi eroi români necunoscuţi care au căzut în Primul Război Mondial, cât şi pe spaţiul din jurul acestora. Mormintele au fost curăţate de vegetaţie, iar pe însemnele comemorative au fost refăcute inscripţiile. Întregul demers a beneficiat de binecuvântarea preotului paroh al Bisericii „Înălţarea Domnului – Eroilor“, gazda evenimentului.
Caracterul simbolic al întregului demers a fost conferit de momentul plantării de flori pe mormintele eroilor. Solemnitatea acestui gest a determinat o mai profundă înţelegere în rândul copiilor a ceea ce reprezintă pentru ţară o conduită eroică.  
 
Cu speranţa că acest tip de acţiune va rămâne în memoria tinerilor prezenţi, ca o lecţie de responsabilitate civică şi de recunoştinţă faţă de eroii neamului, organizatorii mulţumesc tuturor instituţiilor implicate!


Paşi prin istorie
Morţi de război români la Haguenau, Franţa
         

Militarii români internaţi în lagărele germane au primit foarte rar pachete din ţară, iar cele aduse de la Crucea Roşie Internaţională au fost de multe ori desfăcute sau au fost puşi să semneze de primire fără a intra în posesia acestora. Lipsiţi şi de resurse financiare, militarii români au fost ajutaţi de ceilalţi prizonieri aliaţi – englezi, francezi şi ruşi – care i-au împrumutat cu bani şi le-au oferit din efectele de lenjerie, îmbrăcăminte şi igienă pe care le-au avut (rufe, ciorapi, flanele, săpun etc). De asemenea, pachetele primite de prizonierii aliaţi de la Crucea Roşie Internaţională au fost împărţite inclusiv cu captivii români. Alimentele cele mai bogate au fost primite în toată perioada captivităţii de prizonierii englezi, încât unul dintre prizonierii români a constatat că mâncarea acestora mirosa aşa de frumos încât nici nu s-ar fi supărat dacă nu ar fi fost invitat la masă, dar s-ar fi mulţumit să fie lăsat să culeagă „firimitirile şi resturile de la ei”.
Cimitirul eroilor din oraşul francez Haguenau a fost amenajat în apropierea cimitirului civil. În cadrul acestuia sunt înhumaţi morţi de război din Primul şi al Doilea Război Mondial.
Peste 400 de militari români care au murit în prizonierat sunt înhumaţi în morminte individuale pe latura din spate a necropolei..
Prin implicarea financiară a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, Parcela eroilor români de la Haguenau a fost reamenajată, fiind reinaugurată la 9 aprilie 2011. Cu acest prilej au fost sfinţite două troiţe tradiţionale în stil maramureşean, realizate de meşterul popular Ilie Benţa.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în comuna Haguenau, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.

 


Paşi prin istorie
Morţi de război români la Soultzmatt, Franţa
 


Cimitirul eroilor români din comuna Soultzmatt, departamentul Hauth-Rin, regiunea Alsacia, Franţa, a fost inaugurat la 9 aprilie 1924, în prezenţa Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria. În cadrul acestuia sunt centralizate osemintele a 687 de militari români, morţi în captivitatea germană în timpul Marelui Război. Pe o placă din marmură albă, amplasată la baza monumentului central din Cimitirul eroilor români, este inscripţionat un citat aparţinându-i Reginei Maria: „Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin”.
Anual, reprezentanţele diplomatice ale României în Franţa organizează acţiuni de comemorare a morţilor de război români centralizaţi la Soultzmatt. Evenimentele sunt deschise prin slujbe de pomenire a eroilor, oficiate de prelaţi ai bisericii ortodoxe române din Franţa, Germania şi Elveţia.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în comuna Soultzmatt, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.

 


Paşi prin istorie

Morţi de război români la Labry, Franţa

 
În Primul Război Mondial, unul din cimitirele amenajate de germani, în anul 1915, a fost amplasat în comuna franceză Labry. În cadrul acestuia au fost înhumaţi 1.690 de morţi de război. Cel puţin 865 de prizonieri francezi şi aliaţi au murit la Labry, în condiţii de captivitate, în timpul Marelui Război. Din totalul menţionat, 435 de morţi de război au făcut parte din cadrul armatei române.
Osemintele morţilor de război români sunt centralizate în morminte individuale şi într-o groapă comună.
Cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor au identificat numele a 262 de morţi de război români, decedaţi la Labry.
Cauzele morţii prizonierilor români au fost determinate de alimentaţia insuficientă, de munca istovitoare, în special la tăiatul pădurilor, dar şi de gerul din iarna de la începutul anului 1917, când temperaturile au coborât sub – 20 de grade Celsius.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în comuna Labry, departamentul Meurthe-et-Moselle, Franţa, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.

 


Portrete de eroi
Locotenent Bălăceanu Gheorghe - eroul din Pasul Merişor

 


La 7 septembrie 1916, Divizia a 11-a Infanterie, a ocupat defileul Merişor (comuna Băniţa, judeţul Hunedoara). Scopul urmărit a fost ca, împreună cu diviziile din Valea Oltului, să asigure acoperirea mişcării de ocolire, pe care trupele române o făceau spre vest şi nord - vest. De aceea, poziţiile ocupate în apropierea frontierei trebuiau să fie bine întărite.
Duşmanul avea concentrate în zonă trupele brigăzii 144 austro-ungare, alcătuită din 6 batalioane de infanterie, 4 excadroane de husari şi 4 baterii de artilerie, la care se adăugau 3 batalioane de mineri militarizaţi, de la minele Lupeni şi Petroşani.
Pe vechiul drum Vulcan-Merişor, lupta a căpătat un aspect decisiv.
A doua zi, la 8 septembrie 1916, trupele austro-ungare au declanşat un puternic foc de artilerie. Linia românească, bine întărită, a rezistat cu eroism. Regimentele gorjene au luat peste 300 de prizonieri, capturând două tunuri şi alte materiale de război.
În satul Merişor, sub presiunea atacurilor trupelor române, militarii inamici au fost nevoiţi să se predea. Comandantul Companiei I, locotenentul Bălăceanu Gheorghe a ordonat soldaţilor să înceteze focul şi a înaintat către inamic. O ploaie de gloanţe a căzut asupra lui, multe din ele perforându-i pieptul bravului comandant, ucigându-l. Trupul său a rămas pe câmpul de luptă până seara, când trupele duşmane au fost respinse definitiv. Soldaţii, îndureraţi, l-au purtat pe braţe şi l-au înmormântat în curtea bisericii din Merişor, în cadrul unei ceremonii restrânse.
În satul Măţău, comuna Mioarele, judeţul Argeş, localitatea sa natală, în anul 1922 a fost ridicat un monument dedicat eroilor morţi în Războiul pentru Întregirea Neamului. Pe faţadă este inscripţionat şi numele locotenentului Bălăceanu Gheorghe.
Pentru cinstirea memoriei militarilor români care s-au jertfit în luptele eroice purtate pentru apărarea patriei, în Pasul Merişor, în imediata vecinătate a izvorului de pe marginea DN 66, la 28 noiembrie 2018, primăria comunei Băniţa, a inaugurat un monument.

*

Gheorghe Bălăceanu s-a născut într-o familie de ţărani din comuna Măţău, judeţul Muscel. Ofiţer distins, a fost repartizat într-un regiment de Vânători. În anul 1915 a fost transferat în cadrul Regimentului nr. 18 Gorj, făcând parte din trupele de acoperire a frontierei româno-austro-ungare din Valea Jiului. Momentul intrării României în Primul Război Mondial îl găseşte în zona Defileului Jiului, în funcţia de comandant al Companiei I, Batalionul I, din Regimentul nr. 18 Gorj.

 PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români din municipiul Cernăuţi, Ucraina

 

 
În timpul acţiunilor militare din nordul Bucovinei, din perioada 2 - 26 iulie 1941, ofensiva Armatei Române spre oraşul Cernăuţi s-a efectuat cu forţele principale ale Brigăzii 1 mixtă munte. Înaintarea energică a acestora a înfrânt rezistenţa opusă de inamic în faţa oraşului, astfel încât, în după-amiaza zilei de 5 iulie 1941, primele unităţi române au pătruns în oraş.
Militarii români care au murit la datorie în timpul acestor lupte, precum şi cei decedaţi în Spitalul militar de zonă interioară nr. 129, au fost înhumaţi în Cimitirul militar de garnizoană din Cernăuţi. În parcela eroilor din cadrul acestui cimitir au fost înmormântaţi, în total, 26 morţi de război români. Mormintele acestora au fost aşezate pe trei rânduri, în spatele acestora fiind înhumaţi, în două gropi comune, între 400 şi 700 civili români, executaţi de sovietici în timpul evacuării oraşului Cernăuţi, în iulie 1941.
După retragerea trupelor române din Cernăuţi, necropola românească s-a degradat treptat. În perioada 1965-1974, aceasta avea să fie înglobată treptat prin extinderea cimitirului evreiesc. În anii `90 mai rămăseseră în picioare doar trei cruci, care, împreună cu un monument ridicat de Societatea „Golgota“, pe 20 mai 2006, mai aminteau de mormintele militarilor şi civililor români.
În anul 2008, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a finanţat lucrările de reconstrucţie a fostei necropole de război, ca parcelă de onoare distinctă în cadrul Cimitirului Evreiesc.  În urma acestor lucrări a rezultat o parcelă, cu o suprafaţă de peste 300 metri pătraţi, străjuită de o cruce comemorativă, înaltă de trei metri, la baza căreia este amplasată o placă cu textul: „IN MEMORIAM/MILITARILOR ROMÂNI CĂZUŢI ÎN LUPTELE DIN REGIUNEA CERNĂUŢI/1941-1944“.
Evidenţa morţilor de război români înhumaţi în municipiul Cernăuţi (Ucraina), în al Doilea Război Mondial, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 Paşi prin istorie
CAMPANIA DIN 1919

