-
Actualitate
Ziua Eroilor
citeste... -
Stire noua
PROIECTUL "TRADIȚIA CULTUL EROILOR ÎN INTERBELIC"
citeste... -
Obiective de investiții
ACHIZIȚIE SERVICII LUCRĂRI PENTRU RESTAURARE PARCELE DE ONOARE ROMÂNEȘTI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
citeste...
MONUMENTUL EROILOR DIN PRIMUL RÂZBOI MONDIAL
Branik

Monumentul, realizat cu sprijinul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, marchează locurile de înhumare ale celor 47 de militari români din cimitirul local, fiind un simbol în amintirea celor peste 500 prizonieri români precum și a miilor de eroi români morți pe câmpurile de luptă din Slovenia (1915-1918), ca soldați k.u.k. (trupe cezaro-crăiești).
În Primul Război Mondial, teritorii slovene și românești au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, astfel încât peste 20.000 de români au fost înrolați în armata imperială și trimiși pe frontul din Slovenia, numărul celor căzuți în luptă fiind necunoscut până în prezent.
MAUSOLEUL-OSUAR DIN CIMITIRUL CENTRAL ŽALE
Ljubljana


În Mausoleul-osuar din cadrul Cimitirului Žale sunt înhumați militari de diferite naționalități, printre care și 80 de soldați români morți în prizonierat, în Primul Război Mondial. Starea de conservare a mausolelului este bună.
CIMITIRUL EROILOR DIN PRIMUL RÂZBOI MONDIAL
Skofka Loka


În prezent, cimitirul are aspect de parc.
Cimitirul eroilor din Primul Război Mondial
Tolmin
În localitatea Tolmin, din regiunea cu același nume, este amplasat cimitirul militarilor austro-ungari care au căzut în luptele din Primul Război Mondial. Conform datelor de arhivă aici sunt înhumați și 54 de eroi români identificați.
Cimitirul se află într-o stare de conservare foarte bună.
Monumentul eroilor din Primul Război Mondial
Miren-Kostanjevica, Lokvica
În localitatea Lokvica – lângă „Scaunul lui Borojevic“ – este amplasat monumentul dedicat militarilor care au căzut pe frontul de la Isonzo (SoĂa), în 1915-1918.
Această operă comemorativă a fost ridicată de Regimentul 43 InfanterieCaransebeș – denumit și Regimentul lui Rupprecht – alcătuit din punct de vedere etnic, din soldați români și sârbi. Pe partea frontală este scris textul„Erzherzog/Joseph/Strasse/Lokvica, K. 1,2/Kostanjevica, K.2,5/1915-1916“, iar pe partea din spate este inscripționat „Erbaut/vom/K.u.K. I.R. 43“.
Troița este construită cu contribuția financiară a Primăriei Municipiului Caransebeș, iar la ceremonia de inaugurare a fost prezentă si o delegație a acestui municipiu, condusă de viceprimarul Ilie Iova.
Cu ocazia prezenței in Slovenia, delegația română a purtat discuții cu reprezentanții municipalitații Miren Kostanievica în vederea inițierii unei colaborări între cele două administrații locale, inclusiv pentru găsirea unor modalități comune de îngrijire a memoriei celor căzuți în războaie în zona de responsabilitate a celor două primării.