Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Un documentar despre restaurarea celui mai mare cimitir din afara granițelor țării, din Lambinowice, Polonia, în care sunt înhumați militari care au luptat în Primul Război Mondial.
  citeste...
 • Stire actuala

  Achizitii lucrări de restaurare și lucrări de execuție
  citeste...

 
Mausoleul eroilor de la Mărășești
 

Mausoleul Eroilor din Razboiul de Intregire Nationala se afla la kilometrul 201,6 pe drumul national ce leaga orasul Focsani de Adjud, pe locul in care, in vara anului 1917, s-a desfasurat glorioasa batalie de la Marasesti. Mausoleul este cel mai impunator din tara si printre cele mai maiestuoase din Europa. Realizat dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu intre anii 1923-1938, mausoleul a fost inaugurat oficial la 18 septembrie 1938.
Construit din beton armat placat cu blocuri de andezit de Deva, acesta are o forma circulara (30m inaltime si 40m diametru). Partea superioara a monumentului este terminata cu o cupola - "Cupola gloriei" - a carei baza este flancata de patru vulturi din granit de Deva, inconjurata de o imensa friza in basorelief, cu o suprafata totala de 100 mp, realizata de sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea. Trei terase suprapuse conduc spre intrarea in cupola, care este decorata in interior cu o pictura in fresca creata de pictorul Eduard Saulescu. La parterul impresionantului monument se afla criptele care adapostesc osemintele a 6.000 de soldati si ofiteri romani. In centrul mausoleului este dispus sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la 21 iulie 1919. La etajul superior se afla o rotonda in care sunt asezate, in mod simbolic, drapelele unitatilor romane participante la batalia de la Marasesti.
In anul 1938, cu prilejul inaugurarii mausoleului, s-a emis o medalie jubiliara, cu diametrul de 60 mm, in trei variante: din aur, argint si bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (in dreapta) si Carol al II-lea (in stanga), fata in fata, iar la mijloc, jos, este redata stema Regatului Romaniei. Pe revers, in mijloc, este infatisat Mausoleul Eroilor de la Marasesti.
Mausoleul este inscris la pozitia nr. 271, cu codul VN-IV-m-A-06632, in Lista monumentelor istorice, actualizata prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

 
Top