Cimitire și monumente militare românești din Slovacia

Cimitirul militar
Zvolen

   
 
 
Cimitirul Central din orasul Zvolen, dedicat eroilor romani care s-au jertfit in luptele purtate in perioada 18 decembrie 1944 - 12 mai 1945 pentru eliberarea Cehoslovaciei, se numara printre cele mai reprezentative obiective comemorative de for public din Slovacia.
Construit in anul 1958, acesta este cel mai mare cimitir de razboi romanesc din strainatate si a fost declarat monument cultural in anul 1963, aici avandu-si locul de veci 10.384 de militari romani, alaturi de militari apartinand altor state participante la Al Doilea Razboi Mondial.
In centrul cimitirului se afla un monument care sugereaza, prin configuratia arhitectonica, un sanctuar voievodal romanesc: pe un postament impunator, cu o deschidere de aproape 50 de metri, este asezata o lucrare plastica din beton, placata cu marmura alba. Deasupra este fixata o uriasa coroana din frunze de laur, daltuita in piatra. Pe latura din fata a monumentului a fost sapat in marmura urmatorul text, in limbile romana si ceha: "Glorie vesnica eroilor romani cazuti in luptele pentru eliberarea Republicii Cehoslovacia de sub jugul fascist - 1944-1945".
In jurul grandiosului monument sunt aliniate morminte individuale sau comune in care se odihnesc eroii armatei romane cazuti in luptele purtate la Banska Bistrica, Piestany, Brezno, Detvo, Buzica, pe piscurile Muntilor Javorina, pe Nitro sau pe Hron si in multe, multe alte campuri de lupta, de unde au fost adunati si asezati cu piosenie in acest cimitir militar romanesc.
Cimitirul este organizat in patru zone distincte, fiecare dintre acestea fiind impartita in parcele, in care sunt mentionate numele eroilor romani inhumati aici. Parcelele sunt numerotate cu literele alfabetului latin (de la A la Z). Astfel, conform "Repertoriului ostasilor eroi romani cazuti in Slovacia in razboiul antihitlerist 1944-1945", Parcela A are 528 de eroi (de la 1 la 528); Parcela B (de la 529 la 1056); Parcela C (de la 1057 la 1512); Parcela Z (de la 9850 la 10.384).
Cadrele militare au 494 de insemne de capatai, pe care sunt mentionate gradul, numele si prenumele, unitatea militara din care au facut parte si locul unde au cazut in lupta.
Pentru ceilalti militari sunt amenajate morminte de razboi comune, in ordinea alfabetica a localitatilor de pe teritoriul Slovaciei de unde provin ramasitele lor pamantesti, pe o placa de bronz fiind trecute numele acestora.Pentru acei eroi romani carora, atunci cand au fost exhumati, nu li s-au identificat datele personale, se mentioneaza "Erou roman necunoscut".
La 13 martie 2009, autoritățile locale din orașul Zvolen au organizat o amplă ceremonie de comemorare a eroilor români căzuți pentru eliberarea Slovaciei în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. La Cimitirul de Onoare Românesc din Zvolen a fost organizat un ceremonial militar în cadrul căruia au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor români, au fost intonate imnurile de stat al României și al Republicii Slovace, s-au arborat drapelele naționale, iar o gardă militară a prezentat onorul. Manifestările prilejuite de cea de-a 64-a aniversare a eliberării orașului Zvolen s-au bucurat de participarea a numeroși membri ai corpului diplomatic acreditați la Bratislava, reprezentanți ai autorităților locale și ai asociațiilor veteranilor de război precum și a unui numeros public. 
În alocuțiunea sa, președintele Comitetului Regional al Uniunii Luptătorilor Antifasciști a adresat mulțumiri armatei române pentru contribuția ei la eliberarea Slovaciei și și-a exprimat recunoștința pentru jertfa eroilor români. 
România a fost reprezentată de ambasadorul României Florin Vodiță, iar armata română de comandantul Diviziei I Infanterie „Dacica“, generalul maior Nicolae Dohotariu.

