EMISIUNE FILATELICĂ‚

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a realizat în anul 2005, cu prilejul Zilei Eroilor, întreguri poștale cu tematică istorică editate de Romfilatelia - S.A.

MISIUNE O.N.C.E. IN POLONIA

O delegatie a Oficiului National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) si a Ministerului Afacerilor Externe s-a deplasat in Republica Polona, la Varsovia, pentru discutarea proiectului de Acord privind regimul juridic al mormintelor militare romane aflate pe teritoriul Republicii Polone si al celor poloneze aflate pe teritoriul Romaniei. 
La discutiile dintre reprezentantii celor doua Guverne, desfasurate in zilele de 8-9 decembrie a.c., din partea Republicii Polone au participat membri ai conducerii Consiliului de Comemorare a Victimelor si Martiriului si functionari ai Ministerului polonez de Externe.
In acest context, s-au mai facut schimburi de informatii legate de existenta si starea monumentelor si operelor comemorative de pe teritoriul ambelor tari si din alte zone de interes comun. De asemenea, reprezentantilor polonezi le-au fost prezentate cadrul legislativ si proiectele Oficiului, iar acestia au impartasit din experienta lor in acest domeniu. 
Pana acum, Romania a incheiat acorduri bilaterale privind regimul juridic al monumentelor si operelor comemorative de razboi doar cu Germania si, recent, Rusia.


SEMNAREA ACORDULUI ROMANO-RUS PRIVIND REGIMUL JURIDIC AL MORMINTELOR SI OPERELOR COMEMORATIVE DE RAZBOI
 

Semnarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor si operelor comemorative de razboi romanesti aflate pe teritoriul Federatiei Ruse si rusesti aflate pe teritoriul Romaniei a avut loc marti, 8 noiembrie 2005, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu ocazia vizitei la Bucuresti a domnului Serghei LAVROV, ministrul rus al afacerilor externe. 
Acest document reprezinta fundamentul juridic al activitatii Oficiului National pentru Cultul Eroilor in ceea ce priveste cooperarea si reciprocitatea in identificarea, inventarierea, conservarea si reabilitarea mormintelor si operelor comemorative care cinstesc jertfa ostasilor statelor semnatare. 
In plan international, regimul juridic al mormintelor si operelor comemorative de razboi este reglementat prin norme de drept international umanitar, instituite prin Conventiile de la Geneva si Protocoalele lor Aditionale din 1977.


MISIUNE O.N.C.E. IN GERMANIA
 

In perioada 8 - 18 noiembrie 2005, o delegatie a Oficiului National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) s-a deplasat in Germania, la invitatia Uniunii Populare Germane pentru ingrijirea Mormintelor de Razboi (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge – VDK), pentru a participa la manifestarile dedicate Zilelor Doliului National.
Membrii delegatiei O.N.C.E. au participat la ceremoniile prilejuite de Zilele Doliului National, organizate la Berlin de catre VDK in perioada 12 – 13 noiembrie a.c. sub patronajul celor mai inalte autoritati ale statului german.
In acest context, s-a efectuat o analiza, impreuna cu reprezentantii VDK, a modului de aplicare a Acordului Romano-German privind mormintele si operele comemorative si a programelor derulate de partea germana in Romania, in decursul anului 2005. De asemenea, s-a discutat si s-a convenit programul de colaborare pentru anul 2006 si in perspectiva. 
Pe parcursul derularii misiunii, s-au efectuat si documentari in teren la 22 de cimitire si opere comemorative de razboi romanesti din Germania, Austria si Ungaria. Au avut loc contacte cu autoritatile germane, precum si cu reprezentantele diplomatice ale Romaniei din cele trei state pentru prezentarea proiectelor Oficiului. 
Delegatia a fost formata din directorul O.N.C.E, lt.-col. dr. Cristian Scarlat, si consilierul Catalin Fudulu.

DEZVELIREA UNUI MONUMENT LA GALATI

Vineri 4 noiembrie 2005, o delegatie a O.N.C.E. a participat la ceremonia de dezvelire a Monumentului Eroilor Italieni din cimitirul "Eternitatea" din Galati.
Monumentul a fost construit in anii 1920 de catre comunitatea italiana din acest oras si adaposteste osemintele a 13 eroi italieni cazuti in Primul Razboi Mondial. El a fost refacut de curand prin grija Asociatiei "Casa Italia" din Galati.

