Cimitire militare românești din străinătate

 
Albania

Militarii români înhumați pe teritoriul Albaniei provin din rândul celor luați prizonieri de către trupele austro-ungare în Primul Razboi Mondial, 1916-1918.
103 militari români au au fost înhumați în localitățile
Durrës (2), Elbasan (76), Shkodra (15) și Vlorë (10).

Armenia

Militarii romani inhumati pe teritoriul Armeniei provin din randul celor decedati in timpul prizonieratului, in fostele lagare sovietice.
Conform datelor pe care le detinem in prezent, un numar de 746 de militari romani sunt inhumati in Armenia. Primul monument comemorativ al eroilor români din Armenia a fost dezvelit, la 25 octombrie 2006, la Erevan.


Azerbaidjan

Militarii romani inhumati pe teritoriul Azerbaidjan-ului provin din randul celor decedati in fostele lagare sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Conform datelor actuale, un numar de 162 militari romani sunt inhumati in Azerbaidjan, in locuri inca neprecizate.

Belarus

Militarii romani inhumati pe teritoriul provin din randul celor decedati in prizonierat in fostele lagare sovietice din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In prezent nu se cunosc  localitatile in care sunt inhumati militarii romani.

Belgia
 
Militarii romani inhumati pe teritoriul Belgiei provin din randul celor decedati in prizonierat in timpul Primului Razboi Mondial. Conform datelor pe care le detinem in prezent, 11 militari romani sunt inhumati in cimitirele din urmatoarele localitati: Boussu sur Haine (1), Anvers (1), Charleroi (1), Mons (8).
 

Bosnia-Hertegovina

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial. In Bosnia-Hertegovina sunt inhumati 69 de ostasi romani inhumati in cimitirele din Sarajevo (32) si Zenica (28).

Bulgaria

Potrivit informațiilor deținute în prezent, numărul militarilor români înhumați în Bulgaria este de 8842 (3276 din Războiul de Independență și 5566 din Primul Război Mondial). În perioada interbelică, mormintele militarilor români erau răspândite în 160 de localități din Bulgaria.
Cimitire și mausolee ale eroilor români se află la Alfatar, Dobrici, Grivița, Oreahovo (Rahova), Pleven (Plevna), Șumenți (Daidâr, la 8 km de Turtucaia), Smârdan și Sofia.

Cehia

Militarii romani inhumati pe teritoriul Cehiei provin din randul militarilor cazuti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Conform datelor detinute pana in prezent, numarul celor decedati este de aproximativ 1.500.
Cimitirul in care a fost regrupata marea majoritate a eroilor romani decedati pe teritoriul Cehiei se gaseste la Brno. (foto1, foto2)

Croatia

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial.
In Croatia este inhumat un militar roman in localitatea Zagreb.

Estonia

Militarii romani înhumati pe teritoriul Estoniei provin din rândul celor decedați în prizonierat, în timpul și după terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Conform datelor pe care le detinem în prezent, în Estonia sunt inhumati 15 militari romani care au murit în perioada 1945-1948.

Franța

Militarii romani inhumati pe teritoriul Frantei provin din randul celor decedati in prizonierat in timpul Primului Razboi Mondial. Prizonierii de razboi romani internati in Franta, in provinciile Alsacia si Lorena, pe atunci in compunerea Imperiului German, au fost repartizati in detasamente de munca, fiind trimisi la munca in zone militare. Aici, din cauza conditiilor grele de viata si a bolilor, multi dintre ei si-au pierdut viata.
Conform datelor pe care le detinem in prezent, numarul militarilor romani inhumati in Franta este de 2.746, iar numarul locurilor de inhumare este de 46.
Principalele localitati in care se odihnesc pentru eternitate eroii romani sunt: Dieuse (947), Haguenau (472), Soultzmatt (680), Labry (256).

