Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Un documentar despre restaurarea celui mai mare cimitir din afara granițelor țării, din Lambinowice, Polonia, în care sunt înhumați militari care au luptat în Primul Război Mondial.
  citeste...
 • Stire actuala

  Achizitii lucrări de restaurare și lucrări de execuție
  citeste...

 
Mausoleul eroilor de la Comana
 

 
Este situat la 35 de km sud de București, în curtea mănăstirii cu același nume, ctitorie a domnitorului Vlad Țepeș.
Edificiul este înscris în Lista Monumentelor Istorice sub denumirea de „Mausoleul eroilor căzuți în Primul Război Mondial (Mănăstirea Comana), la număr curent 364, cod GR-II-m-A-14967.06.
În toamna anului 1916, în incinta mănăstirii Comana, trupele germane au început amenajarea unui cimitir de campanie.
În acest cimitir au fost înhumați 516 eroi dintre care: români-417 neidentificați și 4 identificați; germani-13 neidentificați; bulgari-51 neidentificați; turci-31 neidentificați.
În anul 1919 Societatea „Cultul Eroilor“ a hotărât construirea unui mausoleu în incinta mănăstirii Comana.
Lucrările la mausoleu au început în anul 1926 și au fost finalizate în anul 1932.
Potrivit surselor arhivistice, în cripta mausoleului au fost depuse osemintele a 720 de eroi, din care: 553 români (509 neidentificați și 44 identificați); 151 bulgari neidentificați; 10 turci neidentificați; 4 ruși neidentificați; 2 germani (unul neidentificat și unul identificat). De asemenea, în mausoleu au mai fost înhumați, în cele 33 de cripte individuale reprezentate prin 19 firide, un număr de 42 de eroi români (27 identificați și 15 neidentificați) . Cei 762 de eroi au fost exhumați din curtea mănăstirii Comana și din diferite localități de pe raza județului Vlașca (în prezent județul Giurgiu): Fălăștoaca, Uzum, Călugăreni, Dasta, Grădiștea, Poeni, Frasinu, Mihai Bravu, Pueni, Crânguri, Crucea de Piatră, Vlad Țepeș, Strâmba, Băneasa, Adunații Copăceni, Novaci, Drăgănești, Poșta, Buda-Ilfov, Petroșeni, Stănești, Slobozia, Dărăști, Prunaru, Buturugeni, Drăghinești. 
În mai 2002, pe latura frontală a mausoleului a fost amplasată o placă comemorativă în memoria a 5 aviatori britanici, prăbușiți cu avionul în balta Comana la 7 mai 1944 (osemintele acestora au fost repatriate).
Top