LANSARE DE CARTE SI CONFERINTA DE PRESA ORGANIZATE DE O.N.C.E.

Oficiul National pentru Cultul Eroilor organizeaza in data de 26 octombrie 2005, la Sala Bizantina a Cercului Militar National, o conferinta de presa, urmata de o lansare de carte. 
Incepand cu ora 11.00, se va desfasura o conferinta de presa cu privire la spectacolul "Cantul Neuitarii", din 29 octombrie, spectacol inchinat memoriei ostasilor romani cazuti pentru Patrie, care va incheia seria de manifestari dedicate Zilei Armatei. Conferinta va fi sustinuta de directorul O.N.C.E, dr. Cristian Scarlat, avandu-i ca invitati pe Victor Socaciu si regizorul Bogdan Toader. La spectacol vor sustine recitaluri Ducu Bertzi, Mircea Bodolan, Maria Gheorghiu, Florian Pittis, Florin Sasarman, Victor Socaciu, Doru Stanculescu, Vali Serban. Accesul la spectacol se face cu invitatii ce se pot obtine de la sediul O.N.C.E., Biblioteca Militara Nationala (Bd. Regina Elisabeta nr. 24, in cladirea Cercului Militar National) sau de la librăriile "Mihai Eminescu", "Dalles", "Humanitas" Kretzulescu si magazinul "Muzica".
De la ora 11.30, in aceeasi locatie, va fi lansata lucrarea "Misiune indeplinita. Din amintirile unui atasat militar roman in Cehoslovacia", a colonelului (r) Voicu Tugurel. Cartea este prima dintr-o colectie initiata de O.N.C.E., intitulata "Cultul Eroilor". In aceasta colecție vor aparea lucrari din domeniul istoric, cultural, memorialistic, axate in special pe respectarea memoriei celor cazuti pentru tara in decursul razboaielor. 

MISIUNE O.N.C.E. IN UCRAINA SI IN REPUBLICA MOLDOVA
 

O delegatie a Oficiului National pentru Cultul Eroilor, compusa din dr. Cristian Scarlat, director, si Ilie Schipor, sef Serviciu Comemorare Eroi si Programe Educative, a efectuat in perioada 25-29 septembrie a.c. in, Ucraina si Republica Moldova, o misiune de documentare si verificare a mormintelor si operelor comemorative de razboi romanesti. 
Misiunea a cuprins zona Cernauti si raioanele Herta si Hliboca in Ucraina, apoi localitatile Chisinau, Ialoveni, Tiganca si raionul Cantemir in Republica Moldova. Pe langa constatarea la fata locului a starii monumentelor si operelor comemorative dedicate ostasilor romani cazuti in lupta in aceste zone, s-au purtat discutii cu autoritatile locale asupra reconstruirii si reamenajarii unora dintre acestea. Astfel, in Cernauti s-a conturat ideea elaborarii unui proiect de reconstructie a unei parcele de onoare romanesti pe locul fostului cimitir romanesc, amplasat in vecinatatea cimitirului evreiesc. De asemenea, o alta oportunitate consta in refacerea monumentului Regimentului 41 de Infanterie (din fosta armata austro-ungara, dar constituit in majoritate din ostasi romani), aflat tot in Cernauti, dezafectat partial dupa terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. 
Un obiectiv distinct in cadrul acestei misiuni desfasurate in Bucovina de Nord l-a constituit cimitirul de onoare din Valea Cosminului, care a fost realizat in anul 1936 de Asezamantul National "Regina Maria" pentru Cultul Eroilor, unde sunt inhumati peste 13.000 de militari de diverse nationalitati. Surprinzator, pe parcursul documentarii au fost identificate in trei localitati, printre care si Herta, monumente dedicate eroilor romani cazuti in Razboiul de Independenta, precum si unor ostasi romani morti in Razboiul Balcanic din 1913.
A doua etapa a misiunii O.N.C.E. a fost vizita in Republica Moldova. Principalul scop a fost prezentarea oficiala a proiectului "Tiganca", obtinandu-se acordul deplin al autoritatilor din raionul Cantemir. Proiectul "Tiganca" face parte din prioritatile de prim rang ale O.N.C.E. si vizeaza, asa cum se stie deja, refacerea celui mai mare cimitir militar romanesc din Republica Moldova.  
Tot cu prilejul acestei vizite, s-au purtat discutii cu ambasadorul roman la Chisinau si au avut loc misiuni de recunoastere, impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale, la Tiganca si la Cania. 
Documentarea a cuprins si cimitirul romanesc de campanie din Chisinau, dezafectat dupa al Doilea Razboi Mondial, pe locul lui fiind construit un spital. In anii ’90, din initiativa veteranilor locali, pe locul respectiv a inceput constructia unei mici capele, care a ramas neterminata din lipsa de fonduri. In orasul Ialoveni s-au purtat discutii cu un grup de initiativa locala, care doreste refacerea cimitirului de razboi romanesc din localitate, in contextul ridicarii unei biserici in apropiere.
Misiunea reprezentantilor O.N.C.E. s-a bucurat de sprijinul substantial al ambasadorului roman la Chisinau, domnul Filip Teodorescu, al consulului general al Romaniei la Cernauti, domnul Romeo Sandulescu, precum si de deplina disponibilitate a autoritatilor centrale si locale, reusind sa duca astfel la bun sfarsit o agenda incarcata si sa contureze noi proiecte pentru viitor.


