Noutati
 • Actualitate

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a VIII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 15.05 – 15.11.2019 Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!” CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE
  citeste...
 • Stire noua

  LOCURI DE GLORIE. MORMINTELE MARELUI RĂZBOI
  citeste...
 • Stire actuala

  Concurs
  citeste...

 
Cimitire militare româneşti din Slovenia

MONUMENTUL EROILOR DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL
Branik

 

 
Opera comemorativă a fost dezvelită la 1 decembrie 2008, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi a comemorării a 90 ani de la sfârşitul Primului Război Mondial, în prezenţa ambasadorului Romaniei în Republica Slovenia, Excelenta Sa doamna Dana Constantinescu şi a directorului Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, domnul Cristian Scarlat. 
Monumentul, realizat cu sprijinul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, marchează locurile de înhumare ale celor 47 de militari români din cimitirul local, fiind un simbol în amintirea celor peste 500 prizonieri români precum şi a miilor de eroi români morţi pe câmpurile de luptă din Slovenia (1915-1918), ca soldaţi k.u.k. (trupe cezaro-crăieşti). 
În Primul Război Mondial, teritorii slovene şi româneşti au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, astfel încât peste 20.000 de români au fost înrolaţi în armata imperială şi trimişi pe frontul din Slovenia, numărul celor căzuţi în luptă fiind necunoscut până în prezent.

MAUSOLEUL-OSUAR DIN CIMITIRUL CENTRAL ŽALE 
Ljubljana

 

 

În Mausoleul-osuar din cadrul Cimitirului Žale sunt înhumaţi militari de diferite naţionalităţi, printre care şi 80 de soldaţi români morţi în prizonierat, în Primul Război Mondial. Starea de conservare a mausolelului este bună.
CIMITIRUL EROILOR DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL 
Skofka Loka

 
 
 
 
Cimitirul eroilor din Primul Război Mondial este amplasat în apropierea cimitirului civil. Aici sunt înhumaţi militari austro-ungari, cehoslovaci, ruşi, italieni şi, conform datelor de arhivă, 11 români identificaţi. Mormintele nu mai sunt vizibile, iar în centrul cimitirului se află un monument dedicat militarilor sloveni din Primul Război Mondial.
În prezent, cimitirul are aspect de parc.

Cimitirul eroilor din Primul Război Mondial
Tolmin

 

 

 

În localitatea Tolmin, din regiunea cu acelaşi nume, este amplasat cimitirul militarilor austro-ungari care au căzut în luptele din Primul Război Mondial. Conform datelor de arhivă aici sunt înhumaţi şi 54 de eroi români identificaţi.
Cimitirul se află într-o stare de conservare foarte bună.


Monumentul eroilor din Primul Război Mondial 
Miren-Kostanjevica, Lokvica

 


 

În localitatea Lokvica – lângă „Scaunul lui Borojevic“ – este amplasat monumentul dedicat militarilor care au căzut pe frontul de la Isonzo (Soča), în 1915-1918.
Această operă comemorativă a fost ridicată de Regimentul 43 InfanterieCaransebeş – denumit şi Regimentul lui Rupprecht – alcătuit din punct de vedere etnic, din soldaţi români şi sârbi. Pe partea frontală este scris textul„Erzherzog/Joseph/Strasse/Lokvica, K. 1,2/Kostanjevica, K.2,5/1915-1916“, iar pe partea din spate este inscripţionat „Erbaut/vom/K.u.K. I.R. 43“.

La 25 octombrie 2010, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Miren Kostanievica, în Slovenia, a fost inaugurată, în prezenţa doamnei Dana Constantinescu, ambasadoarea României în această ţară, Troiţa ridicată în memoria ostaşilor români din Regimentul 43 Caransebeş, căzuţi pe pământ sloven în Primul Război Mondial.
Troiţa este construită cu contribuţia financiară a Primăriei Municipiului Caransebeş, iar la ceremonia de inaugurare a fost prezentă si o delegaţie a acestui municipiu, condusă de viceprimarul Ilie Iova.
Cu ocazia prezenţei in Slovenia, delegaţia română a purtat discuţii cu reprezentanţii municipalitaţii Miren Kostanievica în vederea iniţierii unei colaborări între cele două administraţii locale, inclusiv pentru găsirea unor modalităţi comune de îngrijire a memoriei celor căzuţi în războaie în zona de responsabilitate a celor două primării.
 

Top