Noutati
 • Actualitate

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează cea de-a VIII-a ediţie a concursului Eroul meu de ieri şi de azi! în perioada 15.05 – 15.11.2019 Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor lansează concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!” CUNOAŞTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE
  citeste...
 • Stire noua

  LOCURI DE GLORIE. MORMINTELE MARELUI RĂZBOI
  citeste...
 • Stire actuala

  Cimitirul Eroilor Valea Uzului
  citeste...

 

Parcela eroilor din Primul Război Mondial, Cimitirul „Eternitateamunicipiul Iaşi, judeţul Iaşi
 

 

 

După încheierea Bătăliei pentru Bucureşti, armata şi administraţia s-au retras, începând cu 3 decembrie 1916, la Iaşi, municipiul devenind capitala României. Zona Moldovei a devenit în scurt timp suprapopulată, peste un milion de refugiaţi fugind din calea războiului.
Militarii români au fost încartiruiţi în municipiul Iaşi şi în zonele limitrofe, în grupuri de câte 15-20 într-o cameră sau într-un bordei în care, de regulă, locuiau maxim cinci oameni. În aceste condiţii a izbucnit epidemia de tifos exantematic, decesele din această cauză fiind înregistrate atât în rândul militarilor români, dar şi în cadrul civililor.
Militarii şi civilii care au murit din cauza tifosului exantematic sau din cauza rănilor au fost înmormântaţi în Cimitirul ieşean „Eternitatea”.
Morţii de război de la „Eternitatea” au fost înhumaţi în perioada 1916-1918, însă majoritatea au murit în anul anul 1917 (peste 8.000 de eroi). Ca şi evoluţie a deceselor, cele mai puţine au fost consemnate în luna decembrie (157), iar cele mai multe în luna februarie (2.139).
Până în prezent, statistica morţilor de război din Cimitirul ieşean „Eternitatea” ajunge la peste 10.700 de eroi - militari şi civili, peste 9.600 fiind identificaţi nominal.
Parcela eroilor din Cimitirul „Eternitatea” fost amenajată începând cu anul 1917, aceasta fiind supusă, până la nivelul anului 1945, la o serie de reorganizări şi centralizări.
În perimetrul acesteia au fost amenajate, iniţial, morminte individuale şi comune, însă numărul ridicat al eroilor din necropolă a determinat ca osemintele să fie centralizate în mai multe osuare.
Astfel, în spaţiul parcelei au fost construite şapte monumente comemorative, patru dintre acestea având şi rol de osuar. În osuare au fost depuse osemintele morţilor de război români, dar şi de alte naţionalităţi.
Osuarul central are înfăţişarea unui obelisc, având în terminaţie o cruce din piatră şi înălţimea totală de 10 m. Pe faţada acestuia este montată o placă din marmură cu inscripţia: Glorie eroilor căzuţi/1916-1918.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, centralizaţi în Parcela eroilor din Cimitirul ieşean „Eternitatea”, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de războiPrimul Război Mondial.


CAMPANIA DIN 1919 
Suprema jertfă a sergentului Ilie Popa

 

În ziua de 20 ianuarie 1919, în contextul desfăşurării operaţiilor militare pentru eliberarea localităţilor Jibou, Crişeni şi Zalău, din judeţul Sălaj, a căzut eroic sergentul Ilie Popa, din Regimentul 15 Infanterie. Originar din satul Crăcăoani, judeţul Neamţ, acesta a fost înhumat, a doua zi, în cimitirul românesc din Jibou.
La sfârşitul ostilităţilor, comandantul Gărzilor Naţionale Române din plasa Jibou, avocatul Aurel Hreţco, a luat iniţiativa ridicării, la mormântul eroului, a unui monument demn de jertfa acestuia.
Operă a arhitectului italian Vincenzo Vecil, monumentul a fost dezvelit în ziua de 15 august 1920, în cadrul unui ceremonial militar şi religios, la care au participat autorităţile locale şi reprezentanţii presei din Jibou, Cluj şi Bucureşti.
La acest eveniment, avocatul Aurel Hreţco a rostit un emoţionant discurs:
„Ridicatu-s-a acest monument ca să sfinţească locul unde pământul dezrobit al Ardealului adăposteşte cu dragoste, sub glia lui, pe unul dintre eliberatorii săi.
Ridicatu-s-a acest monument ca să servească drept piatră de hotar la graniţele de vest ale neamului (...).
Ridicatu-s-a acest monument ca simbol al unirii noastre, pe vecie, cu fraţii noştri dezrobitori de dincolo de Carpaţi.
Cu această destinaţie, predau monumentul clerului – pentru binecuvântare, armatei –pentru onoruri şi autorităţilor civile – pentru cinstire şi îngrijire“. 

 Morţi de război români la Podmelec, Slovenia
 
 
O santinelă germană primeşte 500 de mărci de la doi prizonieri, pentru a-i lăsa în curtea lagărului, după lăsarea întunericului, în momentul în care internaţii sunt obligaţă să stea în barăci.
Începe apelul de seară. Prizonierii sunt număraţi în barăci. Pentru a nu se observa lipsa celor doi captivi, rămaşi în curtea lagărului, alţi doi prizonieri au intrat pe geamul barăcii, pentru a ieşi la număr. După încheierea apelului, „intruşii” s-au întors în baraca de care aparţineau.
Prizonierii din curtea lagărului au aruncat două frânghii peste gard, ambele fiind dotate cu căngi la capete, pentru a se înfige în pământ.
O altă santinelă decât cea mituită a sesizat zgomotul produs de cei doi prizonieri, trăgând în direcţia acestuia. „Evadaţii” au fost reţinuţi şi reintroduşi în viaţa lagărului.
Unul din locurile în care au murit peste 40 de militari români, în Primul Război Mondial, a fost identificat în comuna Tolmin, sat Podmelec, Slovenia.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi la Podmelec, Slovenia, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.


Morţi de război români la Łambinowice, Polonia

 


 

Un tren se deplasează agale spre satul Lamsdorf.
După trei săptămâni de mers, timp în care au staţionat mai multe zile în anumite gări, prizonierii români căzuţi pe frontul din Muntenia ajung la destinaţie, în lagărul administrat de germani.
La faţa locului, regulile sunt făcute de prizonierii ruşi, internaţi cu mult înaintea prizonierilor români. Acesta este şi motivul pentru care prizonierii români nu sunt lăsaţi să doarmă în barăci, ci în bordee.
Condiţiile de muncă, hrană şi încartiruire au determinat o rată crescută a deceselor în rândul prizonierilor de război internaţi la Lamsdorf. La finele primei conflagraţii mondiale, statisticile consemnează peste 6.000 de morţi de război de naţionalitate română, belgiană, engleză, greacă, italiană, rusă şi sârbă.
Înfiinţarea Republicii Polonia, în 1918, a inclus satul Lamsdorf în cadrul noului stat, numele acestuia schimbându-se în Łambinowice.
DimensiuneaCimitirului eroilor de la Łambinowice, care are o suprafaţă de 4,5 ha, a determinat autorităţile poloneze să-l denumească, în anul 1968, un Monument al Memoriei Naţionale.
Până în prezent, cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor au identificat peste 2.600 de militari români care au murit în lagărul de prizonieri din Łambinowice, din care 2.595 sunt identificaţi nominal.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în Cimitirul eroilor din Łambinowice, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.

 Morţi de război români la Zwickau
  


O sală cu mese înnegrite de fum, în care lumina naturală ajunge cu greutate, este folosită de prizonierii români pentru a-şi păcăli foamea. În apa încălzită pe care o primesc plutesc câteva cubuleţe de gulii şi de sfeclă. În numai o lună, regimul alimentar i-a transformat pe prizonierii români în umbre. Lipsa alimentelor i-a determinat pe militarii români internaţi în lagărele germane să îşi fiarbă paiele din perne sau pasta de dinţi. Majoritatea celor care merg la apel se sprijină, reciproc, de braţele celor de lângă ei.
Unul din lagărele germane în care au murit prizonieri români în Primul Război Mondial a fost amplasat în oraşul Zwickau, landul Saxonia, Germania. Mormintele au fost amenajate într-o parcelă din Cimitirul central, în cadrul acesteia fiind înhumaţi şi militari ruşi. În memoria morţilor de război români de la Zwickau, camarazii acestora care au supravieţuit captivităţii au dezvelit un monument comemorativ, amplasat în latura stângă a parcelei, cu inscripţia: „În memoria iubiţilor noştri camarazi români, decedaţi în captivitate în timpul Războiului Mondial 1916-1918”.
Odată cu trecerea timpului, crucea creştină amplasată în terminaţia monumentului a dispărut. Aceasta a fost refăcută de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, monumentul fiind sfinţit şi reinaugurat la 5 decembrie 2006, cu prilejul unei ceremonii militare şi religioase.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în oraşul Zwickau, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.


Morţi de război români la Haguenau, Franţa
         

Militarii români internaţi în lagărele germane au primit foarte rar pachete din ţară, iar cele aduse de la Crucea Roşie Internaţională au fost de multe ori desfăcute sau au fost puşi să semneze de primire fără a intra în posesia acestora. Lipsiţi şi de resurse financiare, militarii români au fost ajutaţi de ceilalţi prizonieri aliaţi – englezi, francezi şi ruşi – care i-au împrumutat cu bani şi le-au oferit din efectele de lenjerie, îmbrăcăminte şi igienă pe care le-au avut (rufe, ciorapi, flanele, săpun etc). De asemenea, pachetele primite de prizonierii aliaţi de la Crucea Roşie Internaţională au fost împărţite inclusiv cu captivii români. Alimentele cele mai bogate au fost primite în toată perioada captivităţii de prizonierii englezi, încât unul dintre prizonierii români a constatat că mâncarea acestora mirosa aşa de frumos încât nici nu s-ar fi supărat dacă nu ar fi fost invitat la masă, dar s-ar fi mulţumit să fie lăsat să culeagă „firimitirile şi resturile de la ei”.
Cimitirul eroilor din oraşul francez Haguenau a fost amenajat în apropierea cimitirului civil. În cadrul acestuia sunt înhumaţi morţi de război din Primul şi al Doilea Război Mondial.
Peste 400 de militari români care au murit în prizonierat sunt înhumaţi în morminte individuale pe latura din spate a necropolei..
Prin implicarea financiară a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, Parcela eroilor români de la Haguenau a fost reamenajată, fiind reinaugurată la 9 aprilie 2011. Cu acest prilej au fost sfinţite două troiţe tradiţionale în stil maramureşean, realizate de meşterul popular Ilie Benţa.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în comuna Haguenau, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.Morţi de război români la Soultzmatt, Franţa
 


Cimitirul eroilor români din comuna Soultzmatt, departamentul Hauth-Rin, regiunea Alsacia, Franţa, a fost inaugurat la 9 aprilie 1924, în prezenţa Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria. În cadrul acestuia sunt centralizate osemintele a 687 de militari români, morţi în captivitatea germană în timpul Marelui Război. Pe o placă din marmură albă, amplasată la baza monumentului central din Cimitirul eroilor români, este inscripţionat un citat aparţinându-i Reginei Maria: „Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin”.
Anual, reprezentanţele diplomatice ale României în Franţa organizează acţiuni de comemorare a morţilor de război români centralizaţi la Soultzmatt. Evenimentele sunt deschise prin slujbe de pomenire a eroilor, oficiate de prelaţi ai bisericii ortodoxe române din Franţa, Germania şi Elveţia.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în comuna Soultzmatt, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.


Morţi de război români la Labry, Franţa
 

 
În Primul Război Mondial, unul din cimitirele amenajate de germani, în anul 1915, a fost amplasat în comuna franceză Labry. În cadrul acestuia au fost înhumaţi 1.690 de morţi de război. Cel puţin 865 de prizonieri francezi şi aliaţi au murit la Labry, în condiţii de captivitate, în timpul Marelui Război. Din totalul menţionat, 435 de morţi de război au făcut parte din cadrul armatei române.
Osemintele morţilor de război români sunt centralizate în morminte individuale şi într-o groapă comună.
Cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor au identificat numele a 262 de morţi de război români, decedaţi la Labry.
Cauzele morţii prizonierilor români au fost determinate de alimentaţia insuficientă, de munca istovitoare, în special la tăiatul pădurilor, dar şi de gerul din iarna de la începutul anului 1917, când temperaturile au coborât sub – 20 de grade Celsius.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în comuna Labry, departamentul Meurthe-et-Moselle, Franţa, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război, Primul Război Mondial.

 CAMPANIA DIN 1919
Tributul de sânge plătit pentru cucerirea defileului Crişului Alb

 

 
Operaţiile militare ale Armatei române, din 16 aprilie 1919, desfăşurate în Munţii Apuseni, au fost încununate de succes. După respingerea atacului trupelor ungare, din noaptea de 15 spre 16 aprilie, forţele române au preluat iniţiativa şi au înaintat până pe aliniamentul Hodod –Hereclean – Vânători - Dealul Danieli. Confruntări înverşunate au avut loc în zona de operaţii a Diviziei 2 Vânători, care a avut ca misiune principală cucerirea defileului Ciuci-Gurahonţ, de pe valea Crişului Alb.
În zilele următoare, ofensiva forţelor române a continuat, în ciuda numeroaselor încercări ale inamicului de a-şi păstra poziţia, pe terenul muntos, care îi oferea condiţii optime de apărare.
În timpul confruntărilor, din defileul Crişului Alb, mai mulţi militari români au făcut supremul sacrificiu. Printre primii ofiţeri căzuţi la datorie s-a aflat şi sublocotenentul Ştefan Bârsan, din Regimentul 9 Vânători, comandant de companie. Originar dintr-o veche familie de oieri ardeleni, stabilită ulterior în regiunea Dobrogei, tânărul ofiţer a luptat cu ardoare pentru libertatea fraţilor de peste munţi, fiind grav rănit, pe când se afla în fruntea camarazilor săi, în atacul dat asupra tranşeelor inamice de pe Heread. A fost evacuat la Baia de Criş, pentru îngrijiri medicale, dar a murit înainte de a ajunge la destinaţie. Bravul ofiţer a fost înhumat creştineşte în cimitirul din Ţebea, localitate cu profunde semnificaţii în conştiinţa românilor, aici aflându-şi odihna veşnică revoluţionarii paşoptişti Avram Iancu şi Ioan Buteanu. Pe movila de la Ţebea, în vecinătatea mormintelor acestora, îşi doarme somnul de veci sublocotenentul Ştefan Bârsan.
O altă pildă de eroism a fost dată de către sublocotenentul Ion Şerban, comandantul companiei a V-a din Regimentul 10 Vânători, care a murit în spital, în urma rănilor căpătate în luptele crâncene purtate în faţa tranşeelor inamice de pe Vârful lui Dănilă (satul Ciuciu, comuna Noşlac, judeţul Alba). Originar din Brăila, sublocotenentul Şerban fusese deja rănit în luptele de  la Mărăşeşti, însă suferinţa fizică nu l-a descurajat, continuând să lupte cu îndârjire pentru Ţară şi făcând suprema jertfă în Campania din 1919. 14 ani mai târziu, în comuna pe raza căreia şi-a pierdut viaţa, a fost ridicat un momument în memoria eroilor, morţi în Războiul de Întregire.
Un al treilea erou, soldatul Constantin Sandu, din Regimentul 2 Vânători, a fost găsit mort la hotarul comunei Zeldiş (azi comuna Iacobini, judeţul Arad), lângă o mitralieră capturată de la inamic. Numele fiicei sale, însemnat pe o carte de rugăciuni găsită în buzunarul vestonului, a fost probabil ultimul nume rostit de muribund în agonia morţii; a fost înmormântat creştineşte în cimitirul comunei Zeldiş.
La succesul trupelor române în Campania din 1919, şi-a adus contribuţia şi Corpul voluntarilor ardeleni, format în Siberia, din foşti prizonieri de război austro-ungari de origine română. Astfel, în lupta de la Dealul Mare a căzut eroic, ucis de schijele unei grenade, sergentul Adam Băianţ, originar din satul Mesteacăn, plasa Brad. O moarte de erou a avut şi caporalul Ilie Bota, originar din comuna Ştei, plasa Baia de Criş. Pe când solicita o grenadă, pe care s-o arunce spre poziţiile inamice, a fost grav rănit de un glonţ duşman. A decedat la spital, două zile mai târziu, fiind înhumat în cimitirul din Ţebea.PE URMELE EROILOR DIN BASARABIA ŞI UCRAINA
Morţii de război români din municipiul Odessa, Ucraina

 

În perioada 8 august - 16 octombrie 1941, pe flancul sudic al Frontului de Est, Armata 4 română, comandată de generalul Nicolae Ciupercă, a desfăşurat Operaţiunea „Odessa”, având ca obiectiv cucerirea oraşului Odessa, important port la Marea Neagră.
Timp de peste două luni de lupte, extrem de grele, forţele române s-au confruntat cu rezistenţa îndârjită a armatei sovietice, pe un teren de aproximativ 250 km, fortificat cu şanţuri anticar, tranşee, cazemate, reţele de sârmă ghimpată, mine antitanc şi antiinfanterie.
Pe fondul presiunii puternice exercitate de trupele române, inamicul a evacuat populaţia Odessei. În acest context, în după-amiaza zilei de 16 octombrie 1941, unităţile române au intrat în oraş.
Pierderile uriaşe în vieţi omeneşti înregistrate în urma luptelor purtate pentru cucerirea Odessei, aproape 18.000 de morţi, au dus la apariţia în regiunea Odessei a mai multor cimitire de campanie, unul dintre cele mai importante fiind amenajat chiar în partea de nord a oraşului, în cartierul Slobodka.
În acest cimitir au fost centralizate osemintele militarilor morţi în urma campaniei de cucerire a oraşului, dar şi militarii decedaţi ulterior, în urma rănilor căpătate pe front. Tot aici au fost centralizate şi rămăşiţele pământeşti ale celor 86 de militari români şi germani, morţi în urma exploziei de la Comandamentul Militar al Odessei, provocată de partizanii sovietici, la 22 octombrie 1941. Iniţial, aceştia fuseseră înhumaţi în partea de est a oraşului, în apropierea ţărmului Mării Negre, în Parcul Şevcenko.
 Cimitirul eroilor din cartierul Slobodka a fost amenajat în perioada octombrie 1942 - iunie 1943, aici fiind înhumaţi un număr total de 419 militari români, germani şi italieni. La căpătâiul fiecărui mormânt au fost instalate cruci de lemn, iar întregul ansamblu a fost împrejmuit cu zid de piatră şi beton.
După ruperea frontului la Stalingrad, la 19 noiembrie 1942, unităţile militare sovietice au distrus toate cimitirele de campanie româneşti de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, inclusiv mormintele de război din municipiul Odessa.
În anul 2011, prin grija Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi a Consulatului General al României la Odessa, în Cimitirul militar german din Odessa a fost instalat un însemn comemorativ, în memoria tuturor militarilor români căzuţi la datorie pe teritoriul acestui oraş.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din al Doilea Război Mondial, înhumaţi în municipiul Odessa (Ucraina), poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


CAMPANIA DIN 1919                                                                                                                               
Căpitanul Henrich Mathes moare vitejeşte la Köröm

 


