Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Un documentar despre restaurarea celui mai mare cimitir din afara granițelor țării, din Lambinowice, Polonia, în care sunt înhumați militari care au luptat în Primul Război Mondial.
  citeste...
 • Stire actuala

  Achizitii lucrări de restaurare și lucrări de execuție
  citeste...

 
Mausoleul eroilor de la Mateiaș
 

 
Este situat pe muntele Mateiaș, pe raza administrativă a comunei Valea Mare – Pravăț. Mausoleul este înscris în Lista Monumentelor Istorice la nr. crt. 1016, cu codul AG-IV-m-A-14017. 
Edificiul a fost ridicat în memoria eroilor români decedați în Primul Război Mondial, și a fost construit între anii 1928-1940 prin grija Societății „Cultul Eroilor“. Autorul lucrării este De Nicolo, având la bază proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet. 
În criptele mausoleului de la Mateiaș sunt depuse osemintele a peste 2300 de militari români.
La intrarea in mausoleu, pe un parapet din beton, de forma semicirculara, se află înscrise cu litere aurite doua texte ce glorifica sacrificiul eroilor, astfel: 
- în partea stangă: "Pentru onoarea patriei și a drapelului, pentru făurirea unității României, noi am apărat pământul sfânt al țării, lăsându-vă vouă, generațiile viitoare, o națiune liberă și independentă"; 
- în partea dreaptă: "Ne plecăm cu venerație în fața sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni și viteji ai ființei noastre naționale, iar la chemarea patriei vom ști să ne jertfim și noi pentru păstrarea independenței și suveranității României". 
Mausoleul a fost restaurat între anii 1979-1984, căpătând înfățișarea unui impunător complex monumental. În interior au fost fixate basoreliefuri care ilustrează scene de luptă și chipuri de eroi. 
În apropierea vechiului mausoleu s-a construit un muzeu, în cadrul căruia au fost expuse documente și obiecte care redau aspecte referitoare la luptele desfășurate în zonă de către trupele române, în toamna anului 1916.

 
 
Top