Actualitate

CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE

 


CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor anunţă lansarea, în data de 10.09.2018 a celei de-a XXXVII-a ediţii a concursului, cu premii, „Să nu ne uităm eroii!”.
Concursul cuprinde o serie de 20 de întrebări şi se va finaliza în data de 05.12.2018.
Tematica concursului se adresează tuturor celor pasionaţi de istorie şi de cultul eroilor la români.
Accesaţi secţiunea Concursuri a site-ului nostru, unde sunt prezentate toate informaţiile necesare pentru a vă înscrie şi a participa. 
Rezultatele şi numele câştigătorilor vor fi afişate pe site-ul Oficiului începând cu data de 11.12.2018.
Regulamentul concursului îl găsiţi aici.
Vă aşteptăm să participaţi la concurs!1. Într-un accident aviatic petrecut în Polonia, pe data de 7 noiembrie 1936, şi-au găsit moartea piloţii militari români: lt. c-dor av. M. Pantazi şi cpt. ing. Popescu Roman. Memoria acestora a fost imortalizată doi ani mai târziu, prin ridicarea pe locul accidentului, a unei troiţe monument. Care este localitatea pe teritoriul căreia a fost amplasată această troiţă?
a) Michałowice
b) Varşovia
c) Mysłowice

2. La ce dată a fost instituit Ordinul Militar „Mihai Viteazul”?
a) 11 noiembrie 1918
b) 12 septembrie 1919
c) 26 septembrie 1916

3. În perioada 24-30 iulie 2006, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor  a organizat la Sinaia o tabără de voluntari pentru îngrijirea cimitirelor de onoare din localitate, inclusiv a cimitirului eroilor de la Cazinou. Câţi ofiţeri români sunt înhumaţi în acest cimitir?
a) 20
b) 25
c) 15
       
4. Pe teritoriul parcului Carol I din Capitală au fost organizate, de-a lungul unei existenţe de 112 ani, două mari expoziţii cu profil internaţional. De una dintre acestea se leagă începuturile „Turnului Ţepeş”, actualul sediu al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor? În ce an s-a desfăşurat această expoziţie?
a) 1936
b) 1906
c) 1921

5. Pe Dealul Epurenilor (Republica Moldova) a fost dezvelită, în data de 14 iulie 1943,  o troiţă menită să păstreze vie amintirea militarilor jertfiţi eroic în luptele din capul de pod de la Ţiganca, în vara anului 1941. Militarii făceau parte din:
a) Regimentul 12 Dorobanţi Bîrlad
b) Regimentul 21 Infanterie Craiova
c) Batalionul 15 Vînători Munte Predeal

6. Cine este autorul proiectului monumentului „Ultimul străjer al Capitalei”, situat în faţa Aeroportului Internaţional Bucureşti Băneasa?
a) Emil W. Becker
b) Ernest Doneaud
c) Raffaello Romanelli

7. În noiembrie 1942, Aşezământul Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor a amenajat, în localitatea Ojevo un cimitir de onoare românesc, în care au fost înhumaţi 513 eroi români.  Localitatea se găseşte, astăzi, în:
a) Republica Moldova
b) Federaţia Rusă
c) Ucraina

8. Care sunt cele două mari unităţi române care au participat, alături de trupele germane,  la bătălia de la Stalingrad (4 septembrie 1942 – 2 februarie 1943)?
a) Armata 3 şi Armata 4
b) Armata 1 şi Armata 3
c) Armata 4 şi Armata 1

9. Monumentul eroilor situat în municipiul Roşiori de Vede (jud. Teleorman) a fost dezvelit la 21 septembrie 1927. Cine este autorul acestuia?
a) Dumitru Măţăoanu
b) Ion Vlasiu
c) Ion Jalea

10. După înfrângerea de la Turtucaia (23 august/5septembrie 1916), o nouă armată română (constituită din şapte divizii şi pusă sub conducerea generalului Alexandru Averescu) a încercat o ofensivă la sud de Dunăre. Operaţiunea a început la 18 septembrie/1 octombrie şi este cunoscută sub numele de:
a) Şarja de la Prunaru
b) Operaţia de pe Argeş şi Neajlov
c) Manevra de la Flămânda

11 Care este numele elevului de şcoală militară care, în luna mai a anului 1923, a fost desemnat să aleagă sicriul cu osemintele Ostaşului Necunoscut ?
a) Almarii Mihai
b) Armaşoiu Ştefan
c) Amilcar Săndulescu