În condiţiile în care guvernul comunist ungar se gândea la război faţă de România, la 16 aprilie 1919, armata română a primit ordinul să declanşeze contraofensiva împotriva armatei ungare, având ca obiectiv să ajungă la râul Tisa, pe toată lungimea frontului. Obiectivul a fost atins în ziua de 1 mai 1919, când trupele române s-au oprit pe malul stâng al Tisei.
A existat o singură excepţie, cea a detaşamentului Colonel Ioan, care a ocupat un cap de pod la Tokaj, în dreapta râului, în scopul realizării legăturii cu armata cehoslovacă aliată. Profitând de oprirea ofensivei române, Comandamentul armatei ungare şi-a regrupat forţele şi a declanşat atacul asupra forţelor cehoslovace, la 16 mai 1919, având ca scop crearea unui culoar între poziţiile trupelor române şi cehoslovace, care să ducă spre regiunea în care acţionau trupele bolşevice ruse şi ucrainene, de la care aştepta sprijin.
Comandamentul trupelor din Transilvania, cu acordul Marelui Cartier General, a răspuns solicitării de ajutor a Comandamentului cehoslovac, pregătind un Detaşament de intervenţie, care a trecut în dreapta Tisei în noaptea de 22 spre 23 mai 1919. În zorii zilei de 23 mai, trupele române au trecut la atac, respingând forţele de la flancul drept inamic până la Puszta Kemely – vest Sajóhad – Köröm (pe teritoriul de azi al Ungariei).
În acest context, a căzut la datorie eroul căpitan Henrich Mathes, din Regimentul 81 Infanterie „Dej“.
La 3 septembrie 1919, comandantul Regimentului 81 Infanterie a adresat o emoţionantă scrisoare familiei eroului, din Mediaş, în care este adus un elogiu personalităţii, vitejiei şi spiritului de sacrificiu dovedite pe câmpul de luptă:
„Cu inima înfrântă de durere suntem nevoiţi a vă aduce la cunoştinţa D-Voastră tristul caz, care a rezultat din cercetările făcute, că mult iubitul D-Voastră fiu, Henrich, şi adoratul nostru căpitan, a murit moarte de erou pentru Tron şi Ţară în luptele de la Köröm, care au avut loc la 23 mai 1919, lovit de 3 gloanţe inamice.
Osemintele scumpului nostru defunct sunt aşezate spre odihnă vecinică (veşnică) în cimitirul romano-catolic din comuna Köröm. Căpitanul Mathes a fost cunoscut ca unul dintre cei mai buni şi destoinici ofiţeri, care întotdeauna şi-a făcut datoria cu cea mai mare punctuozitate şi exactitate, necunoscând oboseală şi sacrificii, ceea ce a documentat şi în momentul ultim, când a fost înconjurat de aproape un batalion de inamici, nu a cedat, ci cu treizeci de oameni de care mai dispunea au încercat să-şi taie drum şi să se retragă până la un punct anumit, de unde ar fi putut să dea un contraatac şi să nimicească încercările duşmanului de a înainta.
Ne închinăm virtuţii şi purtării lui ostăşeşti şi dorim să mai avem mulţi ofiţeri, cum a fost căpitanul Mathes, care acum supraveghează munca fiilor săi, crescuţi cu atâta zel şi pricepere, de-a dreapta Tatălui, unde este locul fiecărui erou, care cade pentru Tron şi Patrie.
Dumnezeu să-l odihnească, iar pe D-Voastră să vă mângâie credinţa că aţi avut un fiu atât de brav, care v-a adus numai cinste şi onoare numelui D-Voastră.“
Faptele de arme ale căpitanului Mathes au fost apreciate cu cinstea cuvenită bravilor eroi, aşa cum rezultă dintr-un ordin de zi al Statului Major General al Armatei:
„Căpitanul Mathes Henrich, din Regimentul 81 Infanterie (...) a murit vitejeşte rezistând cu îndârjire atacurilor neîntrerupte ale trupelor duşmane, fără a da un pas înapoi. Înconjurat fiind de forţe superioare, a căzut străpuns de baioneta duşmană, sacrificându-se pe el şi o parte dintre ostaşii săi bravi, asigurând însă retragerea Brigăzii în linişte.
Pentru eroismul cu care a căzut luptând, se citează prin ordin de zi pe întreaga Armată şi se decorează cu <ORDINUL MIHAI VITEAZUL> Clasa III.“
Familia îndurerată a primit cu demnitate trista veste a pierderii fiului iubit pe câmpul de luptă, departe de locul natal. La sfârşitul războiului, tatăl eroului a înaintat o cerere de repatriere a rămăşiţelor pământeşti ale acestuia, pentru a-şi găsi odihna veşnică „acasă, la Mediaş“

 


Morţi de război români la Mulhouse (Franţa)


Militarii români internaţi de germani în lagărele de pe actualul teritoriu al Franţei, începând cu noiembrie 1916, au fost capturaţi de armata germană în timpul luptelor din Transilvania.
Prizonierii români au fost folosiţi în detaşamente de muncă, pentru amenajarea de drumuri, de căi ferate sau pentru demontarea unor frabrici, al căror echipament a fost încărcat în vagoane şi expediat în Germania. Un număr redus au reuşit să evadeze, trecând în liniile franceze, unde au continuat lupta contra armatei germane sau au fost ajutaţi să ajungă în România.
În multe cazuri, actele de deces ale prizonierilor români nu consemnează şi cauza decesului, iar locul morţii indică faptul că nu toţi eroii au fost înmormântaţi în cimitire militare.
Pe raza oraşului francez Mulhouse au murit 36 de prizonieri români, în spitalul militar sau în spitalul civil, în cursul anului 1917, fiind înhumaţi în Cimitirul eroilor.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, care au murit la Mulhouse în Marele Război, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război din Primul Război Mondial.Morţi de război români la Dieuze, Franţa

 
Numeroşi prizonieri de război români din Marele Război, capturaţi în luptele din Transilvania şi Muntenia, au fost transportaţi de germani în lagărele din Alsacia şi Lorena.
Din cauza condiţiilor grele de muncă şi a foametei la care au fost supuşi (au mâncat în unele cazuri scoarţă de brad sau şi-au fiert bocancii) mulţi prizonieri români au murit în captivitate. Decesele ar fi avut o rată mult mai mare, dacă o serie de cetăţeni francezi nu şi-ar fi riscat vieţile pentru a le oferi alimente prizonierilor români.
Cimitirul eroilor de la Dieuze a fost amenajat, în anul 1914, ca Cimitir de campanie.
În cadrul acestuia au fost înhumaţi cel puţin 12.000 de morţi de război, din Primul şi al Doilea Război Mondial, de naţionalitate română, franceză, germană şi poloneză.
În Parcela eroilor români de la Dieuze au fost centralizate, în perioada interbelică, osemintele a 943 de morţi de război români, exhumate de la Bourg-Bruche, Donnelay, Juvelize, Keskastel, Lezey, Sarrebourg, Sancy şi Sarreguemines.
Monumentul central al eroilor români a fost realizat de sculptorul Ion Jalea; fiind dezvelit, în anul 1920, la iniţiativa Elenei Văcărescu. Opera comemorativă reprezintă, pe latura frontală, un soldat român în ţinută de campanie.
Ultima activitate de comemorare a eroilor români de la Dieuze a avut loc la 11 noiembrie 2018, cu prilejul Zilei Armistiţiului, fiind organizată de Ministerul Apărării Naţionale în colaborare cu Ministerul Apărării al Republicii Franceze şi Primăria Dieuze.
Evidenţa morţilor de război români, identificaţi nominal, înhumaţi în Cimitirul eroilor din comuna Dieuze, Departamentul Lorena, Franţa, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război din Primul Război Mondial.Morţi de război români la Blaesheim


Condiţiile proaste de alimentare şi de cazare ale prizonierilor internaţi în lagărele germane i-au determinat pe mulţi dintre aceştia să evadeze.
O tentativă de evadare a unor prizonieri români, francezi şi ruşi a fost divulgată germanilor de un ofiţer rus. Tunelul săpat de prizonieri a fost umplut cu cioburi din sticlă şi acoperit cu pământ de santinelele germane.
A doua zi, un consiliu al prizonierilor ruşi a stabilit pedeapsa pentru camaradul care i-a anunţat pe germani despre planul evadării. Acesta ar fi trebuit să se sinucidă. Pentru a scăpa de „sentinţă”, ofiţerul rus a sărit în braţele comandantului lagărului, spunându-i că viaţa îi este pusă în pericol.
Măsura luată de germani a fost de a-l muta pe ofiţerul rus în alt lagăr de prizonieri.
Unul din lagărele în care au fost internaţi militari români în Primul Război Mondial a fost amplasat în localitatea franceză Blaesheim Cercetătorii Oficiului au identificat numele a 32 de prizonieri români, morţi în captivitatea germană în lagărul din Blaesheim, în anul 1917.
În memoria morţilor de război români de la Blaesheim s-a inaugurat, în 1923, o placă comemorativă pe peretele primăriei; aceasta a fost distrusă în al Doilea Război Mondial.
Ca urmare a iniţiativei şi a suportului financiar al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Consulatului României la Strasbourg şi al primăriei din Blaesheim, placa comemorativă a fost refăcută, aceasta fiind dezvelită, la 30 mai 2009, pe amplasamentul originar.
Evidenţa nominală morţilor de război români, care au murit în lagărul de prizonieri din Blaesheim, poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.

 

Morţi de război români la Viena (Austria)
 


Indiferent de lagărele în care au fost internaţi, prizonierii români din Primul Război Mondial au încercat să evadeze. Uneori, soluţia aleasă a fost săparea unui tunel. Pentru a nu fi depistaţi, prizonierii români săpau la tunel vreme de 3-4 ore, înainte de începerea apelului de dimineaţă, când majoritatea prizonierilor dormeau şi nu se intrigau de absenţa lor. De multe ori, echipele care au săpat la realizarea tunelurilor au fost formate din prizonieri români, francezi şi ruşi.
În unele cazuri, prizonierii care au săpat la realizarea tunelurilor au fost divulgaţi germanilor de alţi prizonieri. Au existat şi cazuri când prizonierii au renunţat la săparea tunelurilor, în condiţiile în care nu au reuşit să le ventileze.
Majoritatea prizonierilor care au reuşit să evadeze au fost prinşi de germani şi reinternaţi în alte lagăre, unde paza avea un regim mult mai sever. Prizonierii care nu au fost prinşi au relatat contemporanilor despre calvarul prin care au trecut.
Unul din lagărele în care au murit peste 90 de soldaţi români în Primul Război Mondial a fost identificat de cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor la Viena, Austria. Eroii români au fost înmormântaţi într-o parcelă distinctă, situată în cadrul Cimitirului Central din Viena. Parcela se învecinează cu parcelele morţilor de război italieni şi ruşi, fiind marcată printr-un monument comemorativ central şi 12 însemne de căpătâi.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, înhumaţi în Cimitirul central din Viena, poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.

 Prizonierii de război români înhumaţi în Cimitirul civil din Tulln an der Donau
 


 

În Primul Război Mondial, în perioada 1916-1918, câteva sute de prizonieri de război români au fost aduşi, de Puterile Centrale, să muncească la fabrica de muniţie Pulverfabrik Skodawerke - Wetzler AG, din zona localităţii Moosbierbaum (Austria Inferioară).
Tratamentul la care au fost supuşi prizonierii români nu poate fi descris în cuvinte. Hrăniţi de multe ori doar cu frunze de sfeclă şi câte un codru de pâine, bătuţi până la moarte şi epuizaţi de munca silnică, majoritatea internaţilor mureau din cauza foametei, a dizenteriei sau a tifosului exantematic.
Cei câţiva supravieţuitori puteau fi văzuţi, în zilele de duminică, în satele din regiune, cerşind câte o bucată de pâine sau câţiva cartofi fierţi, fiind extrem de recunoscători dacă căpătau de pomană o supă fiebinte. În drumul lor către şcoală, copiii localnicilor se confruntau cu imagini terifiante. În fiecare zi, o căruţă trasă de cai traversa satele pentru a aduna morţii de prin şanţuri.
Deoarece în cimitirul localităţii nu mai exista spaţiu suficient, trupurile neînsufleţite ale prizonierilor de război români au fost înhumate în localităţile austriece Zwentendorf şi Tulln an der Donau.
Dintre aceştia, 46 îşi dorm somnul de veci într-un colţ liniştit, umbrit de arbori, dintr-o parcelă a Cimitirului civil al oraşului Tulln an der Donau, din landul Niederosterreich. Majoritatea au murit în perioada martie-aprilie 1917, răpuşi de o epidemie de tifos exantematic. În centrul parcelei se ridică un frumos monument de piatră, de tip cruce creştină, decorat cu elemente simbolice florale şi gravat, la partea inferioară, cu următorul text comemorativ: „OSTAŞILOR / ROMÂNI / MORŢI / ÎN / RĂZBOIUL / DIN / 1914-1918”.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din Primul Război Mondial, centralizaţi în Cimitirul civil din oraşul Tulln an der Donau, Austria, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 11.01.2019

Generalul Ion Manolescu şi Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, în slujba eroilor Patriei
 

 


La sfârşitul Primului Război Mondial, îngrijirea mormintelor celor peste 330.000 militari români căzuţi în luptă şi în prizonierat, în țară și străinătate, precum și a celor aproape 70.000 militari de diferite naționalități, înhumați pe teritoriul României, constituia o responsabilitate pe care România şi-o asumase prin semnarea tratatelor de pace de la Versailles şi de la St Germaine en Laye.
Nobila misiune a îngrijirii mormintelor de război a revenit Societăţii „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, care a funcţionat în perioada 1919-1948, sub mai multe denumiri şi organizări (Societatea „Cultul Eroilor”, Aşezământul Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor şi Aşezământul „Cultul Eroilor”), principiile de funcţionare, scopul, organizarea, funcţionarea, atribuţiile şi patrimoniul instituţiei rămânând însă aceleaşi.
Societatea a luat fiinţă prin Decretul Regal Nr. 4106 din 12 septembrie 1919 și a funcționat sub direcţia Ministerului de Război, cu scopul de a identifica, centraliza şi amenaja pe teritoriul României, mormintele tuturor ostaşilor români sau străini, căzuţi în timpul şi din cauza războiului. 29 de ani mai târziu, Societatea a fost desfiinţată prin Decretul-Lege nr. 48 al Marii Adunări Naţionale din 29 mai 1948 şi prin Decizia Consiliului de Miniştri nr. 297 din 8 iunie 1948.
Timp de 19 ani, funcţiile de director (1920-1922) şi de director general (1923-1939) al Societăţii au fost îndeplinite, cu profesionalism şi abnegaţie, de către generalul Ion Manolescu, personalitate marcantă a Armatei române, a cărei carieră militară s-a evidenţiat printr-o prodigioasă activitate, ca ofiţer de stat major, profesor de psihologie şi pedagogie militară, editorialist şi istoric militar. 
Născut într-o familie prahoveană, din comuna Breaza de Sus, Ion Manolescu a văzut lumina zilei în data de 9 aprilie 1869. Înzestrat cu calităţi intelectuale şi de conducere remarcabile, viitorul director al Societăţii a parcurs, în anii în care au urmat absolvirii liceului „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, toate etapele dezvoltării sale profesionale: 1887-1889 – şi-a satisfăcut stagiul militar; 1894 – a absolvit cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri; 1902-1904 – a urmat cursurile Şcolii Superioare de Război; 1904-1912 – a îndeplinit diferite funcţii de stat major la mai multe unităţi (Regimentul 2 Artilerie, Batalionul 2 Vânători „Regina Elisabeta” şi Regimentul 40 Infanterie „Călugăreni”) şi mari unităţi (Statul Major General şi Corpul 3 Armată); iunie-septembrie 1913, a participat la al Doilea Război Balcanic, ca şef de stat major al Diviziei 5 Infanterie „Buzău”; 1914-1915 – a ocupat funcţia de profesor de pedagogie militară în cadrul Şcolii Militari de Ofiţeri de Infanterie; 1916-1918 – în timpul Primului Război Mondial, a îndeplinit diferite funcţii de conducere la Divizia 12 Infanterie, Corpul 4 Armată, Armata a 2-a Română, Comandamentul Militar General al Basarabiei şi Inspectoratul Tehnic al Învăţământului Militar; 1919-1920 – a ocupat funcţia de secretar general al Ministerului de Război; din anul 1929 a fost trecut în rezervă.
Ca editorialist, generalul Ion Manolescu a publicat, începând cu anul 1909, diferite articole de psihologie şi pedagogie militară, în publicaţii precum „Revista infanteriei” şi „România militară”, iar ca istoric militar, în perioada 1912-1924, a fost autor sau coautor al mai multor monografii referitoare la Războiul ruso-japonez 1904-1905, Războiul Crimeii 1853-1856, Războiul franco-german 1870-1871, Războiul de Independenţă 1877-1878 şi Marele Război 1914-1919. 
Dovedind vaste cunoştinţe şi pricepere în executarea lucrărilor de stat major, Ion Manolescu  a fost apreciat la modul superlativ de către superiorii ierarhici, care l-au descris ca pe un „eminent ofiţer pentru Statul Major General” şi un „excelent profesor, instructor şi educator, deopotrivă pasionat de istorie, tactică şi pedagogie militară”. Calităţile şi faptele acestui acestui brav ofiţer român au fost recunoscute şi răsplătite, atât prin avansări în grad, la excepţional (1894 – sublocotenent, 1899 – locotenent, 1906 – căpitan, 1912 - maior, 1915 – locotenent-colonel, 1917 – colonel, 1920 – general de brigadă), cât şi prin decorarea cu diferite ordine şi medalii militare (ordinele „Coroana României” şi „Steaua României”; medaliile „Carol I”, „Avântul Ţării”, „Victoria”, „Medalia jubliară pentru 25 ani de serviciu”, „Crucea Comememorativă 1916-1918” şi „Răsplata Muncii pentru Învăţământ”).
Generalul Ion Manolescu a încetat din viaţă la data de 16 mai 1958, în etate de 89 de ani. În ultimii ani de viaţă, pe care i-a trăit în suferinţă şi mizerie, a cunoscut persecuţia regimului comunist; generalului i s-a tăiat pensia şi i s-au confiscat bunurile personale, după cum ne-a mărturisit nepotul său, domnul R. Măianu. În semn de omagiu pentru memoria generalului, domnul Măianu a avut amabilitatea de a pune la dispoziţia Oficiului două fotografii, înfăţişându-l pe general în uniforma Frontului Renaşterii Naţionale şi alături de soţia sa – Elena Manolescu – , la Breaza (în anul 1944).
Destinul generalului Ion Manolescu a interferat, timp de 19 ani, cu Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, la funcţionarea şi la realizările căreia şi-a adus o importantă contribuţie. În mandatul de director al generalului Ion Manolescu, Societatea a asigurat îngrijirea mormintelor eroilor, ca un gest de recunoştinţă al statului român faţă de cetăţenii săi morţi la datorie, dar şi ca o operă de educaţie şi cultură pentru generaţiile contemporane evenimentelor şi pentru cele viitoare. Sub conducerea sa, cultul eroilor a devenit o datorie morală a statului român.
Astfel, omagierea eroilor patriei, într-o zi specială şi într-un cadru ceremonios, a fost una dintre obligaţiile majore ale Societăţii. Prin Decretul-lege nr. 1693/1920, Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare naţională şi a fost celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului (a 40-a zi de la Sfintele Sărbători de Paşte). În această zi erau comemoraţi „toţi Eroii neamului românesc”, din toate timpurile, „precum şi toţi Eroii căzuţi pe teritoriul statului român, fără deosebire de naţionalitate sau confesiune”. România a devenit astfel primul stat care a acordat cele mai mari înlesniri şi i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.
Pentru cinstirea morţilor de război, Societatea a prevăzut şi alte forme de manifestare, precum întocmirea şi păstrarea la primăria fiecărei comune a unei „Cărţi de Aur”, în care să fie înscrise numele tuturor eroilor de război locali.
Grija pentru reliefarea eroismului românesc s-a tradus şi prin amenajarea unui muzeu permanent, în care erau prezentate: obiecte care aparţinuseră unor eroi de război, fotografii şi machete ale unor cimitire şi mausolee existente, modele în miniatură ale unor troiţe, medalii comemorative şi o valoroasă colecţie de cărţi şi hărţi vechi.
În anul 1928, pentru comemorarea eroilor şi pentru cinstirea fiecărei familii care avusese un fiu, un soţ sau un tată mort în război, Societatea a înfiinţat „Semnul Aducerii Aminte”, care urma să fie aşezat, de rudele celor căzuţi la datorie, pe faţadele caselor unde trăiseră eroii respectivi, într-un loc cât mai vizibil. Modelul putea fi întrebuinţat şi ca ornament pentru monumente şi porţi ale unor cimitire de onoare.
Desemnarea unui erou anonim, ca simbol al tuturor celor căzuţi la datorie în anii Primului Război Mondial, a reprezentat o altă modalitate de recunoaştere a sacrificiului făcut de înaintaşi. Societatea s-a ocupat îndeaproape de materializarea acestei idei, prin organizarea ceremonialurilor din perioada 14-17 mai 1923, care au avut ca punct culminant înhumarea în Parcul Carol I a osemintelor Ostaşului Necunoscut.
La finele unei activităţi prodigioase, Societatea se putea mândri cu realizarea a peste 700 de cimitire de onoare, mausolee, cripte şi opere comemorative de război. Prin aceste realizări, Societatea şi-a câştigat un binemeritat loc în istoria instituţiilor reprezentative ale statului român, relevând, prin fiecare cimitir de onoare amenajat în ţară sau străinătate, istoria unor destine omeneşti suprimate în floarea tinereţii şi invitând astfel generaţiile contemporane la reflecţie şi pioşenie atunci când păşesc pe urmele eroilor morţi la datorie.13.12.2018
Morţi de război români la Sigmundsherberg (Austria)

 


În Primul Război Mondial au existat numeroase cazuri de prizonieri români care au evadat din lagărele în care au fost internaţi. Unii dintre evadaţi au fost prinşi şi reinternaţi în lagărele din care au evadat, fiind condamnaţi de comandantul lagărului la 30 de zile de carceră sau la mutarea într-un alt lagăr, în care măsurile de pază deveneau mult mai aspre.
Prizonierii care nu au fost prinşi şi au ajuns în România au raportat Ministerului de Război despre condiţiile inumane din prizonierat şi despre camarazii care au murit. De multe ori, lagărele în care au fost internaţi prizonierii români nu figurau în informările oficiale transmise Crucii Roşii Internaţionale de puterile beligerante, acestea fiind desfiinţate şi relocate, după ce prizonierii români evadau şi nu erau prinşi.
Unul din lagărele din Primul Război Mondial în care au fost internaţi militari români a fost localizat de cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor în localitatea austriacă Sigmundsherberg, în districtul Horn din Silezia Inferioară.
În Cimitirul lagărului de prizonieri din Sigmundsherberg au fost înhumaţi 2.464 de eroi români, italieni, ruşi, sârbi şi muntenegreni, morţi în perioada 1914-1918.
Toţi militarii români înhumaţi la Sigmundsherberg au murit în anul 1917.
În prezent, la Sigmundsherberg există un memorial pe locul unde au fost înhumaţi prizonierii de război. Organizarea acestuia a început în anul 1922, când monumentul central a fost introdus în interiorul unei capele, din dorinţa de a fi protejat.


