Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Norme privind constatarea și sancționarea contravețiilor la nerespectarea reglementărilor referitoare la construirea, reamenajarea, modificarea, strămutarea, întreținerea și administrarea mormintelor si operelor comemorative de război
  citeste...
 • Stire actuala

  Cimitirul Eroilor Valea Uzului
  citeste...

 
CIMITIRE MILITARE ROMÂNEȘTI DIN FRANȚA

PARCELA EROILOR ROMÂNI DE LA DIEUSE

Este amplasată în cadrul Cimitirului Militar din Dieuze – inaugurat în 1914 de germani, ocupă în prezent 4,7 hectare și are înhumate osemintele a 11.895 eroi germani, francezi, români și polonezi, fiind una dintre cele nouă necropole naționale franceze din Departamentul Moselle –. Aceasta este mărginită pe latura stângă de parcela eroilor francezi și germani, iar pe latura dreaptă de parcela militarilor polonezi. În cadrul parcelei românești au fost înhumați 947 de eroi români care au murit în captivitatea germană.
Obeliscul, dezvelit la 15 septembrie 1920 din inițiativa Elenei Văcărescu, a lui Nicolae Iorga și a doctorului Nicolae Brânzeu, este amplasat în partea din spate a parcelei eroilor români. În partea superioară a acestuia s-au inscripționat cuvintele „Soldaților români (…ilizibil) 1916-1919“, iar la baza soclului s-au inscripționat, în limbile română și franceză, două versuri ale Elenei Văcărescu („D-al vostru vis eroic știindu-vă stăpâni, / Dormiți vegheați de Franța, dormiți soldați români“). 

 

PARCELA EROILOR ROMÂNI DE LA HAGUENAU 

Este amplasată în cadrul cimitirului militar din Haguenau și are o suprafață de până în 2.000 mp. Cimitirul militar, învecinat pe latura stângă cu cel civil, este împrejmuit pe latura din față și pe cea dreaptă cu un gard din plasă, iar un gard din tuia (latura din spate) și unul din beton și metal (pe latura stângă) îl separă de cimitirul civil.
În parcelele E, F și G există însemnele de căpătâi ale eroilor români. Numele acestora sunt inscripționate pe tăblițe din plastic, încastrate în însemnul de căpătâi și fixate cu șuruburi. 
La, 9 aprilie 2011, a avut loc, la Haguenau, ceremonia de reinaugurare a Parcelei eroilor români din cadrul Cimitirului Militar din această localitate, proiect realizat prin contribuția financiară a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și cu implicarea Parohiei Ortodoxe Române de la Strasbourg și Împrejurimi precum și a Consulatului general al României la Strasbourg. Cu acest prilej, s-a dat citire mesajului transmis de Ministrul Român al Apărării, domnul Gabriel Oprea, care a exprimat respectul său față de cei care s-au jertfit pentru patrie și ale căror nume, adesea necunoscute, se identifică pentru eternitate cu cel al țării și poporului nostru. Domnul Gabriel Oprea a apreciat, de asemenea, implicarea comunității locale în menținerea și păstrarea identității naționale românești. 
Ceremonia de reinaugurare s-a bucurat de participarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aflat la Strasbourg intr-o vizita oficiala la Consiliul Europei, la invitatia Presedintelui Adunarii Parlamentare a acestui organism internațional. Preafericirea Sa a oficiat o slujbă de pomenire și cinstire a memoriei celor 472 de eroi români din localitatea Haguenau - care au murit ca prizonieri în Primul Război Mondial - și a sfințit cele două troițe tradiționale românești transferate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor în cadrul proiectului de reamenajare a Parcelei eroilor români. 
La ceremonie au mai participat reprezențanții Direcției Necropolelor de Război și a Înaltelor Locuri de Memorie Națională din Franța, deputatul de Haguenau, François Loss, primarul orasului Haguenau, domnul Claude Sturni, consulul general al României la Strasbourg, domnul Marcel Alexandru, șeful Reprezentanței permanente a României pe lângă Consiliul Europei, domnul ambasador Stelian Stoian, precum și atașatul român al apărării la Paris, alături de membri ai comunității românești de la Strasbourg, adunați în jurul parohiei ortodoxe române.

 
 
 

CIMITIRUL EROILOR ROMÂNI DE LA SOULTZMATT

Cimitirul militar al eroilor români din Primul Război Mondial de la Soultzmatt a fost inaugurat la 9 aprilie 1924, în prezența regelui Ferdinand și a reginei Maria. Accesul se realizează printr-o poartă metalică, străjuită de o parte și de cealaltă de câte trei stâlpi metalici, care au montate câte două plăcuțe din bronz cu inscripția „SUVENIR FRANCEZ“ (în partea stângă) și „CIMITIRUL MILITAR/ ROMÂN/ RĂ‚ZBOIUL 1916-1918“ (în partea dreaptă).
În cadrul cimitirului, în care se găsesc 556 de însemne de căpătâi, au fost depuse osemintele a 678 de eroi români care au murit în captivitatea germană. Monumentul central are forma unei cruci crestine, iar la baza acestuia sunt montate trei placi cu inscripții. De o parte și de alta a acestuia sunt două gropi comune marcate prin două cruci. Pe gardul din latura stângă se găsește o statuie din bronz realizată de sculptorul Oscar Han, în 1933. 

 


Top