Noutati
 • Actualitate

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a VIII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 15.05 – 15.11.2019 Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!” CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE
  citeste...
 • Stire noua

  LOCURI DE GLORIE. MORMINTELE MARELUI RĂZBOI
  citeste...
 • Stire actuala

  Concurs
  citeste...

 
Mausoleul eroilor de la Odorheiul Secuiesc

Este situat în municipiul Odorheiul Secuiesc, pe dealul Cuvar, în cimitirul militarilor români, având următoarele coordonate GPS: N 46 o17 ’ 60.000 ’’ ; E 25 o 17 ’60.000 ’’.
Cimitirul din Odorheiul Secuiesc cuprinde un mausoleu cu 38 cripte individuale şi o criptă comună, precum şi o parcelă de înhumare cu morminte individuale.
Mausoleul a fost construit în anul 1929 şi este dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. A fost reali zat de către Comitetul judeţean Odorhei cu ajutorul populaţiei şi cu concursul Comitetului Central al Societăţii „Cultul Eroilor“, cu sprijinul prefecturii, garnizoanei şi al Protoeriei Odorhei.
Mausoleul a fost inaugurat în iunie 1929. A fost sfinţit de către Î.P.S. Mitropolitul dr. Nicolae Bălan.
În criptele individuale ale mausoleului sunt depuşi 33 eroi (16 identificaţi şi 17 neidentificaţi), iar în cripta comună au fost înhumaţi 284 eroi, deci un total de 317 eroi de  „diferite naţionalităţi şi confesiuni“. 
O echipă a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi reprezentanţii primăriei municipiului Odorheiu Secuiesc au analizat în teren, în septembrie 2013, situaţia Mausoleului eroilor, convenind asupra unor masuri de punere în valoare a locului în care îşi dorm somnul de veci eroii . 
Lucrările de restaurare au început după alocarea fondurilor necesare pe plan local, în anul 2014. În prezent, Mausoleul eroilor din municipiul Odorheiu Secuiesc are un aspect care bucură privirile oricărui vizitator, fiind un model pentru administratorii mormintelor şi operelor comemorative de război, care vor iniţia măsuri de punere în valoare a acestor obiective. Inscripţia de pe latura frontală a Mausoleului: Pentru eterna cinstire a eroismului, în limbile română şi ungară, este încă un exemplu că, în prezent, cultul eroilor în România se realizează în conformitate cu legislaţia specifică domeniului.
Top