Tributul de sânge plătit pentru cucerirea defileului Crişului Alb

 
Operaţiile militare ale Armatei române, din 16 aprilie 1919, desfăşurate în Munţii Apuseni, au fost încununate de succes. După respingerea atacului trupelor ungare, din noaptea de 15 spre 16 aprilie, forţele române au preluat iniţiativa şi au înaintat până pe aliniamentul Hodod –Hereclean – Vânători - Dealul Danieli. Confruntări înverşunate au avut loc în zona de operaţii a Diviziei 2 Vânători, care a avut ca misiune principală cucerirea defileului Ciuci-Gurahonţ, de pe valea Crişului Alb.
În zilele următoare, ofensiva forţelor române a continuat, în ciuda numeroaselor încercări ale inamicului de a-şi păstra poziţia, pe terenul muntos, care îi oferea condiţii optime de apărare.
În timpul confruntărilor, din defileul Crişului Alb, mai mulţi militari români au făcut supremul sacrificiu. Printre primii ofiţeri căzuţi la datorie s-a aflat şi sublocotenentul Ştefan Bârsan, din Regimentul 9 Vânători, comandant de companie. Originar dintr-o veche familie de oieri ardeleni, stabilită ulterior în regiunea Dobrogei, tânărul ofiţer a luptat cu ardoare pentru libertatea fraţilor de peste munţi, fiind grav rănit, pe când se afla în fruntea camarazilor săi, în atacul dat asupra tranşeelor inamice de pe Heread. A fost evacuat la Baia de Criş, pentru îngrijiri medicale, dar a murit înainte de a ajunge la destinaţie. Bravul ofiţer a fost înhumat creştineşte în cimitirul din Ţebea, localitate cu profunde semnificaţii în conştiinţa românilor, aici aflându-şi odihna veşnică revoluţionarii paşoptişti Avram Iancu şi Ioan Buteanu. Pe movila de la Ţebea, în vecinătatea mormintelor acestora, îşi doarme somnul de veci sublocotenentul Ştefan Bârsan.
O altă pildă de eroism a fost dată de către sublocotenentul Ion Şerban, comandantul companiei a V-a din Regimentul 10 Vânători, care a murit în spital, în urma rănilor căpătate în luptele crâncene purtate în faţa tranşeelor inamice de pe Vârful lui Dănilă (satul Ciuciu, comuna Noşlac, judeţul Alba). Originar din Brăila, sublocotenentul Şerban fusese deja rănit în luptele de  la Mărăşeşti, însă suferinţa fizică nu l-a descurajat, continuând să lupte cu îndârjire pentru Ţară şi făcând suprema jertfă în Campania din 1919. 14 ani mai târziu, în comuna pe raza căreia şi-a pierdut viaţa, a fost ridicat un momument în memoria eroilor, morţi în Războiul de Întregire.
Un al treilea erou, soldatul Constantin Sandu, din Regimentul 2 Vânători, a fost găsit mort la hotarul comunei Zeldiş (azi comuna Iacobini, judeţul Arad), lângă o mitralieră capturată de la inamic. Numele fiicei sale, însemnat pe o carte de rugăciuni găsită în buzunarul vestonului, a fost probabil ultimul nume rostit de muribund în agonia morţii; a fost înmormântat creştineşte în cimitirul comunei Zeldiş.
La succesul trupelor române în Campania din 1919, şi-a adus contribuţia şi Corpul voluntarilor ardeleni, format în Siberia, din foşti prizonieri de război austro-ungari de origine română. Astfel, în lupta de la Dealul Mare a căzut eroic, ucis de schijele unei grenade, sergentul Adam Băianţ, originar din satul Mesteacăn, plasa Brad. O moarte de erou a avut şi caporalul Ilie Bota, originar din comuna Ştei, plasa Baia de Criş. Pe când solicita o grenadă, pe care s-o arunce spre poziţiile inamice, a fost grav rănit de un glonţ duşman. A decedat la spital, două zile mai târziu, fiind înhumat în cimitirul din Ţebea.

 PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români înhumaţi în satul Micleuşeni, raionul Străşeni, Republica Moldova
 
 
În perioada 22 iunie - 26 iulie 1941, în contextul ofensivei generale pe frontul Prutului, cu scopul eliberării Basarabiei şi a nordului Bucovinei, Armata 4 română a acţionat în partea sudică a masivului Corneşti şi în sudul Basarabiei.
În acest sector al frontului, în data de 8 iulie 1941, trupele sovietice au contraatacat violent în zona înălţimilor situate la nord de Micleuşeni şi de pădurea Răcătău, obligând subunităţile Regimentului 67 Infanterie să se retragă în dezordine câţiva kilometri. Panica produsă a permis inamicului să pătrundă spre Dolna şi să flancheze toată valea Bucovăţului. Prin intervenţia energică a unor ofiţeri superiori, precum colonelul Felix Cocinschi, frontul a fost restabilit pe înălţimile situate la est de Şendreni şi Vărzăreşti.
Luptele dure din zona Dolna – Valea Bucovăţului au obligat trupele române să se retragă dincolo de comuna Nisporeni, lăsând în urmă trupurile neînsufleţite ale camarazilor, pierderile cele mai mari fiind înregistrate în rândul militarilor din Regimentul 63 Artilerie. Cadavrele acestora au fost înhumate, de către sovietici, în gropi comune, după ce în prealabil li se luaseră hainele şi actele pentru a nu mai putea fi identificaţi.
Atunci când şi-au reocupat vechile poziţii,  trupele române au exhumat rămăşiţele pământeşti ale acestora şi le-au centralizat în Cimitirul eroilor din satul Micleuşeni, amenajat  la intrarea din partea de est a localităţii, lângă şoseaua principală Huşi-Chişinău. În acest cimitir, inaugurat în data de 17 iulie 1941, au fost înhumaţi, în morminte comune, peste 200 militari români, majoritatea neidentificaţi.
După retragerea armatei române din Basarabia, cimitirul a fost distrus de autorităţile sovietice. Totuşi, comunitatea românească locală a marcat locul fostului cimitir, prin instalarea mai multor cruci creştine şi a unui bloc de piatră inscripţionat cu textul: „AICI SUNT ÎNHUMAŢI OSTAŢII ARMATEI ROMÂNE CĂZUŢI ÎN VARA 1941. VEŞNICĂ FIE-LE POMENIREA“. În anul 2005, pe terenul fostului cimitir a fost amplasată o troiţă, donată de Asociaţia „Ginta Latină“.
Cimitirul a fost reconstruit, în forma sa actuală, de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor; ceremonia de inaugurare a avut loc în data de 25 octombrie 2008.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în Cimitirul de onoare din satul Micleuşeni (Republica Moldova), în al Doilea Război Mondial, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.Paşi prin istorie
PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români din municipiul Odessa, Ucraina

 

În perioada 8 august - 16 octombrie 1941, pe flancul sudic al Frontului de Est, Armata 4 română, comandată de generalul Nicolae Ciupercă, a desfăşurat Operaţiunea „Odessa”, având ca obiectiv cucerirea oraşului Odessa, important port la Marea Neagră.
Timp de peste două luni de lupte, extrem de grele, forţele române s-au confruntat cu rezistenţa îndârjită a armatei sovietice, pe un teren de aproximativ 250 km, fortificat cu şanţuri anticar, tranşee, cazemate, reţele de sârmă ghimpată, mine antitanc şi antiinfanterie.
Pe fondul presiunii puternice exercitate de trupele române, inamicul a evacuat populaţia Odessei. În acest context, în după-amiaza zilei de 16 octombrie 1941, unităţile române au intrat în oraş.
Pierderile uriaşe în vieţi omeneşti înregistrate în urma luptelor purtate pentru cucerirea Odessei, aproape 18.000 de morţi, au dus la apariţia în regiunea Odessei a mai multor cimitire de campanie, unul dintre cele mai importante fiind amenajat chiar în partea de nord a oraşului, în cartierul Slobodka.
În acest cimitir au fost centralizate osemintele militarilor morţi în urma campaniei de cucerire a oraşului, dar şi militarii decedaţi ulterior, în urma rănilor căpătate pe front. Tot aici au fost centralizate şi rămăşiţele pământeşti ale celor 86 de militari români şi germani, morţi în urma exploziei de la Comandamentul Militar al Odessei, provocată de partizanii sovietici, la 22 octombrie 1941. Iniţial, aceştia fuseseră înhumaţi în partea de est a oraşului, în apropierea ţărmului Mării Negre, în Parcul Şevcenko.
 Cimitirul eroilor din cartierul Slobodka a fost amenajat în perioada octombrie 1942 - iunie 1943, aici fiind înhumaţi un număr total de 419 militari români, germani şi italieni. La căpătâiul fiecărui mormânt au fost instalate cruci de lemn, iar întregul ansamblu a fost împrejmuit cu zid de piatră şi beton.
După ruperea frontului la Stalingrad, la 19 noiembrie 1942, unităţile militare sovietice au distrus toate cimitirele de campanie româneşti de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, inclusiv mormintele de război din municipiul Odessa.
În anul 2011, prin grija Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi a Consulatului General al României la Odessa, în Cimitirul militar german din Odessa a fost instalat un însemn comemorativ, în memoria tuturor militarilor români căzuţi la datorie pe teritoriul acestui oraş.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din al Doilea Război Mondial, înhumaţi în municipiul Odessa (Ucraina), poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 


