Noutati
 • Actualitate

  Ziua Eroilor
  citeste...
 • Stire noua

  Un documentar despre restaurarea celui mai mare cimitir din afara granițelor țării, din Lambinowice, Polonia, în care sunt înhumați militari care au luptat în Primul Război Mondial.
  citeste...
 • Stire actuala

  Achizitii lucrări de restaurare și lucrări de execuție
  citeste...

 
Concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!”
CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE

Regulament concurs

 

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor anunţă lansarea, în data de 21.02.2022 a celei de-a XLIII-a ediţii a concursului, cu premii, „Să nu ne uităm eroii!”.
Concursul cuprinde o serie de 20 de întrebări şi se va finaliza în data de 03.06.2022.
Tematica concursului se adresează tuturor celor pasionaţi de istorie şi de cultul eroilor la români.
Accesaţi secţiunea Concursuri a site-ului nostru, unde sunt prezentate toate informaţiile necesare pentru a vă înscrie şi a participa.
Rezultatele, numele câştigătorilor, precum şi răspunsurile corecte la întrebări vor fi afişate pe site-ul Oficiului începând cu data de 13.06.2022.
Vă aşteptăm să participaţi la concurs!
 


1. Sublocotenentul Manoliu Pompiliu a fost lovit mortal, în timpul luptelor de la Flămânda (29 septembrie-5 octombrie 1916).Unde se află, în prezent, mormântul eroului?
a) Cimitirul Militar Ghencea, din municipiul Bucureşti
b) Cimitirul Bellu Militar, din municipiul Bucureşti
c) Cimitirul eroilor din municipiul Alexandria, județul Teleorman.

2. În după-amiaza zilei de 12 august 1917, în timpul unui violent atac de artileie, după explozia, unui obuz, maiorul Nicolae Năstase îşi pierde viaţa. În ce luptă a murit?
a) Cireșoaia
b) Porumbacu
c) Dragoslavele

3. Generalul Ioan Alecu Sion, comandantul Diviziei 15 Infanterie, a fost ucis de schijele unui proiectil de artilerie în luptele de la Cotul Donului. La ce dată a murit?
a) 20 septembrie 1941
b) 31 august 1941
c) 24 noiembrie 1942

4. La 15 august 1926, cu prilejul aniversării unui deceniu de la intrarea României în Primul Război Mondial, a fost pusă piatra de temelie la Mausoleul din municipiul Giurgiu. Lucrările de construcţie au fost realizate în mai multe etape, între anii 1926-1930 și 1934-1939. Cine a realizat proiectul mausoleului?
a.) Constantin Dimitriu-Bârlad
b.) State Baloşin
c.) Arghir Culina
    
5. Cea mai mare necropolă internaţională de război de pe teritoriul României a fost amenajată în judeţul Constanţa. În ce localitate se află?
a) Ştefan cel Mare
b) Mircea Vodă
c) Medgidia

6. În localitatea Gura Pravăţului, comuna Dragoslavele, judeţul Argeş se află Cimitirul eroilor din Primul Război Mondial. Aici sunt înhumați militari români, germani, austrieci, precum şi un număr de militari cu naţionalitate necunoscută. Majoritatea eroilor sunt: ?
a) români;
b) necunoscuți;
c) germani.

7. Piramida-osuar amplasată în Cimitirul Central din orașul Medgidia adăposteşte osemintele militarilor sârbi, croaţi şi sloveni din Divizia 1 voluntari sârbi, căzuţi pe câmpurile de luptă dobrogene în Primul Război Mondial. Din ce armată făceau parte voluntarii sârbi?
a) rusă;
b) română;
c) franceză.

8. În ziua de 23 octombrie 1916, în luptele de pe înălţimea Pietrosu, un glonţ i-a pus capăt vieţii sublocotenentului Crăsnaru Tudor. Din ce unitate militară a făcut parte militarul român?
a) Batalionul 10 Vânători  
b) Regimentul 9 Roşiori  
c) Regimentul 49 Infanterie

9. În 1995, la iniţiativa Asociţiei Valahilor din Bulgaria, în memoria ostaşilor români căzuţi în Atacul de la Smârdan s-a dezvelit un monument comemorativ. În ce localitate se află?
a) Inovo
b) Sofia
c) Grivița

10. Militarii români înhumaţi pe teritoriul Belgiei provin din rândul celor decedați în prizonierat în timpul Primului Război Mondial. Aceştia sunt înhumaţi  în cimitirele din Anvers, Bouss sur Hein, Charleroi, Mons. Câți militari români sunt înhumați la Mons?
a) 8
b) 11
c) 1