11.12.2018
Maior Ion Dervescu – ucis mişeleşte în prizonieratul bulgar


O adevărată catastrofă militară însângera ţara, la o săptămână de la intrarea în război (august 1916). După cinci zile de luptă, Turtucaia căzuse în mâna duşmanului.
Militarii români, care au fost luaţi prizonieri, au fost încolonaţi şi, sub pază, au luat drumul către diferite zone de internare de pe teritoriul Bulgariei. De la locul capturării şi până la locul unde se afla lagărul, drumul era străbătut pe jos de către prizonieri. Astfel, au executat marşuri care durau chiar şi 15 zile neîntrerupt, fără odihnă, fără hrană, desculţi şi dezbrăcaţi. Unii nu au rezistat şi au presărat cu trupurile lor acest drum al morţii. Uneori, soldaţii bulgari îi „ajutau” cu lovituri de armă sau de bocanci să se ridice. Dacă victima nu reuşea să se ridice era omorâtă cu baioneta sau împuscată.
Articolul 4 din Convenţia de la Haga prevedea că: „Prizonierii sunt în puterea guvernului inamic, nu a indivizilor sau a corpurilor care i-au capturat. Ei trebuie să fie trataţi cu omenie. Tot ce le aparţine personal, în afară de arme, cai şi documente militare, rămâne proprietatea lor”. Chiar din momentul predării, ofiţerii şi soldaţii români au fost deposedaţi de bunurile personale. Sub ameninţare, soldaţii bulgari, luau tot ce credeau: portofelul, ceasul, jambiere, haine, mulţi erau descalţati şi de încălţăminte.
Maiorul Ion Dervescu, din Regimentul 36 Infanterie, în convoiul de prizoinieri fiind, a fost somat de un soldat bulgar să-i predea ceasornicul, pe care îl purta asupra sa. Maiorul refuză, arătându-i că pe dosul capacului era fotografia copiilor săi. Este ucis pe loc în faţa celorlalţi prizonieri, străpuns cu baioneta. Trupul său a fost aruncat într-o gheţărie, unde a stat până în aprilie 1919, când a fost descoperit de comandantul Regimentului 36 Infanterie, colonelul Atanasie Iliescu.
Regimentul a ridicat osemintele eroului şi le-a înmormântat cu cinstea cuvenită, în cimitirul din localitate, unde au stat până la 1 decembrie 1923, când au fost exhumate şi reînhumate, în mod solemn, în Cimitirul eroilor din municipiul Călăraşi, localitatea sa natală.

*

La declararea războiului, maiorul Ion Dervescu a primit, în calitate de comandant de batalion, sarcina să apere la Turtucaia (în prezent Tutrakan) o parte din sectorul Satul Vechi (în prezent satul Staro Selo, în apropiere de orașul Tutrakan, Bulgaria). Acolo a luptat până la 6 septembrie 1916, când a fost luat prizonier.07.12.2018
 

Morţii de război români de la Mauthausen (Austria)


 

Prizonierii români, flămânzi, s-au ridicat de la masă fără să mănânce, deşi ar fi dorit, însă stomacul nimănui nu a făcut faţă la hrana mizerabilă pe care au primit-o.
Apelul de seară s-a realizat în curtea lagărului, fiind prelungit în mod premeditat, frigul şi umezeala fiind două elemente care au afectat starea de sănătate a prizonierilor români.
Astfel, din cauza tuberculozei pulmonare, soldat Marin Ioan Diaconu, născut în anul 1892, de profesie plugar, a murit în spitalul lagărului de prizonieri de la Mauthausen, la cca. 20 km de oraşul Linz (Austria), la 24 noiembrie 1917. Trupul neînsufleţit al eroului Diaconu a fost înhumat în prezenţa unui preot şi a unui martor.
Ul al doilea soldat român care a murit în spitalul lagărului de la Mauthausen este Ioan Vasilie Mihonciu. Născut în 1892, în comuna Arcani, sat Stroieşti, jud. Gorj, de religie ortodoxă, necăsătorit şi de profesie plugar, eroul român a fost înhumat în prezenţa unui preot şi a unui medic.
Prizonierii români care au decedat în condiţii de captivitate la Mauthausen au fost înmormântaţi în Cimitirul prizonierilor de război. 06.12.2018

 

Morţii de război români de la Trofaiach (Austria)

 


Un cortegiu format din militari cu uniforme tocite se deplasează în spatele unui sicriu, purtat pe braţe de patru camarazi.
Grupul este urmărit, de la mică distanţă, de santinele înarmate.
Odată ajunşi în cimitir, prizonierii asistă la o scurtă slujbă religiosă. Unul dintre prizonieri ţine o cuvântare. În încheiere, captivii români aruncă bulgări de pământ peste coşgiugul coborât în groapă, iar singura propoziţie care se aude în momentul respectiv este „Dumnezeu să-l odihnească!”.
Santinele escortează grupul în lagăr, iar militarii îşi ocupă locurile în barăcile din lemn. Urmează apelul, prozaica masă de seară, lupta cu frigul din timpul nopţii, iar a doua zi o nouă deplasare la locul de muncă, pentru soldaţi. Probabil se vor deplasa şi la cimitirul local, conducând un alt camarad pe ultimul drum, sau vor amâna deplasarea cu câteva zile, dacă destinul va fi îngăduitor cu prizonierii.
Acesta este registrul din viaţa de zi cu zi a prizonierilor români din Primul Război Mondial. Unul dintre lagărele în care au murit cel puţin 92 de militari români a funcţionat pe raza oraşului austriac Trofaiach.
Prizonierii români care au decedat în condiţii de captivitate au fost înhumaţi în Cimitirul eroilor, cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor identificând nominal numele a 85 de morţi de război români.
Evidenţa nominală a eroilor români înhumaţi în Cimitirul eroilor Trofaiach se poate consulta pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.08.11.2018
Gl. mr. (rtr.) Ştefan Dimofte: 
„Avioanele nemţeşti bombardează în picaj, venind de pe aerodromul din Huşi”


Numeroşi militari români au luptat, în al Doilea Război Mondial (1941-1945), pe două fronturi, de Est şi de Vest. Gl. mr. (rtr.) Ştefan Dimofte nu a făcut excepţie, fiind implicat în luptele care s-au dat pe teritoriul României, începând cu zona Iaşi, iar ulterior în Ungaria şi în fosta Cehoslovacie.
Regimentul 26 Infanterie, din care a făcut parte gl. mr. (rtr.) Dimofte, a intrat în cantonament în localitatea Slobozia-Piciorul Lupului, majoritatea populaţiei fiind evacuată în Muntenia, în contextul bombardamentelor inamice. În stânga municipiului Iaşi s-a aflat Divizia 3 Infanterie, venită de la Piteşti, aflată, „într-o poziţie foarte rea: ruşii pe deal, unităţile acestei divizii în vale. Au murit peste 1200 de militari...În Cimitirul eroilor din Leţcani se văd sute şi sute de cruci, ale eroilor Diviziei 3 Infanterie Piteşti!”.
Luptele cele mai intense s-au dat în perioada 26-28 mai 1944 la Castelul Roznovanu, trupele române şi germane acţionând pentru scoaterea militarilor sovietici de pe poziţiile înalte şi împingerea acestora înapoi, peste râul Jijia. În cele trei zile de luptă, gl. mr. (rtr.) Dimofte a „văzut cum avioanele nemţeşti bombardează în picaj, venind de pe aerodromul din Huşi. Toţi arborii din jurul castelului Stânca Roznovanu erau distruşi. Tancurile ruseşti, care au plecat la atac, venind dinspre localităţile Sculeni şi Victoria, erau imobilizate pe valea ce mergea către Vânători-Iaşi, stând ca o turmă de oi...Prin pădurea Cănănău, mai spre front de satul Orzani şi Ruşenii Vechi/Ruşenii Noi, a mirosit a hoituri până prin luna iulie 1944!”.
Începând cu noaptea de 22/23 august 1944, când România a trecut în tabăra Aliaţilor, comandanţii au ordonat militarilor din subordine să se retragă, „care cum puteţi”. 
Soldaţii şi ofiţerii au rupt actele şi legitimaţiile pe care le-au avut asupra lor, au îngropat armele în pământ şi au fugit spre Huşi, pe jos sau cu ajutorul cailor.
Gl. mr. (rtr.) Dimofte a ajuns la Bucureşti, fugind iniţial cu un cal, căutând comandamentul Armatei 4 române, despre care a aflat că este la Făgăraş. Mergând la Slatina, la sediul Regimentului 26 Infanterie, la 7 septembrie 1944, gl. mr. (rtr.) Dimofte a aflat că a fost raportat ca dispărut, împreună cu alţi şapte ofiţeri şi elevi adjutanţi.
Pe Frontul de Vest, gl. mr. (rtr.) Dimofte a fost implicat, printre altele, la luptele de cucerire a oraşului Torna (Ungaria), la 21 decembrie 1944, unde „am fost atacaţi cu tancurile de către nemţi şi trupele noastre au fost încercuite. Militarii din două companii ale Regimentului 3 Dorobanţi au fost luaţi prizonieri. A murit căpitanul Duicu şi (...) am pierdut bateria A. C.”
Când s-a anunţat capitularea Germaniei, la 8 mai 1945, militarii români „au tras în văzduh mii de focuri de arme, trasoare, rachete, de bucurie că s-a încheiat al Doilea Război Mondial”, însă gl. mr. (rtr.) Dimofte a continuat să lupte în sectorul Obdekovice, până la 12 mai 1945, având în vedere că unităţile SS aflate pe poziţii au refuzat să se predea.
Trupele române aflate în Cehoslovacia au început retragerea în România în iunie 1945. Gl. mr. (rtr.) Dimofte a plecat cu trenul spre Bratislava, la 13 iunie 1945, iar în perioada 19 iunie-18 august 1945 a mărşăluit pe şosea, cu căruţa sau călare până la Oradea, unde unităţile române au defilat.
Pentru întoarcerea în ţară, gl. mr. (rtr.) Dimofte a trecut prin 287 de oraşe, comune şi sate din fosta Cehoslovacie, Ungaria şi România.
Despre amintirile sale de pe front, gl. mr. (rtr.) Dimofte a relatat pe larg în volumul de memorii „Viaţa Mea”.
 01.11.2018
Morţi de război români la Graz (Austria)


În primul Război Mondial, cel puţin 235 de de militari români au fost înhumaţi în oraşul austriac Graz, acesta fiind unul din cele peste 50 de locuri de înhumare a morţilor de război români de pe teritoriul Austriei, din Primul Război Mondial.
Din totalul de 235 de eroi români, un număr de 17 militari români au fost identificaţi nominal.
Evidenţa nominală a eroilor români, care au fost înhumaţi la Graz, poate fi consulta pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


19.10.2018

Morţi de război români în oraşul austriac Donawitz
 

În primul Război Mondial, o serie de militari români au fost internaţi în lagărul austriac din Donawitz (S-V de Viena).
Prizonierii români au fost originari din judeţele Brăila, Botoşani, Gorj, Mehedinţi, Neamţ, Suceava, Vâlcea şi Vrancea, provenind din regimente de infanterie, pionieri şi din Coloana Sanitară nr. 1.
Un număr de 26 de prizonieri români au murit din cauza infarctului, tuberculozei sau a unor slăbiciuni fizice nemenţionate, în perioada martie-aprilie 1917, fiind înhumaţi în Cimitirul eroilor.

 08.10.2018
Morţi de război români în oraşul austriac Bruckneudorf

După intrarea României în Primul Război Mondial (27/28 august 1916), ca urmare a luptelor din Transilvania, armata română a înregistrat la capitolul pierderi şi numeroşi prizonieri.
Internaţi în lagăre temporare, aflate în spatele liniei frontului, prizonierii români au fost transportaţi cu trenul spre lagărele administrate de armatele germane sau austro-ungare.
Unul dintre lagărele de pe teritoriul actual al Austriei a fost identificat de cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor la Bruckneudorf, oraş amplasat în districtul Nieusiedl am See.
Majoritatea prizonierilor români au murit de tuberculoză, alte cauze ale deceselor fiind atribuite infarctului, dezinteriei, gastroenteritei şi pneumoniei. 
Cu excepţia a doi prizonieri (Sandu Rusu Gheorghe şi Ioan Mitroiu), care au decedat în Spitalul din Bruckneudorf în anul 1918, toţi ceilalţi 99 de prizonieri români au murit în perioada februarie-aprilie 1917.
Evidenţa nominală a eroilor români identificaţi nominal, care au fost înhumaţi în Cimitirul din Bruckneudorf, poate fi consulta pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.08.10.2018
Locotenent-colonelul Dumitru Băltăreţu – „eroul de la Olt”

 


La 14 august 1916, Regimentul III Dâmboviţa Nr. 22 se găsea pe frontieră, cu batalioanele II şi III la Moroieni şi cu Batalionul I la Predeal. 
La ora 20, în seara acelei zile, la comandamentul unităţii menţionate se primeşte, telegrafic, ordinul nr. 2523/916 al Corpului 2 Armată, comunicat cu ordinul nr. 11 al Diviziei 3 Infanterie, prin care se făcea cunoscută începerea stării de război cu Austro-Ungaria.  
La acea dată, în ordinul de bătaie a Regimentului III Dâmboviţa Nr. 22, postul de ajutor de comandant era ocupat de locotenent-colonelul Băltăreţu Dumitru, descris de camarazi ca fiind „veşnic în mijlocul ofiţerilor şi trupei, [...] cu ţinuta lui maestoasă, cu vorba-i dulce, care subjugase într-atât ofiţerii şi trupa, încât la un semn al lui, cu toţii erau gata a se arunca în vâltoarea luptei şi a-şi da viaţa pentru Neam şi Ţară”. 
Locotenent-colonelul Dumitru Băltăreţu servea într-o unitate de tradiţie a Armatei Române, regimentul fiind creat în anul 1891, prin comasarea Regimentului III Linie cu Regimentul 22 Dorobanţi, cu reşedinţa la Târgovişte.  
Conform Ordinului de operaţie, în noaptea de 1 spre 2 septembrie 1916, Regimentul III Dâmboviţa Nr. 22 trebuia să atace prin surprindere inamicul şi să-l captureze cu tot materialul său. Ordinul prevedea ca regimentul să treacă Oltul, cu trei batalioane, şi să atace în direcţia satului Crihalma. Inamicul ocupa malul drept al Oltului, cu grosul armatei pe înălţimile de la nord, organizat cu multe cuiburi de mitralieră care combăteau eficient orice încercare de trecere, malul propriu-zis fiind ocupat de santinele adăpostite de un rând de sălcii, la circa 100 metri de malul Oltului şi apărate de o reţea de sârmă ghimpată încurcată printre copaci. 
Deşi puternic întărit şi cu un plan de foc bine întocmit, totuşi, datorită atacurilor viguroase date de batalioanele I, II şi III, inamicul a fost silit să-şi părăsească poziţia şi să se retragă către Zsiberg (Seiburg), lăsând în mâna românilor doua mitraliere, multe arme şi muniţii, precum şi 164 prizonieri. 
Datorită întunericului şi factorului surpriză, pierderile în rândul regimentului au fost puţine, deşi lupta a durat 6 ore (de la 3 noaptea la 9 dimineaţa), dar greu suportate de către combatanţii români, deoarece printre cei care şi-au găsit sfârşitul în această confruntare s-a numărat şi comandantul regimentului, locotenent-colonelul Dumitru Băltăreţu. 
Acesta trecuse Oltul, printre primii, prin apa până la brâu, îmbărbătându-şi soldaţii şi antrenând tot regimentul într-un elan eroic. Se găsea pe linia de luptă, însoţit de postul de comandă şi de plutonierul de gornişti Ştefan Ştefănescu, când un glonte îl răneşte în braţ. Pe când plutonierul alerga după brancardieri, un al doilea glonte îl răneşte mortal în piept. La înapoiere, plutonierul primeşte ultimul ordin al viteazului muribund: „Maiorul Georgescu să ia comanda regimentului” şi îi încredinţează cheile de casa de bani pentru a i le preda acestuia. Ultimul cuvânt, ultimul gest, pentru împlinirea datoriei. 
În anul 1930, din iniţiativa colonelului Nicolin Ioan, ajutat de ofiţerii corpului şi de diverşi donatori, în curtea cazarmei Regimentului III Dâmboviţa nr. 22 (în prezent incinta Bazei 2 Logistice Sud din garnizoana Târgovişte), situată la marginea de nord-vest a oraşului Târgovişte, a fost ridicat un monument comemorativ, operă a sculptorului Vasile Blendea, pentru eroii regimentului, fii ai judeţului Dâmboviţa. Cu această ocazie, bustul de bronz al colonelului Dumitru Băltăreţu a fost încastrat în nişa acestui monument, alături de înscrisurile în  marmură a numelor tuturor eroilor acestei unităţi de glorie a Armatei române. Morţi de război români în Italia


Militarii români care au murit pe actualul teritoriu al Italiei provin din trei categorii de forţe. În primul rând sunt militarii transilvăneni de naţionalitate română, încorporaţi în armata austro-ungară; în al doilea rând sunt militarii din armata română, luaţi prizonieri de austro-ungari pe frontul din Transilvania şi duşi pe linia frontului italian, pentru a lucra la amenajarea tranşeelor şi a transporta muniţie; în al treilea rând este vorba despre prizonierii români luaţi de italieni din cadrul armatei austro-ungare, care s-au organizat ulterior în legiuni de voluntari şi au luptat în rândurile armatei italiene.
În perioada martie 1916 - noiembrie 1918, militarii transilvăneni din armata austro-ungară au luptat pe frontul italian, remarcându-se cu Regimentul 50 Infanterie, care a cucerit oraşul italian Arsiero, în iulie 1916, cu preţul a 184 de morţi şi a 475 de răniţi.
În multe cazuri, după intrarea României în Primul Război Mondial (27/28 august 1916), militarii transilvăneni de pe frontul italian nu au ezitat să strige în prima linie a frontului „Trăiască România Mare!”, fapt care i-a dus în faţa Curţii Marţiale.
La 1 septembrie 1917, în luptele de la Monte San Gabriele au murit cca. 4.000 de militari transilvăneni sub focul artileriei italiene şi a gazelor de luptă. 
Organizarea prizonierilor români din Italia a început la 19 iulie 1918, când profesorul universitar Simion Mândrescu a înfiinţat, în lagărul de la Cittaducale, „Comitetul de acţiune al românilor din Transilvania, Banat şi Bucovina”, compus din prizonieri români din armata austro-ungară, cu scopul de a-i grupa în legiuni, care să lupte împreună cu armata italiană împotriva armatei austro-ungare.
Cel puţin 84 de ofiţeri şi 17.504 soldaţi români s-au înrolat în legiune, iar Comitetul a fost recunoscut de guvernul italian. În aceeaşi lună, 500 de militari români au cerut să fie trimişi pe front, în Armata a 8-a italiană. În acest context, la Ponto din Brenta, la 28 iulie 1918, Compania I-a de alpini români a primit drapelul de luptă, făcând parte din Divizia a 52-a italiană, care a luptat în bătăliile de la Montella şi Vittorio Veneto. Combativitatea militarilor români a determinat, în scurt timp, formarea a încă două companii de alpini români, care au fost incluse în Armata a 4-a şi a 6-a italiană. De asemenea, câteva batalioane de români, din componenţa Armatei a 8-a italiană au înregistrat pierderi, în toamna anului 1918, în ofensiva de la Piave şi Asigno.
Până în prezent, cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor au identificat numele a 1.199 de militari români care au murit în Primul Război Mondial pe actualul teritoriu al Italiei. Evidenţa nominală a acestora poate fi consulta pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


 CIMITIRUL EROILOR DIN ISMAIL 
- raion Ismailîski, regiunea Odessa, Ucraina –

 
 
În perioada anilor 1929-1930, Societatea „Cultul Eroilor“ a amenajat, pe un platou de pe malul Dunării, în colțul cimitirului mare al orașului Ismail, un cimitir centralizator al eroilor de pe teritoriul județului Ismail, intitulat Cimitirul Eroilor „Regele Ferdinand I“. 
Pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 metri pătraţi au fost amenajate patru parcele cu morminte individuale, în care au fost înhumaţi peste 200 eroi de diferite naţionalităţi (română, rusă, austriacă şi poloneză), morți în Primul Război Mondial.
În centrul acestui cimitir a fost construit un monument cu osuar, creația sculptorului român Felice Ruta, în care au fost aşezate osemintele a peste 500 eroi necunoscuți. Monumentul era constituit dintr-un soclu de beton armat placat cu piatră naturală, deasupra căruia se înălța un obelisc surmontat de un vultur de bronz cu aripile deschise. La baza obeliscului, pe cele patru laturi, erau fixate plăci cu basoreliefuri ale unor domnitori români (Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Regele Carol I). 
După anul 1941, în cimtir au fost înhumaţi și militari români morţi în al Doilea Război Mondial. 
Începând cu aprilie 1944, armata sovietică a reocupat Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, teritorii care au rămas în componenţa Uniunii Sovietice în baza Tratatului de pace de la Paris (10.02.1947). În acest context, majoritatea cimitirelor de onoare româneşti, din aceste foste teritorii româneşti, au fost distruse de către autorităţile sovietice, inclusiv Cimitirul Eroilor „Regele Ferdinand I“ din oraşul Ismail, dezafectat la sfârşitul anilor `70 ai secolului XX.
În anul 2009, pe locul fostului cimitir autorităţile locale au înălţat un monument intitulat „Crucea Închinării”, iar în anul 2013 a fost construit un monument (asemănător celui din 1930, creat de sculptorul român Felice Ruta), dedicat tuturor militarilor care au fost înhumaţi în acest cimitir. 
Evidenţa morţilor de război români identificaţi, din Primul Război Mondial, centralizaţi în Cimitirul Eroilor „Regele Ferdinand I“ din oraşul Ismail (Ucraina), poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război. 


