Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Un documentar despre restaurarea celui mai mare cimitir din afara granițelor țării, din Lambinowice, Polonia, în care sunt înhumați militari care au luptat în Primul Război Mondial.
  citeste...
 • Stire actuala

  Achizitii lucrări de restaurare și lucrări de execuție
  citeste...

 
Mausoleul eroilor de la Odorheiul Secuiesc

Este situat în municipiul Odorheiul Secuiesc, pe dealul Cuvar, în cimitirul militarilor români, având următoarele coordonate GPS: N 46 o17 ’ 60.000 ’’ ; E 25 o 17 ’60.000 ’’.
Cimitirul din Odorheiul Secuiesc cuprinde un mausoleu cu 38 cripte individuale și o criptă comună, precum și o parcelă de înhumare cu morminte individuale.
Mausoleul a fost construit în anul 1929 și este dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial. A fost reali zat de către Comitetul județean Odorhei cu ajutorul populației și cu concursul Comitetului Central al Societății „Cultul Eroilor“, cu sprijinul prefecturii, garnizoanei și al Protoeriei Odorhei.
Mausoleul a fost inaugurat în iunie 1929. A fost sfințit de către Î.P.S. Mitropolitul dr. Nicolae Bălan.
În criptele individuale ale mausoleului sunt depuși 33 eroi (16 identificați și 17 neidentificați), iar în cripta comună au fost înhumați 284 eroi, deci un total de 317 eroi de  „diferite naționalități și confesiuni“. 
O echipă a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și reprezentanții primăriei municipiului Odorheiu Secuiesc au analizat în teren, în septembrie 2013, situația Mausoleului eroilor, convenind asupra unor masuri de punere în valoare a locului în care își dorm somnul de veci eroii . 
Lucrările de restaurare au început după alocarea fondurilor necesare pe plan local, în anul 2014. În prezent, Mausoleul eroilor din municipiul Odorheiu Secuiesc are un aspect care bucură privirile oricărui vizitator, fiind un model pentru administratorii mormintelor și operelor comemorative de război, care vor iniția măsuri de punere în valoare a acestor obiective. Inscripția de pe latura frontală a Mausoleului: Pentru eterna cinstire a eroismului, în limbile română și ungară, este încă un exemplu că, în prezent, cultul eroilor în România se realizează în conformitate cu legislația specifică domeniului.
Top