Noutati
 • Actualitate

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a VIII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 15.05 – 15.11.2019 Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!” CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE
  citeste...
 • Stire noua

  LOCURI DE GLORIE. MORMINTELE MARELUI RĂZBOI
  citeste...
 • Stire actuala

  Cimitirul Eroilor Valea Uzului
  citeste...

 
Cimitire militare româneşti din străinătate

 
Albania

Militarii români înhumați pe teritoriul Albaniei provin din rândul celor luați prizonieri de către trupele austro-ungare în Primul Razboi Mondial, 1916-1918.
103 militari români au au fost înhumați în localitățile
Durrës (2), Elbasan (76), Shkodra (15) și Vlorë (10).

Armenia

Militarii romani inhumati pe teritoriul Armeniei provin din randul celor decedati in timpul prizonieratului, in fostele lagare sovietice.
Conform datelor pe care le detinem in prezent, un numar de 746 de militari romani sunt inhumati in Armenia. Primul monument comemorativ al eroilor români din Armenia a fost dezvelit, la 25 octombrie 2006, la Erevan.


Azerbaidjan

Militarii romani inhumati pe teritoriul Azerbaidjan-ului provin din randul celor decedati in fostele lagare sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Conform datelor actuale, un numar de 162 militari romani sunt inhumati in Azerbaidjan, in locuri inca neprecizate.

Belarus

Militarii romani inhumati pe teritoriul provin din randul celor decedati in prizonierat in fostele lagare sovietice din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In prezent nu se cunosc  localitatile in care sunt inhumati militarii romani.

Belgia
 
Militarii romani inhumati pe teritoriul Belgiei provin din randul celor decedati in prizonierat in timpul Primului Razboi Mondial. Conform datelor pe care le detinem in prezent, 11 militari romani sunt inhumati in cimitirele din urmatoarele localitati: Boussu sur Haine (1), Anvers (1), Charleroi (1), Mons (8).
 

Bosnia-Hertegovina

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial. In Bosnia-Hertegovina sunt inhumati 69 de ostasi romani inhumati in cimitirele din Sarajevo (32) si Zenica (28).

Bulgaria

Potrivit informaţiilor deţinute în prezent, numărul militarilor români înhumaţi în Bulgaria este de 8842 (3276 din Războiul de Independenţă şi 5566 din Primul Război Mondial). În perioada interbelică, mormintele militarilor români erau răspândite în 160 de localităţi din Bulgaria.
Cimitire şi mausolee ale eroilor români se află la Alfatar, Dobrici, Griviţa, Oreahovo (Rahova), Pleven (Plevna), Şumenţi (Daidâr, la 8 km de Turtucaia), Smârdan şi Sofia.

Cehia

Militarii romani inhumati pe teritoriul Cehiei provin din randul militarilor cazuti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Conform datelor detinute pana in prezent, numarul celor decedati este de aproximativ 1.500.
Cimitirul in care a fost regrupata marea majoritate a eroilor romani decedati pe teritoriul Cehiei se gaseste la Brno. (foto1, foto2)

Croatia

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial.
In Croatia este inhumat un militar roman in localitatea Zagreb.

Estonia

Militarii romani înhumati pe teritoriul Estoniei provin din rândul celor decedaţi în prizonierat, în timpul şi după terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Conform datelor pe care le detinem în prezent, în Estonia sunt inhumati 15 militari romani care au murit în perioada 1945-1948.

Franţa

Militarii romani inhumati pe teritoriul Frantei provin din randul celor decedati in prizonierat in timpul Primului Razboi Mondial. Prizonierii de razboi romani internati in Franta, in provinciile Alsacia si Lorena, pe atunci in compunerea Imperiului German, au fost repartizati in detasamente de munca, fiind trimisi la munca in zone militare. Aici, din cauza conditiilor grele de viata si a bolilor, multi dintre ei si-au pierdut viata.
Conform datelor pe care le detinem in prezent, numarul militarilor romani inhumati in Franta este de 2.746, iar numarul locurilor de inhumare este de 46.
Principalele localitati in care se odihnesc pentru eternitate eroii romani sunt: Dieuse (947), Haguenau (472), Soultzmatt (680), Labry (256).