Portrete de eroi
Colonelul Victor Tomoroveanu – eroul de la Kenderes
 
O serie de grupări bolşevice, compuse din maxim 5.000 de puşcaşi, 3000 de călăreţi şi 10 tunuri, s-au infiltrat, în noaptea de 19/20 ianuarie 1919, desfăşurând acţiuni militare în nordul Basarabiei, în contextual în care nu au recunoscut Unirea Basarabiei cu Vechiul Regat.
În perioada 28 ianuarie – 1 februarie 1919, armata română a restabilit ordinea în nordul Basarabiei, unul dintre ofiţerii care s-au remarcat cu acest prilej fiind colonelul Victor Tomoroveanu, comandantul Regimentului 37 Infanterie „Alexandru cel Bun”. Luptele au generat pierderi bolşevicilor de cca. 400 de oameni, iar armata română a înregistrat la capitolul morţi un general (Stan Poetaş), doi ofiţeri şi 148 de soldaţi.
La câteva luni de la provocările de la Nistru, Ungaria, condusă de regimul comunist al lui Béla Kun, a atacat România, trecând linia de demarcaţie la 15 aprilie 1919. Intenţia a fost de a ocupa Transilvania, în momentul în care se ştia că veteranii campaniilor din 1917 au fost lăsaţi la vatră. Trupele române din Transilvania, conduse de generalul Gheorghe Mărdărescu, au primit ordinul de a ataca pe tot frontul, ocupând Budapesta, la 4 august 1919 şi defilând pe străzile capitalei ungare.
În timpul luptelor au murit peste 3.000 de militari români, unul dintre aceştia fiind colonelul Victor Tomoroveanu, în calitate de comandant al Brigăzii 2 Infanterie. Acesta a fost distins post-mortem cu Ordinul „Mihai Viteazul”, pentru elanul cu care a condus Brigada a 2-a Infanterie în luptele cu maghiarii din oraşul Kenderes. Fiind depăşit numeric de inamic, colonelul Victor Tomoroveanu s-a poziţionat cu arma în mână în fruntea brigăzii sale, pornind la atac şi căzând vitejeşte pe câmpul de luptă.
Corpul neînsufleţit al colonelului Tomoroveanu a fost exhumat la iniţiativa Diviziei 2 Vânători, fiind reînhumat în Cimitirul eroilor Rulikovski din municipiul Oradea.
Pentru cinstirea memoriei colonelului Victor Tomoroveanu, Primăria municipiului Botoşani a alocat suma de 25.210 lei fară tva, la 31 octombrie 2017, pentru realizarea unui bust. În acest scop, Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor a pus la dispoziţia sculptorului o fotografie a eroului.
Bustul a fost inaugurat la 7 decembrie 2018, cu prilejul unui ceremonial militar, în parcul de lângă Primăria municipiului Botoşani.


Paşi prin istorie
CAMPANIA DIN 1919                                                                                                                               
Căpitanul Henrich Mathes moare vitejeşte la Köröm

 


În condiţiile în care guvernul comunist ungar se gândea la război faţă de România, la 16 aprilie 1919, armata română a primit ordinul să declanşeze contraofensiva împotriva armatei ungare, având ca obiectiv să ajungă la râul Tisa, pe toată lungimea frontului. Obiectivul a fost atins în ziua de 1 mai 1919, când trupele române s-au oprit pe malul stâng al Tisei.
A existat o singură excepţie, cea a detaşamentului Colonel Ioan, care a ocupat un cap de pod la Tokaj, în dreapta râului, în scopul realizării legăturii cu armata cehoslovacă aliată. Profitând de oprirea ofensivei române, Comandamentul armatei ungare şi-a regrupat forţele şi a declanşat atacul asupra forţelor cehoslovace, la 16 mai 1919, având ca scop crearea unui culoar între poziţiile trupelor române şi cehoslovace, care să ducă spre regiunea în care acţionau trupele bolşevice ruse şi ucrainene, de la care aştepta sprijin.
Comandamentul trupelor din Transilvania, cu acordul Marelui Cartier General, a răspuns solicitării de ajutor a Comandamentului cehoslovac, pregătind un Detaşament de intervenţie, care a trecut în dreapta Tisei în noaptea de 22 spre 23 mai 1919. În zorii zilei de 23 mai, trupele române au trecut la atac, respingând forţele de la flancul drept inamic până la Puszta Kemely – vest Sajóhad – Köröm (pe teritoriul de azi al Ungariei).
În acest context, a căzut la datorie eroul căpitan Henrich Mathes, din Regimentul 81 Infanterie „Dej“.
La 3 septembrie 1919, comandantul Regimentului 81 Infanterie a adresat o emoţionantă scrisoare familiei eroului, din Mediaş, în care este adus un elogiu personalităţii, vitejiei şi spiritului de sacrificiu dovedite pe câmpul de luptă:
„Cu inima înfrântă de durere suntem nevoiţi a vă aduce la cunoştinţa D-Voastră tristul caz, care a rezultat din cercetările făcute, că mult iubitul D-Voastră fiu, Henrich, şi adoratul nostru căpitan, a murit moarte de erou pentru Tron şi Ţară în luptele de la Köröm, care au avut loc la 23 mai 1919, lovit de 3 gloanţe inamice.
Osemintele scumpului nostru defunct sunt aşezate spre odihnă vecinică (veşnică) în cimitirul romano-catolic din comuna Köröm. Căpitanul Mathes a fost cunoscut ca unul dintre cei mai buni şi destoinici ofiţeri, care întotdeauna şi-a făcut datoria cu cea mai mare punctuozitate şi exactitate, necunoscând oboseală şi sacrificii, ceea ce a documentat şi în momentul ultim, când a fost înconjurat de aproape un batalion de inamici, nu a cedat, ci cu treizeci de oameni de care mai dispunea au încercat să-şi taie drum şi să se retragă până la un punct anumit, de unde ar fi putut să dea un contraatac şi să nimicească încercările duşmanului de a înainta.
Ne închinăm virtuţii şi purtării lui ostăşeşti şi dorim să mai avem mulţi ofiţeri, cum a fost căpitanul Mathes, care acum supraveghează munca fiilor săi, crescuţi cu atâta zel şi pricepere, de-a dreapta Tatălui, unde este locul fiecărui erou, care cade pentru Tron şi Patrie.
Dumnezeu să-l odihnească, iar pe D-Voastră să vă mângâie credinţa că aţi avut un fiu atât de brav, care v-a adus numai cinste şi onoare numelui D-Voastră.“
Faptele de arme ale căpitanului Mathes au fost apreciate cu cinstea cuvenită bravilor eroi, aşa cum rezultă dintr-un ordin de zi al Statului Major General al Armatei:
„Căpitanul Mathes Henrich, din Regimentul 81 Infanterie (...) a murit vitejeşte rezistând cu îndârjire atacurilor neîntrerupte ale trupelor duşmane, fără a da un pas înapoi. Înconjurat fiind de forţe superioare, a căzut străpuns de baioneta duşmană, sacrificându-se pe el şi o parte dintre ostaşii săi bravi, asigurând însă retragerea Brigăzii în linişte.
Pentru eroismul cu care a căzut luptând, se citează prin ordin de zi pe întreaga Armată şi se decorează cu <ORDINUL MIHAI VITEAZUL> Clasa III.“
Familia îndurerată a primit cu demnitate trista veste a pierderii fiului iubit pe câmpul de luptă, departe de locul natal. La sfârşitul războiului, tatăl eroului a înaintat o cerere de repatriere a rămăşiţelor pământeşti ale acestuia, pentru a-şi găsi odihna veşnică „acasă, la Mediaş“PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români de la Neculăieuca, Morozeni şi Mana, din raionul Orhei