 

 

 
În perioada 24-30 august 2009, s-a desfășurat Tabăra de voluntari români la Zvolen, organizată de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ambasadei României la Bratislava, ministerului slovac de interne și al autorităților locale.
Activitatea voluntarilor a reprezentat un prilej de cinstire a memoriei eroilor români căzuți pe teritoriul Slovaciei în Al Doilea Război Mondial și de aplicare a prevederilor Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Slovace privind mormintele de război, semnat la 30 noiembrie 2006.
La 30 august 2009 a avut loc festivitatea de închidere a taberei de voluntari al cărei principal obiectiv a fost efectuarea unor lucrări de întreținere și îngrijire a Cimitirului Militar Central al Armatei Române din Zvolen, cel mai mare cimitir românesc din străinătate.
În cursul săptămânii, tinerii voluntari au depus coroane de flori la monumentele și locurile de înhumare ale eroilor români – Monumentele eroilor români din Nove Mesto nad Vahom și Piešt’any, Parcela de onoare a eroilor români din Stara Tura. De asemenea, pe 28 august, au fost depuse coroane de flori la monumentul central aflat în Cimitirul Central al Armatei Române din Zvolen, în cadrul unui ceremonial militar care a inclus arborarea drapelelor naționale, gardă de onoare și intonarea imnurilor de stat ale României și Republicii Slovace.
Tinerii voluntari români au fost profund impresionați de căldura și ospitalitatea cu care au fost primiti de către autoritățile locale, precum și de respectul pe care poporul slovac îl manifestă față de memoria eroilor români.
În perioada 23-26 octombrie 2010, s-a desfășurat în Cehia și Slovacia Marșul Comemorativ pentru Cinstirea Eroilor Români căzuți în Cehoslovacia, eveniment organizat de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu alte structuri din cadrul Ministerul Apărării Naționale. Marșul a fost condus de directorul Oficiului, colonel dr. Marian Popescu, la eveniment participând militari din cadrul Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“, elevi ai Liceului Militar Breaza, reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război, precum și membri ai corpului diplomatic român din ambele state și reprezentați ai autorităților locale din Cehia și Slovacia. În acest context, s-a adus un pios omagiu militarilor români morți în anii de sfârșit ai celui de-al Doilea Război Mondial, prin depunerea unor coroane de flori la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din Zvolen, Slovacia - în data de 24 octombrie și la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români Brno, Cehia - în data de 25 octombrie.

 
 

Parcela eroilor români din Al Doilea Război Mondial
TrenÍianska Tepla

Amplasată chiar la intrarea în cimitirul civil, în partea stângă. În centrul parcelei este un monument reprezentând bustul unui soldat român, iar în fața acestuia sunt 15 însemne de căpătâi (11 eroi identificați și 4 necunoscuți). Pe monument se află inscripția: „Za vaše obete“[Pentru a voastră amintire]. Starea de conservare a parcelei este foarte bună. 
 

  


Placa eroilor români din Al Doilea Război Mondial
TrenÍenske Teplice


Este fixată pe monumentul eroilor sovietici de pe str. Kúpelná, nr. 1, în parcul din localitate. Placa reprezintă recunoștința localnicilor față de Armata Română care a luptat eroic pentru eliberarea orașului „Na veÍnú pamiatku/111 rumunskzch a 5 sovietskych/vojakov/ktori padli oslobodeni/TrenÍ. Teplic/April 2000/Obyvatelia Mesta.“[Veșnică recunoștință celor 111 eroi români și 5 eroi sovietici căzuți pentru eliberarea TrenÍ. Teplice. Aprilie 2000. Locuitorii orașului]. Monumentul este bine întreținut. 

 
 
Troița eroilor români din cel de-al Doilea Război Mondial
Kalnica


Situată la marginea localității, la o intersecție de drumuri. Pe un postament din ciment este o cruce centrală încadrată de alte două cruci de dimensiuni mai mici. Pe placa orizontală, comună celor trei cruci, este scris în limba română: „Trecătorule, oprește-te un minut și amintește-ți de eroii români căzuți în luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei – aprilie 1945“. 

  
Monumentul eroilor români din Al Doilea Război Mondial 
Pieštany


Se află la ieșirea de nord a orașului, spre Nové MĂ›sto nad Váhom, vizavi de cazarma aeroportului militar. Monumentul este alcătuit dintr-un postament din baza căruia se ridică o cruce impunătoare (h = 2,5 m). Pe placa dreptunghiulară, acoperită cu plăci de marmură, este aplicată o cruce înaltă din fier forjat. Deasupra crucii este înscris cu litere metalice „1944 – 1945“, iar la baza ei se află un cerc din fier forjat pe care scrie „România“. Lateral stânga/dreapta sunt fixate plăci pe care sunt menționate unitățile române care au luptat pentru eliberarea localității. Starea de conservare a monumentului este excepțională.