31.08.2018
Cimitirul eroilor din municipiul Chişinău, Republica Moldova 

 
Cimitirul a fost amenajat, în perioada anilor 1921-1926, de Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, pentru a centraliza osemintele unor militari, de diferite naţionalităţi, morţi în Primul Război Mondial pe teritoriul Basarabiei.
Accesul în cimitir se făcea printr-o intrare monumentală, compusă dintr-o scară şi un portal arhitectonic constituit din doi piloni, purtând fiecare cîte un vultur cu aripile desfăcute. Necropola avea în centru o capelă în stil bizantin vechi, în jurul căreia au fost amenajate parcele şi cripte cu osemintele a peste 600 de eroi români şi de alte naţionalităţi.
După anul 1941, în acest cimitir au fost amenajate morminte şi pentru militarii români şi germani căzuţi în al Doilea Război Mondial.
Cimitirul a funcţionat până în anul 1959, când a fost demolat de către autorităţile sovietice. În prezent, pe locul fostului cimitir se mai păstrează, parţial, doar construcţia monumentală de la intrare şi fundaţia fostei capele.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi, din Primul Război Mondial, centralizaţi în Cimitirul eroilor din municipiul Chişinău, Republica Moldova, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război


10.08.2018


Eroii de la Bolgrad


În perioada anilor 1918-1928, în Cimitirul militar al garnizoanei Bolgrad, localitate situată în perioada interbelică în judeţul Ismail (în prezent în raionul Bolgradski, regiunea Odessa, Ucraina) au fost amenajate morminte pentru 87 de militari români şi un militar francez. 
Militarii înhumaţi în oraşul Bolgrad au murit în timpul şi din cauza Primul Război Mondial, pe front sau ca urmare a unor boli, fiind combatanţi în regimente de infanterie, artilerie sau de cavalerie. 
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din Primul Război Mondial, centralizaţi în Cimitirul militar din oraşul Bolgrad, Ucraina, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război. 

Paşi prin istorie

General de divizie Alexandru REFERENDARUAlexandru Referendaru, fiul preotului Mihalache şi al Smarandei Tănăsescu Referendaru, s-a născut în Bucureşti, la 19 octombrie 1866.
După absolvirea ciclului gimnazial a frecventat, în perioada 1885-1887, cursurile Şcolii de Ofiţeri de Artilerie, Geniu şi Marină, apoi pe cele ale Şcolii de Aplicaţie de Artilerie, remarcându-se şi printr-o bună cunoaştere a limbilor franceză şi germană. A fost apreciat cu calificativul „foarte bine”, de către locotenent - colonelul Alexandru Tell, comandantul şcolii, care l-a elogiat astfel: „foarte inteligent, educaţie bună, conduită ireproşabilă”. 
La 1 octombrie 1889, Referendaru a fost repartizat la Regimentul 3 Artilerie, iar în anul următor a fost avansat locotenent şi mutat la Regimentul 1 Artilerie, unde a ocupat numeroase funcţii, până în anul 1892.
Fiind apreciat ca „ofiţer excelent”, i s-a permis să participe la concursul de admitere la Şcoala Superioară de Război. 
În octombrie 1894, maiorul Alexandru Averescu, director de studii al Şcolii Superioare de Război, l-a apreciat pe ofiţerul Referendaru „foarte bun, care merită să fie înaintat la alegere”. A primit aprecieri foarte bune şi de la generalul Barozzi şi de la generalul Lahovari, inspector general.
Prin Înaltul Decret nr. 4701 din anul 1895, Referendaru a fost „brevetat ofiţer de stat major”, îndeplinind funcţii în cadrul Regimentului 12 Artilerie şi a Marelui Stat Major. 
În 1896 a fost numit şef al Biroului Mobilizare, fiind propus pentru decorare cu „Coroana României”, clasa a V-a, în rang de cavaler. 
În 1897 a efectuat un stagiu de un an în armata austro-ungară. Referitor la activitatea căpitanului Referendaru ca ataşat pe lângă statul austriac, colonelul Constantin Coandă, comandant al Direcţiei 2 Artilerie, a menţionat: „un ofiţer deosebit de capabil, care s-a adaptat condiţiilor militare şi cunoaşte mulţumitor limba germană”.
Reuşeşte la examenul de capacitate pentru gradul de maior, în anul 1900, generalul C. Brătianu propunând-ul pentru înaintare la alegere.
Când s-a pus problema mutării sale în altă funcţie, în anul 1903, colonelul Boteanu, şeful Secţiei a II-a din Marele Stat Major, a apreciat că „plecarea va fi o pagubă pentru serviciul transporturi”.
Ca urmare a calităţilor, meritelor sale şi a experienţei acumulate în funcţiile pe care le-a îndeplinit, Referendaru a fost numit, la 1 octombrie 1911, comandantul Şcoalii de Ofiţeri de Artilerie, Geniu şi Marină, funcţie deţinută până în 1912. În această calitate a participat, în cadrul Regimentului 6 Artilerie, cu Brigada 6 Infanterie, la concentrarea din toamna anului 1911, prilej de a fi apreciat de comandantul brigăzii ca fiind un „ofiţer de campanie desăvârşit”. 
Referendaru a participat la al Doilea Război Balcanic (1913), având funcţia de şef de Stat Major al Comandamentului General al Etapelor, campanie în care Armata Română a înregistrat peste 2.600 de militari morţi de holeră.
În 1916, generalul Referendaru a facut parte din Grupul Apărării Dunării şi a participat la luptele de la Neajlov, Dunăre şi Argeş, comandând Divizia 18 Infanterie, întărită de 4 batalioane de miliţieni şi rezervişti, un divizion de artilerie cal. 87 mm, două baterii cal. 105 mm şi un excadron de cavalerie. 
În dimineaţa zilei de 23 noiembrie1916, unităţile diviziei au intrat în contact direct cu inamicul, care debarcase pe malul stâng al Dunării, la Caracal, având loc puternice lupte în zona Zimnicea -Turnu Măgurele - Frăteşti. Divizia 18 Infanterie a suferit pierderi grele, retrăgându-se spre est, iar în ziua de 27 noiembrie, generalul Referendaru a ordonat retragerea trupelor spre comuna Drăgăneşti (jud. Teleorman). Pentru a deschide comunicaţia blocată şi a asigura retragerea forţelor pe o nouă poziţie, generalul Alexandru Referendaru a hotărât să atace inamicul care ocupase satul Prunaru, ordonându-i colonelului Gheorghe Naumescu, comandantul Regimentului 2 Roşiori, sa efectueze o şarjă de cavalerie: „Nu putem scăpa decât deschizând linia de retragere. Astfel inamicul va ieşi din sat şi va căuta să execute o manevră de învăluire. Nu avem informaţii suficiente despre inamic, nu ştim adâncimea dispozitivului de apărare al nemţilor. Şi apoi ambuscade pot fi peste tot printre dealurile şi văile din zonă. Nu putem scăpa decât dacă vom executa o şarjă cu hotărâre şi mai ales prin surprindere!” 
Deşi bolnav, colonelul Naumescu l-a asigurat pe generalul Referendaru de sprijinul cavaleriştilor: „Regimentul 2 Roşiori vă mulţumeşte pentru onoarea ce-i faceţi de a muri pentru Patrie. Fiţi sigur că regimentul îşi va face pe deplin datoria” 
În dimineaţa zilei de 28 noiembrie 1916, colonelul Naumescu şi-a mobilizat subordonaţii: „A sosit momentul să intervenim în sprijinul diviziei. Va trebui să şarjăm. Vom şarja, dragii mei, cu toate cele trei escadroane ale regimentului. Este modul cel mai drag de manevră şi luptă al cavaleriştilor din  totdeauna, deşi cel mai periculos. Am încredere în voi, în repeziciunea şi curajul vostru, al tuturor ostaşilor din subordine!”
Şarja de la Prunaru a fost foarte violentă. Lupte sângeroase, corp la corp, s-au dat pe uliţele satului. Regimentul a fost distrus aproape în totalitate, puţini călăreţi scăpând cu viaţă. Superioritatea inamicului a devenit covârşitoare, iar generalul Referendaru a ordonat retragerea. 
Faimoasa şarjă de la Prunaru a rămas în istorie ca un act de vitejie, ce face onoare cavaleriei. Cu preţul sacrificiului militarilor din Regimentul 2 Cavalerie, Divizia 18 Infanterie a reuşit să scape din cercul de foc al inamicului şi să se retraga spre nord, în direcţia Letca Vech-Mereni-Jilava, în vederea refacerii. 
În anul 1917, generalul Referendaru a participt la Bătălia de la Mărăşeşti (6-19 august 1917), unde Armata 1 Română a pierdut 27.410 de militari, din care 5.125 au fost morţi (125 de ofiţeri şi 5.000 de soldaţi).
La 28 octombrie 1918, generalul Referendaru îndeplinea funcţia de secretar general la Ministerul de Război, iar la 7 decembrie a fost numit inspector general tehnic al artileriei.
A fost trecut în rezervă pentru limită de vârstă, la 1 octombrie 1928, ca ofiţer de rezervă al Comandamentului Corpului 5 Armată. În anul 1934 a fost trecut în retragere.
Pentru cariera şi faptele sale de arme, generalul Alexandru Referendaru a primit numeroase distincţii, ordine şi medalii: „Coroana României”, clasa a IV-a (1906), Medalia jubiliară „Carol I” (1906), „Semnul onorific de aur” (25 de ani în armată), „Steaua României”, clasa a IV-a (1913), „Meritul sanitar”, clasa a I-a (1914) şi „Bărbăţie şi credinţă” (1914).


23.07.2018
 
Eroii de la Poiana lui Frunză
 
 
 
Începând cu anul 1917, armata germană a amenajat un Cimitir de campanie, în comuna Ţifeşti, sat Bătineşti (jud. Vrancea), pe şoseaua Tişiţa – Panciu, la km 2, cunoscut şi cu numele de Cimitirul Poiana lui Frunză.
În morminte individuale şi în osuar sunt centralizate osemintele militarilor români, austrieci, cehi, francezi, slovaci, germani, ruşi, sârbi şi unguri, căzuţi în bătăliile din Primul Război Mondial, pe raza unor localităţi care au făcut parte din fostul judeţ Putna.
Centralizările eroilor la Cimitirul Poiana lui Frunză au început în anul 1930. Până la nivelul anului 1941 au fost centralizate osemintele a 13.982 de morţi de război, identificaţi nominal şi necunoscuţi, în morminte individuale şi în osuar.
Evidenţa a 2.992 de morţi de război identificaţi nominal, din Marele Război, centralizaţi în Cimitirul Poiana lui Frunză, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război
10.07.2018
EROII DIN ROŞIORII DE VEDE 

 

Armata germană a amenajat în Primul Război Mondial, în perioada 1916-1918, în cadrul Cimitirului orăşenesc din municipiul Roşiorii de Vede (jud. Teleorman), o parcelă în care au fost înhumaţi 91 de morţi de război români şi germani.
În partea de vest a parcelei este amplasat un monument comemorativ din piatră, cu soclu surmontat de un vultur cu aripile deschise, ridicat în memoria celor care-şi dorm somnul de veci în această necropolă.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi nominal, din Primul Război Mondial, centralizaţi în Parcela eroilor din municipiul Roşiori de Vede, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de războiCIMITIRUL EROILOR DIN ORAŞUL BREZOI, SAT CĂLINEŞTI, JUDEŢUL VÂLCEA

 


Cimitirul a fost amenajat, în anii ’30, de Societatea „Cultul Eroilor”, în dreptul şoselei Râmnicu Vâlcea-Sibiu.
În această necropolă au fost centralizate osemintele a peste 1.000 eroi români, germani, austrieci şi unguri morţi, în toamna anului 1916, în luptele purtate pe înălţimile din zona Văii Oltului (Murgaşu, Râgla, Măgura, Lespedea, Danu, Vevereţu, Sasu, Pocivaleştea).
Cimitirul este împrejmuit cu gard din piatră zidită, iar în perimetrul acestuia sunt amenajate 163 de morminte comune, marcate prin însemne de căpătâi de tip cruce creştină. De asemenea, cimitirul mai cuprinde şi o operă comemorativă de război compusă dintr-un soclu (pe care este fixată o placă cu textul „PRO PATRIA”) şi o cruce din ciment, pe care sunt inscripţionaţi anii „1916-1918”.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi, din Primul Război Mondial, centralizaţi în Cimitirul eroilor din oraşul Brezoi, sat Călineşti, judeţul Vâlcea, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

 


MORMINTELE EROILOR DIN CIMITIRUL SF. IOAN, DIN MUNICIPIUL  RÂMNICU VÂLCEA

 

Mormintele au fost amenajate, în perioada interbelică, de Societatea „Cultul Eroilor”.
În urma solicitărilor venite din partea unor familii de eroi, originari din Râmnicu Vâlcea, această societate a asigurat exhumarea osemintelor a 12 morţi de război români, decedaţi în perioada septembrie 1916 – iulie 1917, din diferite cimitire din ţară (din Iaşi, Craiova, Medgidia, Botoşani şi Câmpurile Putna), reînhumându-le în Cimitirul Sf. Ioan din Râmnicu Vâlcea, în diferite locuri de veci aparţinând familiilor respective.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi, din Primul Război Mondial, centralizaţi în Cimitirul Sf. Ioan din municipul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


07.06.2018

Militarii germani centralizaţi la Mărăşti

 

 

 
          În cadrul Bătăliei de la Mărăşti (24 iulie – 1 august 1917), Armata a II-a română a înregistrat prima victorie ofensivă a armatei române în Campania anului 1917, marcând, de asemenea, prima înfrângere a armatei germane din anul 1917. După o intensă pregătire de artilerie, Armata a II-a română a rupt linia frontului, determinând inamicul să se retragă, pornind în urmărirea lui; pentru a face faţă atacului, germanii au adus rezerve pe linia frontului (41 batalioane de infanterie, 45 baterii de artilerie şi 41 escadroane). Armata a II-a română a eliberat 30 de sate şi a câştigat 500 km.p., făcând 2.748 de prizonieri (Grupul Ruiz a fost desfiinţat) şi capturând 47 piese de artilerie şi 2.500 de arme.
          Armata a II-a română a înregistrat pierderi de 110 ofiţeri şi 4.782 de soldaţi (morţi, răniţi şi dispăruţi), iar cele ale inamicului au ajuns la 2.793 de prizonieri.
          Pentru victoria de la Mărăşti, Regele Ferdinand I s-a adresat soldaţilor, transmiţându-le „adânca satisfacţie şi regeasca lui mulţumire”.
          Militarii români, germani şi ruşi care au murit la Mărăşti şi Varniţa au fost înhumaţi în Cimitire de campanie. În perioada 1921-1938, la iniţiativa Societăţii Mărăşti, al cărui preşedinte de onoare a fost mareşalul Alexandru Averescu, şi prin implicarea financiară a unor personalităţi (Regele Ferdinand I) şi instituţii din România (Senatul, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Banca Naţională a României şi Societatea „Cultul Eroilor”), osemintele a 5.432 morţi de război de la Mărăşti (4.717 de români şi germani) şi Varniţa (625 de ruşi neidentificaţi nominal) au fost centralizate în criptele Mausoleului eroilor de la Mărăşti.
          Lista morţilor de război români identificaţi nominal, ale căror oseminte sunt centralizate în Mausoleul eroilor de la Mărăşti, a fost publicată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor în august 2017.
          Astăzi publicăm, la secţiunea „Lista morţilor de război”, lista morţilor de război germani identificaţi nominal, ale căror oseminte au fost exhumate din Cimitirul de campanie de la Mărăşti şi centralizate în două din criptele Mausoleului eroilor de la Mărăşti.
          Inamici pe frontul Bătăliei de la Mărăşti, morţii de război români, germani şi ruşi îşi dorm somnul de veci în criptele Mausoleului de la Mărăşti, fiind comemoraţi anual.


 

31.05.2018

CIMITIRUL EROILOR „CETĂŢUIA”

 

 
Cimitirul a fost amenajat, în anii 1933-1934, de către Societatea „Cultul Eroilor”, în municipiul Râmnicu Vâlcea, lângă cimitirul orăşenesc „Cetăţuia”. În prezent constituie un sector distinct în cadrul acestuia, compus din trei parcele, cu 161 morminte şi un monument comemorativ din piatră, cu  vultur de bronz şi placă comemorativă din marmură.
În această necropolă sunt înhumaţi morţi de război, din ambele conflagraţii mondiale, de naţionalitate română, germană, austriacă, rusă şi sovietică, peste 80 dintre aceştia fiind militari români căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.
Atât cimitirul propriu-zis, cât şi monumentul comemorativ, sunt înscrise în Lista Monumentelor Istorice.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi, din Primul Război Mondial, centralizaţi în Cimitirul eroilor „Cetăţuia” din municipiul Râmnicu Vâlcea, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.
 


07.05.2018
CIMITIRUL EROILOR DIN ORAŞUL ZIMNICEA


 

Cimitirul a fost amenajat în perioada anilor 1933-1934, de Societatea „Cultul Eroilor“, în curtea catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
Cimitirul este compus din patru parcele cu 48 morminte de război şi trei opere comemorative de război.
În acestă necropolă sunt înhumaţi 108 morţi de război de naţionalitate română, germană şi austriacă, morţi în Primul Război Mondial. Tot aici îşi dorm somnul de veci  peste 1.300 eroi ruşi şi români, căzuţi la datorie în Războiul de Independenţă – eroii ruşi, respectiv al Doilea Război Balcanic – eroii români.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi, din Primul Război Mondial, centralizaţi în Cimitirul eroilor din oraşul Zimnicea, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


18.04.2018

Parcela eroilor din municipiul Turnu Măgurele
 

 

Parcela a fost amenajată, în anii interbelici, de către Societatea „Cultul Eroilor”. În prezent este inclusă în Cimitirul Municipal (strada Alexandriei nr. 1, municipiul Turnu Măgurele, jud. Teleorman).
În parcelă sunt înhumaţi 29 de morţi de război de naţionalitate română, austriacă, germană şi rusă, morţi în Primul Război Mondial. Tot aici au fost îngropaţi şi eroii români din al Doilea Război Mondial, iar în osuarul de la baza monumentului central sunt depuse osemintele unor morţi de război români din al Doilea Război Balcanic.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi, centralizaţi în Parcela eroilor din municipiul Turnu Măgurele, poate fi consulta pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


10.04.2018

Cimitirul eroilor din municipiul Alexandria

 

  

 
                Cimitirul a fost amenajat în anul 1921, în imediata apropiere a Cimitirului orăşenesc „Sf. Alexandru”, de către Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, pe locul unui cimitir de campanie.
            Îniţial, în Cimitirul eroilor din municipiul Alexandria au fost centralizaţi, în morminte individuale şi în cripte comune, peste 650 morţi de război de naţionalitate română, austriacă, bulgară, germană, franceză, turcă şi rusă din al Doilea Război Balcanic, Primul şi al Doilea Război Mondial.
            De asemenea, în memoria militarilor români din Reg 19 Artilerie, care au murit de holeră în Campania din 1913 în lazaretul din Alexandria, s-a amenajat o cruce treflată în latura opusă intrării.
            În anul 2013, în contextul pregătirilor pentru Centenarul Primului Război Mondial, Ambasada Franţei a exhumat osemintele morţilor de război francezi (34 identificaţi nominal şi 11 neidentificaţi nominal), centralizându-le în Parcela eroilor francezi din Cimitirul Bellu Militar (municipiul Bucureşti, Şoseaua Olteniţei 3-5).
            Evidenţa nominală a morţilor de război români identificați nominal, înhumaţi în Cimitirul eroilor din municipiul Alexandria, poate fi accesată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


26.03.2018

Mausoleul eroilor din muncipiul Tulcea
 

 