 
În perioada 13-15 iulie 1941, în contextul luptelor purtate de Armata Română pentru eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei, Divizia 5 Infanterie română s-au confruntat cu forţele sovietice din Corpul 2 Cavalerie, pe aliniamentul de front Selişte, Isacova, Mânăstirea Hirova (astăzi, satul Neculăieuca), Mana, Curchi şi Cota 236.  
În vederea ocupării înălţimii împădurite situate la nord-est de localităţile Morozeni şi Isacova, în dimineaţa zilei de 14 iulie 1941, subunităţile diviziei române menţionate au atacat inamicul pe trei direcţii, astfel: pe direcţia Isacova-Seliştea, cu Regimentul 8 Dorobanţi, pentru a pune stăpânire pe înălţimea cu pădurea Morozeni; pe direcţia Mânăstirea Hirova, cu Regimentul 9 Dorobanţi, pentru a curăţi de elementele inamice pădurea de la sud-est de Morozeni şi a ajunge în zona Hirova-Mana; pe Valea Mana, cu Regimentul 32 Dorobanţi, pentru a pune stăpânire pe localitatea Isacova.
Luptele crâncene au ţinut trei zile. Din cauza rezistenţei îndârjite opuse de sovietici, care au contraatacat cu două regimente de cavalerie, sprijinite puternic de aviaţie, atacul subunităţilor Diviziei 5 Infanterie s-a desfăşurat cu dificultate, în aceste încleştări pierzându-şi viaţa peste 100 de militari români. Înălţimea cu Cota 246, din Pădurea Morozenilor, unde au căzut cei mai mulţi dintre aceştia, mai păstrează şi în prezent urme de tranşee şi cazemate.
Bătrânii acestor locuri, copii fiind în timpul acelor sângeroase evenimente, îşi amintesc: „Prin ’40, ce mai era la noi, prin pădurile astea! Doamne fereşte! La Morozeni, unde era via Mănăstirii Curchi, era, ia aşa, o linie... acolo erau caii. I-o ucis în hudiţele celea. Doamne, ce-a fost! Eu sunt chiar din Morozeni, casa noastră era chiar pe chisc şi se vedea de sus, ruşii băteau cu tunurile pe partea ceea, românii pe partea astalaltă. Era un râu între ei şi, când trecea câte o boambă, sărea apa ceea că se făcea neagră”.
Până în anul 1943, mormintele militarilor români au fost împrăştiate pe coastele dealurilor şi pe malurile diferitelor cursuri de apă din zonă sau în locuri precum „Fântâna cu salcâm Braşoveanu" şi „Şesul Podul Cula“. În luna octombrie a aceluiaşi an, prin grija Aşezământului Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, osemintele acestora au fost exhumate şi centralizate în curţile bisericilor din satele Morozeni, Mana şi Hirova (astăzi Neculăieuca).
Mormintele eroilor au fost păstrate de către comunitatea laică şi ecleziastică locală. Meritul acestora este cu atât mai mare cu cât se ştie că majoritatea cimitirelor de război româneşti, de la est de Prut, au fost desfiinţate de către sovietici, după anul 1944. Însemnele de căpătâi au rămas pe locurile iniţiale, fiind acoperite cu straturi succesive de var, pentru a se ascunde identitatea eroilor înhumaţi.
 În anul 2006, în cadrul parcelei eroilor din curtea bisericii satului Neculăieuca a fost instalată o troiţă, donată de Fundaţia „România din Inima Mea”. Parcela a fost restaurată doi ani mai târziu, prin implicarea financiară a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. Festivitatea de inaugurare au avut loc în data de 8 iunie 2008, cu prilejul Zilei Eroilor.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din al Doilea Război Mondial, centralizaţi la Neculăieuca, Morozeni şi Mana (Republica Moldova), poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 Portrete de eroi
Locotenent Naum Mihail în lupta de la Mulciova: Înainte, băieţi!
 


 

Pe frontul dobrogean, după pierderea capului de pod de la Turtucaia, trupele româno – ruse s-au organizat defensiv pe linia Rasova - Cobadin - Topraisar – Cocargea – Tusla (16-21 septembrie 1916).
Acţiunea trupelor germano-bulgare se îndrepta asupra sectorului cuprins între Mulciova (astăzi comuna Adamclisi, judeţul Constanţa) şi Cocargea (astăzi sat Pietreni, comuna Deleni, judeţul Constanţa). Se urmărea străpungerea frontului românesc, pentru atacul decisiv fiind folosite Diviziile 1 şi 4 bulgare, Regimentul 2 Infanterie şi un divizion al Regimentului 1 Artilerie Grea german.
Regimentele armatei române, aproape extenuate şi cu efectivele înjumătăţite de luptele deja purtate, au fost înlocuite pe poziţie de două brigăzi ale Diviziei 9 şi de Divizia sârbă.
În dimineaţa zilei de 18 septembrie 1916, inamicul declanşează focul de artilerie. Spre prânz, începe şi atacul infanteriei germane. „Înainte băieţi!” a strigat atunci sublocotenentul Naum Mihail plutonului său, care contraataca inamicul ce pătrunsese într-un element de tranşee. Sublocotenentul Naum cade eroic, lovit de un glonţ de şrapnel.
A fost înhumat, iniţial, în Cimitirul Eroilor din oraşul Cernavodă. La solicitarea familiei, în iunie 1926, osemintele acestuia au fost exhumate de către Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război“, fiind reînhumate în oraşul său natal, Brăila.
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a finanţat lucrările privind realizarea Ansamblului Comemorativ al Eroilor Neamului, situat în municipiul Brăila, pe Calea Călăraşilor nr. 309. Complexul, dedicat eroilor brăileni, realizat în colaborare cu primăria municipiului Brăila şi Garnizoana Brăila, a fost inaugurat în luna noiembrie a anului 2018 şi este compus din 12 busturi din bronz, unul dintre acestea fiind dedicat locotenentului Mihail Naum.

*

Mihail Naum s-a născut la Brăila, în ziua de 5 mai 1894, într- o familie de macedo – români, Naum Traian şi Alexandrina. Urmează studiile secundare la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Brăila, iar în anul 1913 a fost admis la Şcoala Militară de Infanterie din Bucureşti.
În anul 1915, prin Înaltul Decret Regal nr. 10330, a fost înaintat sublocotenent şi repartizat la Regimentul 38 Infanterie.

La intrarea României în Războiul de Întregire Naţională, tânărul sublocotenent Naum a fost repartizat să lupte pe frontul din Dobrogea, mai întâi la Turtucaia, apoi la Parachioi, Arabagi şi Mulciova.Paşi prin istorie
Morţi de război români la Mulhouse (Franţa)


Militarii români internaţi de germani în lagărele de pe actualul teritoriu al Franţei, începând cu noiembrie 1916, au fost capturaţi de armata germană în timpul luptelor din Transilvania.
Prizonierii români au fost folosiţi în detaşamente de muncă, pentru amenajarea de drumuri, de căi ferate sau pentru demontarea unor frabrici, al căror echipament a fost încărcat în vagoane şi expediat în Germania. Un număr redus au reuşit să evadeze, trecând în liniile franceze, unde au continuat lupta contra armatei germane sau au fost ajutaţi să ajungă în România.
În multe cazuri, actele de deces ale prizonierilor români nu consemnează şi cauza decesului, iar locul morţii indică faptul că nu toţi eroii au fost înmormântaţi în cimitire militare.
Pe raza oraşului francez Mulhouse au murit 36 de prizonieri români, în spitalul militar sau în spitalul civil, în cursul anului 1917, fiind înhumaţi în Cimitirul eroilor.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, care au murit la Mulhouse în Marele Război, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război din Primul Război Mondial.

         


 Paşi prin istorie
Morţi de război români la Dieuze, Franţa

 

 
Numeroşi prizonieri de război români din Marele Război, capturaţi în luptele din Transilvania şi Muntenia, au fost transportaţi de germani în lagărele din Alsacia şi Lorena.
Din cauza condiţiilor grele de muncă şi a foametei la care au fost supuşi (au mâncat în unele cazuri scoarţă de brad sau şi-au fiert bocancii) mulţi prizonieri români au murit în captivitate. Decesele ar fi avut o rată mult mai mare, dacă o serie de cetăţeni francezi nu şi-ar fi riscat vieţile pentru a le oferi alimente prizonierilor români.
Cimitirul eroilor de la Dieuze a fost amenajat, în anul 1914, ca Cimitir de campanie.
În cadrul acestuia au fost înhumaţi cel puţin 12.000 de morţi de război, din Primul şi al Doilea Război Mondial, de naţionalitate română, franceză, germană şi poloneză.
În Parcela eroilor români de la Dieuze au fost centralizate, în perioada interbelică, osemintele a 943 de morţi de război români, exhumate de la Bourg-Bruche, Donnelay, Juvelize, Keskastel, Lezey, Sarrebourg, Sancy şi Sarreguemines.
Monumentul central al eroilor români a fost realizat de sculptorul Ion Jalea; fiind dezvelit, în anul 1920, la iniţiativa Elenei Văcărescu. Opera comemorativă reprezintă, pe latura frontală, un soldat român în ţinută de campanie.
Ultima activitate de comemorare a eroilor români de la Dieuze a avut loc la 11 noiembrie 2018, cu prilejul Zilei Armistiţiului, fiind organizată de Ministerul Apărării Naţionale în colaborare cu Ministerul Apărării al Republicii Franceze şi Primăria Dieuze.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în Cimitirul eroilor din comuna Dieuze, Departamentul Lorena, Franţa, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război din Primul Război Mondial.

 PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Mormintele eroilor români din satul Petersthal, raion Oviodopolski

 


La 22 iunie 1941, sub numele de cod „Operaţiunea Barbarossa”, graniţele Uniunii Sovietice au fost străpunse de forţele Axei, pe trei direcţii: spre nord, pentru ocuparea oraşului Leningrad, către centru, pentru cucerirea capitalei sovietice - Moscova şi către sud, pentru cucerirea Ucrainei, a zonelor bogate în petrol din Caucaz şi a oraşului Stalingrad.       
Trupele române, acţionând sub comandament româno-german, au participat la operaţiunile militare desfăşurate de Wermacht în sudul Uniunii Sovietice. Armatele 3 şi 4 române au fost angrenate, iniţial, cu scopul declarat al eliberării Basarabiei şi a nordului Bucovinei (intervalul 22 iunie – 26 iulie 1941). După atingerea acestui obiectiv, considerente de ordin strategic şi politic au determinat înaintarea trupelor române dincolo de Nistru.
 În acest context, în perioada august 1941- mai 1944, teritoriul Ucrainei de astăzi a devenit teatru de război.
Unele dintre cele mai dure lupte, purtate de Armata a 4-a română, între 8 august şi 16 octombrie 1941, s-au soldat cu ocuparea Odessei. Preţul victoriei a fost însă uriaş: dintr-un total de peste 340.000 militari angrenaţi în luptă, au fost consemnaţi: 17.729 morţi, 63.345 răniţi şi 11.471 dispăruţi.
Printre protagoniştii acţiunilor care au condus la cucerirea Odessei s-a aflat şi Divizia 14 Infanterie. La 23 august 1941, subunităţile acesteia au atacat în direcţia satelor Freundenthal şi Petersthal, fiind întâmpinate de inamic cu o devastatoare canonadă. Aflate în impas, în faţa unui impenetrabil baraj de foc, executat cu armament greu de infanterie şi de artilerie, trupele române au fost revitalizate prin introducerea în linia întâi a Regimentului 13 Dorobanţi. Din acest moment, în pofida numeroaselor atacuri executate de sovietici, înaintarea s-a reluat, până la ocuparea unei părţi a satului Petersthal şi a înălţimii situate la est de Valea Baraboi. A doua zi,  Gruparea „colonel Alexandrescu” a definitivat acţiunea prin ocuparea integrală a localităţii.
Bilanţul bătăliei a fost unul tragic pentru trupele române angrenate în lupte, cele mai multe pierderi în vieţi omeneşti fiind înregistrate de regimentele 13 Dorobanţi, 8 Vânători, 39 Infanterie, 1 Vânători Gardă nr. 2 „Regina Elisabeta” şi 1 Infanterie Fortificaţii. În total, peste 400 de combatanţi şi-au pierdut viaţa în această încleştare. Cei mai destoinici dintre aceştia au fost recompensaţi, post-mortem, cu diferite distincţii şi medalii militare, precum locotenentul Ioan Bucăţică, decorat cu Coroana României clasa a V-a cu spade şi panglici de Virtute Militară, sau soldatul Florian Dumitru, decorat cu Medalia „Bărbăţie şi Credinţă”, cl. II-a cu spade Post-Mortem.
Date fiind circumstanţele speciale, generate de faptul că Armata a 4-a română se afla în plină ofensivă, trupurile neînsufleţite rămase pe câmpul de luptă au fost îngropate în cimitire de campanie amenajate în grabă. Ulterior, în perioada, 10-17 septembrie 1943, prin grija Comandamentului Etapelor de Est, osemintele eroilor de la Petersthal au fost reînhumate în conformitate cu normele impuse, din anul 1941, de Regulamentul pentru aplicarea în timp de campanie a Legii asupra regimului mormintelor şi operelor comemorative de război.
Prin aplicarea prescripţiilor stipulate în documentul menţionat, au rezultat şapte cimitire şi trei grupuri de morminte, amenajate în diferite puncte ale satului Petersthal, principiul de bază al organizării acestora fiind acela de a se evita, pe cât posibil, amenajarea unor morminte izolate, care puteau să dispară cu timpul, căutându-se a se grupa mai multe la un loc. Din acest punct de vedere, cele mai importante locuri de înhumare fuseseră amenajate în cimitirul civil şi pe liziera satului.
După ruperea frontului la Stalingrad, la 19 noiembrie 1942, unităţile militare sovietice au distrus toate cimitirele de campanie româneşti de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, inclusiv pe cele din satul Petersthal, în prezent comuna Petrodolinskoe (raion Ovidiopolski, regiunea Odessa, Ucraina).
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din al Doilea Război Mondial, centralizaţi pe teritoriul satului Petersthal (Ucraina), poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 Portrete de eroi
CAMPANIA DIN 1919
Moartea eroică a colonelului Constantin Paulian
 


 

Semnarea Armistiţiului din pădurea Compiègne (Franţa), la 11 noiembrie 1918, între Germania şi puterile Antantei, a marcat începutul unei perioade de profunde transformări în plan politic, în întreaga lume şi cu deosebire în Europa, unde, pe fondul disoluţiei imperiilor seculare şi pornind de la principiul autodeterminării popoarelor, enunţat de preşedintele american Wodrow Wilson, noi popoare s-au ridicat pentru a pune bazele unor state naţionale proprii.
În acest cadru internaţional, începând cu 20 noiembrie 1918, unităţi ale diviziilor 1 şi 7 Vânători s-au deplasat, prin trecătorile Carpaţilor Orientali, spre Transilvania. Semnificaţia acestei acţiuni militare era relevată într-o Proclamaţie către trupele române, semnată de generalul Constantin Prezan, şeful Marelui Cartier General:
„Români! Din înaltul ordin al regelui Ferdinand I, în urma chemării Consiliului Naţional Român, armata română a trecut Carpaţii, pentru a desfiinţa hotarele care se ridicau între noi, rupând în două trupul aceluiaşi neam. Păşind cu dragoste frăţească pe pământul Transilvaniei oştirea română vine, în numele unor sfinte drepturi naţionale şi omeneşti, pentru a garanta libertatea deplină a tuturora. Însufleţiţi de aceste gânduri, asigurăm pe toţi locuitorii pământului românesc, până la Tisa şi Dunăre, fără deosebire de neam şi lege, că vom păzi cu credinţă viaţa şi avutul tuturora. Îndemnăm, deci, întreaga populaţie, ca, sub pavăza oastei româneşti, să-şi continue ocupaţiile obişnuite, astfel ca viaţa normală în sate şi oraşe să nu sufere nici o tulburare“.
Înaintarea trupelor române s-a făcut cu repeziciune, iar gărzile româneşti din Transilvania s-au pus la dispoziţia armatei române. Ajunşi la linia râului Mureş, militarii români s-au oprit, în virtutea prevederilor „armistiţiului“ din 13 noiembrie, de la Belgrad, încheiat cu Ungaria de către generalul francez Louis Franchet d’Esperey, în numele armatelor aliate; acesta prevedea ca linia de demarcaţie între armata ungară şi cele aliate să fie fixată pe cursul râului Mureş. Deoarece Ungaria nu şi-a respectat angajamentele asumate, aliaţii au acceptat ca trupele române din estul Transilvaniei să depăşească râul Mureş.
În data de 13 decembrie 1918, Marele Cartier General român a transmis următorul ordin trupelor sale din Transilvania: „Pentru a se asigura ordinea, viaţa şi avutul locuitorilor, trupele române vor ocupa, afară de Banat, toate ţinuturile româneşti care au făcut până acum parte din fosta monarhie austro-ungară“.
Ulterior, delegaţia română prezentă la Conferinţa de pace de la Paris a depus eforturi pe lângă Consiliul Militar Interaliat, prezidat de mareşalul francez  Ferdinand Foch, pentru a se permite României extinderea controlului militar asupra întregului teritoriu la care avea dreptul, conform tratatului de alianţă din 1916. În cele din urmă, la 28 februarie 1919, Consiliul Militar Aliat, în acord cu Consiliul Suprem al Conferinţei, a admis mutarea liniei de demarcaţie spre vest, fixând ca limită linia drumului de fier Satu Mare-Oradea-Arad. Concomitent s-a creat o zonă neutră, ocupată de trupele aliate, partea ungară urmând să-şi retragă forţele într-un termen de zece zile, începând cu 23 martie 1919.
Guvernul Karoly a respins aceste propuneri şi a cedat puterea unui guvern de stânga, care la 21 martie a proclamat Republica Sovietică Ungaria. În aceste circumstanţe, noul guvern nu se gândea la pace, ci la război.
Faţă de această situaţie, la 16 aprilie 1919, armata română a primit ordinul să declanşeze ofensiva împotriva Ungariei.
În acest context, Brigada 3 Vânători, condusă de către colonelul Constantin Paulian, a fost desemnată să acţioneze pe Valea Crişului Alb, ocupând în seara zilei de 16 aprilie localităţile din zona Almaş şi Gurahonţ, iar în dimineaţa zilei următoare, când se celebra Joia Mare (sărbătoare ortodoxă premergătoare Naşterii Mântuitorului), localitatea Kökaro. Ca un gest de recunoştinţă pentru victoria obţinută în zi sfântă, colonelul Paulian a dispus ca localitatea să se numească Joia Mare, numele păstrându-se şi în prezent.
La 17 aprilie 1919, trupele române au ocupat localităţile Buteni, Govojdia şi Berindia, următorul obiectiv fiind eliberarea Sebişului, trecând prin Butin şi Bârsa. În timpul deplasării, aflându-se în fruntea brigăzii sale, colonelul Paulian a fost împuşcat mortal.  
Era o pierdere grea pentru armata română. Născut la 22 martie 1874, colonelul Paulian a parcurs cu succes toate treptele carierei militare. După absolvirea liceului, colonelul s-a pregătit temeinic pentru aceasta, absolvind rând pe rând, în perioada 1892-1905, Şcoala de Ofiţeri de Artă şi Geniu, Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu şi Şcoala Superioară de Război. Într-un comunicat al Marelui Cartier General, personalitatea colonelului Paulian a fost evocată astfel:
„Colonelul Constantin Paulian a căzut vineri, 17 aprilie, în luptele din Ardeal, luptând ca un erou pentru recucerirea pământului românesc. Intrat în acest război cu gradul de locotenent colonel s-a distins din primele lupte. Fiind grav rănit în luptele de la Oituz, după ce fusese avansat la gradul de colonel, dânsul a fost la numai doi paşi distanţă de moarte. Îndată după vindecarea sa a fost numit comandant al unei divizii de infanterie şi când armatele române au păşit din nou în lupta sfântă, diviziei colonelului Paulian i s-a încredinţat locul de cinste în primele rânduri. Divizia a învins, a pus pe fugă pe vrăjmaş, dar colonelul plăti cu viaţa această victorie, fiind în fruntea bravilor săi ostaşi.“
Moartea colonelului Constantin Paulian a avut un puternic ecou în rândul populaţiei româneşti din localităţile eliberate. Profund impresionaţi de vitejia sa şi totodată recunoscători, locuitorii satului Govojdia au făcut demersuri ca localitatea lor să poarte numele ofiţerului care i-a eliberat – Paulian.
În acelaşi timp, conducerea armatei a recompensat sacrificiul bravului erou, acesta fiind avansat post-mortem la gradul de general de brigadă.
Spiritul de luptă de care au dat dovadă militarii români în Campania din 1919 a fost omagiat şi prin ridicarea de monumente comemorative, unul dintre cele mai reprezentative fiind cel intitulat „Vulturul“, amplasat în Cimitirul Rulikovski din municipiul Oradea, judeţul Bihor.

