Noutati
 • Actualitate

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a VIII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 15.05 – 15.11.2019 Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!” CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE
  citeste...
 • Stire noua

  LOCURI DE GLORIE. MORMINTELE MARELUI RĂZBOI
  citeste...
 • Stire actuala

  Concurs
  citeste...

 
Cimitire militare româneşti din Germania
 
Militarii români înhumaţi pe teritoriul Germaniei provin din rândul celor decedaţi în lagărele de prizonieri din timpul celor două războaie mondiale.
Conform datelor pe care le deţinem în prezent, în anii Primului Război Mondial şi-au pierdut viaţa pe teritoriul german aproximativ 3.500 de militari. Ei sunt înhumaţi în localităţile: Zwikau (134), Veil am Rhein (53), Mannheim (64), Worms (168), Ulm (99).
În cel de-Al Doilea Război Mondial, între anii 1944-1945, au decedat în prizonierat circa 299 de militari români. Principalele localităţi în care se află parcele militare româneşti sunt: Berlin-Neukolln (12), Hamburg-Bergedorf (12), Minden (12), Hannover (11), Soldan (10). 
În prezent, activitatea în ceea priveşte mormintele şi opere comemorative de război româneşti din Germania şi a celor germane din România se desfăşoară în baza prevederilor Acordului semnat la 25 iunie 1996 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Federale Germania privind mormintele româneşti de război din Republica Federală Germania şi mormintele germane de război din România.

Parcela eroilor români din Primul Război Mondial
Zwickau, land Sachsen

 

Are o suprafaţă de 750 m2. Este amplasată în cadrul Cimitirului Central din Zwickau, la poziţia IV. Au fot înhumaţi 200 militari români. În cadrul acesteia se regăsesc în prezent însemnele de căpătâi a 134 eroi români şi 34 de soldaţi ruşi. Un monument obelisc a fost amplasat în centrul parcelei, la 21 decembrie 1918, realizat de foştii prizonieri români de la Zwickau „în memoria iubiţilor noştri camarazi români decedaţi în captivitate în timpul Războiului Mondial 1916-1918”.
Parcela eroilor români, ruşi şi belgieni din Primul Război Mondial
Göttingen, land Niedersachsen

 

 
Este amplasată în cadrul cimitirului central din localitate la nr. 46. Are o suprafaţă de 4.400 m2. Nu există morminte individuale ale eroilor români. În parcela respectivă sunt 12 gropi comune, marcate fiecare printr-un grup de trei cruci. 11 gropi comune sunt marcate prin cruci de tip rus şi una singură prin cruci obişnuite. 13 prizonieri români au fost înhumaţi în cadrul acestei necropole.
Parcela eroilor români, ruşi, italieni şi britanici din Primul Război Mondial
Worms, land Rheiland Pfalz

 

Are o suprafaţă totală de 3.008 m2. Este amplasată în cadrul Cimitirului central, la nr. 8. Deşi documentele din Arhiva Cultul Eroilor menţionează că în cadrul cimitirului au fost înhumaţi 168 eroi români, un însemn de căpătâi amplasat pe o groapă comună aminteşte doar de un singur erou român. În centrul parcelei este amplasat un monument al eroilor ruşi. Un monument al eroilor italieni a fost construit pe latura stângă, iar pe latura dreaptă a fost fixat un monument în memoria eroilor britanici.
Parcela eroilor români din Primul Război Mondial
Mannheim, land Rheiland Pfalz

 

Este amplasată în cadrul Cimitirului central din Mannheim. Cele 64 însemne de căpătâi ale eroilor români sunt din granit fiind aşezate pe 4 rânduri. Preotul Ioan Popescu din Mannheim a amplasat, la 13.11.2005, în centrul parcelei eroilor români, o troiţă adusă de la Bârsana (jud. Maramureş).
Parcela eroilor români, ruşi şi germani din Primul Război Mondial
Heilbronn, landul Baden Württenberg

 

