Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Norme privind constatarea și sancționarea contravețiilor la nerespectarea reglementărilor referitoare la construirea, reamenajarea, modificarea, strămutarea, întreținerea și administrarea mormintelor si operelor comemorative de război
  citeste...
 • Stire actuala

  Cimitirul Eroilor Valea Uzului
  citeste...

 
Cimitire militare românești din Germania
 
Militarii români înhumați pe teritoriul Germaniei provin din rândul celor decedați în lagărele de prizonieri din timpul celor două războaie mondiale.
Conform datelor pe care le deținem în prezent, în anii Primului Război Mondial și-au pierdut viața pe teritoriul german aproximativ 3.500 de militari. Ei sunt înhumați în localitățile: Zwikau (134), Veil am Rhein (53), Mannheim (62), Worms (168), Ulm (99).
În cel de-Al Doilea Război Mondial, între anii 1944-1945, au decedat în prizonierat circa 299 de militari români. Principalele localități în care se află parcele militare românești sunt: Berlin-Neukolln (12), Hamburg-Bergedorf (12), Minden (12), Hannover (11), Soldan (10). 
În prezent, activitatea în ceea privește mormintele și opere comemorative de război românești din Germania și a celor germane din România se desfășoară în baza prevederilor Acordului semnat la 25 iunie 1996 între Guvernul României și Guvernul Republicii Federale Germania privind mormintele românești de război din Republica Federală Germania și mormintele germane de război din România.

Parcela eroilor români din Primul Război Mondial
Zwickau, land Sachsen

 

Are o suprafață de 750 m2. Este amplasată în cadrul Cimitirului Central din Zwickau, la poziția IV. Au fot înhumați 200 militari români. În cadrul acesteia se regăsesc în prezent însemnele de căpătâi a 134 eroi români și 34 de soldați ruși. Un monument obelisc a fost amplasat în centrul parcelei, la 21 decembrie 1918, realizat de foștii prizonieri români de la Zwickau „în memoria iubiților noștri camarazi români decedați în captivitate în timpul Războiului Mondial 1916-1918”. 
Lista morților de război români, identificați nominal și înhumați la Zwickau poate fi consultată aici.

Parcela eroilor români, ruși și belgieni din Primul Război Mondial
Göttingen, land Niedersachsen

 

 
Este amplasată în cadrul cimitirului central din localitate la nr. 46. Are o suprafață de 4.400 m2. Nu există morminte individuale ale eroilor români. În parcela respectivă sunt 12 gropi comune, marcate fiecare printr-un grup de trei cruci. 11 gropi comune sunt marcate prin cruci de tip rus și una singură prin cruci obișnuite. 13 prizonieri români au fost înhumați în cadrul acestei necropole.
Parcela eroilor români, ruși, italieni și britanici din Primul Război Mondial
Worms, land Rheiland Pfalz

 

Are o suprafață totală de 3.008 m2. Este amplasată în cadrul Cimitirului central, la nr. 8. Deși documentele din Arhiva Cultul Eroilor menționează că în cadrul cimitirului au fost înhumați 168 eroi români, un însemn de căpătâi amplasat pe o groapă comună amintește doar de un singur erou român. În centrul parcelei este amplasat un monument al eroilor ruși. Un monument al eroilor italieni a fost construit pe latura stângă, iar pe latura dreaptă a fost fixat un monument în memoria eroilor britanici.
Lista morților de război români, identificați nominal și înhumați la Worms poate fi consultată aici.
Parcela eroilor români din Primul Război Mondial
Mannheim, land Rheiland Pfalz

 

Este amplasată în cadrul Cimitirului central din Mannheim. Cele 62 însemne de căpătâi ale eroilor români sunt din granit fiind așezate pe 4 rânduri. Preotul Ioan Popescu din Mannheim a amplasat, la 13.11.2005, în centrul parcelei eroilor români, o troiță adusă de la Bârsana (jud. Maramureș).
Parcela eroilor români, ruși și germani din Primul Război Mondial
Heilbronn, landul Baden Württenberg

 