Federația Rusă 

Conform evidențelor Oficiului, pe teritoriul Federației Ruse au murit
25.549 militari români.
În acest spațiu au fost amenajate 425 locuri de înhumare, pentru militarii români care au murit în campanie și în lagărele de prizonieri.
Sub raport numeric, cel mai mare Cimitir de campanie al eroilor români de pe actualul teritoriu al Federației Ruse este situat la Gniloaxaiskaia, unde sunt înhumați 454 de militari români, iar cel mai important Cimitir de centralizare a osemintelor eroilor români este amenajat la
Rossoșka (inaugurat la 25.10.2015),  loc unde sunt depuse osemintele a 666 eroi români.
Cele mai importante cimitire cu eroi români din prizonierat au fost în lagărul nr. 165 Talițî (reg. Ivanovo), lagărul nr. 188 Rada (reg. Tambov), lagărul nr. 204/1 Trusovo (reg. Astrahan),  spitalul 3007 Rudnicini (reg. Kirov).
 

Georgia

Militarii romani inhumati in Georgia provin din randul celor decedati in fostele lagare sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Conform datelor actuale, un numar de 303 militari romani sunt inhumati in Georgia, in locuri inca neprecizate.

Germania

Militarii români înhumați pe teritoriul Germaniei provin din rândul celor decedați în lagărele de prizonieri din timpul celor două războaie mondiale.
Conform datelor pe care le deținem în prezent, în anii Primului Război Mondial și-au pierdut viața pe teritoriul german aproximativ 3.500 de militari. Ei sunt înhumați în localitățile: Zwikau (134), Veil am Rhein (53), Mannheim (62), Worms (155) și Ulm (99).
În cel de-Al Doilea Război Mondial, în perioada 1944-1945, au decedat în prizonierat circa 299 de militari români.
Cimitire militare românești din Germania 

Grecia

Militarii romani inhumati pe teritoriul Greciei provin din randul celor decedati in lagarele de prizonieri din timpul Primului Razboi Mondial. In cimitirul din localitatea Drama sunt inhumati 97 de militari romani luati in prizonierat de catre fortele armate ale Puterilor Centrale.

Italia

Militarii romani inhumati pe teritoriul Italiei provin din randul eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Conform datelor detinute pana in prezent, numarul celor decedati este de 1.189.
Principalele localitati in care sunt inhumati eroii romani sunt urmatoarele: Casale D'Altamura (165 morti) și Avezano (137).

Kazahstan

Militarii romani inhumati pe teritoriul Kazahstan-ului provin din randul celor decedati in prizonierat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Conform datelor detinute pana in prezent, numarul celor decedati este de aproximativ 1111, majoritatea înhumați in regiunea Karaganda (1021, din care 93 civili).

Letonia

In Letonia este inhumat un militar roman, decedat intr-un lagar sovietic in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Localitatea nu este cunoscuta.

Lituania

Militarii romani inhumati pe teritoriul Lituaniei provin din randul celor decedati in fostele lagare sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Conform datelor pe care le detinem in prezent, in Lituania sunt inhumati 2 militari romani, insa localitatile nu sunt cunoscute.

Macedonia

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial.
In Macedonia (FYROM) sunt inhumati 1.114 militari romani decedati in prizonierat in timpul Primului Razboi Mondial. Cele mai importante cimitire romanesti sunt la Gradska (241), Skopje (153) și Veles (664).

Republica Moldova

Militarii romani inhumati pe teritoriul Republicii Moldova provin din randul celor cazuti in Al Doilea Razboi Mondial in luptele pentru eliberarea Basarabiei. Conform datelor detinute pana in prezent, numarul lor este de 6.072.
Principalele localitati in care sunt inhumati militarii romani sunt: Țiganca (1.020), Cania (938), Miclauseni (350), Chisinau (232), Soroca (455), Tighina (518).

Muntenegru

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial.
Conform informatiilor detinute in prezent, pe teritoriul Serbiei si Muntenegru sunt inhumati 3.439 de militari romani, proveniti din randul prizonierilor luati de fortele austro-ungare in anii 1916-1918. Cimitire romanesti mai mari sunt in localitatile: Kotor (162), Nis (215), Smederovo (2.458).

Polonia

Militarii români înhumați pe teritoriul Poloniei provin din rândul ostașilor care au murit în lagărele germane, în Primul Război Mondial. Conform datelor deținute până în prezent, numărul celor decedați este de peste 7000 de soldați.
Cei mai mulți eroi sunt înhumați în cimitirele din Łambinowice (2602), Tuchola (2.460), Czersk (1049) și Lidsbark Warminski (506).