MISIUNE O.N.C.E. IN UCRAINA SI IN REPUBLICA MOLDOVA
 

O delegatie a Oficiului National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) va efectua in perioada 25-29 septembrie 2005 o misiune de documentare in Ucraina si in Republica Moldova. 
Se urmareste o trecere in revista amanuntita a mormintelor si operelor comemorative de razboi romanesti din zonele Cernauti, Herta (Ucraina), Balti si Chisinau (Republica Moldova), precum si o verificare a starii acestora, in vederea elaborarii si declansarii unor proiecte de reconstructie.
Sunt programate, de asemenea, intalniri si contacte cu autoritatile locale din Cernauti (Ucraina) si raionul Cantemir (Republica Moldova), cu sprijinul reprezentantilor Ambasadei Romaniei la Chisinau si ai Consulatului General al Romaniei. Sunt vizate in cadrul acestor demersuri si asociatii neguvernamentale, persoane fizice si juridice competente in domeniu.
Cu aceasta ocazie, reprezentantii O.N.C.E. vor prezenta proiectul "Tiganca" Ambasadei Romaniei din Chisinau, Mitropoliei Basarabiei si autoritatilor locale din raionul Cantemir. Proiectul este o prioritate a O.N.C.E. si consta in reconstructia cimitirului de onoare din localitatea Tiganca, Republica Moldova. Anuntul de lansare a licitatiei de executie a proiectului "Tiganca", postat deja pe site-ul O.N.C.E., va fi pus la dispozitie pentru publicarea si in presa din Republica Moldova. 
Delegatia este formata din dr. Cristian Scarlat, director O.N.C.E., si Ilie Schipor, sef Serviciu Comemorare Eroi si Programe Educative.


S-A INCHEIAT TABARA DE COPII DE LA ORADEA
 

Pe 8 august a.c. s-a incheiat prima tabara de copii organizata de O.N.C.E. pentru ingrijirea mormintelor eroilor romani si straini inhumati pe teritoriul tarii noastre.
Organizarea acestei tabere a urmarit stimularea spiritului civic al tinerei generatii prin cultivarea respectului fata de cei care s-au jertfit in razboaie.
In mod concret, copiii care au mers in tabara au contribuit la ingrijirea parcelelor romanesti si sovietice din Cimitirul Municipal Oradea si a parcelelor romanesti din comuna Nojorid, satul Les si orasul Beius.
Actiunea s-a bucurat de sprijinul substantial al autoritatilor locale.


MEMORIA EROILOR - COMEMORATA IN ZIUA "SCHIMBARII LA FATA"
 

O echipa a Oficiului National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) a depus sambata, 6 august 2005, o jerba de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din parcul bucurestean Carol (Libertatii).
De asemenea, un reprezentant al O.N.C.E. a participat la ceremoniile comemorative de la Marasesti, unde a depus o jerba de flori la Mausoleul din aceasta localitate vranceana (click pe fotografie pentru a vedea aspecte de la ceremonial).
In perioada interbelica, sarbatoarea ortodoxa a "Schimbarii la fata", celebrata pe 6 august, era si un prilej de comemorare a celor cazuti in razboaie, in amintirea faptului ca, pe 6 august 1917, s-a incheiat celebra batalie de la Marasesti.


