Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Un documentar despre restaurarea celui mai mare cimitir din afara granițelor țării, din Lambinowice, Polonia, în care sunt înhumați militari care au luptat în Primul Război Mondial.
  citeste...
 • Stire actuala

  Achizitii lucrări de restaurare și lucrări de execuție
  citeste...

 

Concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!”
CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE

Regulament concurs


 
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor anunţă lansarea, în data de 15.09.2021 a celei de-a XLII-a ediţii a concursului, cu premii, „Să nu ne uităm eroii!”.
Concursul cuprinde o serie de 20 de întrebări şi se va finaliza în data de 03.12.2021.
Tematica concursului se adresează tuturor celor pasionaţi de istorie şi de cultul eroilor la români.
Rezultatele, numele câştigătorilor, precum şi răspunsurile corecte la întrebări vor fi afişate pe site-ul Oficiului începând cu data de 14.12.2021.
Vă aşteptăm să participaţi la concurs!

 


Întrebări concursul “Să nu ne uităm eroii!” a XLII- a ediţie

1.  În ziua de 17 mai 1923, în Parcul Carol din Bucureşti, a avut loc, în prezenţa Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, ceremonia reînhumării Eroului Necunoscut. Piatra tombală a acestui ansamblu funerar a fost realizată după planurile sculptorului:
a)    Oscar Han
b)    Emil Willy Becker
c)    Vida Geza

2.  În vederea reglementării regimului juridic al mormintelor şi operelor comemorative de război, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a încheiat Acorduri interguvernamentale cu mai multe state, în care au murit, în luptă sau în prizonierat, militari români. În acest context, la 8 noiembrie 2005 a fost semnat Acordul interguvernamental cu:
a)    Republica Slovacia
b)    Ucraina
c)    Federaţia Rusă

3.  Care este numele comandantului trupelor române în luptele de la Oituz şi Mărăşeşti, autorul memorabilelor cuvinte „Pe aici nu se trece!“?
a)    General Alexandru Averescu
b)    General Gheorghe Mărdărescu
c)    General Eremia Grigorescu

4.  Monumentul Leul este amplasat în municipiul Bucureşti, la intersecţia Bd. Iuliu Maniu cu Bd. Geniului. Acesta a fost ridicat în memoria militarilor căzuţi în Primul Război Mondial, provenind din arma:
a)    aviaţie
b)    infanterie
c)    geniu

5.  Conferinţa de pace de la Bucureşti (august 1913) a marcat sfârşitul:
a)    celui de-al Doilea Război Balcanic
b)    Primului Război Balcanic
c)    Războiului de Independenţă

6.  În Cimitirul Prizonierilor de Război din Lambinowice, una dintre cele mai mari necropole de război din Europa, sunt înhumaţi peste 7.000 de eroi din Primul Război Mondial. În ce stat se află această localitate?
a)    Slovacia
b)    Slovenia
c)    Polonia

7.  Una dintre cele mai reprezentative opere comemorative din Bucureşti este Monumentul Eroilor Ceferişti din Primul Război Mondial, situat în piaţa Gării de Nord. Acesta reprezintă creaţia sculptorilor:
a)    Oscar Han şi Carol Stork
b)    Cornel Medrea şi Ion Jalea
c)    Spiridon Georgescu şi Ion Jalea

8. Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare Pravăţ, judeţul Argeş, cunoscut şi sub numele de „Mausoleul de la Mateiaş”, este un monument dedicate eroilor din Războiul de Întregire Naţională. Când a fost amenajat obiectivul comemorativ ?
a)    între anii 1928-1935
b)    între anii 1919-1925
c)    între anii 1930-1935
    
9.   La ce dată a fost strămutat Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din București la Mărășești ?
a)    22-23 decembrie 1989
b)    22-23 decembrie 1990
c)    22-23 decembrie 1958

10.  Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, a murit în anul 1917, în luptele de la Mărăşeşti. Corpul eroinei a fost reînhumat la:
a)    Mărăşeşti
b)    Mărăşti
c)    Tg. Jiu

11.   În Parcela eroilor francezi, amplasată în Cimitirul Bellu Militar, sunt centralizate osemintele a 182 eroi francezi. Parcela a fost reinaugurată, în anul 2014, la iniţiativa:
a)    Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor
b)    Ambasadei Franţei în România
c)    Ministerului Culturii

