Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Norme privind constatarea și sancționarea contravețiilor la nerespectarea reglementărilor referitoare la construirea, reamenajarea, modificarea, strămutarea, întreținerea și administrarea mormintelor si operelor comemorative de război
  citeste...
 • Stire actuala

  Cimitirul Eroilor Valea Uzului
  citeste...

 
Monumente și cimitire de onoare românești din Federația Rusă

CIMITIRUL DE ONOARE AL EROILOR ROMÂNI 
LOCALITATEA APȘERONSK, ȚINUTUL KRASNODAR
 

După inaugurarea Cimitirului de onoare din localitatea Rossoșka, regiunea Volgograd, în perioada care a urmat, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a inițiat demersurile pentru construirea celui de-al doilea cimitir centralizator românesc, în zona Kuban-Caucaz, scena unor lupte crâncene, în al Doilea Război Mondial, în care și-au pierdut viața mii de militari români.
Cimitirul este amenajat în localitatea Apșeronsk, ținutul Krasnodar, având suprafața de 750 metri pătrați. La intrare, în partea dreaptă a zonei de acces, este amplasat un panou informativ, realizat din granit negru, inscripționat (în limbile română și rusă) cu următorul text: CIMITIRUL MILITARILOR ROMÂNI APȘERONSK / OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR / 2018“.
În centrul platoului de ceremonii este amplasat monumentul comemorativ, de tip cruce creștină, înalt de 4 m și realizat din granit de culoare gri deschis. La baza acestuia este fixată o placă din granit negru, gravată cu semnul crucii și cu un înscris comemorativ bilingv: „IN MEMORIAM MILITARILOR ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN LUPTĂ‚ ÎN ZONA KUBAN / OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR / 2018“.
Platoul de ceremonii este pavat cu dale din beton și cuprinde, de o parte și de alta a zonei de acces, două bănci de reculegere, iar în colțurile opuse sunt amplasate două catarge, cu înălțimea de 8 m. De-a lungul aleii transversale sunt montate patru plăci din granit negru, pe care au fost inscripționate, în limbile română și rusă, numele a 25 de localități din ținutul Krasnodar. În timpul războiului, în aceste așezări au existat cimitire de campanie românești, din această locuri urmând să fie efectuate, în anii următori, lucrări de exhumare a osemintelor morților de război români în vederea centralizării la Apșeronsk.
Necropola de război a fost inaugurată la 26 noiembrie 2018, printr-o ceremonie oficială, context în care au fost reînhumate osemintele a 88 morți de război români, exhumate din localitățile Dolgojdanovskoe, Gostagaevskaia, Iurovka, Keslerovo, Severskaia, Slaviansk na Kubani și Taman.
 

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA ASTRAHAN
 

 
Localitatea Astrahan este situată la aproximativ 1403 km S, S-E de Moscova, în regiunea Astrahan, Federația Rusă. 
În perioada 1943-1948, peste 500 de militari români au murit în Astrahan în lagărele NKVD.
Eroii români, împreună cu eroi de diferite naționalități sunt înhumați într-o parcelă în interiorul cimitirului civil.
Însemnul comemorativ comun – a cărui inaugurare s-a realizat în data de 2 iunie 2011, de Ziua Eroilor – este în formă de cruce, din granit, având înălțimea de 4 m. La baza acestuia este fixată o placă inscripționată, în limbile română și rusă, cu textul: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR - 2009“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA BRIANSK
 

 
În perioada 1943 - 1948, în localitatea Urițkovo (cartier al orașului Briansk în prezent) peste 100 de prizonieri români au murit într-un lagăr NKVD. Eroii români sunt înhumați într-un cimitir militar multinațional. În cadrul acestuia sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război germani și ungari, în timp ce românii nu aveau un astfel de monument. Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ambasadei României la Moscova a declanșat, în vara anului 2011, demersurile în vederea realizării unui monument comemorativ, care să cinstească memoria eroilor români înhumați în acest cimitir. 
Textul, care a fost inscripționat în limbile română și rusă, este următorul: „ IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA“/ OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR/2011 
De asemenea, în localitatea Bejita (devenită parte componentă a orașului Briansk) au fost înhumați, în 5 gropi comune, peste 100 de prizonieri români, morți în Lagărul NKVD nr. 252, Briansk.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA DONEȚK
 