TABARA DE INGRIJIRE A MORMINTELOR EROILOR
 

Oficiul National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) organizeaza la Oradea o tabara scolara de ingrijire a mormintelor eroilor in perioada 1-8 august 2005. 
Manifestarea este prima de acest gen în activitatea O.N.C.E. si face parte dintr-o campanie de stimulare a spiritului civic in randul tinerei generatii. Initiativa s-a bucurat din plin de sprijinul administratiei publice locale: Prefectura Bihor, Consiliul Judetean, Primaria Oradea si Primaria Nojorid, precum si al unor asociatii neguvernamentale. 
Copiii care vor merge in tabara sunt de la scoala nr. 162 din Bucuresti, sectorul 1, si apartin unor familii cu posibilitati materiale reduse. Principalele obiective ale taberei sunt: constientizarea de catre copii a importantei cinstirii memoriei celor care s-au jertfit pentru România; intretinerea si ingrijirea mormintelor eroilor inhumati in Cimitirul Municipal Oradea,in Cimitirul din comuna Nojorid si in cel din localitatea Les. 
Miercuri, 3 august a.c., ora 11, va avea loc o intalnire cu presa in incinta Cimitirului Municipal Oradea. Sunt asteptati reprezentantii locali ai televiziunilor, corespodentii radio si din presa scrisa interesati de domeniu. 
Echipa O.N.C.E. care va participa la acest proiect va mai intreprinde, de asemenea, documentari in teren si intocmirea fiselor de evidenta pentru cimitirele eroilor din zona. In Cimitirul Municipal Oradea sunt vizate mai ales parcelele in care au fost inhumati militari romani si sovietici cazuti in Al Doilea Razboi Mondial. Tinerii vor mai participa la vizitarea zonei urmand trasee istorice, la activitati cu scop educativ si de divertisment.


PROIECT DE MONUMENT ROMANESC IN ARMENIA
   
O echipa a Oficiului National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) a efectuat o deplasare in Republica Armenia, pentru clarificarea situatiei prizonierilor romani morti in aceasta tara in cursul si dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. 
In perioada 16 – 18 iunie a.c., specialistii romani au avut intalniri cu autoritatile armene atat in vederea actualizarii informatiilor despre militarii romani morti in lagarul de prizonieri de la Erevan si in alte localitati, cat si in scopul demararii unor proiecte menite sa cinsteasca memoria celor disparuti in Armenia.
Pe parcursul intalnirilor, s-a conturat ideea infiintarii, de catre autoritatile romane, a unei parcele de onoare pe locul fostului cimitir al lagarului. In cadrul parcelei va fi amplasat un monument comemorativ, care sa aminteasca si sa cinsteasca jertfa prizonierilor romani decedati pe teritoriul Armeniei, in special la Erevan. In acest sens, partea romana urmeaza sa propuna o macheta care sa fie avizata de autoritatile armene competente.
S-a convenit, de asemenea, facilitarea accesului specialistilor O.N.C.E. la arhivele din Armenia in scopul clarificarii situatiei prizonierilor romani care si-au pierdut viata pe teritoriul acestui stat in cursul si dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. In prezent, se estimeaza ca ar exista aproximativ 110 asemenea victime, insa aceasta cifra nu poate fi certificata cu o probabilitate rezonabila.
Echipa O.N.C.E. a fost formata din Cristian SCARLAT, directorul institutiei, si Cristina Elena NEACSIU, consilier.

ACTIVITATI PREMERGATOARE ZILEI EROILOR:
CIMITIRUL TIGANCA DIN REPUBLICA MOLDOVA


O echipa a Oficiului National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) a plecat in aceasta dimineata in Republica Moldova, pentru demararea lucrarilor la cimitirul de onoare din zona Tiganca, unde sunt inhumati militari romani cazuti in Al Doilea Razboi Mondial. 
In perioada 4 – 19 iulie 1941, in zona localitatilor Tiganca, Stoenesti, Leca, Epureni – situate pe malul stang al Prutului – trupele romane au dus lupte grele pentru realizarea unui cap de pod. Luptele s-au soldat cu peste 2.000 de morti, pentru care a fost organizat un cimitir de campanie.
Dupa incheierea razboiului, acest cimitir nu a fost ingrijit corespunzator, ajungandu-se la situatii dramatice cand, primavara sau dupa ploi, osemintele celor cazuti ieseau la iveala din pamant.
O.N.C.E. si-a stabilit ca prioritate pentru anul 2005 remedierea acestei situatii. Echipa care se deplaseaza in aceasta zona are ca obiectiv principal declansarea lucrarilor de reabilitare a cimitirului de la Tiganca. Aceasta actiune va demara in mod simbolic, cu un ceremonial religios, in ziua de 9 iunie (de Inaltarea Domnului), sarbatoare nationala, cand poporul roman celebreaza Ziua Eroilor.
Echipa este formata din domnii Ilie SCHIPOR si Virgil MANEA, sefi de serviciu in cadrul O.N.C.E.