11. În ziua de 20 noiembrie 1916, maiorul Ştefan Minculescu şi-a pierdut viaţa într-o ciocnire sângeroasă cu trupele germane. Unde se află, în prezent, mormântul eroului?
a) Curtea bisericii din satul Valea Lungă Cricov, judeţul Dâmboviţa
b) Curtea bisericii din comuna Bucov, judeţul Prahova
c) Cimitirul eroilor de la Teiș-Târgoviște, județul judeţul Dâmboviţa

12. În memoria ostașilor Regimentului 6 Vânători, morți în luptele desfășurate în anul 1916, pe Dealul Șoimul Siriului a fost ridicat un monument în satul Gura Siriului, judeţul Buzău. În ce an a fost inaugurat acest monument?
a) 1936
b) 1938
c) 1928

13. Militarii români înhumaţi pe teritoriul Albaniei provin din rândul celor luaţi prizonieri de în Primului Război Mondial. În ce localitate albaneză sunt înhumaţi cei mai mulţi militari români?
a) Elbasan
b) Shkodra
c) Valona

14. Monumentul eroilor din comuna Viziru, județul Brăila, ridicat în memoria militarilor români, fii ai satului Viziru, căzuți în Primul Război Mondial a fost dezvelit în anul 1940, în cadrul unei importante ceremonii. Cine este autorul operei comemorative?
a) Oscar Han
b) Traian Popescu
c) Frederic Storck

15. Prefectul județului Ilfov i-a comunicat ministrului de interne, la 9 noiembrie 1918, că în București existau peste 20.000 de militari „care nu trăiesc decât din furturi și mici traficuri ca vânzarea clandestină de tutun, carne etc. toate de contrabandă”. Ce statut aveau militarii ?
a) combatanți
b) dezertori
c) eliberați din prizonierat

16. În cimitirul din Czersk sunt înhumaţi peste 1.000 de militari români care au murit în lagărele germane, în Primul Război Mondial. În ce stat se află orașul menționat ?
a) Slovacia
b) Slovenia
c) Polonia

17. Cimitirul eroilor români de la Sofia, Bulgaria, a fost amenajat în anul 1920, în cadrul Cimitirului central. În ce conflict au căzut cei peste 400 militari români centralizați în cimitirul de la Sofia?
a) Al Doilea Război Mondial
b) Al Doilea Război Balcanic şi Primul Război Mondial
c) Primul Război Balcanic

18. În anul 1919 s-a înfiinţat Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război“ având ca principale obiective descoperirea locurilor unde au fost înhumaţi militarii români căzuţi în luptele din Primul Război Mondial, realizarea unor mausolee ale eroilor neamului precum şi a unor cimitire de onoare. De cine era prezidată, la acel moment,  instituţia?
a) Mitropolitul Primat al României
b) Regina Maria
c) Ministrul de Război

19. În vecinătarea stației CFR Tecuci-Sud, din municipiul Tecuci, județul Galați  a fost ridicat un monument impozant, în memoria ceferiștilor căzuţi pentru Patrie în Primul Război Mondial. În ce an a fost inaugurat acest monument?
a) 1926
b) 1929
c) 1928

20. Dezertorii români care au fost prinși de Armata germană în municipiul București, în toamna anului 1918, au fost:
a) internați în lagărele Tonola și Cotroceni
b) obligați să se prezinte la viza lunară
c) închiși la Cercul Militar NaționalOficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a XIII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 21.02-20.05.2022Aşteptăm participarea dumneavoastră!


Având în vedere că participanții la ediția anterioară au apreciat noul format, s-a optat pentru menținerea acestei structuri, în sensul păstrării celor două secțiuni:
Secţiunea pictură/desen, cu tema „Eroul familiei mele şi trecutul ţării mele”;
Secţiunea eseu, cu tema „Eroul familiei mele şi prezentul ţării mele”.

Vor fi declarate câştigătoare 6 lucrări (câte 3 pentru fiecare secţiune), care vor obţine cele mai bune punctaje, conform criteriilor prezentate în Regulamentul Concursului. Numele câştigătorilor vor fi afişate pe site-ul instituţiei, începând cu data de 30.05.2022.
Premiile constau în cărţi cu tematică istorică, iar lucrările participanţilor vor fi expuse într-un stand, cu prilejul Zilei Porţilor Deschise, eveniment pe care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor îl va organiza în anul 2022, la Castelul Ţepeş din Parcul Carol I din Capitală.
Pentru mai multe detalii privind condiţiile de participare, vă rugăm să consultaţi Regulamentul Concursului.

 
Top