Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Un documentar despre restaurarea celui mai mare cimitir din afara granițelor țării, din Lambinowice, Polonia, în care sunt înhumați militari care au luptat în Primul Război Mondial.
  citeste...
 • Stire actuala

  Achizitii lucrări de restaurare și lucrări de execuție
  citeste...

 

Concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!”
CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE

Regulamentul concursului


 

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor anunţă lansarea, în data de 08.02.2021 a celei de-a XLI-a ediţii a concursului, cu premii, „Să nu ne uităm eroii!”.
 
1. În august 1917, Armata 1 română a obţinut o memorabilă victorie împotriva trupelor germano – austro-ungare, la Mărăşeşti. Câte Ordine „Mihai Viteazul“, clasa a III-a, au fost acordate drapelelor unităţilor militare şi ofiţerilor români pentru faptele de arme săvârşite în această dură confruntare ?

a) 75;
b) 25;    
c) 40.

2. Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a realizat, începând cu anul 2008, mai multe monumente pentru cinstirea memoriei militarilor români căzuţi în prizonierat pe teritoriul Federaţiei Ruse. Câte astfel de monumente au fost realizate în anul 2018?
a) 6 monumente;
b) 10 monumente;
c) 8 monumente.

3. Pe Dealul Epurenilor (Republica Moldova) a fost dezvelită, la data de 14 iulie 1943,  o troiţă menită să păstreze vie amintirea militarilor jertfiţi eroic în luptele din capul de pod de la Ţiganca, în vara anului 1941. Militarii făceau parte din:
a) Regimentul 12 Dorobanţi Bârlad;
b) Regimentul 21 Infanterie Craiova;
c) Batalionul 15 Vînători Munte Predeal.

4. În luna octombrie a anului 1944, patru militari români au murit în luptă pe raza comunei Tinca, judeţul Bihor. Eroii au fost înhumaţi:
a) în morminte individuale;
b) într-un mormânt comun;
c) într-un osuar.

5. Monumentul eroilor situat în municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, a fost dezvelit în anul 1928. Cine este autorul acestuia?
a) Dumitru Măţăoanu;
b) Ioan M. Iordănescu;
c) Ion Jalea.

6. Sergentul erou Nicolae Păianu, mort în Primul Război Mondial, este înhumat:
a) în Cimitirul eroilor din Primul Război Mondial Ghencea;
b) lângă monumentul „Ultimul Străjer al Capitalei“;
c) în Mausoleul de la Mărăşeşti.

7. Mausoleul Eroilor Români din Primul Război Mondial, amplasat în localitatea Topliţa, a fost construit cu sprijinul Societăţii „Cultul Eroilor“.Cine este autorul înscrisurilor de pe latura frontală a monumentului?
a) Regele Carol al II-lea al României;
b) Miron Cristea, Patriarhul României;
c) Nicolae Iorga.

8. În localitatea Mircea Vodă (judeţul Constanţa) este amplasat Cimitirul internaţional de onoare „Mircea cel Bătrân“, în care sunt înhumaţi peste 5000 de militari români, ruşi, germani, bulgari şi de alte naţionalităţi, căzuţi în Primul Război Mondial, pe frontul dobrogean. Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a iniţiat şi finanţat un amplu program de reabilitare a acestei necropole de război. Ceremonia de reinaugurare a cimitirului s-a desfăşurat pe data de:  
a) 25 octombrie 2007;
b) 1 decembrie 2007;
c) 3 noiembrie 2007.
    
9. Viaţa eroului elev plutonier Balea Victor a fost curmată brusc în luptele din zona pârâului ce traversa comuna natală. Despre ce localitate este vorba?
a) Porumbacu;
b) Boiţa;
c) Câineni.

10. Pilot la manşa unui avion Messerschmitt 109 G, căpitanul Toma Lucian s-a angajat într-o luptă aeriană cu o formaţiune de avioane germane. După ce a doborât un avion JU 88, a fost lovit în plin de inamic şi s-a prăbuşit, pierzându-şi viaţa pe dealul Bobâlna, în judeţul Cluj. În ce an s-a desfăşurat tragicul eveniment?
a. 1942;
b. 1943;
c. 1944.
    
11. În timpul luptelor pentru cucerirea Plevnei (26 august/7 septembrie 1877), a intrat în acţiune şi „Bateria de la Movilă”, renumită pentru curajul cu care acţionau tunarii ei şi prin pierderile pe care le provocau inamicului. Care a fost prima jertfă din rândul ofiţerilor de artilerie căzuţi în această confruntare?
a) Sublocotenent Ion Elefterescu;
b) Maior Constantin Ene;
c) Locotenent Nicolae Radovici.

