Noutati
 • Actualitate

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a VIII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 15.05 – 15.11.2019 Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!” CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE
  citeste...
 • Stire noua

  LOCURI DE GLORIE. MORMINTELE MARELUI RĂZBOI
  citeste...
 • Stire actuala

  Concurs
  citeste...

 
CIMITIRE MILITARE ROMÂNEŞTI DIN FRANŢA

PARCELA EROILOR ROMÂNI DE LA DIEUSE

Este amplasată în cadrul Cimitirului Militar din Dieuze – inaugurat în 1914 de germani, ocupă în prezent 4,7 hectare şi are înhumate osemintele a 11.895 eroi germani, francezi, români şi polonezi, fiind una dintre cele nouă necropole naţionale franceze din Departamentul Moselle –. Aceasta este mărginită pe latura stângă de parcela eroilor francezi şi germani, iar pe latura dreaptă de parcela militarilor polonezi. În cadrul parcelei româneşti au fost înhumaţi 947 de eroi români care au murit în captivitatea germană.
Obeliscul, dezvelit la 15 septembrie 1920 din iniţiativa Elenei Văcărescu, a lui Nicolae Iorga şi a doctorului Nicolae Brânzeu, este amplasat în partea din spate a parcelei eroilor români. În partea superioară a acestuia s-au inscripţionat cuvintele „Soldaţilor români (…ilizibil) 1916-1919“, iar la baza soclului s-au inscripţionat, în limbile română şi franceză, două versuri ale Elenei Văcărescu („D-al vostru vis eroic ştiindu-vă stăpâni, / Dormiţi vegheaţi de Franţa, dormiţi soldaţi români“). 

 

PARCELA EROILOR ROMÂNI DE LA HAGUENAU 

Este amplasată în cadrul cimitirului militar din Haguenau şi are o suprafaţă de până în 2.000 mp. Cimitirul militar, învecinat pe latura stângă cu cel civil, este împrejmuit pe latura din faţă şi pe cea dreaptă cu un gard din plasă, iar un gard din tuia (latura din spate) şi unul din beton şi metal (pe latura stângă) îl separă de cimitirul civil.
În parcelele E, F şi G există însemnele de căpătâi ale eroilor români. Numele acestora sunt inscripţionate pe tăbliţe din plastic, încastrate în însemnul de căpătâi şi fixate cu şuruburi. 
La, 9 aprilie 2011, a avut loc, la Haguenau, ceremonia de reinaugurare a Parcelei eroilor români din cadrul Cimitirului Militar din această localitate, proiect realizat prin contribuţia financiară a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi cu implicarea Parohiei Ortodoxe Române de la Strasbourg şi Împrejurimi precum şi a Consulatului general al României la Strasbourg. Cu acest prilej, s-a dat citire mesajului transmis de Ministrul Român al Apărării, domnul Gabriel Oprea, care a exprimat respectul său faţă de cei care s-au jertfit pentru patrie şi ale căror nume, adesea necunoscute, se identifică pentru eternitate cu cel al ţării şi poporului nostru. Domnul Gabriel Oprea a apreciat, de asemenea, implicarea comunităţii locale în menţinerea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti. 
Ceremonia de reinaugurare s-a bucurat de participarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aflat la Strasbourg intr-o vizita oficiala la Consiliul Europei, la invitatia Presedintelui Adunarii Parlamentare a acestui organism internaţional. Preafericirea Sa a oficiat o slujbă de pomenire şi cinstire a memoriei celor 472 de eroi români din localitatea Haguenau - care au murit ca prizonieri în Primul Război Mondial - şi a sfinţit cele două troiţe tradiţionale româneşti transferate de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în cadrul proiectului de reamenajare a Parcelei eroilor români. 
La ceremonie au mai participat reprezenţanţii Direcţiei Necropolelor de Război şi a Înaltelor Locuri de Memorie Naţională din Franţa, deputatul de Haguenau, François Loss, primarul orasului Haguenau, domnul Claude Sturni, consulul general al României la Strasbourg, domnul Marcel Alexandru, şeful Reprezentanţei permanente a României pe lângă Consiliul Europei, domnul ambasador Stelian Stoian, precum şi ataşatul român al apărării la Paris, alături de membri ai comunităţii româneşti de la Strasbourg, adunaţi în jurul parohiei ortodoxe române.

 
 
 

CIMITIRUL EROILOR ROMÂNI DE LA SOULTZMATT

Cimitirul militar al eroilor români din Primul Război Mondial de la Soultzmatt a fost inaugurat la 9 aprilie 1924, în prezenţa regelui Ferdinand şi a reginei Maria. Accesul se realizează printr-o poartă metalică, străjuită de o parte şi de cealaltă de câte trei stâlpi metalici, care au montate câte două plăcuţe din bronz cu inscripţia „SUVENIR FRANCEZ“ (în partea stângă) şi „CIMITIRUL MILITAR/ ROMÂN/ RĂZBOIUL 1916-1918“ (în partea dreaptă).
În cadrul cimitirului, în care se găsesc 556 de însemne de căpătâi, au fost depuse osemintele a 678 de eroi români care au murit în captivitatea germană. Monumentul central are forma unei cruci crestine, iar la baza acestuia sunt montate trei placi cu inscripţii. De o parte şi de alta a acestuia sunt două gropi comune marcate prin două cruci. Pe gardul din latura stângă se găseşte o statuie din bronz realizată de sculptorul Oscar Han, în 1933. 

 


Top