            Generalul Gh. Avramescu, comandantul Diviziei 10 Infanterie, şi colonelul Vasile I. Raţă, comandantul Regimentului 33 Infanterie, s-au implicat personal, în 1938, în amenajarea unui mausoleu în municipiul Tulcea, în care să fie depuse osemintele morţilor de război tulceni, căzuţi pe câmpurile de bătaie din Dobrogea, Transilvania şi Moldova „care să servească şi de monument simbolic generaţiilor de azi şi viitoare”.
            Exhumarea osemintelor morţilor de război a fost supravegheată personal de generalul Avramescu, timp de o lună de zile, pe locurile unde au luptat Regimentele 33 şi 37 Infanterie.
            Mausoleul, realizat printr-o contribuţie de 700.000 lei a tulcenilor şi 1.000 lei alocaţi de prefectură, a fost construit din beton şi cărămidă, având corp de gardă, o troiţă în faţă şi un portal la intrare. Osemintele eroilor sunt depuse în două cripte laterale, amenajate în subteran. Pe frontispiciul mausoleului, sub cupolă, sunt inscripţionate cuvintele: „EI NU SUNT MORŢI, TRĂIESC ÎN NOI!”
            Mausoleul a fost inaugurat la 2 iunie 1938, în incinta Cimitirului eroilor din Primul Război Mondial, care cuprindea la vremea respectivă mormintele individuale a 82 morţi de război tulceni, marcate cu însemne de căpătâi din piatră, patru troiţe din lemn şi o placă din marmură, inscripţionată cu numele a 363 morţi de război din Regimentele 33 şi 73 Infanterie Tulcea.
            Cu prilejul ceremoniei de la Mausoleul eroilor tulceni, colonelul Vasile I. Raţă a menţionat că scopul depunerii osemintelor morţilor de război în cripte a fost pentru liniştea eroilor: „Fraţi de arme din Regimentele 33 şi 73 Infanterie! În 1916 aţi plecat voioşi la luptă, dispuşi pentru sacrificiu şi cu convingerea că veţi învinge. (...) Între 15 decembrie şi 23 iulie 1917 (...) aţi cunoscut suferinţa fără seamăn, pentru că aţi avut de luptat cu rănile, foamea, lipsa de îmbrăcăminte şi mai ales cu tifosul exantematic; (...) vă oferim cripta în care vă vom coborâ azi după masă, pentru că cel puţin de acum încolo să aveţi linişte”.
Evidenţa morţilor de război români identificaţi, centralizaţi în Mausoleul eroilor din municipiul Tulcea, poate fi consultă pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


15.03.2018

Eroii de la Porumbacu
 


 

           Regimentele 6 Vânători şi 21 Infanterie din Divizia a IV-a română pornesc la atac în lupta de la Porumbacu, la 30 septembrie 1916, deşi flancul stâng le este descoperit. Forţele germane şi austro-ungare părăsesc Oprea-Cârţişoara, fiind atacate la baionetă şi respinse din zona Porumbacu. Militarii români capturează o baterie de obuziere de 105 mm, folosind-o pentru a trage în inamicul respins spre vest.
            Sunt luaţi 200 de prizonieri, iar Batalionul Kühl din Regimentul 236 Infanterie este distrus. Trupe din Divizia 76 infanterie germană aleargă din zona Racoviţa pentru a restabili linia frontului.
            Colonelul Gheorghe Iacobini, şeful statului major al Diviziei a IV-a, conduce la asalt militarii din regimentul 6 Vânători, mergând în faţa liniei de trăgători în timp ce-şi ţine chipiul ridicat în mâna dreaptă. Colonelul Iacobini cade în timpul asaltului, ca şi maiorul Porumbaru, ambii seceraţi de focul mitralierelor.
            Între timp, ordinul de retragere (transmis în timpul noţii, înainte de începerea atacului) a ajuns la Divizia IV Infanterie, care s-a retras pe linia Cincu-Făgăraş, ofensiva Armatei a IX-a germane contra Armatei a II-a române continuând.
Morţii de război din luptele de la 30 septembrie 1916 au fost înhumaţi în Cimitirul eroilor, amplasat în comuna Porumbacul de Jos, satul Porumbacu de Sus, la 1,5 km est de localitate. Necropola cuprinde două parcele, având în total 72 morminte individuale şi comune, prevăzute cu însemne de căpătâi din beton, de tip cruce, fără înscrisuri.
Cimitirul a fost amenajat la finele Primului Război Mondial, aici centralizându-se ulterior osemintelor morţilor de război din zonele limitrofe. Astfel s-a ajuns, în anul 1947, la un total de 253 de eroi.
            Colonelul Gheorghe Iacobini a fost înhumat iniţial în Cimitirul eroilor de la Porumbacu de Jos, osemintele acestuia fiind exhumate, la cererea familiei, şi centralizate în municipiul Bucureşti, la Cimitirul eroilor Ghencea Militar (Parcela A, rândul 3, mormântul nr. 3).
            Evidenţa morţilor de război români identificaţi, centralizaţi în Cimitirul eroilor din satul Porumbacu de Sus, poate fi consultă pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


28.02.2018

Cimitirul eroilor din comuna Boiţa
 

                                                                                                            

 
Cimitirul este amplasat în vecinătatea DN 7, în comuna Boiţa, judeţul Sibiu, pe partea stângă (sensul de mers către Sibiu).
Primele înhumări s-au făcut în anul 1916, ca urmare a luptelor dintre trupele române şi cele germane din zona Turnu-Roşu.
După încheierea Primului Război Mondial, până în anul 1928, la Boiţa au fost centralizate osemintelor morţilor de război de pe Valea Oltului şi din zonelor limitrofe.
În anul 1929, în cimitir figurau înhumaţi peste 1.400 morţi de război de naţionalitate română, austriacă, germană şi italiană, identificaţi nominal şi necunoscuţi, înhumaţi în morminte individuale şi în gropi comune.
În prezent, în spaţiul cimitirului există morminte de război cu însemne de căpătâi pentru eroii din Primul şi al Doilea Război Mondial.
Necropola de la Boiţa a fost restaurată în anul 2009, prin inplicarea financiară a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
Evidenţa nominală a eroilor români identificaţi, centralizaţi în Cimitirul eroilor din comuna Boiţa, poate fi consultă pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


15.02.2018

Cimitirul eroilor din municipiul Slatina
 

 

 
În perioada 1929-1930, Societatea „Cultul Eroilor” a centralizat, pe un teren cu o suprafaţă de peste 4.000 metri pătraţi, situat la ieşirea de sud-est a oraşulului Slatina (pe şoseaua Slatina-Drăgăneşti), osemintele eroilor din Primul Război Mondial, morţi pe raza judeţului Olt.
În total, în Cimitirul eroilor din municipiul Slatina au fost reînhumate osemintele a peste 650 de eroi români, germani, unguri şi bosniaci.
În prezent, necropola eroilor este situată în cartierul Steaua Roşie, str. Drăgăneşti nr. 2, peste drum de Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, fiind administrată de Primăria Municipiului Slatina, prin Direcţia Patrimoniu.
Evidenţa nominală a eroilor români înhumaţi în Cimitirul eroilor din municipiul Slatina poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.


29.01.2018

Cinstire şi veşnică pomenire eroilor
 

 

 
 
În municipiul Roman (jud. Neamţ), în cadrul Cimitirului civil „Eternitatea“, a fost amenajat Cimitirul de onoare al eroilor români şi germani din Primul Război Mondial.
 Necropola cuprinde două parcele cu 64 morminte individuale şi un osuar, sfinţit în 1928, în care au fost depuse osemintele a peste 5.000 eroi români şi germani din Marele Război.
Monumentul central este format dintr-un portal aşezat pe un postament masiv din beton armat, în patru trepte, pe care se înalţă 6 coloane masive din beton de formă dreptunghiulară. Coloanele sunt legate printr-o cupolă din beton. Între coloanele din mijloc, pe un suport din beton mozaicat, se află o cruce cu trei braţe, ce are înfăţişarea unui soldat cu braţele întinse în lateral. Crucea este flancată de două candelabre din fier forjat. Pe stâlpii de sub candelabre se găsesc basoreliefuri care înfăţişează simbolul aducerii aminte (casca ostăşească şi sabia). În partea superioară a portalului, pe o placă de marmură, este inscripţionat textul: Cinstire şi veşnică pomenire eroilor.
Sub postament se află osuarul în care sunt depuse osemintele militarilor centralizaţi din cimitirele izolate, amenajate în diferite localităţi de pe raza fostului judeţ Roman.
Evidenţa nominală a celor 1.366 eroi români identificaţi, centralizaţi în Cimitirul eroilor din municipiul Roman, poate fi consultată pe site-ul oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


16.01.2018

Eroii români de pe raza comunei Strunga
 

 

 
În Primul Război Mondial, peste 150 eroi români au fost înhumaţi, în morminte individuale şi într-un mormânt comun, în cimitirele civile din satele Fedeleşeni şi Strunga, pendinde de comuna Strunga, jud. Iaşi.
Cercetătorii Oficiului au identificat până în prezent, nominal, 184 eroi români.
Evidenţa nominală a eroilor români înhumaţi pe raza comunei Strunga poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.15.12.2017

Eroii de la Valea Plopilor
 

 

 

Cimitirul de onoare din fostul sat Bălăria a fost înfiinţat, în anul 1918, de către armata germană, pentru înhumarea militarilor morţi în luptele din „Bătălia pentru Bucureşti” (30 noiembrie - 3 decembrie 1916). Ulterior, până în anul 1933, au fost centralizate în această necropolă osemintele a peste 1.900 de eroi români, germani, austrieci, unguri, bulgari şi turci.
În anul 1942, cimitirul a fost mutat pe actualul amplasament din comuna Ghimpaţi, sat Valea Polopilor (jud. Giurgiu), în stânga şoselei Bucureşti-Alexandria Astfel, osemintele eroilor români au fost reînhumate în noul cimitir. Pentru eroii identificaţi au fost amenajate morminte individuale, iar osemintele a peste 1.750 de eroi neidentificaţi au fost depuse în osuarul necropolei, situat în faţa monumentului central.
Într-o firidă de pe latura stângă a monumentului, pe o placă de marmură, sunt înscrise versurile poetului giurgiuvean Mircea Dem. Rădulescu: „ORICÂTĂ FURTUNĂ ȘI VIFOR PE UMERII TĂI S-OR ABATE/ ORICÂTĂ MÂNIE BARBARĂ VENI-VA ASUPRA-ȚI, ROMÂNE,/ SUS FRUNTEA! CARPAȚII STAU VEȘNIC CU VÂRFURI SPRE CER RIDICATE,/ FURTUNILE TREC, DAR GRANITUL TOT TARE ȘI FALNIC RĂMÂNE”.
Cimitirul eroilor de la Valea Plopilor este protejat de un gard din beton, iar în incintă sunt amenajate alei de acces.
Evidenţa nominală a eroilor români înhumaţi în Cimitirul eroilor din satul Valea Plopilor poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


08.12.2017

Eroii din municipiul Calafat 
 

 

 
Osemintele a 93 de eroi români, austrieci, germani, italieni, turci şi unguri, morţi în Marele Război, au fost exhumate în perioada interbelică din curtea Catedralei şi de la Biserica Sf. Nicolae din municipiul Calafat (jud. Dolj) şi din comuna Petroviceni (jud. Dolj ), fiind centralizate într-o Parcelă a eroilor, amplasată în incinta Cimitirului civil din Calafat.
Printre morţii de război centralizaţi la Calafat figurează şi două orfane de război, Alexandrina Cârstea şi Constanţa Fuior, decedate în timpul şi din cauza conflictului.
În perimetrul Parcelei de onoare sunt amplasate două opere comemorative de război, una fiind dedicată „EROILOR ROMÂNI CĂZUŢI ÎN LUPTĂ PENTRU LIBERTATEA ŞI APĂRAREA PATRIEI”, iar a doua îl comemorează pe militarul Gogu P. Ciurea (născut în comuna Sinteşti, sat Osoi, jud. Iaşi; mort la 11 martie 1917).
            Evidenţa nominală a eroilor români identificaţi, ale căror oseminte sunt centralizate în Parcela eroilor din municipiul Calafat, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.
 


16.11.2017

Calvarul prizonierilor români de la Oranki
 

          În lagărul de la Oranki au fost internaţi ofiţerii români care au fost luaţi prizonieri la Stalingrad (23 noiembrie 1942). Ofiţerii au fost transportaţi pe jos şi cu trenul până la gara din Soniha, cap de linie ferată, amplasată într-o pădure de brad şi de molid. De la Soniha şi până la Oranki, prizonierii români au mers prin pădure, cca. 7-8 km, ajungând la destinaţie la 3 ianuarie 1943, într-o zi de duminică.
          Lagărul a fost amplasat în satul Oranki (situat la S-SV de Nijni Novgorod, ex-Gorki, în prezent al cincilea oraş ca mărime din Federaţia Rusă), fiind compus din case din bârne de lemn. În mijlocul satului se afla o biserică cu cinci turle, crucile din jurul bisericii fiind dărâmate.
          Timp de 20 de zile, prizonierii români au fost ţinuţi în carantină, câte 125 într-o cameră de 15 m x 4 m. După încheierea carantinei, ofiţerii români au fost repartizaţi în camere de câte cinci oameni, iar din discuţiile cu prizonierii din lagăr au constatat că la Oranki au fost internaţi, anterior, şi prizonieri români care au fost luaţi în luptele de la Odesa (8 august-16 octombrie 1941), după ce au trecut prin lagărele de la Sevastopol şi Karaganda.
          Din punct de vedere alimentar, uneori prizonierii primeau dimineaţa ceai, 20 g zahăr, 50 g scrumbie (nu se distribuia zilnic) şi 600 g pâine neagră, pentru toată ziua. La prânz mâncau o ciorbă de grâu şi o caşa de grâu sau mei, iar seara o „ciorbă de nimic” (apă în care se fierbeau castraveţi).
          Recrutarea ofiţerilor români pentru a se înscrie în formaţiuni de luptă împotriva armatei germane a început la Oranki, prin organizarea unor conferinţe, prima având loc la 19 ianuarie 1943, prezenţa fiind obligatorie. Conferinţele au fost prezidate de comisarul Codler. Ofiţerii care au acceptat să fie recrutaţi au primit posturi la bucătăria şi serviciile lagărului.
          În lagărul de la Oranki au murit, potrivit statisticilor părţii ruse, prizonieri aparţinând a 12 naţionalităţi, din care cel puţin 444 români, 18 austrieci, un belgian, un ceh, 2 francezi, 27 finlandezi, 482 germani, 389 italieni, un polonez, un suedez, 2 sârbi şi 118 unguri.
          Unul dintre primii prizonieri români de la Stalingrad care a murit la Oranki a fost căpitanul Pascu Ştefan, la 7 ianuarie 1943, din cauza cangrenei degerăturilor şi de inaniţie.
          La 11 noiembrie 1946, 700 de prizonieri români din lagărul de la Oranki au fost trimişi spre România, pentru a fi repatriaţi. Vagoanele de tren în care au fost închişi prizonierii români au fost completate la periferia Moscovei cu alte vagoane de tren, în care se aflau peste 350 de prizonieri români aduşi din lagărele de la Kazan şi Elabuga (ambele oraşe în Republica Tatarstan).
          Convoiul prizonierilor români a ajuns la Focşani, la 17 noiembrie 1946. Militarii români au mers prin noroi până la lagărul de predare, unde o fanfară, formată din prizonieri germani, le-a cântat marşuri de bun venit. Prizonierii români au fost asistaţi de militari aduşi din Divizia Tudor Vladimirescu (soldaţi şi ofiţeri din fosta Armata Regală Română, căzuţi prizonieri la sovietici, care s-au înrolat ca voluntari pentru a lupta împotriva armatei germane), pentru a se observa ce stare de spirit au. Mulţi dintre prizonierii români au folosit expresii licenţioase la adresa militarilor din Divizia Tudor Vladimirescu, din care nu lipsea cuvântul soarele (sigla Partidului Comunist la alegerile din 1946). Pentru a-i determina pe prizonierii repatriaţi să voteze cu soarele s-au aruncat din avioane manifeste în perimetrul lagărului, în care Iuliu Maniu (1873-1953), membru al Partidului Naţional Ţărănesc, a fost reprezentat la arat, iar pe ţigările primite de internaţi scria: „Votaţi Soarele!”.
          În contextul în care militarii din Divizia Tudor Vladimirescu au raportat că prizonierii români internaţi în lagărul din municipiul Focşani sunt reacţionari s-a dispus eliberarea acestora la 20 noiembrie 1946, la o zi după încheierea alegerilor parlamentare.


15.11.2017

Eroii români înhumaţi pe raza judeţului Iaşi
 
 
 

Începând cu decembrie 1916, municipiul Iaşi a devenit capitala României, statut deţinut până la finele Primului Război Mondial, în condiţiile în care o mare parte din teritoriu ţării a fost ocupat şi administrat de armata germană.
Dincolo de concentrarea factorilor de decizie din domeniile politic şi militar în municipiul Iaşi, pe raza judeţului Iaşi au fost organizate spitale de campanie şi au fost amenajate spaţii de campare pentru militarii români.
Până la încheierea Marelui Război, peste 2900 de militari români au murit din cauza rănilor dobândite în luptă sau din cauza tifosului exantematic pe raza judeţului Iaşi.
Unul dintre cele mai importante locuri de înhumare a eroilor români din municipiul Iaşi este amenajat în Cimitirul „Eternitatea“ (strada Eternităţii 121).
Parcela eroilor a fost amenajată în perioada 1918-1920, fiind compusă din şapte monumente comemorative, unele dintre ele având şi rol de osuar. De asemenea, în perimetrul parcelei există 7 gropi comune, în care sunt înhumaţi 14 eroi români. Numărul eroilor români ale căror oseminte au fost centralizate în osuare nu este cunoscut.
Osuarul central are o înălţime de 10 m, având în terminaţie o cruce din piatră.
Evidenţa nominală a eroilor români înhumaţi pe raza judeţului Iaşi poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.


16.10.2017

Parcela de onoare româno-franceză din municipiul Constanţa

 

 

 
Amplasată în Cimitirul Municipal Central din municipiul Constanţa, Parcela eroilor români şi francezi a fost amenajată în perioada anilor ’20 -’30, lucrările propriu-zise de centralizare şi amenajare a mormintelor încheindu-se în 1936.
Accesul în interiorul necropolei se realizează printr-o poartă monumentală, mormintele a 112 eroi români şi francezi fiind situate în două sectoare distincte, despărţite de o alee.
În parcelă s-au dezvelit monumentul comemorativ românesc, de forma unui obelisc surmontat de un vultur din bronz cu aripile deschise, şi monumentul-osuar al eroilor francezi, care adăposteşte osemintele unui număr nedeterminat de militari francezi, morţi de holeră pe teritoriul dobrogean, în vara anului 1854, în contextul intervenţiei militare aliate franco-engleze, în Dobrogea, în timpul Războiului Crimeii.
Evidenţa nominală a eroilor români identificaţi, înhumaţi în Parcela eroilor din municipiul Constanţa, poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista Morţilor de Război.09.10.2017

Eroii din municipiul Craiova

 


Militarii români care au murit în luptele de apărare a municipiului Craiova şi în spitalele de campanie au fost înhumaţi în Cimitirul eroilor Sineasca. Cimitirul eroilor a fost transformat într-o parcelă, în anul 1943, fiindu-i redusă suprafaţa.
În prezent, Parcela eroilor este amplasată în Cimitirul Sineasca din municipiul Craiova.
În parcelă au fost depuse, în morminte individuale, osemintele a 70 eroi români din cele două conflagraţii mondiale, iar în osuarul de la baza monumentului central sunt centralizate osemintele a 930 eroi români, cehi, germani şi ruşi din Primul Război Mondial.
Evidenţa nominală a eroilor români identificaţi, înhumaţi în Parcela eroilor din municipiul Craiova, poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista Morţilor de Război.
 08.09.2017


Parcela eroilor din municipiul Sfântu Gheorghe
 
 
 
            Osemintele militarilor care au murit în Primul Război Mondial în luptă sau în Spitalul de campanie din municipiul Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) au fost centralizate în Parcela eroilor din localitate.
            Amplasată în perimetrul Cimitirului central, Parcela a fost amenajată de „Societatea mormintele eroilor căzuţi în război”, în perioada 1921-1935, cu sprijinul primăriei, prefecturii şi garnizoanei din localitate.
            În necropolă sunt înhumaţi 155 eroi identificaţi – români, austrieci, cehi, germani, ruşi, sârbi şi unguri – în morminte individuale şi comune, iar osemintele a 283 eroi neidentificaţi au fost centralizate în cripta de la baza monumentului central.
            Necropola a fost restaurată, în anul 2013, de primăria municipiului Sfântu Gheorghe, cu avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
            Evidenţa nominală a eroilor români centralizaţi în Parcela eroilor din municipiul Sfântu Gheorghe poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.