ACTIVITATI PREMERGATOARE ZILEI EROILOR

In vederea comemorarii Zilei Eroilor, Oficiul National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) organizeaza miercuri, 1 iunie a.c., un tur de informare pentru jurnalisti, al carui program va cuprinde:
- un briefing de presa la sediul O.N.C.E. (Str. General Candiano Popescu nr. 82-84, vizavi de gradinita Candiana) la ora 10.00;
- vizitarea cimitirelor de onoare Pro Patria (Soseaua Oltenitei nr. 11) si Tancabesti (jud. Ilfov, pe DN-1).
O.N.C.E. asigura transportul si suportul informational.
De asemenea, O.N.C.E. va organiza „Ziua portilor deschise” sambata, 4 iunie a.c., incepand cu ora 10.00. Participarea jurnalistilor la aceasta manifestare este binevenita.

EROI ROMANI INHUMATI IN GERMANIA

Oficiul National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) a definitivat si face publica lista 
completa a eroilor romani care au decedat in Primul Razboi Mondial si au fost inmormantati 
in cimitirul militar de la Grafenwoehr (Germania).
Cimitirul este amplasat in actuala baza militara Grafenwoehr (landul Bavaria), unde, in 
timpul Primului Razboi Mondial, a functionat un lagar de prizonieri in care au fost 
internati militari romani, rusi, francezi, englezi si italieni.
Dupa razboi, in cimitirul de la Grafenwoehr au mai ramas doar 261 de morminte, dintre care 
50 ale ostasilor romani, iar celelalte ale prizonierilor rusi. Osemintele militarilor 
francezi, englezi si italieni au fost exhumate si transportate in tarile lor de origine.
In prezent, cimitirul militar de la Grafenwoehr este cunoscut sub numele de „Cimitirul 
francez” si este intretinut de catre militarii americani din aceasta garnizoana.

IDENTIFICAREA IN UNGARIA A UNUI CIMITIR ROMANESC CU PESTE 4.000 DE MORTI

O echipa a Oficiului National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) a identificat in Ungaria un cimitir militar care adaposteste mormintele a 4.298 ostasi romani, luati prizonieri in timpul Primului Razboi Mondial si internati in lagarul de la Ostffyasszonyfa, unde au decedat.
Acest cimitir nu figura in evidentele institutiilor romanesti specializate. Ca atare, identificarea sa reprezinta, pana in prezent, cea mai importanta contributie a O.N.C.E. la realizarea bazei nationale de date privind mormintele si operele comemorative de razboi: in ceea ce priveste numarul militarilor romani inhumati, cimitirul respectiv este al doilea dupa cel de la Zvolen (Slovacia).
Un alt obiectiv finalizat de echipa O.N.C.E. l-a reprezentat receptia lucrarilor efectuate la Zvolen pentru „increstinarea” celui mai mare cimitir din strainatate al eroilor romani. In cadrul lucrarilor de reamenajare a acestui cimitir, realizate in colaborare cu partea slovaca, insemnele funerare de la capataiul a aproape 11.000 de ostasi romani cazuti in luptele din primavara anului 1945 au fost completate cu cruci crestine, conform normelor prevazute de regimul mormintelor de razboi.
 Echipa O.N.C.E. s-a deplasat, in perioada 22-29 aprilie a.c., in vestul Romaniei, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha si Austria. Scopul principal al deplasarii l-a constituit comemorarea eroilor romani cazuti pe Frontul de Vest, in contextul implinirii a 60 de ani de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In plus, delegatia, formata din dl. Ilie SCHIPOR si dra Claudia BIBIRE, a desfasurat o serie de activitati specifice pentru realizarea bazei de date a O.N.C.E. cu privire la mormintele si operele comemorative de razboi din tarile vizitate.

