Noutati
 • Actualitate

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor anunţă lansarea, în data de 10.09.2018 a celei de-a XXXVII-a ediţii a concursului, cu premii, „Să nu ne uităm eroii!”. Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a VII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 10.09-05.12.2018
  citeste...
 • Stire noua

  Locotenentul Stoicescu Alexandru - eroul de la Câmpulung
  citeste...
 • Stire actuala

  Omagiu adus eroilor români înhumaţi la Worms, Republica Federala Germania
  citeste...

 
Monumente şi cimitire de onoare româneşti din Federaţia Rusă


MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA ASTRAHAN

 

 
Localitatea Astrahan este situată la aproximativ 1403 km S, S-E de Moscova, în regiunea Astrahan, Federaţia Rusă. 
În perioada 1943-1948, peste 500 de militari români au murit în Astrahan în lagărele NKVD.
Eroii români, împreună cu eroi de diferite naţionalităţi sunt înhumaţi într-o parcelă în interiorul cimitirului civil.
Însemnul comemorativ comun – a cărui inaugurare s-a realizat în data de 2 iunie 2011, de Ziua Eroilor – este în formă de cruce, din granit, având înălţimea de 4 m. La baza acestuia este fixată o placă inscripţionată, în limbile română şi rusă, cu textul: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ ROMÂNI CĂZUŢI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAŢIONAL PENTRU CULTUL EROILOR - 2009“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA BRIANSK
 

 
În perioada 1943 - 1948, în localitatea Uriţkovo (cartier al oraşului Briansk în prezent) peste 100 de prizonieri români au murit într-un lagăr NKVD. Eroii români sunt înhumaţi într-un cimitir militar multinaţional. În cadrul acestuia sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război germani şi ungari, în timp ce românii nu aveau un astfel de monument. Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ambasadei României la Moscova a declanşat, în vara anului 2011, demersurile în vederea realizării unui monument comemorativ, care să cinstească memoria eroilor români înhumaţi în acest cimitir. 
Textul, care a fost inscripţionat în limbile română şi rusă, este următorul: „ IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ ROMÂNI CĂZUŢI ÎN RUSIA“/ OFICIUL NAŢIONAL PENTRU CULTUL EROILOR/2011 
De asemenea, în localitatea Bejita (devenită parte componentă a oraşului Briansk) au fost înhumaţi, în 5 gropi comune, peste 100 de prizonieri români, morţi în Lagărul NKVD nr. 252, Briansk.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA DONEŢK
 

 
Localitatea Doneţk este situată la aproximativ 800 km S-V de Moscova. În perioada 1943-1948, peste 300 de prizonieri de război români au murit într-un lagăr NKVD. 
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ambasadei României la Moscova a declanşat, în vara anului 2011, demersurile în vederea realizării unui monument comemorativ, care să cinstească memoria eroilor români înhumaţi la Doneţk.
Monumentul este de tip placă verticală, din granit, fiind recepţionat în septembrie 2011, de către reprezentantul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, pe lângă Ambasada României la Moscova.
Pe latura frontală a fost inscripţionat, în limbile română şi rusă, următorul text: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ ROMÂNI CĂZUŢI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAŢIONAL PENTRU CULTUL EROILOR/2011“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA KAMEŞKOVO
 

Localitatea Kameşkovo este situată la aproximativ 250 km de Moscova, în regiunea Vladimir. În perioada 1943 - 1948, 140 de prizonieri românia u fost înhumaţi într-un lagăr NKVD la Kameshkovo, împreună cu mii de prizonieri de război germani, unguri, italieni etc.
Eroii, de diferite naţionalităţi (inclusiv cei români), au fost înhumaţi într-un cimitir militar. În cadrul acestuia sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război germani, italieni şi unguri, monumental eroilor români fiind realizat prin contribuţia financiară a Oficului Naţional pentru Cultul Eroilor, inaugurarea acestuia având loc la 21 mai 2015.
Monumentul eroilor români are o formă de cruce, din granit, cu înălţimea de 3 m, platforma este bordurată, fiind compusă din elemente prefabricate cu dimensiunile de 240/120/80 mm. Placa cu textul explicativ are dimensiunile de 60×90×15-20 cm, de o parte şi de alta a crucii fiind montate două plăci metalice, inscripţionate cu numele eroilor români. Aleea de acces spre monument este bordurată, fiind formată din elemente prefabricate, asemănătoare aleii centrale, cu o lungime de 18 -19 m.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA KRASNOGORSK
 


 
Localitatea Krasnogorsk este un oraş satelit al Moscovei, situat în partea de N-V a capitalei Federaţiei Ruse. În cimitirul militar sunt înhumaţi 7 prizonieri de război români care, morţi în lagărele NKVD. 
În memoria eroilor români, germani, italieni, finlandezi şi unguri, înhumaţi la Krasnogorsk, au fost dezvelite, de-a lungul timpului, mai multe monumente comemorative.
În memoria eroilor români care au murit în Al Doilea Război Mondial la Krasnogorsk s-a realizat o placă din granit, textul fiind inscripţionat în limbile română şi rusă: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ ROMÂNI CĂZUŢI ÎN RUSIA“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA LEBEDIAN
 

