Noutati
 • Actualitate

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a VIII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 15.05 – 15.11.2019 Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!” CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE
  citeste...
 • Stire noua

  LOCURI DE GLORIE. MORMINTELE MARELUI RĂZBOI
  citeste...
 • Stire actuala

  Concurs
  citeste...

 
Mausoleul eroilor de la SovejaMausoleul este situat în comuna Soveja, sat Dragosloveni, la marginea localităţii, pe malul stâng al râului Dragomirna, având următoarele coordonate GPS: N 46 o0 ’0’’; E 26 o40 ’0’’. A fost ridicat pe o înălţime dominantă, la 200 m de cimitirul german şi la 1,2 km de Consiliul local.
Monumentul este închinat memoriei eroilor români, ruşi şi germani căzuţi în timpul Primului Război Mondial în bătăliile din vara anului 1917.
Edificiul a fost construit între anii 1923-1928, din iniţiativa Societăţii Văduvele de Război, cu sprijinul Societăţii „Cultul Eroilor“.
A fost inaugurat în anul 1929.
Conform informaţiilor arhivistice, în anul 1940, în mausoleul de la Soveja, erau centralizaţi, în firide individuale, 528 de eroi, iar în osuar, 1 612 eroi, deci un total de 2140 eroi români, ruşi, germani, austrieci şi unguri.
Mausoleul are înfăţişarea unei cetăţi de piatră, cu planul în formă de cruce şi acoperişul conceput ca o cupolă. În interior, în faţa criptelor, sunt montate plăci de marmură. Pe unele dintre acestea se află inscripţionate numele a 272 de militari germani.
Top