Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Un documentar despre restaurarea celui mai mare cimitir din afara granițelor țării, din Lambinowice, Polonia, în care sunt înhumați militari care au luptat în Primul Război Mondial.
  citeste...
 • Stire actuala

  Achizitii lucrări de restaurare și lucrări de execuție
  citeste...

 
Mausoleul eroilor de la SovejaMausoleul este situat în comuna Soveja, sat Dragosloveni, la marginea localității, pe malul stâng al râului Dragomirna, având următoarele coordonate GPS: N 46 o0 ’0’’; E 26 o40 ’0’’. A fost ridicat pe o înălțime dominantă, la 200 m de cimitirul german și la 1,2 km de Consiliul local.
Monumentul este închinat memoriei eroilor români, ruși și germani căzuți în timpul Primului Război Mondial în bătăliile din vara anului 1917.
Edificiul a fost construit între anii 1923-1928, din inițiativa Societății Văduvele de Război, cu sprijinul Societății „Cultul Eroilor“.
A fost inaugurat în anul 1929.
Conform informațiilor arhivistice, în anul 1940, în mausoleul de la Soveja, erau centralizați, în firide individuale, 528 de eroi, iar în osuar, 1 612 eroi, deci un total de 2140 eroi români, ruși, germani, austrieci și unguri.
Mausoleul are înfățișarea unei cetăți de piatră, cu planul în formă de cruce și acoperișul conceput ca o cupolă. În interior, în fața criptelor, sunt montate plăci de marmură. Pe unele dintre acestea se află inscripționate numele a 272 de militari germani.
Top