 
Localitatea Lebedian este situată la aproximativ 365 km S-V de Moscova în regiunea Lipeţ.
În perioada 1943-1948, la Lebedian au murit într-un lagăr NKVD mai mulţi prizonieri români, germani, italieni, ungari, fiind înhumaţi într-un cimitir militar multinaţional.
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ambasadei României la Moscova a declanşat, în vara anului 2011, demersurile în vederea realizării unui monument comemorativ, care să cinstească memoria eroilor români înhumaţi în acest cimitir.
Monumentul este de tip placă comemorativă, din granit şi a fost recepţionat în septembrie 2011, de către reprezentantul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, pe lângă Ambasada României la Moscova.
Pe latura frontală este inscripţionat, în limbile română şi rusă, următorul text: „ IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ ROMÂNI CĂZUŢI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAŢIONAL PENTRU CULTUL EROILOR/2011 “.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA LIUBLINO
 

Localitatea Liublino este în prezent un cartier al Moscovei, situat în partea de S-E a capitalei Federaţiei Ruse. 
În cimitirul militar din cartierul Liublino sunt înhumaţi peste 500 de militari români, austrieci, cehi, germani, francezi, iugoslavi, japonezi, lituanieni, polonezi şi unguri.
Cu sprijinul Ambasadei României la Moscova, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a finanţat realizarea unei plăci comemorative din granit, inscripţia acesteia fiind următoarea: „IN MEMORIAM/PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ROMÂNI CAZUŢI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAŢIONAL PENTRU CULTUL EROILOR - 2008“.
Monumentul a fost dezvelit la data de 29 noiembrie 2008.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA LEJNEVO
 

Localitatea Lejnevo este situată la aproximativ 350 km S, S-E de Moscova, în regiunea Ivanovo. În perioada 1943-1948, la Lejnevo au murit într-un lagăr NKVD 54 de prizonieri de război români.
Eroii români au fost înhumaţi într-o parcelă, amplasată în interiorul cimitirului civil. În cadrul acesteia sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani şi unguri.
Însemnul comemorativ românesc, inaugurat în luna mai a anului 2010, este în formă de cruce, din granit (cu înălţimea de 4m); textul comemorativ având următorul conţinut: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ ROMÂNI CĂZUŢI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAŢIONAL PENTRU CULTUL EROILOR - 2009“

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA NOVOŞAHTINSK
 

 
Localitatea Novoşahtinsk este situată în regiunea Rostov. În perioada 1943 - 1946, în Novoşahtinsk au murit 149 de prizonier de război români, într-un lagăr NKVD. În cadrul cimitirului multinaţional sunt amplasate trei monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani şi ungari.
Amplasat în partea stângă a cimitirului, lângă monumentul ungar, monumentul eroilor români este realizat din granit, sub formă de placă comemorativă. 
Textul, care a fost inscripţionat în limbile română şi rusă, este următorul: „IN MEMORIAM/ MILITARILOR ROMÂNI/ CĂZUŢI ÎN RUSIA“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA ORANKI
 

 
Localitatea Oranki este situată la 467 km S-E de Moscova, în raionul Bogorodskogo, regiunea Nijegorodskoi. În perioada 1942 - 1948, la Oranki au murit peste 400 de prizonieri români, într-un lagăr NKVD. În cadrul cimitirului multinaţional sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani, italieni, unguri şi finlandezi.
La iniţiativa Ambasadei României la Moscova, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a declanşat şi finanţat lucrările de amenajare a unui însemn comemorativ românesc. Acesta este realizat din granit, sub formă de placă. Recepţia lucrărilor s-a realizat la data de 25.06.2009, iar inaugurarea s-a realizat în data de 22 octombrie 2012.
Textul, care a fost inscripţionat în limbile română şi rusă, este următorul: „ IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ ROMÂNI CĂZUŢI ÎN RUSIA“.

GROAPA COMUNĂ ŞI MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA ROSSOŞKA


 
Groapa comună şi opera comemorativă sunt amenajate în vechiul cimitirul german de la Rossoşka, regiunea Volgograd. 
Osemintele a 1208 eroi români au fost centralizate într-o groapa comună, la iniţiativa Uniunii Populare Germane pentru Mormintele de Război.
Groapa comună este marcată cu un monument din marmură neagră.
Inscripţia de pe latura frontală a monumentului este următoarea:
"Aici odihnesc militarii români căzuţi la Stalingrad în cel de Al Doilea Război Mondial".