12. În cinstea cărei arme a fost ridicat monumentul situat în primul rond al Şoselei Kiseleff?
a) Transmisiuni
b) Infanterie
c) Aviaţie

13. Cu ce sărbătoare religioasă creştină coincide celebrarea Zilei Eroilor?
a) Paşti
b) Înălţarea Domnului
c) Sfântul Ioan Botezătorul
  
14. Urna cu cenuşa unuia dintre pionierii aviaţiei militare româneşti – cel care a efectuat primul zbor pe timp de noapte în timpul Primului Război Mondial – se găseşte la temelia Monumentului Aerului situat în Piaţa Quito din Bucureşti. Care este numele acestuia?
a) Gheorghe Caranda
b) Istrate Dumitru
c) Mircea Zorileanu

15. În cadrul Bătăliei de la Mărăşeşti s-au înregistrat numeroase acte de eroism. Printre acestea se numără şi sacrificiul suprem făcut de către militarii companiei de mitraliere a batalionului 1 din Regimentul 51 infanterie în luptele de la Răzoare.  Cine a fost comandantul acestei companii?
a) Grigore Ignat
b) Ignat Iliescu
c) Constantin Ignat

16. Într-o cunoscută staţiune montană de pe Valea Prahovei se găseşte monumentul „Ultima Grenadă” dedicat eroului caporal Constantin Muşat, cel care a continuat să lupte chiar şi după ce-i fusese amputat braţul stâng. Despre ce localitate este vorba?
a) Buşteni
b) Sinaia
c) Predeal

17. În Carpaţii de Curbură, între masivele Ciucaş (la V) şi Siriu (la E), la 1 075 m altitudine, se găseşte un cimitir de onoare românesc devenit, încă din perioada interbelică, un tradiţional loc de pelerinaj şi comemorare a luptelor de la Mărăşeşti. Cum se numeşte acest cimitir?
a) Dragoslavele
b) Hanu Conachi
c) Tabla Buţii

18. Pe teritoriul comunei Fundata (jud. Braşov), în zona de graniţă cu fostul imperiu austro-ungar, se află mormântul primului ofiţer român căzut la datorie în Războiul de Reîntregire, în noaptea de 14-15 august 1916. Indicaţi numele acestuia?
a) Victor Popescu
b) Gheorghe Poenaru Bordea
c) Toma Constantin Petrescu
  
19. Care este numele real al celui care i-a inspirat lui Vasile Alecsandri poemul eroic „Peneş Curcanul”?
a) Constantin Ţurcanu
b) Gheorghe Ţurcanu
c) Ion Ţurcanu

20. Localitatea Smârdan (Bulgaria), altădată fortăreaţă turcă din sistemul de apărare al cetăţii Vidin, a rămas celebră în istoria României, pentru victoria împotriva turcilor repurtată aici de către armata română în ziua de 12/24 ianuarie 1878. Lupta de la Smârdan a fost imortalizată într-o compoziţie picturală celebră, sub numele de „Atacul de la Smârdan”. Ce mare pictor român a realizat această pânză?
a) Theodor Aman
b) Nicolae Grigorescu
c) Ioan Andreescu

 


 

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor 
lansează cea de-a VII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 10.09-05.12.2018
Aşteptăm participarea dumneavoastră!
 

Concursul cuprinde două cerinţe principale pe care trebuie să le îndeplinească participanţii:
·    realizarea unei picturi (sau desen) cu tema „Eroul familiei mele şi trecutul ţării mele”;
·    redactarea unui eseu având ca temă „Eroul familiei mele şi prezentul ţării mele”.

Vor fi declarate câştigătoare 7 lucrări (3 premii şi 4 menţiuni), care vor obţine cele mai bune punctaje, conform criteriilor prezentate în
Regulamentul Concursului. Numele câştigătorilor vor fi afişate pe site-ul instituţiei, începând cu data de 17.12.2018.
Premiile constau în cărţi cu tematică istorică, iar lucrările participanţilor vor fi expuse într-un stand, cu prilejul Zilei Porţilor Deschise, eveniment pe care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor îl va organiza în anul 2019, la Castelul Ţepeş din Parcul Carol I din Capitală.
Pentru mai multe detalii privind condiţiile de participare, vă rugăm să consultaţi Regulamentul concursului.


 

 

 

Top