 


Paşi prin istorie
Morţi de război români la Blaesheim


Condiţiile proaste de alimentare şi de cazare ale prizonierilor internaţi în lagărele germane i-au determinat pe mulţi dintre aceştia să evadeze.
O tentativă de evadare a unor prizonieri români, francezi şi ruşi a fost divulgată germanilor de un ofiţer rus. Tunelul săpat de prizonieri a fost umplut cu cioburi din sticlă şi acoperit cu pământ de santinelele germane.
A doua zi, un consiliu al prizonierilor ruşi a stabilit pedeapsa pentru camaradul care i-a anunţat pe germani despre planul evadării. Acesta ar fi trebuit să se sinucidă. Pentru a scăpa de „sentinţă”, ofiţerul rus a sărit în braţele comandantului lagărului, spunându-i că viaţa îi este pusă în pericol.
Măsura luată de germani a fost de a-l muta pe ofiţerul rus în alt lagăr de prizonieri.
Unul din lagărele în care au fost internaţi militari români în Primul Război Mondial a fost amplasat în localitatea franceză Blaesheim Cercetătorii Oficiului au identificat numele a 32 de prizonieri români, morţi în captivitatea germană în lagărul din Blaesheim, în anul 1917.
În memoria morţilor de război români de la Blaesheim s-a inaugurat, în 1923, o placă comemorativă pe peretele primăriei; aceasta a fost distrusă în al Doilea Război Mondial.
Ca urmare a iniţiativei şi a suportului financiar al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Consulatului României la Strasbourg şi al primăriei din Blaesheim, placa comemorativă a fost refăcută, aceasta fiind dezvelită, la 30 mai 2009, pe amplasamentul originar.
Evidenţa nominală morţilor de război români, care au murit în lagărul de prizonieri din Blaesheim, poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.

 PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA 
Cimitirul eroilor români din comuna Cania, raion Cantemir

 

 

 

În cadrul ofensivei generale angajate de trupele române pe frontul Prutului (perioada 2 iulie – 26 iulie 1941), pentru eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei, Armata 4 română (având în compunere corpurile de armată 3, 5 şi 11), comandată de generalul Nicolae Ciupercă, a acţionat în vederea străpungerii liniei Prutului (la nord de localitatea Bohotin), organizării unor capete de pod şi desfăşurării unor acţiuni de apărare în sectorul sudic al frontului.
În acord cu această concepţie strategică, Corpul 5 Armată (compus din diviziile 1 Gardă, 21 Infanterie şi Brigada 7 Cavalerie) a primit misiunea de a realiza un cap de pod la est de Fălciu şi de a dezvolta ofensiva spre Nistru.
Lupte deosebit de grele s-au dat, în perioada 4-8 iulie 1941, pentru ocuparea dealurilor Cania, Epureni şi a satului Ţiganca. Regimentul 6 Gardă „Mihai Viteazul”, susţinut de Regimentul 24 Infanterie, a ocupat dealul Cania, iar regimentele 1/2 Vânători şi 12 Dorobanţi au obţinut controlul asupra Dealului Epureni şi a satului Ţiganca. Drept răspuns, trupele sovietice au contraatacat, în perioada 8-14 iulie, cu unităţi de infanterie sprijinite de un bombardament masiv de artilerie. Ofensiva spre Nistru a fost reluată la 14 iulie.
Confruntările dintre cele două tabere beligerante au atins proporţiile unui măcel în rândul trupelor române, care au lăsat pe câmpul de luptă peste 2.000 de trupuri neînsufleţite. Şi mai tragic este faptul că, de cele mai multe ori, nici nu se putea vorbi de trupuri umane, ci de rămăşiţe umane, imposibil de identificat. Pentru înhumarea numărului imens de cadavre, cele mai multe necognoscibile, au fost săpate gropi comune, de dimensiuni uriaşe. La Cania, de pildă, morţii au fost înhumaţi într-o groapă de aproximativ 100 m în lungime şi 40 m în lăţime.
În următorii doi ani, la marginea de nord a localităţii Ţiganca şi în comuna Cania au fost amenajate două cimitire de campanie, în care au fost centralizate osemintelor tuturor militarilor români morţi la datorie în luptele din regiune.
Cimitirul eroilor din comuna Cania a fost amenajat, până la sfârşitul anului 1941, în cimitirul civil al comunei, între satele Epureni şi Cania. Pe o suprafaţă dreptunghiulară (cu  o uşoară înclinare de la est la vest), de aproximativ 300 metri pătraţi, împrejmuită cu gard de scânduri, au fost amenajate cinci gropi comune, dintre care una de mari dimensiuni (aproximativ 25 metri în lungime), în care fost depuse osemintele a 904  militari, precum şi alte patru mai mici, în care au fost înhumaţi 12 ofiţeri (câte 3-4 într-un mormânt). La căpătâiul mormintelor au fost instalate 40 cruci de lemn, dispuse de-a lungul gropii mari şi în dreptul mormintelor mici. Accesul în cimitir se făcea printr-o poartă de lemn, cu acoperiş în două ape, pe care se înălţau trei cruci creştine.
Cei 916 militari înhumaţi la Cania, dintre care doar 117 identificaţi, luptaseră în regimentele 1/2 şi 6 Vânători gardă (din Divizia 1 gardă), 11 şi 12  dorobanţi (Divizia 21 infanterie) şi 30 Artilerie.
După război, pe fondul atitudinii ostile a regimului sovietic, faţă de tot ceea ce reprezenta însemn comemorativ românesc, cimitirul s-a deteriorat treptat.
După anul 1991, în contextul obţinerii independenţei de stat a Republicii Moldova, localnicii au acţionat constant în vederea reabilitării memoriei ostaşilor români morţi în aceste locuri. Datorită acestui deschideri a fost posibilă ridicarea în cimitir a unei troiţe de lemn (donaţie a cetăţeanului american, de origine română, Grigore Caraza), care a fost sfinţită în data de 5 iunie 2008.
Reconstrucţia propriu-zisă a cimitirului s-a realizat în anul 2009, lucrările fiind finanţate de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, care a colaborat cu Parohia Bisericii Ortodoxe Române cu hramul „Toţi Sfinţii Români” din satul Cania (un cuvânt de laudă cuvenindu-i-se, în acest context, preotului paroh Vasile Burduja), firma constructoare fiind FPC „REVETAN“ SRL din Chişinău.
Inaugurarea Cimitirului eroilor români din comuna Cania a avut loc în data de 24 octombrie 2009, la ceremonia oficială asistând înalte oficialităţi din România şi Republica Moldova, precum şi un număr impresionant din rândul populaţiei locale, o mulţime animată de sentimente de pioşenie faţă de soarta tragică a eroilor români şi un prinos de recunoştinţă faţă de jertfa lor. Dumnezeu să-i odihnească!
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din al Doilea Război Mondial, centralizaţi în Cimitirul civil din comuna Cania (Republica Moldova), poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea 
Lista morţilor de război.

 Omagiu adus Ecaterinei Teodoroiu,  prima femeie combatant din Armata Română, la sediul M.Ap.N.
 

  

Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și în Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, a organizat miercuri, 16 ianuarie, la sediul M.Ap.N., în prezența ministrului apărării naționale, Gabriel Leș, ceremonia prilejuită de împlinirea a 125 de ani de la naşterea eroinei Ecaterina Teodoroiu – prima femeie combatant din Armata României.
La eveniment, au participat secretarii de stat Nicolae Nasta și Mihai Chirică, urmașii eroinei, Alteța Sa Regală Principesa Maria, viceprimarul Capitalei Michaela Tomnița Florescu, reprezentanți ai conducerii M.Ap.N. și ai structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere, veterani de război, precum și aproximativ 300 de elevi de la mai multe şcoli bucureștene.
În cadrul ceremoniei, ministrul Gabriel Leș a conferit Emblema de Onoare a Armatei României Sabinei Lupu, urmașă a Eroinei de la Jiu, cea care, timp de 25 de ani, s-a ocupat de Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” din municipiul Târgu-Jiu.
Evenimentul a mai inclus prezentarea unui colaj de filme intitulat sugestiv „Povestea unei eroine” și un program artistic dedicat momentului, cu participarea Muzicii Reprezentative a M.Ap.N., Ansamblului Artistic al Armatei, trupei AS din cadrul Palatului Copiilor din București și elevilor Adrian Chira  - „copilul cu inima cât toată țara” - și Ștefania Caprea - interpreta rolului ursitoarei cu ie galbenă în filmul „Povestea unei eroine”.
La intrarea în aula „Alexandru Ioan Cuza” a fost amplasată expoziția Armata Română în Marele Război alături de obiecte care i-au aparținut Ecaterinei Teodoroiu: lada militară, călimara, monoclul, podoaba capilară pe care și a tăiat-o când a plecat pe front, precum și copii după certificatul de naștere și actul de deces.