 
Localitatea Donețk este situată la aproximativ 800 km S-V de Moscova. În perioada 1943-1948, peste 300 de prizonieri de război români au murit într-un lagăr NKVD. 
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ambasadei României la Moscova a declanșat, în vara anului 2011, demersurile în vederea realizării unui monument comemorativ, care să cinstească memoria eroilor români înhumați la Donețk.
Monumentul este de tip placă verticală, din granit, fiind recepționat în septembrie 2011, de către reprezentantul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, pe lângă Ambasada României la Moscova.
Pe latura frontală a fost inscripționat, în limbile română și rusă, următorul text: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR/2011“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA KAMEȘKOVO
 

Localitatea Kameșkovo este situată la aproximativ 250 km de Moscova, în regiunea Vladimir. În perioada 1943 - 1948, 140 de prizonieri românia u fost înhumați într-un lagăr NKVD la Kameshkovo, împreună cu mii de prizonieri de război germani, unguri, italieni etc.
Eroii, de diferite naționalități (inclusiv cei români), au fost înhumați într-un cimitir militar. În cadrul acestuia sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război germani, italieni și unguri, monumental eroilor români fiind realizat prin contribuția financiară a Oficului Național pentru Cultul Eroilor, inaugurarea acestuia având loc la 21 mai 2015.
Monumentul eroilor români are o formă de cruce, din granit, cu înălțimea de 3 m, platforma este bordurată, fiind compusă din elemente prefabricate cu dimensiunile de 240/120/80 mm. Placa cu textul explicativ are dimensiunile de 60×90×15-20 cm, de o parte și de alta a crucii fiind montate două plăci metalice, inscripționate cu numele eroilor români. Aleea de acces spre monument este bordurată, fiind formată din elemente prefabricate, asemănătoare aleii centrale, cu o lungime de 18 -19 m.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA KRASNOGORSK
 


 
Localitatea Krasnogorsk este un oraș satelit al Moscovei, situat în partea de N-V a capitalei Federației Ruse. În cimitirul militar sunt înhumați 7 prizonieri de război români care, morți în lagărele NKVD. 
În memoria eroilor români, germani, italieni, finlandezi și unguri, înhumați la Krasnogorsk, au fost dezvelite, de-a lungul timpului, mai multe monumente comemorative.
În memoria eroilor români care au murit în Al Doilea Război Mondial la Krasnogorsk s-a realizat o placă din granit, textul fiind inscripționat în limbile română și rusă: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA LEBEDIAN
 

 
Localitatea Lebedian este situată la aproximativ 365 km S-V de Moscova în regiunea Lipeț.
În perioada 1943-1948, la Lebedian au murit într-un lagăr NKVD mai mulți prizonieri români, germani, italieni, ungari, fiind înhumați într-un cimitir militar multinațional.
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ambasadei României la Moscova a declanșat, în vara anului 2011, demersurile în vederea realizării unui monument comemorativ, care să cinstească memoria eroilor români înhumați în acest cimitir.
Monumentul este de tip placă comemorativă, din granit și a fost recepționat în septembrie 2011, de către reprezentantul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, pe lângă Ambasada României la Moscova.
Pe latura frontală este inscripționat, în limbile română și rusă, următorul text: „ IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR/2011 “.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA LIUBLINO
 