04.09.2017

Miron, Patriarhul României:
 
Recunoştinţa tuturor v-a aşezat spre vecinică odihnă în acest loc de cinste
 
 
 
            La iniţiativa patriarhului Miron Cristea, în perioada interbelică a fost amenajat, în anul 1925, Cimitirul Topliţa română, pe drumul care duce spre Borsec.
          Ulterior, cimitirul Topliţa română a fost reorganizat, stabilindu-se ca în cadrul acestuia să fie centralizate osemintele eroilor români din mormintele amplasate pe Valea Tulgheş şi între oraşul Borsec şi comuna Corbu. Decizia a fost motivată de Legea mormintelor de război, „pentru o mai bună îngrijire şi păstrare“. Cimitirul de onoare a fost desfiinţat, iar în spaţiul acestuia s-a construit un Mausoleu, în al cărui osuar s-au depus osemintele eroilor necunoscuţi.
          La baza mausoleului s-a amenajat osuarul ce adăposteşte osemintele a 771 de eroi români din Marele Război. Dintre aceştia, 23 au fost identificaţi nominal, osemintele fiind depuse în firide individuale, iar 748 sunt neidentificaţi nominal. Numele celor 23 de eroi români şi unităţile militare din care aceştia au făcut parte sunt inscripţionate individual pe plăci din marmură albă.
          În stânga mausoleului se află o troiţă din lemn, construită de Societatea Cultul Eroilor, iar în dreapta s-a amenajat mormântul eroilor Călinescu Trifan, Moldovan Ioan şi Truţă Irimie, căzuţi în al Doilea Război Mondial.
          Pe o placa din marmură, montată pe latura frontală a Mausoleului, sunt inscripţionate cuvintele Patriarhului Miron Cristea, ce fac trimitere la sacrificiul eroilor: „Vouă ostaşilor români vi s-a ridicat acest monument din partea Societăţii cultului eroilor în cinstea voastră că ne-aţi scos de sub jugul streinilor şi ne-aţi alipit la ţara mamă“Miron, Patriarhul României.
          Pe o a doua placă din bronz, aflată de asemenea pe frontispiciu, preluată de la fostul cimitir Topliţa română, se menţionează că locul de odihnă al eroilor este veşnic: „Ostaşi eroi din Vechiul Regat, binecuvântată a fost clipa în care aţi trecut în Ardealul fraţilor voştri dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici. Recunoştinţa tuturor v-a aşezat spre vecinică odihnă în acest loc de cinste, drept neuitate pilde de iubire de neam şi de ţară, pentru cei de azi şi din viitor. Ardealul vi se închină“ – Topliţa– Română 1925 – Miron, Patriarhul României.
          Evidenţa nominală a eroilor români identificaţi, ale căror oseminte sunt centralizate în Mausoleul eroilor din Topliţa, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.03.08.2017
Regele Ferdinand I:

Onoare celor care şi-au lăsat viaţa pentru apărarea patriei lor!
 
 
 

            În perioada 24 iulie/6 august – 21 august/3 septembrie 1917 s-a desfăşurat cea mai importantă încleştare armată de pe frontul românesc, armata germană încercând să spargă, pe o lungime de 35 de km, defensiva armatei române şi ruse, în ceea ce a rămas în istorie cu numele de Bătălia de la Mărăşeşti.
           Apogeul luptei a avut loc la 6/19 august 1917, când 5 divizii de infanterie germane, comandate de generalul von Morgen, au atacat între Panciu şi Mărăşeşti, zonă apărată de diviziile române.
          La 12/25 august 1917, Regele Ferdinand s-a adresat militarilor care luptau la Mărăşeşti, mulţumindu-le pentru bravură şi onorându-i pe cei care au murit: Cu mândrie Mă uit la voi şi vă aduc mulţumirile Mele cele mai călduroase şi recunoştinţa Mea ofiţerilor şi trupei, care v-aţi purtat atât de bravi. Onoare celor care şi-au lăsat viaţa pentru apărarea patriei lor. (...)           Vitejia ce aţi arătat până aici îmi dă dreptul să privesc cu încredere în viitor, căci luptăm pentru bunurile noastre cele mai sfinte şi cauza noastră e justă, de aceea şi biruinţa trebuie să fie a noastră.
           După 15 zile de luptă efectivă, în care au realizat peste 60 de contraatacuri, militarii români au rezistat pe poziţii cu preţul a 5.125 morţi, 12.467 răniţi şi 9.818 dispăruţi. Armata a IV-a rusă a înregistrat 7.083 morţi, 10.400 de răniţi şi 8.167 dispăruţi, iar Armata a IX-a germană a raportat pierderi de până la 65.000 de oameni (morţi, răniţi şi dispăruţi).
În memoria eroilor români de la Mărăşeşti s-a amenajat un mausoleu, cunoscut în epocă cu numele de Biserica Neamului, din iniţiativa Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române. Costurile au fost de cel puţin 5.500.000 lei aur.
          Mausoleul a fost inaugurat la 18 septembrie 1938, în prezenţa regelui Carol al-II-lea şi a unei impresionante asistenţe. La realizarea acestui impresionant monument şi-au adus contribuţia arhitecţii Constantin Pomponiu şi George Cristinel, pictorul Eduard Săulescu şi sculptorii Ion Jalea şi Corneliu Medrea.
           Societatea Mormintele Eroilor Căzuţi în Război s-a ocupat, începând din 7 august 1922, cu exhumarea osemintelor eroilor de pe frontul de la Mărăşeşti şi depunerea acestora în criptele mausoleului. Criptele au fost inaugurate în prezenţa reginei Maria, la 27 septembrie 1924.
            În septembrie 1924 a fost depus în capela centrală a mausoleului sarcofagul cu rămăşiţele pământeşti ale generalului Eremia Grigorescu (decedat la 21 iulie 1919), comandantul Armatei I-a române pe frontul de la Mărăşeşti.
            În mausoleu sunt depuse osemintele a cca. 5.073 eroi români, din care peste 1.800 sunt identificaţi nominal.
            Evidenţele nominale ale eroilor români identificaţi, ale căror oseminte sunt depuse în Mausoleul eroilor de la Mărăşești, pot fi consultate pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.

17.07.2017

Regele Ferdinand I:

Porniţi la luptă cu braţul oţelit!

 
În Bătălia de la Mărăşti, 11/24 iulie-19 iulie/1 august 1917, armata română a obţinut prima victorie ofensivă în Campania anului 1917, militarii români fiind motivaţi în luptă de mesajul regelui Ferdinand I: Mult aşteptata zi a sosit, când după luni de repaus şi refacere, iarăşi puteţi arăta duşmanului vitejia strămoşească. Porniţi la luptă cu braţul oţelit, cu inima sus, cu sufletul plin de dorul de biruinţă, purtaţi drapelele înainte. Alungaţi duşmanul din pământul strămoşesc, fiţi plini de vitejie, plini de toate virtuţile ostăşeşti.
Infanteriştii români au pătruns 20 de km în dispozitivul german, pe o lungime de 30 de km, luând prizonieri peste 2.700 de militari germani, alţi 15.000 de inamici fiind răniţi în luptă sau în bombardament.
Preţul succesului a fost plătit cu sângele a 1.469 de militari români, morţi în timpul atacului, ca urmare a luptelor care s-au dus pe alocuri la baionetă.
Pe locul desfăşurării luptelor, la iniţiativa Societăţii „Mărăşti“, înfiinţată la dorinţa mareşalului Alexandru Averescu, s-a amenajat Mausoleul eroilor de la Mărăşti.
Cu o suprafaţă de 1000 mp, mausoleul a fost construit după proiectul arhitectului Pandele Şerbănescu, sculptura fiind realizată de către Aurel Bordenache.
Piatra de temelie a fost pusă la 10 iunie 1928, la ceremonie participând Regina Maria, Princepele Regent Nicolae, reprezentanţi ai Societăţii „Mărăşti“, delegaţi ai Marelui Stat Major şi ai regimentelor care au luptat la Mărăşti. Lucrările au fost încheiate în anul 1938.
La subsolul mausoleului sunt amenajate criptele în care sunt depuse osemintele a 5.396 eroi români, ruşi şi germani din Primul Război Mondial.
Lângă osuarele eroilor sunt amenajate criptele în care au fost depuse osemintele ofiţerilor români, căzuţi în Bătălia de la Mărăşti. Ulterior, aici s-au mai amenajat sarcofagul mareşalului Alexandru Averescu şi criptele generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu şi Nicolae Arghirescu, participanţi la Bătălia de la Mărăşti.
Evidenţele nominale ale eroilor români identificaţi, ale căror oseminte sunt depuse în Mausoleul eroilor de la Mărăşti, pot fi consultate pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.


10.07.2017

Eroii de la Cluj-Napoca
 
 
 

În timpul Primului Război Mondial, eroii de diferite naţionalităţi care au murit pe raza municipiului Cluj-Napoca au fost înhumaţi în cimitirul militar de garnizoană.
La finalul conflictului, cimitirul de garnizoană a fost transformat într-un cimitir al eroilor, lucrările de reamenajare fiind coordonate de Societatea „Mormintele eroilor căzuţi în război“. Cimitirul eroilor, amplasat în prezent pe Calea Turzii, nr. 116, a fost compus din 4 parcele, în care au fost amenajate 140 de morminte individuale, marcate prin cruci din beton.
În cripta amenajată sub troiţă – monumentul central al cimitirului în perioada interbelică - au fost centralizate osemintele a 602 eroi necunoscuţi. Ulterior, în cadrul cimitirului au mai fost înhumaţi militari care au murit în al Doilea Război Mondial, pentru militarii sovietici fiind amenajată o parcelă suplimentară.
În prezent, în cimitirul eroilor din municipiul Clu-Napoca îşi dorm somnul de veci 1.657 de eroi români, austrieci, germani, sovietici şi unguri, morţi în Primul şi al Doilea Război Mondial.
Evidenţa nominală a eroilor români din Primul Război Mondial, inhumaţi în Cimitirul eroilor din municipiul Cluj-Napoca, poate fi consultată pe site-ul Oficiului la secţiunea Lista morţilor de război.06.06.2017

Eroii din municipiul Bistriţa
 
 
 
 
            Peste 3.000 de eroi din Primul Război Mondial, morţi în spitalele de campanie din municipiul Bistriţa, au fost înhumaţi într-un cimitir al eroilor cu o suprafaţă de 1.200 m2.
            Din cauza costurilor ridicate de întreţinere a cimitirului, acesta a fost reorganizat în perioada 1936-1938, în criptele de la baza monumentului central fiind centralizate osemintele a 3.300 eroi români, austrieci, germani, ruşi şi unguri neidentificaţi, iar osemintele a 170 de eroi  identificaţi au fost depuse în 129 de morminte.
            În prezent, necropola eroilor din municipiul Bistriţa este situată în cadrul Cimitirului ortodox.
            Evidenţa nominală a eroilor român identificaţi, ale căror oseminte sunt centralizate în municipiul Bistriţa, poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.


24.05.2017

Eroii români din municipiul Făgăraş
 

 

 

 
Eroii români care au murit în Primul Război Mondial pe raza municipiului Făgăraş au fost înhumaţi în cimitirul ortodox şi în cimitirul catolic.
În anul 1932, în cele două cimitire existau mormintele de război a 178 eroi români, majoritatea fiind marcate ulterior cu însemne de căpătâi metalice.
În anul 1940, primăria Făgăraş a planificat să centralizeze osemintele eroilor din cele două cimitire într-o parcelă a eroilor, în care osemintele eroiilor identificaţi să fie depuse în morminte individuale, iar osemintele eroilor necunoscuţi să fie aşezate în osuare, însă proiectul nu s-a concretizat.
În prezent, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a avizat amenajarea unei Parcele a eroilor în Cimitirul ortodox nou din municipiul Făgăraş, în cadrul acesteia fiind centralizate osemintele eroilor din Cimitirul ortodox vechi. Inaugurarea parcelei va avea loc mâine, 25 mai 2017, cu prilejul Zilei Eroilor.
Evidenţa nominală a eroilor români identificaţi, morţi în Primul Război Mondial şi înhumaţi în municipiul Făgăraş, poate fi consultată pe site-ul Oficiului la secţiunea Lista morţilor de război.


12.05.2017

Eroii români de la Şprenghi

 
 
 
În anul 1916, în cimitirul braşovean de garnizoană Şprenghi au fost înmormântaţi eroii români care au murit în luptele din Braşov şi în împrejurimile urbei. Potrivit mărturiilor scrise „în cimitirul Sprenghi, înaintea războiului se înmormântau soldaţii morţi de morburi lipicioase: holeră, tifos etc, iar în timpul războiului germanii au înhumat eroii căzuţi în războiu. Cu intrarea inamicului în Braşov soldaţii germani şi austrieci căzuţi au fost înhumaţi în cimitirul eroilor germani, iar eroii români....cei căzuţi la marginea oraşului şi pe străzile Braşovului erau înhumaţi în acest cimitir. L-am amenajat şi fiind proprietatea oraşului, l-au luat oraşul mai departe în primire“.
Din iniţiativa Societăţii „Cultul Eroilor“, necropola a fost reamenajată în anul 1929, context în care a fost amplasată o troiţă din beton. Astfel, în cimitirul Sprenghi au fost înhumaţi în total 570 eroi din Primul Război Mondial, iar în al Doilea Război Mondial au mai fost înhumaţi 78 de militari germani.
În perioada postbelică, numărul mormintelor de eroi a scăzut treptat, locul acestora fiind luat de morminte civile. Din cele 570 de morminte de eroi, în anul 1953 mai existau în cimitir doar 189 locuri de înhumare. În anul 1976, cimitirul eroilor mai cuprindea doar 107 morminte.
Evidenţa nominală a eroilor români care au fost înhumaţi în Cimitirul eroilor Şprenghi poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.


18.04.2017


Cimitirul eroilor din comuna Oituz (fostă Grozeşti)
 
 
 

Necropola este situată în centrul comunei Oituz, fostă Grozeşti (jud. Bacău) şi adăposteşte osemintele eroilor români şi de alte naţionalităţi, căzuţi în prima conflagraţie mondială. Cimitirul, a cărui construcţie a început în anul 1920, a fost reorganizat în perioada 1930-1931.
Eroii identificaţi sunt înhumaţi în două parcele, dispuse de o parte şi de alta aleii principale. Mormintele au la căpătâi cruci creştine din piatră, pe care sunt inscripţionate numele eroilor.
În centrul necropolei a fost construit un impozant monument, iar în faţa acestuia a fost amenajat un osuar în care sunt depuse osemintele eroilor necunoscuţi.
Pe latura din spate a zidului de incintă sunt montate patru plăci din marmură albă, pe care inscripţionate numele eroilor din comuna Grozeşti, morţi în Primul Război Mondial.
Evidenţa eroilor români identificaţi, înhumaţi în cimitirul eroilor din comuna Oituz, poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.
7 aprilie 2017

Cimitirul eroilor din municipiul Piteşti
 


 

Cimitirul a fost amenajat în perioada 1923-1927, lângă cimitirul ortodox din municipiul Piteşti, de către „Societatea «Munţii Coţi» a Demobilizaţilor Grade Inferioare Piteşti” şi reinaugurat, în 1938, de Societatea „Cultul Eroilor”.
În cimitir sunt înhumaţi 197 de eroi români, germani, austrieci şi un francez, iar osemintele a 1.954 de eroi din Primul Război Mondial au fost depuse într-un osuar.
După anul 1945, în cimitir au fost amenajate mai multe însemne comemorative, dedicate unor militari români, decedaţi în al Doilea Război Mondial.
Evidenţa nominală a eroilor români înhumaţi în Cimitirul eroilor din municipiul Piteşti se poate consulta pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


13.03.2017

Eroii de la Curtea de Argeş
 


Armata germană a amenajat un cimitir de campanie, în anii 1917-1918, în dreptul şoselei Curtea de Argeş - Aref, în imediata apropiere a Mânăstirii Curtea de Argeş. Necropola a fost reamenajată în forma actuală, în anul 1931, de către Societatea Cultul Eroilor .
În cimitir sunt centralizate osemintele a 506 militari români, germani şi austrieci. 
Evidenţa nominală a eroilor români identificaţi, înhumaţi în Cimitirul eroilor de la Curtea de Argeş, poate fi consultată pe site-ul Oficiului la secţiunea Lista morţilor de război.


10.03.2017

Eroii de la Sebeş
 


 

În cimitirul ortodox din municipiul Sebeş, jud. Alba sunt înhumaţi 40 de eroi din Primul Război Mondial (38 sunt români şi 2 bosniaci) şi patru eroi români din Al Doilea Război Mondial. 
Mormintele sunt dispuse pe trei rînduri paralele, fiind delimitate cu borduri din beton. La căpătâiul mormintelor sunt fixate cruci din beton mozaicat, pe care sunt inscripţionate datele de identificare ale eroilor. Parcela a fost amenajată în anul 1916. 
Lista eroilor români identificaţi poate fi accesată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.


13.02.2017

Eroii români de la Mircea Vodă
 

 

 

În perioada anilor 1926-1941, Societatea Cultul Eroilor a amenajat lângă gara de cale ferată din comuna Mircea Vodă, jud. Constanţa, Cimitirul internaţional de onoare Mircea cel Bătrân, în cadrul acestuia fiind centralizate osemintele eroilor care au murit în luptele din Doborogea. 
În cadrul necropolei îşi dorm somnul de veci 5.360 eroi de diferite naţionalităţi, dintre aceştia 481 fiind înhumaţi în patru parcele: 120 români (100 identificaţi şi 20 neidentificaţi), 137 germani (125 identificaţi şi 12 neidentificaţi), 137 bulgari (125 identificaţi şi 12 neidentificaţi), 56 ruşi (identificaţi), 3 austrieci (identificaţi), 2 sârbi (identificaţi), 2 polonezi (identificaţi) şi 24 necunoscuţi. De asemenea, osemintele a 4.879 eroi necunoscuţi au fost depuse în cinci osuare – câte un osuar-monument în fiecare dintre cele patru parcele menţionate şi unul situat sub monumentul central. 
În anul 2007, Cimitirul internaţional de onoare Mircea cel Bătrân a fost restaurat, prin cofinanţare, de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Prefecturii şi Consiliului Judeţean Constanţa, Arhiepiscopiei Tomisului şi Primăriei Comunei Mircea Vodă. 
Evidenţa nominală a eroilor români identificaţi, ale căror oseminte sunt centralizate în Cimitirul internaţional de onoare Mircea cel Bătrân, poate fi accesată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista Morţilor de Război.


31.01.2017

Eroii români înhumaţi în municipiul Bacău la Poligonul de tragere şi Lazaret
 

 

 

Începând cu toamna anului 1916, în contextul în care Bacăul s-a aflat în apropiere de linia frontului, zeci de case şi imobile private au fost transformate în spitale şi în infirmerii. De asemenea, din cauza spaţiului limitat, militarii valizi au fost încartiruiţi câte 10-15 în camere în care, în condiţii normale, locuiau maxim cinci persoane. În scurt timp, tifosul exantematic a crescut numărul militarilor care au murit în timpul şi din cauza Primului Război Mondial. 
Pe raza municipiului Bacău au fost amenajate două cimitire ale eroilor, Poligonul de tragere şi Lazaret. 
Eroii înhumaţi în Cimitirul eroilor Poligonul de tragere au murit în perioada octombrie 1916 - februarie 1918, în spitale de campanie sau în infirmerii, fiind înhumaţi în 234 de morminte comune. 
În cadrul necropolei au fost înhumaţi în total 9.607 eroi, din care sunt identificaţi nominal 4.056 români, 2 ruşi, un civil turc şi un prizonier german; 4.000 de ruşi sunt identificaţi după naţionalitate, iar 1.547 eroi sunt neidentificaţi. 
În Cimitirul Lazaret sunt înhumaţi 54 de eroi identificaţi nominal, majoritatea provenind din rândul medicilor militari, alte câteva sute de eroi fiind neidentificaţi. 
Evidenţele nominale ale eroilor români înhumaţi în cimitirele eroilor Poligonul de tragere şi Lazaret din municipiul Bacău, jud. Bacău, pot fi consultate pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


04.01.2017

Eroi români la Worms
 

 
 

Începând cu septembrie 1916, prizonierii români de pe frontul din Transilvania au fost încărcaţi în vagoane de marfă şi transportaţi în lagăre situate pe teritoriile Austriei, Franţei, Germaniei, Poloniei şi Ungariei. 
Uneori, prizonierii români au ajuns la destinaţie şi după o lună de zile, fiind obligaţi să aştepte, în vagoanele care staţionau în gări, zile la rând. 
Lagărul prizonierilor de la Worms, Germania, a fost folosit în special pentru internarea prizonierilor români şi ruşi. 
Hrana improprie şi lucrul la asfaltarea drumurilor, constuirea liniilor de cale ferată sau secarea unor mlaştini au fost condiţiile în care au murit o serie de prizonieri. 
Internaţi înaintea prizonierilor români, prizonierii ruşi au fost înmormântaţi individual, având şi un monument central cu rol comemorativ. 
În schimb, prizonierii români au fost înhumaţi în gropi comune. 
Până în prezent, în baza certificatelor de deces, specialiştii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor au identificat 168 de prizonieri români, care au fost înmormântaţi în Cimitirul eroilor din Worms. 
Evidenţa nominală a eroilor români înhumaţi la Worms poate fi accesată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război. 
Unul din proiectele Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în anul 2017 constă în amenajarea unui monument al eroilor români la Worms, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 821/2015, privind aprobarea Programului naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial.
 