CIMITIRUL DE ONOARE AL EROILOR ROMÂNI DE LA ROSSOŞKA
 
Până în prezent, la Rossoşka (regiunea Volgograd, Federaţia Rusă) au fost centralizate, în iulie 2003, în cimitirul german vechi osemintele a 1208 eroi români, iar în cimitirul de onoare al eroilor români (la 25.10.2015, 25.10.2016, și 29.09.2017), osemintele a 1011 eroi români. Din totalul de 2219 de eroi români, 139 sunt identificaţi, iar 2080 sunt neidentificaţi.
Cimitirul de onoare a fost inaugurat la 25 octombrie 2015.
În cadrul ceremoniei din anul 2015 a fost dezvelit monumentul central, s-au depus coroane de flori, a fost oficiată o slujbă religioasă şi au fost reînhumate osemintele a 72 de militarilor români.
La 25.10.2016, osemintele a 594 de eroi români, exhumte de la Gromki, au fost centralizate în cimitirul de onoare de la Rossoşka, cu prilejul unei ceremonii militare şi religioase.
La 29.09.2017, osemintele a 345 eroi români care au murit în luptele de la Stalingrad și în regiunea Rostov au fost centralizate la
Rossoşka.
*
Contractul de realizare a cimitirului a fost semnat la data de 10 iulie 2015, sub coordonarea Secretariatului general al Ministerului Apărării Naţionale, între Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Asociaţia internaţională pentru activitatea militar-comemorativă „Voennîe Memorialî” – organismul rus împuternicit cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor de război.
Crucea comemorativă are o înălţime de patru metri şi este realizată din granit de culoare deschisă, iar la baza acesteia este fixată o placă din granit negru pe care este gravată inscripţia: „In memoriam militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad“.
Platoul de ceremonii este pavat cu dale din beton, are două bănci de reculegere şi două catarge cu înălţimea de opt metri.
În partea superioară a aleii centrale şi de-alungul aleii transversale sunt montate 22 de plăci de granit negru pe care sunt inscripţionate numele localităţilor din regiunea Volgograd şi zona Kalmîkia în care au existat cimitire de campanie româneşti de unde s-au exhumat sau urmează să fie exhumate osemintele eroilor români care vor fi centralizate la Rossoşka.
Lista morţilor de război români înhumaţi la Rossoşka, în cimitirul german vechi şi în cimitirul de onoare al eroilor români, poate fi accesată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA SAPOGOVO
Localitatea Sapogovo este situată la aproximativ 620 km S-V de Moscova în regiunea Kursk. În perioada 1943-1948, la Sapogovo au fost internaţi prizonieri de război români, germani, unguri, italieni etc.
Eroii români care au murit în spitalul special al NKVD sunt înhumaţi într-un cimitir militar multinaţional.
Monumentul eroilor români are forma unei plăci verticale, din granit, fiind inaugurat la 6 iunie 2013.
Textul, inscripţionat în limbile română şi rusă, este următorul: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ ROMÂNI CĂZUŢI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAŢIONAL PENTRU CULTUL EROILOR/2011“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA SUZDAL
 


Localitatea Suzdal este situată în regiunea Vladimir. În perioada 1943 - 1946, peste 100 de prizoneiri de război români au murit într-un lagăr NKVD. 
În cadrul cimitirului multinaţional sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani, italieni şi unguri.
Monumentul eroilor români s-a realizat la iniţiativa Ambasadei României la Moscova şi a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, care a declanşat şi finanţat lucrările de amenajare a unui însemn comemorativ românesc. Amplasat în partea dreaptă a cimitirului, lângă monumentul italian, monumentul este realizat din granit, sub formă de placă comemorativă. Recepţia lucrărilor s-a realizat în luna octombrie a anului 2013, iar inaugurarea la data de 01.02.2014. 
Textul, care a fost inscripţionat în limbile română şi rusă, este următorul: „ IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ ROMÂNI CĂZUŢI ÎN RUSIA“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA TALIŢÎ
 

Localitatea Taliţî este situată la 379 km S-E de Moscova, în raionul Iujskogo, regiunea Ivanovo.
În perioada 1943-1946, peste 3000 de prizonieri de război români au murit şi au fost înhumaţi în cimitirul amplasat în apropierea lagărului NKVD. În cadrul cimitirului multinaţional sunatamplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani, italieni şi ungari.
La iniţiativa Ambasadei României la Moscova, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a declanşat şi finanţat proiectul de amenajare a unui însemn comemorativ românesc. Amplasat în partea dreaptă a cimitirului, lângă monumentul italian, acesta este realizat din granit, sub formă de placă comemorativă. Recepţia lucrărilor s-a realizat la data de 25.06.2009, iar inaugurarea s-a realizat în mai 2010.
Textul, inscripţionat în limbile română şi rusă, este următorul: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ ROMÂNI CĂZUŢI ÎN RUSIA/OFICIUL NAŢIONAL PENTRU CULTUL EROILOR/ 2009“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA TUMA
 

În perioada 1943 - 1948, în Tuma au murit 61 prizonieri de război români, internaţi într-un spital al NKVD.
Eroii români sunt înhumaţi într-un cimitir militar multinaţional. În cadrul acestuia sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani şi unguri.
Monumentul eroilor români are forma unei plăci verticale textul inscripţionat în limbile română şi rusă, fiind următorul: „ IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂZBOI/ ROMÂNI CĂZUŢI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAŢIONAL PENTRU CULTUL EROILOR - 2009“

Top