Federaţia Rusă 

Conform evidenţelor Oficiului, pe teritoriul Federaţiei Ruse au murit
25.549 militari români.
În acest spaţiu au fost amenajate 425 locuri de înhumare, pentru militarii români care au murit în campanie și în lagărele de prizonieri.
Sub raport numeric, cel mai mare Cimitir de campanie al eroilor români de pe actualul teritoriu al Federaţiei Ruse este situat la Gniloaxaiskaia, unde sunt înhumaţi 454 de militari români, iar cel mai important Cimitir de centralizare a osemintelor eroilor români este amenajat la
Rossoşka (inaugurat la 25.10.2015),  loc unde sunt depuse osemintele a 666 eroi români.
Cele mai importante cimitire cu eroi români din prizonierat au fost în lagărul nr. 165 Taliţî (reg. Ivanovo), lagărul nr. 188 Rada (reg. Tambov), lagărul nr. 204/1 Trusovo (reg. Astrahan),  spitalul 3007 Rudnicini (reg. Kirov).
 

Georgia

Militarii romani inhumati in Georgia provin din randul celor decedati in fostele lagare sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Conform datelor actuale, un numar de 303 militari romani sunt inhumati in Georgia, in locuri inca neprecizate.

Germania

Militarii români înhumaţi pe teritoriul Germaniei provin din rândul celor decedaţi în lagărele de prizonieri din timpul celor două războaie mondiale.
Conform datelor pe care le deţinem în prezent, în anii Primului Război Mondial şi-au pierdut viaţa pe teritoriul german aproximativ 3.500 de militari. Ei sunt înhumaţi în localităţile: Zwikau (134), Veil am Rhein (53), Mannheim (64), Worms (155) şi Ulm (99).
În cel de-Al Doilea Război Mondial, în perioada 1944-1945, au decedat în prizonierat circa 299 de militari români.
Cimitire militare româneşti din Germania 

Grecia

Militarii romani inhumati pe teritoriul Greciei provin din randul celor decedati in lagarele de prizonieri din timpul Primului Razboi Mondial. In cimitirul din localitatea Drama sunt inhumati 97 de militari romani luati in prizonierat de catre fortele armate ale Puterilor Centrale.

Italia

Militarii romani inhumati pe teritoriul Italiei provin din randul eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Conform datelor detinute pana in prezent, numarul celor decedati este de 1.189.
Principalele localitati in care sunt inhumati eroii romani sunt urmatoarele: Casale D'Altamura (165 morti) şi Avezano (137).

Kazahstan

Militarii romani inhumati pe teritoriul Kazahstan-ului provin din randul celor decedati in prizonierat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Conform datelor detinute pana in prezent, numarul celor decedati este de aproximativ 1111, majoritatea înhumaţi in regiunea Karaganda (1021, din care 93 civili).

Letonia

In Letonia este inhumat un militar roman, decedat intr-un lagar sovietic in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Localitatea nu este cunoscuta.

Lituania

Militarii romani inhumati pe teritoriul Lituaniei provin din randul celor decedati in fostele lagare sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Conform datelor pe care le detinem in prezent, in Lituania sunt inhumati 2 militari romani, insa localitatile nu sunt cunoscute.

Macedonia

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial.
In Macedonia (FYROM) sunt inhumati 1.114 militari romani decedati in prizonierat in timpul Primului Razboi Mondial. Cele mai importante cimitire romanesti sunt la Gradska (241), Skopje (153) şi Veles (664).

Republica Moldova

Militarii romani inhumati pe teritoriul Republicii Moldova provin din randul celor cazuti in Al Doilea Razboi Mondial in luptele pentru eliberarea Basarabiei. Conform datelor detinute pana in prezent, numarul lor este de 6.072.
Principalele localitati in care sunt inhumati militarii romani sunt: Ţiganca (1.020), Cania (938), Miclauseni (350), Chisinau (232), Soroca (455), Tighina (518).

Muntenegru

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial.
Conform informatiilor detinute in prezent, pe teritoriul Serbiei si Muntenegru sunt inhumati 3.439 de militari romani, proveniti din randul prizonierilor luati de fortele austro-ungare in anii 1916-1918. Cimitire romanesti mai mari sunt in localitatile: Kotor (162), Nis (215), Smederovo (2.458).

