Noutati
 • Actualitate

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a VIII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 15.05 – 15.11.2019 Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!” CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE
  citeste...
 • Stire noua

  LOCURI DE GLORIE. MORMINTELE MARELUI RĂZBOI
  citeste...
 • Stire actuala

  Concurs
  citeste...

 
Mausoleul eroilor de la Mateiaş
 

 
Este situat pe muntele Mateiaş, pe raza administrativă a comunei Valea Mare – Pravăţ. Mausoleul este înscris în Lista Monumentelor Istorice la nr. crt. 1016, cu codul AG-IV-m-A-14017. 
Edificiul a fost ridicat în memoria eroilor români decedaţi în Primul Război Mondial, şi a fost construit între anii 1928-1940 prin grija Societăţii „Cultul Eroilor“. Autorul lucrării este De Nicolo, având la bază proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet. 
În criptele mausoleului de la Mateiaş sunt depuse osemintele a peste 2300 de militari români.
La intrarea in mausoleu, pe un parapet din beton, de forma semicirculara, se află înscrise cu litere aurite doua texte ce glorifica sacrificiul eroilor, astfel: 
- în partea stangă: "Pentru onoarea patriei şi a drapelului, pentru făurirea unităţii României, noi am apărat pământul sfânt al ţării, lăsându-vă vouă, generaţiile viitoare, o naţiune liberă şi independentă"; 
- în partea dreaptă: "Ne plecăm cu veneraţie în faţa sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni şi viteji ai fiinţei noastre naţionale, iar la chemarea patriei vom şti să ne jertfim şi noi pentru păstrarea independenţei şi suveranităţii României". 
Mausoleul a fost restaurat între anii 1979-1984, căpătând înfăţişarea unui impunător complex monumental. În interior au fost fixate basoreliefuri care ilustrează scene de luptă şi chipuri de eroi. 
În apropierea vechiului mausoleu s-a construit un muzeu, în cadrul căruia au fost expuse documente şi obiecte care redau aspecte referitoare la luptele desfăşurate în zonă de către trupele române, în toamna anului 1916.

 
 
Top