 * * *

 Pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu, eroina noastră s-a născut la 14 ianuarie 1894, la Vădeni (astăzi parte a oraşului Târgu Jiu), judeţul Gorj şi a luptat în Primul Război Mondial.
Contribuţia sa iniţială la eforturile armatei române a constat în activitatea de infirmieră la spitalul din Târgu Jiu, făcând parte din cohorta de cercetaşi „Domnul Tudor”. La 15 august 1916, ziua în care România a intrat în război, toţi cercetaşii au fost chemaţi să intre în serviciile auxiliare ale armatei, în rândurile lor aflându-se şi Ecaterina. Pierderea în luptă a fratelui ei, Nicolae, a determinat-o pe tânără să ia hotărârea de a lua calea frontului.
La 22 august 1917, au avut loc bătăliile de la Varniţa şi Muncelu. Acţiunea ofensivă a armatei germano-austro-ungare a fost oprită de către armata română, iar în cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent, fiind lovită de două gloanţe în piept. Ultimele sale cuvinte, dar pline de însufleţire şi patriotism, au fost: „Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!”
Osemintele eroinei de la Jiu sunt depuse în sarcofagul din centrul municipiului Târgu Jiu, monument care este creaţia Miliţei Petraşcu. Respectul românilor faţă de jerfa supremă a Ecaterinei Teodoriu s-a manifestat după război prin dezvelirea mai multor monumente în diferite oraşe ale ţării.Paşi prin istorie
Morţi de război români la Viena (Austria)


Indiferent de lagărele în care au fost internaţi, prizonierii români din Primul Război Mondial au încercat să evadeze. Uneori, soluţia aleasă a fost săparea unui tunel. Pentru a nu fi depistaţi, prizonierii români săpau la tunel vreme de 3-4 ore, înainte de începerea apelului de dimineaţă, când majoritatea prizonierilor dormeau şi nu se intrigau de absenţa lor. De multe ori, echipele care au săpat la realizarea tunelurilor au fost formate din prizonieri români, francezi şi ruşi.
În unele cazuri, prizonierii care au săpat la realizarea tunelurilor au fost divulgaţi germanilor de alţi prizonieri. Au existat şi cazuri când prizonierii au renunţat la săparea tunelurilor, în condiţiile în care nu au reuşit să le ventileze.
Majoritatea prizonierilor care au reuşit să evadeze au fost prinşi de germani şi reinternaţi în alte lagăre, unde paza avea un regim mult mai sever. Prizonierii care nu au fost prinşi au relatat contemporanilor despre calvarul prin care au trecut.
Unul din lagărele în care au murit peste 90 de soldaţi români în Primul Război Mondial a fost identificat de cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor la Viena, Austria. Eroii români au fost înmormântaţi într-o parcelă distinctă, situată în cadrul Cimitirului Central din Viena. Parcela se învecinează cu parcelele morţilor de război italieni şi ruşi, fiind marcată printr-un monument comemorativ central şi 12 însemne de căpătâi.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, înhumaţi în Cimitirul central din Viena, poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.

 Paşi prin istorie
Prizonierii de război români înhumaţi în Cimitirul civil din Tulln an der Donau
 


 

În Primul Război Mondial, în perioada 1916-1918, câteva sute de prizonieri de război români au fost aduşi, de Puterile Centrale, să muncească la fabrica de muniţie Pulverfabrik Skodawerke - Wetzler AG, din zona localităţii Moosbierbaum (Austria Inferioară).
Tratamentul la care au fost supuşi prizonierii români nu poate fi descris în cuvinte. Hrăniţi de multe ori doar cu frunze de sfeclă şi câte un codru de pâine, bătuţi până la moarte şi epuizaţi de munca silnică, majoritatea internaţilor mureau din cauza foametei, a dizenteriei sau a tifosului exantematic.
Cei câţiva supravieţuitori puteau fi văzuţi, în zilele de duminică, în satele din regiune, cerşind câte o bucată de pâine sau câţiva cartofi fierţi, fiind extrem de recunoscători dacă căpătau de pomană o supă fiebinte. În drumul lor către şcoală, copiii localnicilor se confruntau cu imagini terifiante. În fiecare zi, o căruţă trasă de cai traversa satele pentru a aduna morţii de prin şanţuri.
Deoarece în cimitirul localităţii nu mai exista spaţiu suficient, trupurile neînsufleţite ale prizonierilor de război români au fost înhumate în localităţile austriece Zwentendorf şi Tulln an der Donau.
Dintre aceştia, 46 îşi dorm somnul de veci într-un colţ liniştit, umbrit de arbori, dintr-o parcelă a Cimitirului civil al oraşului Tulln an der Donau, din landul Niederosterreich. Majoritatea au murit în perioada martie-aprilie 1917, răpuşi de o epidemie de tifos exantematic. În centrul parcelei se ridică un frumos monument de piatră, de tip cruce creştină, decorat cu elemente simbolice florale şi gravat, la partea inferioară, cu următorul text comemorativ: „OSTAŞILOR / ROMÂNI / MORŢI / ÎN / RĂZBOIUL / DIN / 1914-1918”.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din Primul Război Mondial, centralizaţi în Cimitirul civil din oraşul Tulln an der Donau, Austria, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 Portrete de eroi
Sergentul Gheorghe Donici: Cel mai bătrân, înainte!


În Primul Răuboi Mondial, Regimentului 9 Roşiori avea misiunea de a neutraliza poziţia tunurilor germane, care atacau permanent Diviziile 1 şi 17 Infanterie, care se retrageau în marş forţat din zona Jiu spre Slatina.
În dimineaţa zilei de 23 noiembrie 1916 (stil nou), colonelul Ioan Călinescu, comandantul Regimentului 9 Roşiori, ordonă, ca un escadron să „şarjeze imediat bateria inamică”, identificată la liziera pădurii Pârşani (comuna Pieleşti, judeţul Dolj). Comandantul Escadronului 3, căpitanul Alexandru Filitti, se oferă primul. Efectivul escadronului era de 110 militari şi un singur ofiţer, căpitanul Filitti. Din proprie iniţiativă, se mai alătură locotenenţii Emil Mora şi Iulius Roşca. Sergentul voluntar Gheorghe Donici, din Plutonul 4, îi cere căpitanului Filitti să şarjeze alături de el pentru a realiza „cea mai deplină misiune a întregii vieţi”. Atacul cavaleriei se deslănţuie. Fără a mai respecta ierarhia militară, sergentul Donici trece în faţa locotenenţilor şi se alătură căpitanului, strigând: „Cel mai bătrân, înainte!”. Artileria inamică se retrage căutând adăpost peste şosea. Trei mitraliere inamice, care nu fuseseră descoperite în timpul recunoaşterii de locotenentul Mora, îi încadrează şi îi lovesc în plin pe călăreţi. Şarja continuă. Sergentul Donici cade, locotenentul Roşca este lovit de glonţ, la fel şi căpitanul. Bateria de tunuri germană a fost scoasă de pe poziţie, dar Escadronul 3 a fost distrus. Preţul plătit a fost prea mare. Din cei 110 cavalerişti, doar 18 au supravieţuit, fiind răniţi grav.
Căpitanul Filitti îşi amintea, după război, cum s-a desfăşurat lupta: „Lundu-mi revolverul în mână, gest urmat şi de sergentul Donici, ce se afla lângă mine, îmi împrăştiai cele două plutoane în linie, cu intervale mari şi comandai: Pentru atac, lancea-n cumpănire, marş-marş! Soldaţii se reped asupra inamicului în strigăte de ura! (...) escadronul, ca un iureş se năpusteşte asupra bateriei germane (...) dar un pericol neaşteptat se iveşte (...) trei mitraliere (...) întorcându-mi privirea, văd cum călăreţii şi caii cad ca spicele (...) totul se sfârşeşte în câteva clipe”.
Pentru eroismul de care a dat dovadă, Gheorghe Donici a fost înaintat post – mortem la gradul de sublocotenent.
Pe teritoriul comunei Robăneşti, judeţul Dolj, pe locul luptei dintre trupele germane şi escadronul românesc de cavalerie, în anul 1923, a fost ridicat monumentul „Şarja de la Robăneşti 1916”.
În memoria acelor eroi, la 9 noiembrie 2018, autorităţile judeţe şi locale precum şi Garnizoana Craiova au plantat 110 stejari, care au primit numele cavaleriştilor din Escadronul 3.

*

Descendent dintr-o familie boierească, Gheorghe, fiul lui Iancu şi al Zincăi Donici, s-a născut la 20 februarie 1849 în localitatea Valea Seacă, judeţul Bacău. Urmează cursurile Liceului „Luis le Grand” din Paris. Urmare a cererii sale, prin ordinul nr.5493/08.05.1877, voluntarul Gheorghe Donici este încadrat în Regimentul 8 Călăraşi. Va participa la campania militară desfăşurată în Bulgaria. Pentru faptele sale, a fost decorat cu ordinul „Virtutea Militară”, medalia „Trecerea Dunării” şi ordinul rus „Crucea Sfântului Gheorghe”. În 1916, anul intrării României în Primul Război Mondial, deşi avea 67 de ani, se înrolează voluntar în rândurile Regimentului 9 Roşiori, Escadronul 3.