12. Căpitanul Mihail Metaxa a murit, în octombrie 1916, în luptele de pe Valea Oltului. Unde se află, în prezent, mormântul eroului?
a) Cimitirul militar „Ghencea”, din municipiul Bucureşti;
b) Cimitirul eroilor din comuna Boiţa, judeţul Sibiu;
c) Cimitirul eroilor din comuna Câineni, judeţul Vâlcea.

13. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata română a eliberat mai multe localităţi din Slovacia. Oraşul Banska Bystrica a fost eliberat acum 77 de ani de către trupele române şi sovietice, pe data de:
a) 15 martie
b) 21 aprilie    
c) 27 martie

14. Unul dintre monumentele reprezentative, care glorifică jertfa militarilor români în Războiul de Independenţă, a fost inaugurat în anul 1904, însă a fost distrus în 1916 de trupele de ocupaţie. Ulterior, a fost refăcut parţial în anul 1935 şi  restaurat în anul 1977, în contextul celebrării Centenarului Independenţei de stat a României. Despre ce monument este vorba?
a) Monumentul eroilor din Războiul de Independenţă, municipiul Ploieşti;
b) Monumentul Independenţei, municipiul Tulcea;
c) Monumentul eroilor din municipiul Calafat.
   
15. În Bătălia de la Mărăşeşti s-au înregistrat numeroase acte de eroism. Printre acestea se numără şi sacrificiul suprem făcut de către militarii companiei de mitraliere a Batalionului 1 din Regimentul 51 infanterie în luptele de la Răzoare. Cine a fost comandantul acestei companii?
a) Grigore Ignat;
b) Ignat Iliescu;
c) Constantin Ignat.

16. Caporalul Constantin Muşat a murit eroic în luptele de la Oituz (8/21 iulie – 20 iulie/2 august 1916). Acesta a fost încorporat în:
a) Regimentul 2 Grăniceri;
b) Regimentul 2 Infanterie;
c) Regimentul 2 Artilerie.

17. Cum se numeşte eroul luptelor de la Oituz si Mărăşeşti, autorul memorabilelor cuvinte „Pe aici nu se trece!“?:
a) General Alexandru Averescu;
b) General Gheorghe Mărdărescu;
c) General Eremia Grigorescu.

18. Cu câte state a încheiat România, până în anul 2021, Acorduri interguvernamentale în domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război ?
a) 8;
b) 6;
c) 9.

19. Una dintre cele mai frumoase opere comemorative de război din municipiul Bucureşti este Monumentul Trupelor de Geniu (Leul). Monumentul a fost dezvelit în anul 1929 şi este creaţia sculptorului:
a) Oscar Han;
b) Carol Stork;
c) Spiridon Georgescu.

20. Ridicarea Mausoleului din municipiul Focşani a început în anul 1927, din iniţiativa Societăţii „Cultul Eroilor“, lucrările de construcţie fiind finalizate după un deceniu. Proiectul Mausoleului, inspirat din arta bizantină, a fost realizat de arhitectul:
a.) Constantin Dimitriu-Bârlad
b.) Ştefan Baloşin
c.) A. Culina

    Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a XI-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 08.02 – 04.06.2021
 


Aşteptăm participarea dumneavoastră!
Începând cu această ediţie concursul cuprinde două secţiuni distincte:
Secţiunea pictură/desen, cu tema „Eroul familiei mele şi trecutul ţării mele”;
Secţiunea eseu, cu tema „Eroul familiei mele şi prezentul ţării mele”.
Vor fi declarate câştigătoare 6 lucrări (câte 3 pentru fiecare secţiune), care vor obţine cele mai bune punctaje, conform criteriilor prezentate în Regulamentul Concursului. Numele câştigătorilor vor fi afişate pe site-ul instituţiei, începând cu data de 14.06.2021.
Premiile constau în cărţi cu tematică istorică, iar lucrările participanţilor vor fi expuse într-un stand, cu prilejul Zilei Porţilor Deschise, eveniment pe care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor îl va organiza în anul 2021, la Castelul Ţepeş din Parcul Carol I din Capitală.
Pentru mai multe detalii privind condiţiile de participare, vă rugăm să consultaţi Regulamentul Concursului.


Comunicarea rezultatelor celei de-a XXXX-a ediţii a concursului „Să nu ne uităm eroii!” 
 

 

 

 
 


 

 


 

Top