Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Un documentar despre restaurarea celui mai mare cimitir din afara granițelor țării, din Lambinowice, Polonia, în care sunt înhumați militari care au luptat în Primul Război Mondial.
  citeste...
 • Stire actuala

  Achizitii lucrări de restaurare și lucrări de execuție
  citeste...

 
Mausoleul eroilor de la Mărăști
 

Este situat în satul Mărăști, comuna Răcoasa, având următoarele coordonate GPS: N 46 o35 ’0 ’’ E 27 o10 ’ 0 ’’. Accesul auto se face dinspre drumul județean Panciu-Soveja-Răcoasa.
Mausoleul a fost ridicat pe locul unde s-a dat bătălia din 9-17 iulie 1917 și face parte, alături de alte obiective istorice, din Câmpul istoric de la Mărăști (satul Mărăști a fost distrus în întregime în timpul luptelor și refăcut după război).
Este înscris în Lista Monumentelor Istorice la poziția 404, cu codul VN-IV-m-A-06632.
Monumentul a fost construit din inițiativa Societății „Mărăști“, după proiectul arhitectului Pandele Șerbănescu. Sculptura a fost realizată de către sculptorul Aurel Bordenache.
Piatra de temelie a fost pusă la 10 iunie 1928 în prezența Reginei Maria și a unei impresionante asistențe. Lucrările au fost finalizate în anul 1938.
La subsolul mausoleului se află criptele în care sunt depuse osemintele militarilor români, ruși și germani, participanți la Primul Război Mondial, în total 5.342 de eroi (numai 116 români și 126 germani sunt identificați).
Alături de aceștia, subsolul mai adăpostește și criptele în care sunt înhumați ofițerii români căzuți în bătălia de la Mărăști. Ulterior, aici au fost depuse sarcofagul mareșalului Alexandru Averescu și criptele generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu.
În incinta mausoleului există și un muzeu în care se păstrează trofee militare, hărți, documente, fotografii.

 
Top