12.12.2016

Trupele noastre împing pe inamic pas cu pas
 

 

Retragerea armatei române din Muntenia, la 6 decembrie 1916, şi stabilirea unor poziţii defensive pe Siret s-a soldat, în a treia decadă a lunii decembrie, cu Bătălia de la Caşin (22-31 decembrie 1916), germanii intenţionând să cadă în spatele şi în flancul trupelor române şi ruse de la Focşani şi Siret. 
Deşi militarii germani au beneficiat de un avantaj numeric covârşitor, terenul accidentat nu a permis desfăşurarea unor lupte pe tot frontul, atacurile şi contraatacurile realizându-se cu grupe izolate. 
După patru zile de luptă, germanii au considerat că, deşi terenul a fost nefavorabil, „trupele noastre împing pe inamic pas cu pas”, iar la 29 decembrie au concentrat toate forţele disponibile în sectorul Caşin. Militarii români au luptat cu îndârjire, în condiţii de ploaie torenţială, zăpadă şi viscol, unităţile înregistrând pierderi de 75 % , însă germanii au ocupat, la 31 decembrie, Măgura Caşinului. 
Militarii români care au murit în luptele din zona Caşinului au fost înhumaţi într-un cimitir de campanie. Societatea „Cultul Eroilor“ a reamenajat un cimitir al eroilor pe locul vechiului cimitir de campanie, inaugurându-l în anul 1932. În cadrul necropolei au fost centralizate osemintele a 128 de eroi români, în morminte individuale, iar osuarul, marcat printr-un monument central, conţine osemintele unui număr necunoscut de eroi români. 
În prezent, Cimitirul eroilor români din comuna Măgura Caşinului, jud. Bacău, este amplasat în zona de vest a localităţii. 
Lista morţilor de război români, înhumaţi în Cimitirul eroilor români din comuna Măgura Caşinului, poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista Morţilor de Război.Ultimul Străjer al Capitalei
 

 

 

Bătălia pentru Bucureşti (29 noiembrie-3 decembrie 1916), desfăşurată cu scopul de a apăra Capitala, a avut loc în condiţiile în care Grupul Krafft înainta pe ambele maluri ale Argeşului, Grupul Kühne înainta pe frontul Drăgăşani-Roşiorii de Vede, iar Grupul Kosh, după ce a trecut Dunărea, înainta spre Bucureşti. Generalul Presan a conceput planul bătăliei în zona Neajlov, cu scopul realizării unei defensive la nord şi la vest şi a unei ofensive spre sud, cu scopul respingerii inamicului peste Dunăre. 
Atacul decisiv al armatei române a fost planificat pentru ziua de 30 noiembrie 1916, începând cu ora 3 dimineaţa. 
În încheierea ordinului de atac, generalul Presan a transmis militarilor români: “Lupta care începe mâine, fiind singura de care depinde soarta Neamului, nu admit retragerea ; de la soldat p ână la general, toţi trebuie să moară atacând!”. 
După lupte violente, armata germană şi trupele bulgare şi turce venite de peste Dunăre au fost determinate să se retragă uşor în stânga Neajlovului, pe linia Mihăileşti-Bragadiru. 
La 1 decembrie 1916, la ora 5 dimineaţa, generalul Falkenhayn a intrat în posesia unui ordin de operaţii al Armatei I române, potrivit căruia Armata I rămânea în defensivă, iar 3 divizii ale sale şi Grupul Apărarea Dunării urmau să atace să atace Grupul Kosch în flancul stâng şi din spate. 
Generalul Falkenhayn a contracarat planul de operaţii al Armatei I române căzând în spatele acesteia, la 3 decembrie 1916 militarii români începând retragerea organizată de pe frontul de luptă. Conform martorilor oculari, “toată noaptea s-au zguduit casele de zguduirile camioanelor care au trecut. (...) În multe căruţe sunt răniţi, în altele ofiţeri culcaţi în paie. E retragerea”. 
Bătălia pentru Bucureşti reprezintă cea mai mare bătălie din Războiul de Întregire în care a fost implicată Armata română în anul 1916. Pierderea luptei pentru Bucureşti a determinat retragerea acesteia din Muntenia şi stabilirea pe linia Râmnicu-Sărat –Viziru, iar ulterior pe Siret. 

În timpul retragerii administraţiei române din Bucureşti, la 4 decembrie 1916, în cursul unui schimb de focuri cu o patrulă germană care acţiona în zona podului Băneasa, şi-a pierdut viaţa sergentul cavalerist Nicolae Păianu. Trupul neînsufleţit al acestuia a fost înmormântat chiar în apropierea locului unde s-a desfăşurat lupta. 
În anul 1921, deasupra locului de veci al acestui erou, Societatea „Cultul Eroilor“ a ridicat un monument în memoria sa, creaţie a sculptorului Ernest Donneau. Cunoscut iniţial sub numele de Monumentul ultimului apărător al Capitalei, monumentul a intrat în conştiinţa publică sub denumirea de Ultimul Străjer al Capitalei. 
În anul 2007, ca urmare a lucrărilor de fluidizare a traficului pe Drumul Naţional 1, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a coordonat activitatea de demontare şi reamplasare a monumentului Ultimul Străjer în faţa intrării Aeroportului Internaţional „Aurel Vlaicu“ din cartierul Băneasa, osemintele sergentului erou Nicolae Păianu fiind reînhumate la baza monumentului. 
Ceremonia dezvelirii monumentului şi de sfinţire a mormântului, pe noul amplasament, a avut loc în data de 21 noiembrie 2007. Mormântul este marcat în prezent cu o placă din marmură albă, cu înscrisul: „Sergentul erou/Nicolae Păianu/m. 22 noiembrie/4 decembrie 1916“. 

Operă comemorativă de război este inclusă în Lista monumentelor istorice, având codul B-III-m-B-19967.
 


28.11.2016

Şarja la sacrificiu a Regimentului 2 Roşiori
 

 

Realizând un puternic cap de pod la Zimnicea, la 23 noiembrie 1916, trupele germane, turce şi bulgare au început să înainteze spre Bucureşti, ocupând satul Prunaru şi încercuind Divizia 18 infanterie, la 28 noiembrie 1916. Generalul Referendaru, comandantul Diviziei 18 Infanterie, a ordonat o şarjă de cavalerie la sacrificiu, misiunea revenindu-i Regimentului 2 Roşiori, cu scopul reocupării satului Prunaru. 
Ordinul de atac a fost înmânat, în plic, colonelului Gheorghe Naumescu, comandantul Regimentului 2 Roşiori, care, deşi se afla în stare de convalescenţă, ca urmare a unei operaţii la Spitalul Militar, a refuzat să rămână în rezervă, pornind la atac. 
Apăraţi de ceaţă, roşiorii români au dat peste cap primele rânduri de infanterişti germani, însă, în momentul în care s-au apropiat de satul Prunaru au fost seceraţi de mitralierele germane, instalate la ferestrele şi în podurile caselor. Cel puţin 250 de roşiori au murit în timpul şarjei, alţi 60 de călăreţi luptând pe jos, împreună cu militari din Regimentul 20 Teleorman. 
Colonelul Gheorghe Naumescu, rănit în timpul şarjei, a devenit prizonier al bulgarilor, fiind internat în lagărul de prizonieri din Sofia, unde a şi decedat. Rămăşiţele pământeşti ale colonelului Gheorghe Naumescu au fost repatriate în perioada interbelică, fiind aduse în România şi depuse în cavoul familiei.
*
În anul 1933, Societatea Cultul Eroilor a amenajat la Prunaru un Cimitir al eroilor români, împrejmuit cu gard din beton, compus dintr-un monument central, un osuar şi din morminte individuale. Osuarul este situat la baza monumentului central, iar în jurul operei comemorative sunt amplasate 20 de morminte, în care au fost centralizate osemintele a 34 de eroi români. 
Monumentul reprezintă o frumoasă compoziţie, străjuită de un vultur din bronz, cu deschiderea aripilor de 3 metri, aşezat pe un soclu de forma unei stânci, având aplicată pe latura din faţă o placă din bronz pe care sunt inscripţionate, cu text cursiv, cuvintele regelui Ferdinand I al României, referitoare la şarja de la Prunaru: „Pilde frumoase au fost înscrise în cartea de aur a Cavaleriei noastre în ultimul război. La Prunaru, atacul, pe care eu l-aş numi nebun, al regimentului 2 Roşiori, a adăugat noi lauri cavaleriei. Acel regiment care se găsea în faţa tranşeelor inamice, a atacat cu adevărat spirit de călăreţ, înscriind astfel un nou fapt de arme, de care cavaleria noastră se va putea, cu adevărat, întotdeuna făli”.


23.11.2016

Şarja nebunească de la Robăneşti
 

 
 

Pe frontul dintre Jiu şi Olt, Regimentele 4 şi 9 Roşiori au asigurat, la 20 noiembrie 1916, retragerea trupelor române, puternic presate de cavaleria germană.
La 23 noiembrie 1916, militarii germani din Divizia a 11-a Bavareză au început să tragă, din zona pădurii Pârşani şi a satului Robăneşti, în militarii Regimentului 4 Roşiori, care au continuat lupta pe jos. 
Colonelul Călinescu, comandantul Regimentului 9 Roşiori, a ordonat o şarjă de cavalerie pentru distrugerea bateriei de artilerie germane, de la marginea pădurii Pârşani, sperând că manevra va sprijini Regimentul 4 Roşiori. 
Căpitanul Alexandru Filitti s-a oferit să conducă Escadronul 3 în şarjă. 
Escadronul a pornit la atac în strigăte de „Ura! ”. Deşi artileriştii germani s-au retras, infanteria germană a rămas pe poziţii, trăgând cu mitralierele în plin. 
Căpitanul Filitti a fost rănit, iar sergentul Gheorghe Donici - unchiul căpitanului Filitti şi veteran al Războiului de Independenţă (1877-1878) şi al Campaniei din 1913 - a fost împuşcat mortal, ţinându-şi în timpul atacului sabia în teacă. 
Informat despre lupta de la Robăneşti, generalul-locotenent Kühne a considerat şarja „o nebunie”. 
În memoria eroilor Escadronului 3 din Regimentul 9 Roşiori a fost dezvelit la Robăneşti, în anul 1921, un monument care le glorifică faptele. 
Opera comemorativă a fost realizată de către un comitet de iniţiativă, în dreptul actualului drum judeţean Craiova – Teslui. 
Monumentul este compus dintr-un piedestal din beton, în trei trepte, pe care se ridică un soclu de beton, de formă paralelipipedică, surmontat de un grup statuar din bronz, reprezentând un ostaş călare în plin asalt şi o femeie cu aripi de vultur purtând o coroană în mână.


14.11.2016

Bogdăneşti – una din necropolele eroilor de la Oituz
 

 

La 15 noiembrie 1916, trupele germane şi austro-ungare au încheiat a doua tentativă de rupere a frontului românesc în zona Oituz, fiind respinse dincolo de linia de frontieră. 
Mulţi dintre militarii români care au murit în luptele din zona Oituz au fost înhumaţi în Cimitirul de campanie din comuna Bogdăneşti (jud. Bacău). 
Necropola a fost reamenajată în forma actuală, în anul 1931, de Societatea Cultul Eroilor. În cadrul cimitirului au fost centralizate osemintele a 3.033 de eroi români, germani (86) şi a unei sore de caritate, în morminte individuale şi în osuarul amplasat sub monumentul central. 
Evidenţa nominală a eroilor români înhumaţi în Cimitirul eroilor din Bogdăneşti poate fi accesată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.


27.10.2016

Murind cu toţii pe poziţiile noastre, înseamnă că am luptat!
 

 
 

Superioritatea militarilor germani a determinat Grupul Jiu să lupte în retragere, în perioada 23-26 octombrie 1916. 
Dorind să oprească intrarea în Târgu Jiu a trupelor germane, generalul I. Culcer, comandantul Armatei I-a, a trasat planul unei ofensive care să dea peste cap liniile inamice. Strategia a fost agreată şi de generalul Dragalina, înlocuitorul generalului Culcer. Potrivit planului de operaţii, militarii Grupulu Jiu urmau să atace frontal trupele inamice, pentru a le fixa, iar Grupul Cerna, comandat de lt. col. I. Dejoianu, avea să atace trupele inamice din flanc şi din spate, venind de la Baia de Aramă. Detaşamentul Dejoianu a început marşul pentru a ajunge pe frontul de luptă la 25 octombrie 1916. 
Pentru a fi sigur că militarii Grupului Jiu nu vor părăsi poziţiile de luptă, la 26 octombrie 1916, colonelul I Atanasiu, comandantul Grupul Jiu, a emis un Ordin de zi, stabilind că militarii români trebuiau să reziste pe poziţii până la ultima picătură de sânge:
Din Înalt Ordin al M.S. Regelui poziţiile nu se vor părăsi decât atunci când va rămâne un singur om
Murind cu toţii pe poziţiile noastre, înseamnă că am luptat.
Subsemnatul va veni pe poziţie cu ultima rezervă, pentru a muri împreună cu voi.
Rezistenţă până la ultima picătură de sânge.
Mobilizaţi de ordinul primit, militarii Grupul Jiu au luptat cu îndîrjire, iar după şase ore de luptă au respins inamicul de la podul peste Jiu, trecând la o luptă de urmărire. 
În schimb, Detaşamentul Dejoianu a atacat cu întârziere, la şase ore de la implicarea în luptă a Grupului Jiu, retrăgându-se fără a mai lupta până la 3 noiembrie 1916. 
Victoria Armatei I-a române în lupta din 27 octombrie 1916 a generat inamicului pierderea unui important material de război, şi a peste 1600 de prizonieri.

După succesul din 27 octombrie 1916, colonelul Atanasiu a consemnat în Ordinul de zi pe Unitate: Adresez cele mai călduroase mulţumiri, tuturor ofiţerilor şi soldaţilor, pentru bravura cu care au luptat astăzi, pentru îndepărtarea inamicului de ţară. Nu mă îndoiesc că începutul acesta bun, va fi urmat de acum înainte, aşa că înainte de sosirea zăpezii, un picior de inamic să nu se mai găsească în ţară. 
Familiile voastre, pe care le-am scăpat de pângărirea duşmanului, Vă sunt veşnic recunoscătoare. 
Înainte, dar, pentru cinstirea tuturor trupelor din acest grup, care de luni de zile stau strajă neadormită, la graniţele ţării .
*
Militarii români şi germani care au murit în luptele de la Jiu au fost înhumaţi în Cimitirul eroilor din municipiul Târgu Jiu. Necropola, amplasată în prezent pe strada Narciselor, a fost inaugurată de armata germană, la 17 noiembrie 1918, fiind amenajată pe un câmp de manevră, după planurile arhitectului peisagist R. Lange.


13.10.2016

Generalul David Praporgescu: A noastră este izbânda!

 
 

Generalul David Praporgescu, însoţit de ofiţeri, urcă pe poteca ce şerpuieşte spre Munţii Coţi, la 13 octombrie 1916, intenţionând să inspecteze poziţiile apărate de militarii români. Sunt militarii care au luptat cu îndârjire în urmă cu câteva zile, respingând puternica ofensivă germană şi înaintând 500 de m în poziţiile inamice, cu preţul morţii locotenentului Ganovici şi a 30 de grăniceri. 
Generalul Praporgescu ajunge în locul unde militarii Regimentului 2 Infanterie sunt în repaos şi profită de ocazie pentru a discuta cu combatanţii. 
Prin aer se aude şuierând un obuz. 
Mai mulţi ofiţeri strigă simultan: „La pământ, domnule general!” 
Soldaţii şi ofiţerii români s-au culcat la pământ din reflex. 
Obuzul loveşte o stâncă şi explodează în apropiere. 
Generalul David Praporgescu, rămas în picioare, întreabă dacă este cineva rănit şi se prăbuşeşte în mijlocul militarilor, cu sângele curgându-i pe gură şi pe nas. Alţi cinci ofiţeri sunt răniţi grav, iar 150 de soldaţi au răni minore. 
Generalul David Praporgescu este aşezat pe o targă, spunându-le militarilor: „Nu slăbiţi credinţa, a noastră este izbânda!”. 
Comandamentul Armatei 1 este anunţat, în scris, de şeful serviciului sanitar, despre decesul generalului Praporgescu, cauzat de o hemoragie internă în zona toracică. 
Vestea morţii generalului Praporgescu este comunicată familiei acestuia, în mod verbal, de adjutantul său, ştirea consternând-o pe Maria, fiica în vârstă de 9 ani a eroului. 
Marele Cartier General informează familia Praporgescu de moartea generalului prin intermediul unei telegrame: „Cu adâncă părere de rău vă aducem la cunoştinţă moartea în mod eroic, pe câmpul de luptă a generalului Praporgescu. Conform dorinţei sale sunteţi autorizaţi de a face înmormântarea rămăşiţelor sale pământeşti la Bucureşti”. 
Generalul a fost înmormântat la cimitirul civil Bellu, la 16 octombrie 1916. La funeralii au participat ministrul de război, reprezentanţi ai Marelui Cartier General, militari din Corpul 1 Armată şi numeroşi cetăţeni. 
Pentru a-l omagia pe eroul de la Coţi, casa din municipiul Turnu Măgurele în care s-a născut generalul Praporgescu a fost transformată în muzeu, iar strada Crinului din Bucureşti, unde eroul a avut domiciliul, a primit numele general Praporgescu, la iniţiativa edililor din municipiile menţionate . 
În anul 1926, la 10 ani de la moartea sa, generalul Praporgescu a fost distins cu Ordinul Mihai Viteazul, clasa a 3-a, „pentru vitejia şi destoinicia cu care a condus personal operaţiunile trupelor de pe Valea Oltului şi Munţii Coţi”. 
În memoria generalului Praporgescu au fost ridicate, în perioada 1925-1928, două opere comemorative de război.
Primul monument a fost dezvelit în satul Câinenii Mici (jud. Vâlcea). Monumentul are forma unei cruci creştine. Soclul este din piatră, iar la baza acestuia curge un izvor. Pe latura frontală este montat un basorelief din bronz, reprezentând scene de luptă, iar o inscripţie menţionează modul în care a murit generalul Praporgescu: „G-ral Praporgescu David eroul de la Olt comandant al Det. Lotru şi apoi al Corp. I Arm. respinge inamicul la Olt şi Coţi. Cade vitejeşte în acest loc în mijlocul soldaţilor săi la 30 sept. 1916 lovit de o schijă de obuz“. 
Al doilea monument a fost realizat la iniţiativa Societăţii Cultul Eroilor, în satul Câinenii Mari (jud. Vâlcea). Monumentul este realizat din marmură albă. Pe soclu sunt inscripţionate cuvintele: „ În memoria şi veşnica amintire a generalului David Praporgescu, mort în ziua de 30 septembrie 1916. În semn de veşnica amintire şi ca îndemn pentru viitor, ca orice român să-şi jertfească viaţă pentru neam si ţară“. 
Însemnul comemorativ este înscris în Lista monumentelor istorice având codul VL-IV-m-B-10021.


12.10.2016

Pe aici nu se trece!


 

Tentativa a trei divizii germane şi austro-ungare de a pătrunde în Valea Siretului, cu scopul de a da peste cap dispozitivul armatei române (tăierea comunicaţiilor cu Moldova şi primirea de sprijin de la trupele ruse) s-a soldat cu Prima bătălie de la Oituz (12-27 octombrie 1916). 
Grupul Oituz, comandat de generalul Eremia Grigorescu, a rezistat atacurilor trupelor germane şi austro-ungare, respingând unităţile inamice peste frontieră. Militarii români au luptat folosind deviza Pe aici nu se trece!, iar Divizia 15 Infanterie a fost supranumită Divizia de Fier. A fost un prilej pentru generalul Alexandru Averescu de a recunoaşte meritele Diviziei 15 Infanterie: Eroismul şi dispreţul morţei dovedit cu prisosinţă, îi dă dreptul la admiraţiunea şi recunoştinţa mea
O a doua tentativă a trupelor germane şi austro-ungare de a pătrunde în dispozitivul armatei române din trecătoarea Oituzului este consemnată în perioada 10-15 noiembrie 1916, când a avut loc A doua bătălie de la Oituz. 
Deşi Divizia a 8-a bavareză a atacat în unele zile chiar şi de opt ori, nu a reuşit să obţină un succes considerabil, luptele desfăşurându-se la baionetă, în noaptea de 13-14 noiembrie. Cel mai afectat a fost Regimentul 8 Vânători, care a pierdut patru comandanţi de companie şi patru sute de oameni. Militarii români, motivaţi de generalul Eremia Grigorescu, au rămas fideli devizei Pe aici nu se trece!, stopând planurile înaintării germane şi austro-ungare în zona Oituzului. Potrivit unui medic german, militarii români au luptat dispreţuind moartea, fiind îmbărbătaţi de comandant înaintea fiecărui atac: „Ori de câte ori pregătesc un atac se aude vocea unui comandant, care ţine o cuvântare, apoi izbucneşte un marş sălbatic, în sunetele căruia soldaţii se reped ca nebuni”. 
A treia bătălie de la Oituz s-a desfăşurat în perioada 8-22 august 1917, trupele germane şi austro-ungare având o superioritate de 20 de batalioane în comparaţie cu Corpul 4 Armată român, comandat de generalul Gheorghe Văleanu. 
Strategia ofensivei germane la Oituz a fost determinată de scopul de a pătrunde spre oraşul Oneşti, considerându-se că forţele române de la Mărăşeşti aveau să fie dislocate pentru a interveni în luptă. 
După o pregătire de artilerie, care a durat câteva ore, germanii au ocupat sectoarele Cireşoaia şi Coşna. Contraatacul Corpului 4 armată român, deşi s-a soldat cu reocuparea sectorului Coşna, a fost respins la Cireşoaia, lupte violente având loc la şi Grozeşti (în prezent comuna Oituz). Deşi militarii germani au reocupat dealul Coşna, forţele române nu au mai permis pătrunderea în adâncime a militarilor inamici, care au renunţat la ofensivă, nedispunând de forţe proaspete. 
Unul dintre militarii români care s-a remarcat în timpul Bătăliei de la Oituz a fost caporalul Constantin Muşat. Din cauza unei răni, în decembrie 1916, caporalului i-a fost amputat braţul drept, însă a refuzat să fie lăsat la vatră, motivând că va arunca grenade cu braţul valid. 
La 14 august 1917, germanii au atacat puternic poziţia unde se afla caporalul Muşat, acesta murind în timp ce le striga camarazilor: Grenade, băieţi, daţi grenade!. 
O parte din militarii români, germani şi austro-ungari, care au murit în luptele din zona Oituzului, au fost înhumaţi în cimitirul de campanie din satul Poiana Sărată. Comitetul central al Societatăţii Cultul Eroilor a reorganizat cimitirul de campanie, în anii 1927-1928, osemintele a peste 1.000 de eroi fiind depuse în morminte individuale şi comune. 
A doua reorganizare a cimitirului eroilor de la Poiana Sărată, care i-a dat şi configuraţia actuală, a avut loc în perioada 1928-1930. Osemintele a 107 eroi identificaţi - români, germani, austrieci, ungari, ruşi, evrei şi un turc - au fost depuse în morminte individuale, grupate în patru parcele. În osuarul cimitirului au fost centralizate osemintele a 1.940 de eroi identificaţi şi neidentificaţi, exhumate în perioada 1928-1945. 
Pe faţada monumentului central din cimitirul eroilor s-au inscripţionat cuvintele: „Nu vărsaţi lacrimi pe mormântul eroilor, ci mai curând slăviţii. 
„Aici odihnesc eroii căzuţi pe aceste locuri în războiul 1916-1918“. 
Cimitirul internaţional de onoare din comuna Oituz, satul Poiana Sărată a fost restaurat, prin cofinanţare, de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi de primăria comunei Oituz, fiind reinaugurat şi sfinţit în ziua de 8 octombrie 2016, în prezenţa unei numeroase asistenţe, în pofida timpului nefavorabil.