In luna mai se implinesc 60 de ani de la luptele purtate de trupele romane, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in localitatile cehoslovace:

- Hroznova Lhota;
- Havlickuv Brod;
- Bzenec;
- Brno.

MISIUNE DE EVALUARE A STARII MORMINTELOR SI OPERELOR COMEMORATIVE DE RAZBOI

O echipa a Oficiului National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) a efectuat, in perioada 26-27 aprilie a.c., o deplasare in judetul Constanta, pentru a verifica starea mormintelor si operelor comemorative de razboi din zona si a culege date pentru completarea bazei nationale de date cu privire la acestea.
Echipa, formata din Cornel SCAFES, Diana GHEORGHITA si Cristian DRAGNE – experti ai O.N.C.E. – a inspectat, in Constanta si Medgidia, parcelele cu morminte militare ale ostasilor romani si straini cazuti in cele doua razboaie mondiale.
O atentie speciala a fost acordata cimitirului de onoare din comuna Mircea-Voda – cel mai mare de pe raza judetului Constanta – unde sunt ingropati ostasi romani, germani, bulgari si rusi care au pierit in perioada 1916-1918.
Echipa O.N.C.E. a inventariat de asemenea monumentele si operele comemorative de razboi din localitatile Constanta, Medgidia, Cumpana, Amzacea, Topraisar, Basarabi si Fetesti (jud. Ialomita). Au fost culese de la fata locului date utile pentru completarea si actualizarea evidentei acestor obiective.
In urma misiunii de documentare, echipa O.N.C.E. elaboreaza un set de masuri care vor fi puse in aplicare, in cooperare cu administratia locala, pentru punerea corespunzatoare in valoare a asezamintelor vizitate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 379 din 2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi.
Expertii O.N.C.E. au avut si o intalnire, la Muzeul Marinei Romane, cu domnul contraamiral (r) Ilie Marcel DRAGU, caruia i-au inmanat Ordinul „Meritul Cultural”, conferit de catre Presedintele Romaniei.

MISIUNE DE COMEMORARE A EROILOR ROMANI IN TARA SI IN STRAINATATE

In contextul implinirii a 60 de ani de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, o delegatie a Oficiului National pentru Cultul Eroilor efectueaza, in perioada 22-29 aprilie a.c., o deplasare in vestul Romaniei, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha si Austria. Scopul principal al deplasarii il constituie comemorarea eroilor romani cazuti pe Frontul de Vest. In plus, delegatia, formata din dl. Ilie SCHIPOR si dra Claudia BIBIRE, va desfasura o serie de activitati specifice pentru realizarea bazei de date a O.N.C.E. cu privire la mormintele si operele comemorative de razboi din tarile vizitate. Cele mai importante momente ale acestei actiuni sunt:
- 25 aprilie: receptia lucrarilor efectuate la Zvolen (Slovacia) pentru „increstinarea” celui mai mare cimitir din strainatate al eroilor romani;
- 26 aprilie: participarea la ceremoniile de comemorare de la Brno si Kromeriz, organizate de autoritatile cehe si Ambasada Romaniei la Praga, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la incheierea razboiului;
- 27 aprilie: activitati de documentare in localitatile Kaisersteinbruch (Austria) si Ostffyasszonyfa (Ungaria) – locatii a doua foste lagare de prizonieri – unde au murit 353 de militari romani in toamna anului 1944, respectiv 4.298 de militari in timpul Primului Razboi Mondial.
Delegatia va participa, de asemenea, la activitati comemorative la Oarba de Mures (22 aprilie) si Paulis (29 aprilie).
Pe langa comemorari, in 19 localitati din tarile vizitate se vor intreprinde masuri de identificare a locurilor de inhumare a militarilor romani si de constatare a starii mormintelor si operelor comemorative de razboi care privesc statul roman.
Delegatia O.N.C.E. este insotita de un reporter al Societatii Romane de Radio. 

In luna aprilie se implinesc 60 de ani de la luptele purtate de trupele romane, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in localitatile cehoslovace:
- Kremnica (3 aprilie 1945);
- Banovce (4-5 aprilie 1945);
- Nove Mesto (7 aprilie 1945);
- Uherski Brod (18-21 aprilie 1945);
- Uherski Ostrov (18-25 aprilie 1945);
- Moravski Pisek (29 aprilie 1945);
- Banov (27-30 aprilie 1945).

