Cimitire militare românești din Slovenia

MONUMENTUL EROILOR DIN PRIMUL RĂ‚ZBOI MONDIAL
Branik

 

 
Opera comemorativă a fost dezvelită la 1 decembrie 2008, cu prilejul Zilei Naționale a României și a comemorării a 90 ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, în prezența ambasadorului Romaniei în Republica Slovenia, Excelenta Sa doamna Dana Constantinescu și a directorului Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, domnul Cristian Scarlat. 
Monumentul, realizat cu sprijinul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, marchează locurile de înhumare ale celor 47 de militari români din cimitirul local, fiind un simbol în amintirea celor peste 500 prizonieri români precum și a miilor de eroi români morți pe câmpurile de luptă din Slovenia (1915-1918), ca soldați k.u.k. (trupe cezaro-crăiești). 
În Primul Război Mondial, teritorii slovene și românești au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, astfel încât peste 20.000 de români au fost înrolați în armata imperială și trimiși pe frontul din Slovenia, numărul celor căzuți în luptă fiind necunoscut până în prezent.

MAUSOLEUL-OSUAR DIN CIMITIRUL CENTRAL ŽALE 
Ljubljana

 

 

În Mausoleul-osuar din cadrul Cimitirului Žale sunt înhumați militari de diferite naționalități, printre care și 80 de soldați români morți în prizonierat, în Primul Război Mondial. Starea de conservare a mausolelului este bună.
CIMITIRUL EROILOR DIN PRIMUL RĂ‚ZBOI MONDIAL 
Skofka Loka

 
 
 
 
Cimitirul eroilor din Primul Război Mondial este amplasat în apropierea cimitirului civil. Aici sunt înhumați militari austro-ungari, cehoslovaci, ruși, italieni și, conform datelor de arhivă, 11 români identificați. Mormintele nu mai sunt vizibile, iar în centrul cimitirului se află un monument dedicat militarilor sloveni din Primul Război Mondial.
În prezent, cimitirul are aspect de parc.

Cimitirul eroilor din Primul Război Mondial
Tolmin

 

 

 

În localitatea Tolmin, din regiunea cu același nume, este amplasat cimitirul militarilor austro-ungari care au căzut în luptele din Primul Război Mondial. Conform datelor de arhivă aici sunt înhumați și 54 de eroi români identificați.
Cimitirul se află într-o stare de conservare foarte bună.


Monumentul eroilor din Primul Război Mondial 
Miren-Kostanjevica, Lokvica

 


 

În localitatea Lokvica – lângă „Scaunul lui Borojevic“ – este amplasat monumentul dedicat militarilor care au căzut pe frontul de la Isonzo (SoÍa), în 1915-1918.
Această operă comemorativă a fost ridicată de Regimentul 43 InfanterieCaransebeș – denumit și Regimentul lui Rupprecht – alcătuit din punct de vedere etnic, din soldați români și sârbi. Pe partea frontală este scris textul„Erzherzog/Joseph/Strasse/Lokvica, K. 1,2/Kostanjevica, K.2,5/1915-1916“, iar pe partea din spate este inscripționat „Erbaut/vom/K.u.K. I.R. 43“.

La 25 octombrie 2010, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Miren Kostanievica, în Slovenia, a fost inaugurată, în prezența doamnei Dana Constantinescu, ambasadoarea României în această țară, Troița ridicată în memoria ostașilor români din Regimentul 43 Caransebeș, căzuți pe pământ sloven în Primul Război Mondial.
Troița este construită cu contribuția financiară a Primăriei Municipiului Caransebeș, iar la ceremonia de inaugurare a fost prezentă si o delegație a acestui municipiu, condusă de viceprimarul Ilie Iova.
Cu ocazia prezenței in Slovenia, delegația română a purtat discuții cu reprezentanții municipalitații Miren Kostanievica în vederea inițierii unei colaborări între cele două administrații locale, inclusiv pentru găsirea unor modalități comune de îngrijire a memoriei celor căzuți în războaie în zona de responsabilitate a celor două primării.
 

Top