12. Scriitorul Liviu Rebreanu a evocat în scris, sub forma unui roman, drama morţii fratelui său, sublocotenentul Emil Rebreanu. Înrolat în armata cezaro-crăiască, acesta a fost condamnat şi executat de autorităţile austro-ungare pentru refuzul de a lupta împotriva fraţilor săi din armata română. Care este titlul acestui roman?
a)    „Întunecare”
b)    „Pădurea Spânzuraţilor”
c)    „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”

13. Localitatea Smârdan (Bulgaria) – fortăreaţă turcă din sistemul de apărare al cetăţii Vidin – a rămas celebră în istoria României pentru victoria împotriva turcilor repurtată aici de către armata română în ziua de 12/24 ianuarie 1878. Lupta de la Smârdan a fost imortalizată într-o compoziţie picturală celebră, sub numele de „Atacul de la Smârdan”. Ce mare pictor român a realizat această pânză?
a)    Theodor Aman
b)    Nicolae Grigorescu
c)    Ioan Andreescu

14. În anul 2015, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a construit Cimitirul de onoare al militarilor români din Rossoşka, Federaţia Rusă. În ce conflict au căzut în luptă militarii români care au fost înhumaţi în acest cimitir?
a)    Războiul de Independenţă
b)    Al Doilea Război Balcanic
c)    Al Doilea Război Mondial

15.   Armata română a eliberat municipiul Arad, la 22 octombrie 1944. Militarii români au intrat în localitate după ce au trecut pe sub:
a)    o poartă tradiţională maramureşeană
b)    un Arc de Triumf
c)    podul peste râul Mureş

16.    Armata română a eliberat municipiul Oradea la 12 octombrie 1944, ziua fiind sărbătorită pe plan local ca Ziua Oradei. Militarii români care au murit în luptele de eliberare a Oradei sunt centralizaţi în cimitirul:
a)    Ştei
b)    Rulikovski
c)    Makarovici

17.  La cota 110 (Dealul Epurenilor, Republica Moldova) a fost ridicată o troiţă în amintirea eroilor români căzuţi în luptele din capul de pod de la Ţiganca, în vara anului 1941. Din ce unitate făceau parte militarii în memoria cărora a fost ridicată troiţa?
a)    Regimentul 10 Infanterie
b)    Regimentul 12 Dorobanţi
c)    Regimentul 2 Vânători

18.  În perioada 5 septembrie – 10 octombrie 1944, pe raza oraşului Iernut, judeţul Mureş, au decedat cca. 8.000 de militari români. Care este denumirea așezământului social-cultural ridicat în memoria acestora?
a)    Monumentul eroilor din Al Doilea Război Mondial
b)    Complexul Memorial Oarba de Mureş
c)    Monumentul Ostaşilor Români din Târgu Mureş

19.  Militarii români care au murit în luptele de la Turtucaia (1-6 septembrie 1916) au fost centralizaţi în Cimitirul eroilor din localitatea Daidâr (Bulgaria). În gropile comune de la Daidâr au fost depuse osemintele a:
a)    peste 6000 eroi
b)    peste 7000 eroi
c)    peste 8000 eroi

20. Militarii români care au murit în Primul Război Mondial pentru apărarea municipiului Târgovişte au fost înhumaţi în Cimitirul eroilor de la Teiş. Cimitirul menţionat a fost restaurat și reinaugurat la 25 octombrie 2015, prin contribuţia financiară a:
a)    Primăriei municipiului Târgovişte
b)    Instituţiei Prefectului Dâmboviţa
c)    Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor

 

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a XII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 15.09 – 03.12.2021Aşteptăm participarea dumneavoastră!


Având în vedere că participanții la ediția anterioară au apreciat noul format, s-a optat pentru menținerea acestei structuri, în sensul păstrării celor două secțiuni:
Secţiunea pictură/desen, cu tema „Eroul familiei mele şi trecutul ţării mele”;
Secţiunea eseu, cu tema „Eroul familiei mele şi prezentul ţării mele”.

Vor fi declarate câştigătoare 6 lucrări (câte 3 pentru fiecare secţiune), care vor obţine cele mai bune punctaje, conform criteriilor prezentate în Regulamentul Concursului. Numele câştigătorilor vor fi afişate pe site-ul instituţiei, începând cu data de 14.12.2021.
Premiile constau în cărţi cu tematică istorică, iar lucrările participanţilor vor fi expuse într-un stand, cu prilejul Zilei Porţilor Deschise, eveniment pe care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor îl va organiza în anul 2022, la Castelul Ţepeş din Parcul Carol I din Capitală.
Pentru mai multe detalii privind condiţiile de participare, vă rugăm să consultaţi Regulamentul Concursului.

 
 


 

 


 

Top