 


  
Parcela eroilor români din Al Doilea Război Mondial
Stará Turá

 
Amplasată în cimitirul civil, pe str. Hurbanova, la aprox. 5 km de la intrarea în oraș, venind dinspre Nové MĂ›sto nad Váhom. Parcela este chiar la intrarea în cimitir, pe partea dreaptă. Monumentul central are forma unei cruci pe care este scris: „Rumunskym vojakom/padlým vboji za/oslobodenie starej/turej ku veÍnej/pamiatke obec/Stará Turá“ [În memoria eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea orașului nostru]. Lateral și în spatele acesteia sunt 36 însemne de căpătâi cu numele eroilor români. 
 
 


 
Monumentul eroilor români
LuÍenec

Orașul LuÍenec a fost eliberat la 12 ianuarie 1945 de către Corpul 4 armată român, diviziile a 2-a și a 3-a munte. Pentru eliberarea întregii zone în care se află orașul LuÍenec au căzut în lupte 892 de militari ai Armatei 1 române, în memoria acestora fiind ridicat un monument.
Monumentul eroilor români
Mihailova


Localitatea a fost eliberată la 29 ianuarie 1945 de catre Divizia a 6-a infanterie.
Eroii români au fost înmormântați în cimitirul localității, iar în anul 1952 au fost mutați în Cimitirul militar central român din Zvolen.
Pe locul cimitirului, locuitorii din Michailova și Pohrom Pohora au ridicat un monument cu inscripția: „Viața voastră este libertatea noastră. Eroilor armatei române prietene, cetățenii recunoscători din localitatea Polhory“.

Monumentul eroilor români
Pliešovce


Localitatea a fost eliberată la 4 martie 1945 de către Divizia a 9-a infanterie.
În timpul luptelor au murit 38 de militari. Aceștia au fost înmormântați în cimitirul localității, iar în anul 1952 au fost mutați în Cimitirul militar central român din orașul Zvolen. La locul exhumării locuitorii din Plišovce au ridicat un monument.


Monumentul eroilor români
Krupina


Localitatea a fost eliberată de către Divizia a 19-a infanterie. După eliberare, în localitate a funcționat un spital de campanie și un centru de completări. În timpul luptelor au murit 18 militari, care au fost înmormântați în cimitirul localității. În anul 1952, aceștia au fost exhumați și reânhumați în Cimitirul militar central român din Zvolen. În locul rămas dupa exhumare a fost ridicată o cruce din marmură neagră.

 

 
 

Monumentul eroilor români
Poniky

Localitatea a fost eliberat de către Divizia a 6-a infanterie. În timpul luptelor au murit 95 de militari, care au fost înmormântați în centrul localitîții. În anul 1952, aceștia au fost exhumați și reânhumați în Cimitirul militar central român din Zvolen. În locul rămas după exhumare locuitorii au ridicat un monument. Deși în arhivă sunt menționați 95 de militari, pe monument sunt inscripționate numele a doar 28 de militari români.


Placa comemorativă a eroilor români
Kremnica

Localitatea a fost eliberată de către Diviziile a 3-a și a 9-a Infanterie, la 30 martie 1945. În timpul luptelor au murit 687 militari, înmormântați în cimitirul localității, de unde au fost mutați în Cimitirul militar central român din Zvolen în anul 1952. Numărul de 687 de militari este menționat în documentele de arhivă, iar pe placa comemorativa de pe clădirea Comitetului național orășenesc sunt amintiți doar 86 de militari români.


Monumentul eroilor români
Vel. ĂŒepÍin

Localitatea a fost eliberată la 7 aprilie 1945, de către Regimentul 5 infanterie (Roșiori). În timpul luptelor au murit 93 de militari, care au fost înmormântați în cimitirul localității, iar în anul 1952 au fost exhumați și reînhumați în Cimitirul militar central român din Zvolen. Localnicii au ridicat un monument pe a cărui placă scrie: „Eroilor români căzuți în luptele de eliberare din zilele de 7 și 8 aprilie 1945“.


Placa eroilor români
Bohonice

Localitatea a fost eliberată la 1 martie 1945 de către Regimentele 2 și 3 Infanterie ale Diviziei de voluntari „Tudor Vladimirescu“. Pentru eliberarea localității au căzut în lupte 9 militari. După război, localnicii au așezat o placă comemorativă pe peretele unei clădiri din centrul localității, pe care stă scris: „Recunoștință veșnică eroilor Diviziei 1 Tudor Vladimirescu, care au căzut în luptă pentru eliberarea popoarelor“. Pe placă sunt gravate șase nume și înscrisul „Mai mulți eroi necunoscuți“.


Top