Polonia

Militarii români înhumaţi pe teritoriul Poloniei provin din rândul ostaşilor care au murit în lagărele germane, în Primul Război Mondial. Conform datelor deţinute până în prezent, numărul celor decedaţi este de peste 3.400 soldaţi.
Cei mai mulţi eroi sunt înhumaţi în cimitirele din Łambinowice (2602), Tuchola (2.460), Czersk (1049) şi Lidsbark Warmiński (506).

Serbia

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial.
Conform informatiilor detinute in prezent, pe teritoriul Serbiei si Muntenegru sunt inhumati 3.439 de militari romani, proveniti din randul prizonierilor luati de fortele austro-ungare in anii 1916-1918. Cimitire romanesti mai mari sunt in localitatile Smederovo (2.458) şi Nis (215).

Slovacia

Militarii români înhumaţi pe teritoriul Slovaciei provin din rândul eroilor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial. Conform datelor deţinute până în prezent, numărul celor decedaţi este de 15.077. 
Principalele localităţi în care sunt înhumaţi eroii români sunt Zvolen (10.384) şi Banska Bistrica (1.720).

Slovenia

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial.
Conform datelor pe care le detinem in prezent, pe teritoriul Sloveniei sunt inhumati 448 de militari decedati in prizonierat in timpul Primului Razboi Mondial. Cei mai mulţi sunt înhumaţi la Ljubljana (80).

Ucraina

Conform evidenţelor Oficiului, pe teritoriul Ucrainei au murit 36.824 militari români – 1.097 în Primul Război Mondial (este vorba de militari români înrolaţi în armatele austro-ungară şi imperială rusă, care au luptat în Bucovina, respectiv Bugeac), 26.639 în Campania Est (1941-1944) din Al Doilea Război Mondial şi 9.088 în lagărele NKVD – , reprezentând cea mai mare cifră din totalul celor 134.064 eroi români căzuţi în 30 de state. Cele mai multe şi mai importante locuri de înhumare (sub raport numeric) sunt concentrate în regiunile Odessa (mai reprezentative fiind cele din Vigoda – 2.245 eroi, Kurgan – 1.153, Mirnoe – 962, Berezan – 871, Beliaevka – 609 sau Vasilevka – 543), Cernăuţi (Cernăuţi – 22 sau Ojevo – 513), Crimeea (Prudnikove – 78) şi Zaporojie (Mala Bilozerka – 561 sau Melitopol– 396), fiind amenajate – de cele mai multe ori ad-hoc, pe câmp, la locul desfăşurării luptei – de către unităţi specializate, ca cimitire de eroi distincte sau parcele de onoare în cadrul unor cimitire civile din diverse localităţi. Sunt însă şi cazuri, mai ales pentru cimitirele de onoare din Primul Război Mondial, care au fost amenajate ulterior, în mod sistematic, de către Societatea „Cultul Eroilor“. Din păcate, doar câteva dintre acestea s-au mai păstrat până în zilele noastre, considerente de ordin politic şi ideologic determinând dispariţia acestora sau în cel mai bun caz căderea lor în uitare.
Cimitire militare româneşti din Ucraina 

Ungaria

Militarii romani inhumati pe teritoriul Ungariei provin din randul militarilor romani prizonieri in Primului Razboi Mondial sau cazuti in luptele din anii 1944-1945. Pana in prezent n-au fost identificate cu suficienta precizie locurile de inhumare ale militarilor decedati in prizonierat in anii Primului Razboi Mondial. Sunt identificate cimitirele de la Ostffyasszonyfa ( 4.718 eroi români) sau de la Sulysap (numar necunoscut).
In luptele desfasurate de trupele romane pe teritoriul Ungariei, au cazut la datorie numerosi militari. Cei care si-au jertfit viata in aceste lupte sunt inhumati in peste 470 de cimitire si parcele militare, iar in cinstea lor au fost ridicate monumente in peste 19 localitati.
Principalele localitati in care sunt inhumati militari romani sunt: Aszalo (238), Gyor (200), Hajduboszormeny (236), Megyaszo (1614), Miskolc (704), Nyregyhaza (308), Rakoskeresztur-Budapesta (164).

Uzbekistan

Militarii romani inhumati in Uzbekistan provin din randul celor decedati in fostele lagare sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Conform datelor actuale, un numar de 10 militari romani sunt inhumati in Uzbekistan, in locuri inca neprecizate.


 

 
Top