Se află în cadrul cimitirului central. Nu există însemne de căpătâi individuale. Gropile comune sunt marcate prin șase însemne de căpătâi de mari dimensiuni Pe ambele laturi ale însemnelor de căpătâi sunt inscripționate numele eroilor români (23), ruși și germani. 
Parcela eroilor români și sârbi din Primul Război Mondial
Ulm, landul Bayern

 

Este amplasată în Cimitirul Central din Ulm. Nu există însemne de căpătâi. Soldații români care au supraviețuit lagărului de la Ulm au realizat în partea dreaptă a parcelei un monument tip sarcofag „ÎN AMINTIREA CAMARAZILOR NOȘTRI CARE AU MURIT PENTRU PATRIE”. Această inscripție se află pe partea din față și din spate a monumentului, fiind scrisă în română și germană. Pe latura dreaptă a monumentului s-a inscripționat textul: „1917-1918. AICI SE ODIHNESC 99 ROMÂNI”, acesta fiind dăltuit și pe latura stângă, în limba germană.
Parcela eroilor români, ruși și sârbi din Primul Război Mondial
Ingolstadt, landul Bayern


 

Este amplasată în cadrul cimitirului central din Ingolstadt la nr. V. În centrul acesteia este amplasat un monument care are în partea superioară o cruce metalică de culoare galbenă. Nu sunt menționate numele celor 66 eroi români care au fost înhumați în groapa comună. 
Cimitirul eroilor români, francezi, ruși, sârbi și polonezi din Primul Război Mondial
Furstenfeldbruk, landul Bayern

 

Locul în care au fost înhumați cei 19 eroi români se află amplasat în spatele fostei mănăstirii cisterciene Maria. Parcela adăpostește în cadrul a șase gropi comune și osemintele unor militari ruși, francezi polonezi și sârbi și a altor 468 de eroi necunoscuți, care au murit în perioada 1916-1918.
O placă comemorativă din bronz a fost fixată pe un zid ridicat în centrul parcelei, iar în partea superioară a locului de înhumare a fost montată o cruce din lemn care reprezintă un mesia crucificat. 

Parcela eroilor români din Primul Război Mondial
Rastatt, landul Baden Württenberg

 
 
 

 
Cei 28 de militari români care au murit în lagărul din localitate au fost înhumați într-o parcelă amplasată în cadrul cimitirului civil din suburbia Niederbuchl. Parcela eroilor români a fost, însă, reamenajată recent, fiind scurtată și regazonată. Însemnele de căpătâi vechi au fost înlocuite cu zece cruci din piatră, așezate pe două rânduri. 
Numele celor 28 de eroi români sunt inscripționate și pe o placă din bronz, fixată pe latura frontală a monumentului central. 

Cimitirul eroilor români, ruși, sârbi, bulgari, unguri, cehi, polonezi, greci și spanioli din Primul și Al Doilea Război Mondial
Obermeitingen, landul Bayern 

 

 
A fost a reamenajat și este întreținut de Uniunea Populară Germană. Eroii din Primul Război Mondial (ruși, sârbi, români, un bulgar, un ungur, și un necunoscut) și din Al Doilea Război Mondial sunt înhumați în trei parcele din spatele capelei, cu mențiunea că aceștia nu au însemne de căpătâi.
În cadrul cimitirului sunt amplasate patru monumente, unul dintre acestea fiind dedicat eroilor români din Primul Război Mondial.

Cimitirul eroilor români din Primul Război Mondial
Weil am Rein, Haltingen, land Baden Württenberg

 

Necropola a fost amenajată, în 1917, la marginea unei pădurici. În cadrul acesteia au fost înhumați 54 de militari români care au murit la amenajarea unei căi ferate. Aceasta a fost reinaugurată la 7 iunie 2008, când, la inițiativa Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, s-a dezvelit o troiță, realizată de meșterul popular Ilie Bența, și două plăci din bronz pe care sunt inscripționate numele eroilor români.
Lista morților de război români, identificați nominal și înhumați la Weil am Rein, Haltingen, land Baden Württenberg poate fi consultată aici.
Top