 Paşi prin istorie

Generalul Ion Manolescu şi Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, în slujba eroilor Patriei
 

 


La sfârşitul Primului Război Mondial, îngrijirea mormintelor celor peste 330.000 militari români căzuţi în luptă şi în prizonierat, în țară și străinătate, precum și a celor aproape 70.000 militari de diferite naționalități, înhumați pe teritoriul României, constituia o responsabilitate pe care România şi-o asumase prin semnarea tratatelor de pace de la Versailles şi de la St Germaine en Laye.
Nobila misiune a îngrijirii mormintelor de război a revenit Societăţii „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, care a funcţionat în perioada 1919-1948, sub mai multe denumiri şi organizări (Societatea „Cultul Eroilor”, Aşezământul Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor şi Aşezământul „Cultul Eroilor”), principiile de funcţionare, scopul, organizarea, funcţionarea, atribuţiile şi patrimoniul instituţiei rămânând însă aceleaşi.
Societatea a luat fiinţă prin Decretul Regal Nr. 4106 din 12 septembrie 1919 și a funcționat sub direcţia Ministerului de Război, cu scopul de a identifica, centraliza şi amenaja pe teritoriul României, mormintele tuturor ostaşilor români sau străini, căzuţi în timpul şi din cauza războiului. 29 de ani mai târziu, Societatea a fost desfiinţată prin Decretul-Lege nr. 48 al Marii Adunări Naţionale din 29 mai 1948 şi prin Decizia Consiliului de Miniştri nr. 297 din 8 iunie 1948.
Timp de 19 ani, funcţiile de director (1920-1922) şi de director general (1923-1939) al Societăţii au fost îndeplinite, cu profesionalism şi abnegaţie, de către generalul Ion Manolescu, personalitate marcantă a Armatei române, a cărei carieră militară s-a evidenţiat printr-o prodigioasă activitate, ca ofiţer de stat major, profesor de psihologie şi pedagogie militară, editorialist şi istoric militar. 
Născut într-o familie prahoveană, din comuna Breaza de Sus, Ion Manolescu a văzut lumina zilei în data de 9 aprilie 1869. Înzestrat cu calităţi intelectuale şi de conducere remarcabile, viitorul director al Societăţii a parcurs, în anii în care au urmat absolvirii liceului „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, toate etapele dezvoltării sale profesionale: 1887-1889 – şi-a satisfăcut stagiul militar; 1894 – a absolvit cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri; 1902-1904 – a urmat cursurile Şcolii Superioare de Război; 1904-1912 – a îndeplinit diferite funcţii de stat major la mai multe unităţi (Regimentul 2 Artilerie, Batalionul 2 Vânători „Regina Elisabeta” şi Regimentul 40 Infanterie „Călugăreni”) şi mari unităţi (Statul Major General şi Corpul 3 Armată); iunie-septembrie 1913, a participat la al Doilea Război Balcanic, ca şef de stat major al Diviziei 5 Infanterie „Buzău”; 1914-1915 – a ocupat funcţia de profesor de pedagogie militară în cadrul Şcolii Militari de Ofiţeri de Infanterie; 1916-1918 – în timpul Primului Război Mondial, a îndeplinit diferite funcţii de conducere la Divizia 12 Infanterie, Corpul 4 Armată, Armata a 2-a Română, Comandamentul Militar General al Basarabiei şi Inspectoratul Tehnic al Învăţământului Militar; 1919-1920 – a ocupat funcţia de secretar general al Ministerului de Război; din anul 1929 a fost trecut în rezervă.
Ca editorialist, generalul Ion Manolescu a publicat, începând cu anul 1909, diferite articole de psihologie şi pedagogie militară, în publicaţii precum „Revista infanteriei” şi „România militară”, iar ca istoric militar, în perioada 1912-1924, a fost autor sau coautor al mai multor monografii referitoare la Războiul ruso-japonez 1904-1905, Războiul Crimeii 1853-1856, Războiul franco-german 1870-1871, Războiul de Independenţă 1877-1878 şi Marele Război 1914-1919. 
Dovedind vaste cunoştinţe şi pricepere în executarea lucrărilor de stat major, Ion Manolescu  a fost apreciat la modul superlativ de către superiorii ierarhici, care l-au descris ca pe un „eminent ofiţer pentru Statul Major General” şi un „excelent profesor, instructor şi educator, deopotrivă pasionat de istorie, tactică şi pedagogie militară”. Calităţile şi faptele acestui acestui brav ofiţer român au fost recunoscute şi răsplătite, atât prin avansări în grad, la excepţional (1894 – sublocotenent, 1899 – locotenent, 1906 – căpitan, 1912 - maior, 1915 – locotenent-colonel, 1917 – colonel, 1920 – general de brigadă), cât şi prin decorarea cu diferite ordine şi medalii militare (ordinele „Coroana României” şi „Steaua României”; medaliile „Carol I”, „Avântul Ţării”, „Victoria”, „Medalia jubliară pentru 25 ani de serviciu”, „Crucea Comememorativă 1916-1918” şi „Răsplata Muncii pentru Învăţământ”).
Generalul Ion Manolescu a încetat din viaţă la data de 16 mai 1958, în etate de 89 de ani. În ultimii ani de viaţă, pe care i-a trăit în suferinţă şi mizerie, a cunoscut persecuţia regimului comunist; generalului i s-a tăiat pensia şi i s-au confiscat bunurile personale, după cum ne-a mărturisit nepotul său, domnul R. Măianu. În semn de omagiu pentru memoria generalului, domnul Măianu a avut amabilitatea de a pune la dispoziţia Oficiului două fotografii, înfăţişându-l pe general în uniforma Frontului Renaşterii Naţionale şi alături de soţia sa – Elena Manolescu – , la Breaza (în anul 1944).
Destinul generalului Ion Manolescu a interferat, timp de 19 ani, cu Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, la funcţionarea şi la realizările căreia şi-a adus o importantă contribuţie. În mandatul de director al generalului Ion Manolescu, Societatea a asigurat îngrijirea mormintelor eroilor, ca un gest de recunoştinţă al statului român faţă de cetăţenii săi morţi la datorie, dar şi ca o operă de educaţie şi cultură pentru generaţiile contemporane evenimentelor şi pentru cele viitoare. Sub conducerea sa, cultul eroilor a devenit o datorie morală a statului român.
Astfel, omagierea eroilor patriei, într-o zi specială şi într-un cadru ceremonios, a fost una dintre obligaţiile majore ale Societăţii. Prin Decretul-lege nr. 1693/1920, Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare naţională şi a fost celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului (a 40-a zi de la Sfintele Sărbători de Paşte). În această zi erau comemoraţi „toţi Eroii neamului românesc”, din toate timpurile, „precum şi toţi Eroii căzuţi pe teritoriul statului român, fără deosebire de naţionalitate sau confesiune”. România a devenit astfel primul stat care a acordat cele mai mari înlesniri şi i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.
Pentru cinstirea morţilor de război, Societatea a prevăzut şi alte forme de manifestare, precum întocmirea şi păstrarea la primăria fiecărei comune a unei „Cărţi de Aur”, în care să fie înscrise numele tuturor eroilor de război locali.
Grija pentru reliefarea eroismului românesc s-a tradus şi prin amenajarea unui muzeu permanent, în care erau prezentate: obiecte care aparţinuseră unor eroi de război, fotografii şi machete ale unor cimitire şi mausolee existente, modele în miniatură ale unor troiţe, medalii comemorative şi o valoroasă colecţie de cărţi şi hărţi vechi.
În anul 1928, pentru comemorarea eroilor şi pentru cinstirea fiecărei familii care avusese un fiu, un soţ sau un tată mort în război, Societatea a înfiinţat „Semnul Aducerii Aminte”, care urma să fie aşezat, de rudele celor căzuţi la datorie, pe faţadele caselor unde trăiseră eroii respectivi, într-un loc cât mai vizibil. Modelul putea fi întrebuinţat şi ca ornament pentru monumente şi porţi ale unor cimitire de onoare.
Desemnarea unui erou anonim, ca simbol al tuturor celor căzuţi la datorie în anii Primului Război Mondial, a reprezentat o altă modalitate de recunoaştere a sacrificiului făcut de înaintaşi. Societatea s-a ocupat îndeaproape de materializarea acestei idei, prin organizarea ceremonialurilor din perioada 14-17 mai 1923, care au avut ca punct culminant înhumarea în Parcul Carol I a osemintelor Ostaşului Necunoscut.
La finele unei activităţi prodigioase, Societatea se putea mândri cu realizarea a peste 700 de cimitire de onoare, mausolee, cripte şi opere comemorative de război. Prin aceste realizări, Societatea şi-a câştigat un binemeritat loc în istoria instituţiilor reprezentative ale statului român, relevând, prin fiecare cimitir de onoare amenajat în ţară sau străinătate, istoria unor destine omeneşti suprimate în floarea tinereţii şi invitând astfel generaţiile contemporane la reflecţie şi pioşenie atunci când păşesc pe urmele eroilor morţi la datorie.LOCURI DE GLORIE. MORMINTELE MARELUI RĂZBOI 


 

Top