Localitatea Liublino este în prezent un cartier al Moscovei, situat în partea de S-E a capitalei Federației Ruse. 
În cimitirul militar din cartierul Liublino sunt înhumați peste 500 de militari români, austrieci, cehi, germani, francezi, iugoslavi, japonezi, lituanieni, polonezi și unguri.
Cu sprijinul Ambasadei României la Moscova, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a finanțat realizarea unei plăci comemorative din granit, inscripția acesteia fiind următoarea: „IN MEMORIAM/PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ROMÂNI CAZUȚI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR - 2008“.
Monumentul a fost dezvelit la data de 29 noiembrie 2008.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA LEJNEVO
 

Localitatea Lejnevo este situată la aproximativ 350 km S, S-E de Moscova, în regiunea Ivanovo. În perioada 1943-1948, la Lejnevo au murit într-un lagăr NKVD 54 de prizonieri de război români.
Eroii români au fost înhumați într-o parcelă, amplasată în interiorul cimitirului civil. În cadrul acesteia sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani și unguri.
Însemnul comemorativ românesc, inaugurat în luna mai a anului 2010, este în formă de cruce, din granit (cu înălțimea de 4m); textul comemorativ având următorul conținut: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR - 2009“

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA NOVOȘAHTINSK
 

 
Localitatea Novoșahtinsk este situată în regiunea Rostov. În perioada 1943 - 1946, în Novoșahtinsk au murit 149 de prizonier de război români, într-un lagăr NKVD. În cadrul cimitirului multinațional sunt amplasate trei monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani și ungari.
Amplasat în partea stângă a cimitirului, lângă monumentul ungar, monumentul eroilor români este realizat din granit, sub formă de placă comemorativă. 
Textul, care a fost inscripționat în limbile română și rusă, este următorul: „IN MEMORIAM/ MILITARILOR ROMÂNI/ CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA ORANKI
 

 
Localitatea Oranki este situată la 467 km S-E de Moscova, în raionul Bogorodskogo, regiunea Nijegorodskoi. În perioada 1942 - 1948, la Oranki au murit peste 400 de prizonieri români, într-un lagăr NKVD. În cadrul cimitirului multinațional sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani, italieni, unguri și finlandezi.
La inițiativa Ambasadei României la Moscova, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a declanșat și finanțat lucrările de amenajare a unui însemn comemorativ românesc. Acesta este realizat din granit, sub formă de placă. Recepția lucrărilor s-a realizat la data de 25.06.2009, iar inaugurarea s-a realizat în data de 22 octombrie 2012.
Textul, care a fost inscripționat în limbile română și rusă, este următorul: „ IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA“.

GROAPA COMUNĂ‚ ȘI MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA ROSSOȘKA


 
Groapa comună și opera comemorativă sunt amenajate în vechiul cimitirul german de la Rossoșka, regiunea Volgograd. 
Osemintele a 1208 eroi români au fost centralizate într-o groapa comună, la inițiativa Uniunii Populare Germane pentru Mormintele de Război.
Groapa comună este marcată cu un monument din marmură neagră.
Inscripția de pe latura frontală a monumentului este următoarea:
"Aici odihnesc militarii români căzuți la Stalingrad în cel de Al Doilea Război Mondial".

