Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Un documentar despre restaurarea celui mai mare cimitir din afara granițelor țării, din Lambinowice, Polonia, în care sunt înhumați militari care au luptat în Primul Război Mondial.
  citeste...
 • Stire actuala

  Achizitii lucrări de restaurare și lucrări de execuție
  citeste...

 
Mausoleul eroilor de la Toplița
 

 

Este situat pe șoseaua Toplița-Borsec, la ieșirea din localitatea Toplița și are următoarele coordonate GPS: N 46 o58 ’39,9’’; E 25 o24 ’40,6’’.

În perioada interbelică au existat două cimitire militare, numite Toplița română și Toplița germană, în care au fost înhumați soldați români, austrieci, germani, maghiari, italieni și ruși, care au murit în Primul Război Mondial.

Cimitirul Toplița română a fost amenajat de primăria din localitate în anul 1925. Datorită necesității centralizării osemintelor eroilor înhumați în morminte izolate, cimitirul a fost reorganizat în cursul anului 1939. Cu acest prilej, s-a luat hotărârea ca cimitirul de onoare să se desființeze, iar în spațiul acestuia să se construiască un mausoleu, în criptele căruia urmau să fie depuse osemintele eroilor necunoscuți.

Mausoleul a fost construit din inițiativa Societății „Cultul Eroilor “ și a fost inaugurat în anul 1925.

La baza mausoleului se găsește osuarul ce adăpostește osemintele a 771 de militari români căzuți în această regiune în bătăliile anului 1918. Dintre aceștia, 25 sunt identificați și au fost depuși în firide individuale, iar 746, neidentificați, au fost depuși în osuar.

Pe zidurile construcției se află montate 18 plăci de marmură albă și neagră pe care sunt înscrise numele unor eroi români.
 

Top