Se află în cadrul cimitirului central. Nu există însemne de căpătâi individuale. Gropile comune sunt marcate prin şase însemne de căpătâi de mari dimensiuni Pe ambele laturi ale însemnelor de căpătâi sunt inscripţionate numele eroilor români (23), ruşi şi germani. 
Parcela eroilor români şi sârbi din Primul Război Mondial
Ulm, landul Bayern

 

Este amplasată în Cimitirul Central din Ulm. Nu există însemne de căpătâi. Soldaţii români care au supravieţuit lagărului de la Ulm au realizat în partea dreaptă a parcelei un monument tip sarcofag „ÎN AMINTIREA CAMARAZILOR NOŞTRI CARE AU MURIT PENTRU PATRIE”. Această inscripţie se află pe partea din faţă şi din spate a monumentului, fiind scrisă în română şi germană. Pe latura dreaptă a monumentului s-a inscripţionat textul: „1917-1918. AICI SE ODIHNESC 99 ROMÂNI”, acesta fiind dăltuit şi pe latura stângă, în limba germană.
Parcela eroilor români, ruşi şi sârbi din Primul Război Mondial
Ingolstadt, landul Bayern


 

Este amplasată în cadrul cimitirului central din Ingolstadt la nr. V. În centrul acesteia este amplasat un monument care are în partea superioară o cruce metalică de culoare galbenă. Nu sunt menţionate numele celor 66 eroi români care au fost înhumaţi în groapa comună. 
Cimitirul eroilor români, francezi, ruşi, sârbi şi polonezi din Primul Război Mondial
Furstenfeldbruk, landul Bayern

 

Locul în care au fost înhumaţi cei 19 eroi români se află amplasat în spatele fostei mănăstirii cisterciene Maria. Parcela adăposteşte în cadrul a şase gropi comune şi osemintele unor militari ruşi, francezi polonezi şi sârbi şi a altor 468 de eroi necunoscuţi, care au murit în perioada 1916-1918.
O placă comemorativă din bronz a fost fixată pe un zid ridicat în centrul parcelei, iar în partea superioară a locului de înhumare a fost montată o cruce din lemn care reprezintă un mesia crucificat. 

Parcela eroilor români din Primul Război Mondial
Rastatt, landul Baden Württenberg

 
 
 

 
Cei 28 de militari români care au murit în lagărul din localitate au fost înhumaţi într-o parcelă amplasată în cadrul cimitirului civil din suburbia Niederbuchl. Parcela eroilor români a fost, însă, reamenajată recent, fiind scurtată şi regazonată. Însemnele de căpătâi vechi au fost înlocuite cu zece cruci din piatră, aşezate pe două rânduri. 
Numele celor 28 de eroi români sunt inscripţionate şi pe o placă din bronz, fixată pe latura frontală a monumentului central. 

Cimitirul eroilor români, ruşi, sârbi, bulgari, unguri, cehi, polonezi, greci şi spanioli din Primul şi Al Doilea Război Mondial
Obermeitingen, landul Bayern 

 

 
A fost a reamenajat şi este întreţinut de Uniunea Populară Germană. Eroii din Primul Război Mondial (ruşi, sârbi, români, un bulgar, un ungur, şi un necunoscut) şi din Al Doilea Război Mondial sunt înhumaţi în trei parcele din spatele capelei, cu menţiunea că aceştia nu au însemne de căpătâi.
În cadrul cimitirului sunt amplasate patru monumente, unul dintre acestea fiind dedicat eroilor români din Primul Război Mondial.

Cimitirul eroilor români din Primul Război Mondial
Weil am Rein, Haltingen, land Baden Württenberg

 

Necropola a fost amenajată, în 1917, la marginea unei pădurici. În cadrul acesteia au fost înhumaţi 54 de militari români care au murit la amenajarea unei căi ferate. Aceasta a fost reinaugurată la 7 iunie 2008, când, la iniţiativa Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, s-a dezvelit o troiţă, realizată de meşterul popular Ilie Benţa, şi două plăci din bronz pe care sunt inscripţionate numele eroilor români.
Top