CIMITIRUL DE ONOARE AL EROILOR ROMÂNI DE LA ROSSOȘKA
 

Contractul de realizare a cimitirului a fost semnat, la data de 10 iulie 2015, între Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și Asociația internațională pentru activitatea militar-comemorativă „Voennîe Memorialî”, organismul rus împuternicit cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind regimul juridic al mormintelor de război.
Cimitirul de onoare a fost inaugurat la 25 octombrie 2015, printr-o ceremonie oficială. Cu această ocazie a fost dezvelit monumentul comemorativ central, de tip cruce creștină, înalt de patru metri și realizat din granit de culoare deschisă. La baza acestuia este fixată o placă din granit negru, gravată cu textul: „IN MEMORIAM MILITARILOR ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN LUPTĂ‚ LA STALINGRAD“. Platoul de ceremonii, pavat cu dale din beton, cuprinde două bănci de reculegere și două catarge, înalte de opt metri. În capătul aleii centrale, precum și de-alungul aleii transversale, sunt montate 22 plăci de granit negru, pe care sunt inscripționate numele localităților, din regiunea Volgograd și zona Kalmîkia, în care au existat cimitire de campanie românești de unde au fost exhumate, sau urmează să fie exhumate, osemintele eroilor români în scopul centralizării la Rossoșka.
De la inaugurarea cimitirului și până în prezent, în Cimitirul de onoare de la Rossoșka au fost reînhumate osemintele a 1.644 morți de război români, astfel:
 • 72, cu ocazia festivităților de inaugurare din 25 octombrie 2015;
 • 594, la 25 octombrie 2016 (exhumați de la Gromki);
 • 345, la 29 septembrie 2017 (exhumați din zona luptelor de la Stalingrad și regiunea Rostov);
 • 633, la 25 octombrie 2018 (exhumați din Cimitirul german vechi de la Rossoșka).
Lucrările de centralizare vor continua și în anii următori.
Lista morților de război români centralizați la Rossoșka, poate fi accesată pe site-ul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, la secțiunea Lista morților de război.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA SAPOGOVO
Localitatea Sapogovo este situată la aproximativ 620 km S-V de Moscova în regiunea Kursk. În perioada 1943-1948, la Sapogovo au fost internați prizonieri de război români, germani, unguri, italieni etc.
Eroii români care au murit în spitalul special al NKVD sunt înhumați într-un cimitir militar multinațional.
Monumentul eroilor români are forma unei plăci verticale, din granit, fiind inaugurat la 6 iunie 2013.
Textul, inscripționat în limbile română și rusă, este următorul: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR/2011“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA SUZDAL
 


Localitatea Suzdal este situată în regiunea Vladimir. În perioada 1943 - 1946, peste 100 de prizoneiri de război români au murit într-un lagăr NKVD. 
În cadrul cimitirului multinațional sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani, italieni și unguri.
Monumentul eroilor români s-a realizat la inițiativa Ambasadei României la Moscova și a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, care a declanșat și finanțat lucrările de amenajare a unui însemn comemorativ românesc. Amplasat în partea dreaptă a cimitirului, lângă monumentul italian, monumentul este realizat din granit, sub formă de placă comemorativă. Recepția lucrărilor s-a realizat în luna octombrie a anului 2013, iar inaugurarea la data de 01.02.2014. 
Textul, care a fost inscripționat în limbile română și rusă, este următorul: „ IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA TALIȚÎ
 

Localitatea Talițî este situată la 379 km S-E de Moscova, în raionul Iujskogo, regiunea Ivanovo.
În perioada 1943-1946, peste 3000 de prizonieri de război români au murit și au fost înhumați în cimitirul amplasat în apropierea lagărului NKVD. În cadrul cimitirului multinațional sunatamplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani, italieni și ungari.
La inițiativa Ambasadei României la Moscova, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a declanșat și finanțat proiectul de amenajare a unui însemn comemorativ românesc. Amplasat în partea dreaptă a cimitirului, lângă monumentul italian, acesta este realizat din granit, sub formă de placă comemorativă. Recepția lucrărilor s-a realizat la data de 25.06.2009, iar inaugurarea s-a realizat în mai 2010.
Textul, inscripționat în limbile română și rusă, este următorul: „IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA/OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR/ 2009“.

MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DE LA TUMA
 

În perioada 1943 - 1948, în Tuma au murit 61 prizonieri de război români, internați într-un spital al NKVD.
Eroii români sunt înhumați într-un cimitir militar multinațional. În cadrul acestuia sunt amplasate monumente comemorative ridicate în memoria prizonierilor de război români, germani și unguri.
Monumentul eroilor români are forma unei plăci verticale textul inscripționat în limbile română și rusă, fiind următorul: „ IN MEMORIAM/ PRIZONIERILOR DE RĂ‚ZBOI/ ROMÂNI CĂ‚ZUȚI ÎN RUSIA/ OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR - 2009“

Top