INTALNIRE ROMANO-AUSTRIACA

Conducerea Oficiului National pentru Cultul Eroilor a avut astazi la Bucuresti o intalnire de lucru cu o delegatie a Crucii Negre Austriece – institutie care raspunde de evidenta si ingrijirea cimitirelor de razboi de pe teritoriul Austriei si a cimitirelor de razboi austriece din alte state.
Delegatiile participante la intalnire au fost conduse de directorii celor doua institutii omoloage: dr. Cristian Scarlat pentru partea romana, respectiv ing. Otto Jaus pentru partea austriaca.
Au fost discutate aspecte privind cooperarea dintre cele doua institutii, reprezentative la nivel national, pentru dezvoltarea activitatilor bilaterale in ceea ce priveste perfectionarea cadrului juridic de colaborare, precum si evidenta, respectarea, ocrotirea, restaurarea si intretinerea mormintelor si cimitirelor de razboi de interes reciproc.
Pe parcursul intalnirii, cele doua delegatii au vizitat si Cimitirul Militar "Pro Patria" din Soseaua Oltenitei nr. 9 bis.
Intalnirea a avut loc la solicitarea delegatiei austriece, care efectueaza in Romania, Republica Moldova si Ucraina o calatorie de documentare cu privire la existenta si starea mormintelor si operelor comemorative de razboi referitoare la ostasi din Austria.
Oficiul National pentru Cultul Eroilor este institutia administratiei publice centrale abilitata prin lege (Legea nr. 379 din 2003) pentru elaborarea cadrului normativ, evidenta si ocrotirea cimitirelor si operelor comemorative de razboi din tara si din strainatate, precum si pentru controlul modului in care acestea sunt respectate, pastrate si intretinute.

EROI ROMANI DESCOPERITI RECENT IN DANEMARCA SI ARMENIA
 

Recent, in Regatul Danemarcei, in cimitirul localitatii HOLBAEK, din nordul insulei SJAELLAND, a fost identificat mormantul plutonierului-major Radu VALERIE (posibil VALERIU), decedat la data de 21 aprilie 1918, in imprejurari inca neclare. Din cate se stie pana in prezent, in timpul Primului Razboi Mondial, aceasta tara si-a pastrat neutralitatea fata de taberele care se confruntau in apropierea frontierelor sale. Ca urmare, nu a avut militari romani pe teritoriul ei. Totusi, e posibil ca militarul roman sa fi fost luat prizonier de germani, deportat si internat intr-unul din lagarele din apropierea frontierei, alaturi de alti prizonieri ai trupelor Antantei.
Ramasitele pamantesti ale unui alt militar roman, de data asta cazut in cel     de-Al Doilea Razboi Mondial, au fost descoperite in Republica Armenia, tara in care sunt inhumati 175 de prizonieri de razboi romani. Concret, este vorba despre soldatul Ionel BARLIBA, despre care, din pacate, inca nu se cunosc date suficiente. 
Pentru ambele cazuri, Oficiul National pentru Cultul Eroilor solicita sprijinul eventualilor urmasi, precum si al tuturor cetatenilor, pentru a furniza mai multe date despre militarii inhumati in cele doua tari.


In luna martie se implinesc 60 de ani de la luptele purtate de trupele romane, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in localitatile cehoslovace:
- Zvolen (14 martie 1945);
- Banska Bistrica (5-26 martie 1945);
- Zarnovice si Nova Bana (28-30 martie 1945).

In luna februarie se implinesc 60 de ani de la luptele purtate de trupele romane, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in localitatile cehoslovace:
- Krupina (17 februarie 1945)
- Oremov Laz (18 februarie 1945)
- Valaska (25 februarie 1945)

Pe data de 1 februarie a.c., Oficiul National pentru Cultul Eroilor si-a publicat pe Internet site-ul propriu, la adresa www.once.ro

Pe data de 24 ianuarie a.c., Oficiul National pentru Cultul Eroilor a organizat, la Muzeul Militar National din Bucuresti, inmanarea ordinelor si medaliilor "Meritul Cultural" unui numar de 25 de membri ai Asociatiei Nationale "Cultul Eroilor".

Pe data de 23 ianuarie a.c., Oficiul National pentru Cultul Eroilor a participat, impreuna cu autoritatile locale, la organizarea manifestarilor prilejuite de dezvelirea Monumentului Eroilor din comuna Lipanesti, judetul Prahova.
Top