Serbia

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial.
Conform informatiilor detinute in prezent, pe teritoriul Serbiei si Muntenegru sunt inhumati 3.439 de militari romani, proveniti din randul prizonierilor luati de fortele austro-ungare in anii 1916-1918. Cimitire romanesti mai mari sunt in localitatile Smederovo (2.458) și Nis (215).

Slovacia

Militarii români înhumați pe teritoriul Slovaciei provin din rândul eroilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Conform datelor deținute până în prezent, numărul celor decedați este de 15.077. 
Principalele localități în care sunt înhumați eroii români sunt Zvolen (10.384) și Banska Bistrica (1.720).

Slovenia

Militarii romani inhumati pe teritoriul ex-Iugoslaviei provin din randul celor decedati in timpul Primului Razboi Mondial.
Conform datelor pe care le detinem in prezent, pe teritoriul Sloveniei sunt inhumati 448 de militari decedati in prizonierat in timpul Primului Razboi Mondial. Cei mai mulți sunt înhumați la Ljubljana (80).

Ucraina

Conform evidențelor Oficiului, pe teritoriul Ucrainei au murit 36.824 militari români – 1.097 în Primul Război Mondial (este vorba de militari români înrolați în armatele austro-ungară și imperială rusă, care au luptat în Bucovina, respectiv Bugeac), 26.639 în Campania Est (1941-1944) din Al Doilea Război Mondial și 9.088 în lagărele NKVD – , reprezentând cea mai mare cifră din totalul celor 134.064 eroi români căzuți în 30 de state. Cele mai multe și mai importante locuri de înhumare (sub raport numeric) sunt concentrate în regiunile Odessa (mai reprezentative fiind cele din Vigoda – 2.245 eroi, Kurgan – 1.153, Mirnoe – 962, Berezan – 871, Beliaevka – 609 sau Vasilevka – 543), Cernăuți (Cernăuți – 22 sau Ojevo – 513), Crimeea (Prudnikove – 78) și Zaporojie (Mala Bilozerka – 561 sau Melitopol– 396), fiind amenajate – de cele mai multe ori ad-hoc, pe câmp, la locul desfășurării luptei – de către unități specializate, ca cimitire de eroi distincte sau parcele de onoare în cadrul unor cimitire civile din diverse localități. Sunt însă și cazuri, mai ales pentru cimitirele de onoare din Primul Război Mondial, care au fost amenajate ulterior, în mod sistematic, de către Societatea „Cultul Eroilor“. Din păcate, doar câteva dintre acestea s-au mai păstrat până în zilele noastre, considerente de ordin politic și ideologic determinând dispariția acestora sau în cel mai bun caz căderea lor în uitare.
Cimitire militare românești din Ucraina 

Ungaria

Militarii romani inhumati pe teritoriul Ungariei provin din randul militarilor romani prizonieri in Primului Razboi Mondial sau cazuti in luptele din anii 1944-1945. Pana in prezent n-au fost identificate cu suficienta precizie locurile de inhumare ale militarilor decedati in prizonierat in anii Primului Razboi Mondial. Sunt identificate cimitirele de la Ostffyasszonyfa ( 4.718 eroi români) sau de la Sulysap (numar necunoscut).
In luptele desfasurate de trupele romane pe teritoriul Ungariei, au cazut la datorie numerosi militari. Cei care si-au jertfit viata in aceste lupte sunt inhumati in peste 470 de cimitire si parcele militare, iar in cinstea lor au fost ridicate monumente in peste 19 localitati.
Principalele localitati in care sunt inhumati militari romani sunt: Aszalo (238), Gyor (200), Hajduboszormeny (236), Megyaszo (1614), Miskolc (704), Nyregyhaza (308), Rakoskeresztur-Budapesta (164).

Uzbekistan

Militarii romani inhumati in Uzbekistan provin din randul celor decedati in fostele lagare sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Conform datelor actuale, un numar de 10 militari romani sunt inhumati in Uzbekistan, in locuri inca neprecizate.

 
 
Top