10.10.2016

Eroii români de la Bartolomeu
 


 

Noaptea se aşterne peste linia ferată a gării Bartolomeu, la 10 octombrie 1916, după lupte crâncene, în care militarii români, aflaţi în retragere, au luptat contra unităţilor germane şi austro-ungare. 
Sub scutul nopţii, germanii forţează şi trec linia ferată în flancul drept al gării Bartolomeu. O jumătate de companie românească se retrage din sector, însă nu anunţă şi cealaltă jumătate de companie, care rămâne pe poziţii, în flancul stâng, de-a lungul căii ferate de la Bartolomeu. 
În zorii zilei, germanii montează două mitraliere la ferestra unui canton de cale ferată, trăgând din flanc în militarii români care sunt pe poziţii, de-a lungul căii ferate. Cei care nu sunt seceraţi de focul mitralierelor încearcă să se retragă, fiind omorâţi cu grenade de mână. Tranşeea improvizată de-a lungul căii ferate a devenit o tranşee a morţii: 168 de eroi români au intrat în istorie, după o luptă de două zile în care au blocat înaintarea germanilor, cu scopul retragerii armatei române. 
Eroii de la Bartolomeu au fost înhumaţi lângă calea ferată. 
Ulterior, căpitanul de cavalerie Iorga a coordonat amenajarea, în dreapta căii ferate de la Bartolomeu, a unui cimitir al eroilor cu o suprafaţă de 750 mp. Osemintele a 595 de eroi români din 10 regimente de infanterie, morţi în luptele de la Bartolomeu şi în jurul Braşovului, au fost centralizate în 13 morminte comune, marcate cu î nsemne de că pătîi din beton şi cruci metalice în terminaţie . Singurul erou identificat este c ă pitanul Sava Cristescu. 
Monumentul central al cimitirului a fost conceput în forma unei urne funerare, având în terminaţie un vultur, simbolul avântului în luptă. 
Pe latura frontală a operei comemorative s-a fixat stema Regatului României, menţionându-se, prin dăltuire, regimentele din care au provenit eroii.
Cimitirul eroilor de la Bartolomeu a fost inaugurat în ploioasa zi de 7 iulie 1921, în prezenţa Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, însoţiţi de principele moştenitor Carol şi de principesa Maria, primiţi cu urale şi aplauze de braşoveni. 
Regele Ferdinand I a trecut în revistă gărzile de onoare a 15 regimente prezente la serbare. Un sobor religios, format din 10 preoţi, a oficiat slujba de pomenire a eroilor. 
În discursul din timpul ceremoniei, V. Mateescu, prefectul judeţului Braşov, a predat monumentul şi cimitirul în grija municipiului Braşov. 
Regele Ferdinand I şi Regina Maria, însoţiţi de suită, au depus crini albi la gropile comune ale eroilor, ceremonia încheindu-se cu defilarea trupelor. 
Începând cu anul 1948, în contextul politic generat de sferele de influenţă stabilite după al Doilea Război Mondial, stema Regatului României a fost îndepărtată de pe monumentul eroilor din Bartolomeu, aceeaşi soartă având-o şi textul care menţiona regimentele din care au făcut parte eroii. 
În anul 1972, din „considerente urbanistice”, cimitirul eroilor de la Bartolomeu a fost desfiinţat, cu scopul lărgirii căii ferate şi a amenajării unui sens giratoriu. Oseminele eroilor au fost strămutate în cimitirul eroilor Şprenghi, monumentul central rămânând amplasat între şosea şi calea ferată.


09.09.2016

Turtucaia – militarii români mor vitejeşte pentru ţară 

Declaraţia de război a României la adresa Austro-Ungariei (27 august 1916) a fost urmată, în scurt timp, de declaraţiile de război ale Germaniei şi Bulgariei, aliatele Austro-Ungariei, la adresa României (1 septembrie 1916). 
Militarii bulgari din Cadrilater i-au avertizat pe militarii români, încă din 26 august 1916, că vor începe să tragă cu muniţie de război, fără a o face „în joacă”. 
În pofida avertizărilor, serviciul de contrainformaţii rus a informat ministerul de război român că, deşi bulgarii şi aliaţii acestora puteau concentra 40.000 de militari la frontierea Cadrilaterului, nu existau indicii pentru un atac iminent. 
Luând act de informările primite de la aliaţii ruşi, conducerea Statului Major General român a asigurat în zona Cadrilaterului un număr de 40.000 de militari, proveniţi mai ales dintre rezervişti, lipsiţi de experienţă, combativitate şi dotări suficiente în materie de tehnică şi muniţii. 
Deşi planul apărării Cadrialterului s-a axat pe capul de pod Turtucaia, în jurul căruia exista o linie principală de apărare şi 15 centre de rezistenţă, dorindu-se să devină un al doilea Verdun, faptul că majoritatea militarilor români au fost rezervişti, iar materialele şi muniţiile avute la dispoziţie au fost învechite şi reduse din punct de vedere cantitativ au fost elementele care au făcut ca înfrângerea unităţilor militare române de la Turtucaia să devină previzibilă. 
Începând cu noaptea zilei de 31 august 1916, militarii bulgari au atacat posturile grănicerilor români din Cadrilater. Militarii români, considerând că sunt atacaţi de efective puternice s-au retras în liniile inferioare. 
Abia la 5 septembrie 1916, trupele inamice au atacat centura fortificată a oraşului Turtucaia, încercând să împiedice unităţile române să se retragă sau să primească sprijin militar de la Silistra. Artileria bulgară a scos din luptă bateriile române din sectorul I, bateriile rămase intacte fiind retrase de pe poziţii, în timp ce infanteria bulgară a atacat şi a ocupat majoritatea centrelor de rezistenţă ale militarilor români. Deşi locotenent-colonelul Popescu din cadrul Regimentului 79 Infanterie a încercat să contraatace, ofiţerul român a fost împuşcat în timpul asaltului, militarii retrăgându-se în pădurea Daidâr. 
După 8 ore de luptă, bulgarii sparg centrul apărării române, capturând întreaga artilerie fixă şi mobilă a unităţilor române. Sunt momente dramatice, în care militarii români rezervişti, aflaţi în tranşee, se închină şi se roagă la Dumnezeu pentru a opri înaintarea bulgarilor, trăgând în aer cu scopul de a-i speria. 
Un batalion de grăniceri român trece Dunărea, la 5 septembrie 1916, pornind la contraatac, iar lupta se dă vitejeşte la baionetă. Deşi nesusţinuţi, grănicerii români produc pierderi mari trupelor bulgare, care fug şi se retrag în pădurea Daidâr. În cele din urmă, grănicerii români se retrag, presărând drumul cu morţi şi răniţi din armata bulgară. 
Bulgarii atacă decisiv capul de pot Turtucaia, la 6 septembrie 1916. Unităţile militare române cantonate la Silistra nu reuşesc să vină în sprijinul camarazilor, iar trupele ruse refuză să execute ordinul de deplasare pentru sprijinirea militarilor români. 
Generalul Constantin Teodorescu, comandantul dispozitivului de apărare, îşi abandonează trupele, trecând Dunărea la bordul unei vedete. După câteva ore de luptă, apărătorii Turtucaiei, luptând în grupuri izolate, rămaşi fără muniţie şi fără legătură între sectoare se predau. 
Sunt luaţi prizonieri 480 ofiţeri şi 28.000 de soldaţi români. Alţi 160 de ofiţeri şi 6.000 de soldaţi români sunt rămaşi pe câmpul de luptă, morţi sau răniţi. Reuşesc să iasă din încercuire 5.500 de militari români, care se retrag spre Silistra sau trec Dunărea, ajutându-se de uşi, buşteni sau numai cu forţa braţelor.
Pentru prizonierii români din capul de pod Turtucaia începe calvarul. Civilii şi militarii bulgari îi dezbracă cu forţa de echipament, iar cei care se împotrivesc sunt împuşcaţi. 
După câtzeva zile, coloane de prizonieri români sunt dirijate spre sudul Bulgariei, pentru a fi scoase de pe linia frontului. Prizonierii români trec prin sate răzleţe, prilej pentru civilii bulgari să tragă cu arma în militarii români sau să-i omoare cu cuţite şi topoare pentru a răzbuna moartea în luptă a rudelor. Prizonierii români răniţi, care nu ţin pasul, sunt împuşcaţi şi abandonaţi la marginea drumului. 
Răniţii români de pe câmpul de luptă sunt împunşi cu baionetele în mod repetat. Soldatul Chebac, rănit şi căzut la pământ, apucă baioneta unui militar bulgar şi o pune în dreptul inimii. Soldatul bulgar refuză să-l înţepe în inimă şi îşi înfige baioneta în mod repetat în picioarele şi abdomenul soldatului român. În cele din urmă, bulgarul îl abandonează pe soldatul Chebac. Rănitul a reuşit să supravieţuiască, menţionând într-un raport modul în care s-au comportat militarii bulgari cu răniţii români. 
Corpurile neînsufleţite ale militarilor români, bulgari, germani şi turci au fost aruncate de civili în şantul de apărare al unei baterii de artilerie, improvizându-se, la două săptămâni de la lupte, un cimitir al eroilor. 
Ulterior, începând cu anul 1921, statul român prin intermediul Societăţii Mormintele Eroilor căzuţi în Război a centralizat în cimitirul eroilor Daidâr osemintele militarilor români, bulgari, germani şi turci care au fost înhumate pe raza oraşului Turtucaia şi în împrejurimi.
În prezent, cimitirul eroilor Daidâr este compus dintr-un monument central, două parcele cu morminte individuale - în care sunt înhumaţi 213 eroi – şi două gropi comune în care au fost centralizate osemintele a 8.000 de eroi - din care nu au fost identificaţi numai după naţionalitate numai 1.311 eroi români. În prezent, inscripţia de pe monumentul central, în limbile română, bulgară, germană şi turcă, aminteşte de dramatismul luptelor de la Turtucaia: „1916-1918/ONOARE ŞI ADMIRAŢIE/ CELOR CARE AU ŞTIUT SĂ/ MOARĂ VITEJEŞTE/ PENTRU ŢARA LOR“.


06.06.2016

În amintirea eroilor români căzuţi pentru eliberarea Ardealului
 


 

La 12 octombrie 1944, armata română intra în municipiul Oradea, eroii care au murit în luptele de eliberare a urbei fiind înhumaţi într-o parcelă aflată, la vremea respectivă, la marginea actualului cimitir Rulikovski. 
Despre modul în care sunt îngrijite în prezent mormintele eroilor români înhumaţi în cimitirul Rulikovski nu există decât cuvinte de laudă, însă nu se poate spune acelaşi lucru despre mormintele a 156 de eroi români înhumaţi în perioada octombrie 1944-18 iunie 1945 în cimitirul Olosig. 
Deşi cimitirul Olosig a devenit închis în anii '70, febra retrocedărilor, începută în anii '90, a determinat primăria Oradea să desfiinţeze cimitirul Olosig şi să retrocedeze o suprafaţă însemnată din spaţiul acestuia Episcopiei greco-catolice, Episcopiei romano-catolice şi Bisericii reformate - în baza unor cereri de reîmproprietărire. Din cimitirul Olosig a rămas o suprafaţa de 14.000 m2, care a fost transformată în parc. 
Având în vedere că numărul militarilor români înhumaţi în cimitirul Rulikovski a rămas neschimbat, iar suprafaţa parcelei eroilor români din acelaşi cimitir nu s-a mărit, în contextul în care, în anii anii '90, nu a existat o instituţie care să coordoneze aplicarea unor măsuri şi strategii în domeniul mormintelor şi operelor comeorative de război, s-a ajuns în situaţia în care retrocedarea terenului unde a existat cimitirul Olosig s-a realizat fără ca osemintele eroilor români din Al Doilea Război Mondial să fie centralizate în altă locaţie. 
Vag, unele documente postbelice consemnează că parcelele eroilor români din cimitirul Olosig ieşeau în evidenţă prin două cruci metalice, ambele fiind inscripţionate cu acelaşi text: În amintirea eroilor români căzuţi pentru eliberarea Ardealului. 
Având în vedere că numele celui care moare pentru ţară rămâne nepieritor, cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor au identificat numele militarilor români înhumaţi în fostul cimitir Olosig, evidenţa niminală a eroilor români putând fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.


16.05.2016

Aici odihnesc Sfinţii Patriei!
 

 
 

La 3 noiembrie 1930, generalul Grigore Constandache, şeful Serviciului Istoric al Armatei a rostit la parcela eroilor francezi din cimitirul militar Bellu un discurs deosebit de emoţionant, apreciind ajutorul militar pe care Franţa l-a oferit României în Primul Război Mondial: „Armata română salută pe eroii care au făcut ofrandă viaţa lor pentru România. (…) Lupta Marelui Război a fost dată între dreptate şi forţă, între libertate şi încătuşare, între spirit şi materie; din această cauză acei care şi-au dat viaţa, acei care au învins la Marna (...) ei au contribuit şi la salvarea Patriei noastre. 
În acest mic cimitir, jertfa adusă morţii este foarte mare. (...) Aici odihnesc o parte a campionilor celei mai mari cauze, luptătorii idealului, Sfinţi ai Patriei. Nici o cinstire nu este prea mare pentru cei care mor în acest chip”. 
Militarii francezi care au murit pe teritoriul României în Primul Război Mondial au făcut parte din Misiunea Militară Franceză, condusă de generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931). 
Membrii misiunii au fost trimişi în România în octombrie 1916, la solicitarea expresă a premierului Ionel I.C. Brătianu (1864-1927), adresată Ministerului Afacerilor Externe al Franţei în momentul în care politicianul român a constatat că armata română avea de luptat pe două fronturi: în Transilvania, pentru eliberarea teritoriilor românilor aflaţi în componenţa monarhiei austro-ungare şi la Dunăre, unde armatele bulgaro-turco-germane au forţat capul de pod Turtucaia. În total, Misiunea Militară Franceză a fost compusă din 350 de ofiţeri şi 1000 de subofiţeri şi soldaţi, peste 400 de militari francezi murind pe teritoriul României până în anul 1919. 
Unul dintre cele mai impresionate locuri de înhumare a militarilor francezi din România a fost amenajat în incinta cimitirului militar Bellu, în anul 1921. Parcela a fost compusă iniţial din 143 de morminte individuale, însemnele de căpătâi având forma unei săbii de luptă stilizate. 
În anul 2014, Ambasada Franţei la Bucureşti a reinaugurat parcela eroilor francezi din cimitirul militar Bellu, necropola fiind restaurată cu avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. În cadrul acesteia au fost centralizate şi osemintele a 46 de eroi francezi din Primul Război Mondial, exhumate din cimitirul eroilor din municipiul Alexandria, jud. Teleorman. 
În prezent, în parcela eroilor francezi sunt amenajate mormintele individuale a 182 de eroi francezi, însemnele de căpătâi având forma unor stele musulmane (pentru militarii cu origini algeriene) şi a crucilor de tip creştin. 
La intrarea în parcelă sunt montate, cu rol decorativ, patru modele de însemne de căpătâi care au marcat mormintele eroilor francezi în cimitirele eroilor de la Alexandria şi Bucureşti 
Monumentul central al necropolei este inclus in Lista Monumentelor Istorice (cod B-III-m-B-20049 ), fiind dedicat OSTAŞILOR FRANŢEI CĂZUŢI PE CÎMPUL DE ONOARE AL PĂMÂNTULUI ROMÂNESC ÎN TIMPUL MARELUI RĂZBOI 1916-1919. Elementele decorative ale operei comemorative sun reprezentate de un cocoş din bronz, în partea superioară, şi de frunze de lauri peste care sunt fixate arme medievale şi specifice Primului Război Mondial, toate din bronz, pe latura frontală. 
În cadrul parcelei eroilor francezi din cimitirul militar Bellu, Ambasada Franţei la Bucureşti organizează evenimente comemorative cu prilejul Zilei Armistiţiului (11 noiembrie). 
Evidenţa nominală a militarilor francezi, înhumaţi în parcela eroilor din cimitirul militar Bellu, poate fi accesată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.
 


Război şi „pace” la Griviţa
 

 

Starea de război instituită între Rusia şi Imperiul Otoman, la 24 aprilie 1877, a determinat trecerea Dunării de armatele ruse la Zimnicea, la 26-28 iunie 1877, susţinute de artileria română, care a bombardat poziţiile turceşti de la sudul fluviului, prilej pentru principele Carol de a exclama, în momentul în care a auzit bubuitul tunurilor asupra Vidinului turcesc: „Asta-i muzica ce-mi place!”. 
Deşi Independenţa României a fost proclamată în Parlament de Mihail Kogălniceanu, ministru de externe, prin celebra frază „ Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!“ a fost necesar ca neatârnarea să fie cucerită pe câmpul de luptă. 
Armata română a fost reorganizată, la 4 august 1877, creându-se o Armată de Operaţiuni, cu un efectiv de 43.414 militari, comandată de generalul Alexandru Cernat. 
Incapacitatea trupelor ruse de a străpunge, în cursul a două atacuri, fortificaţiile turceşti care apărau Plevna a determinat implicarea armatei române în operaţiunile de la sudul Dunării, la cererea părţii ruse prin Marele Duce Nicolae. 
Trupele ruse de la Plevna şi Armata română de operaţiuni au format Armata de vest, comanda unică aparţinându-i principelui Carol, şef al Statului Major fiind generalul rus Pavel D. Zotov. În acest scop, trei divizii române au ajuns la Plevna la 6 septembrie 1877. 
Botezul focului pentru armata română a avut loc la 8 septembrie 1877, când Regimentul 13 Dorobanţi, a cucerit redanul din faţa redutei Griviţa 1, cu preţul a 40 de militari morţi în luptă. Numărul militarilor români care au murit în lupta de la redan ar fi fost mult mai ridicat, însă turcii au refuzat să lupte la baionetă, părăsind poziţia în momentul în care au constatat că nu pot opri prin focul carabinelor înaintarea tiraliorilor români. 
După cucerirea redutei Griviţa 1, la 11 septembrie 1877, poziţiile române şi cele turceşti au devenit foarte apropiate, militarii români şi cei turci vorbind între ei, un caz inedit fiind relatat de voluntarul Ion Lahovary: „Soldaţii noştri se amuzau adesea, interpelându-i pe turci:
- Hei, voi acolo, Mohamed, Soliman, cum merg treburile? 
Iar turcii ripostau. Noi nu înţelegeam ce ne spuneau. 
(...) Le aruncam câţiva biscuţi, spunându-le:
- Iată ceva pentru voi, fiindcă crăpaţi de foame. Trimiteţi-ne şi voi câteva pachete din bunul vostru tabac turcesc. 
Iar ei ne aruncau biscuiţii înapoi, spre a ne dovedi că înotau în abundenţă”.
După un asalt eşuat asupra redutei Griviţa 2, la 18 septembrie 1877, trupele române au încercat cucerirea fortificaţiei printr-un atac de noapte, la 19 octombrie 1877, misiunea fiind aprobată de principele Carol, însă numai după ce ofiţerii l-au asigurat că atacul va avea loc prin surprindere, iar pierderile vor fi minime.
Militarii români, neavând pregătirea unor trupe de elită şi lipsindu-le experienţa unor lupte similare, au eşuat în tentativa de cucerire a redutei Griviţa 2.
O altă problemă a atacului de noapte a fost numărul mare al morţilor rămaşi pe câmpul de luptă. Pentru prima dată în timpul războiului, românii şi turcii au convenit să înceteze temporar ostilităţile pentru îngroparea eroilor. „Am sosit la ora convenită în tranşeea cea mai apropiată – a relatat peste timp voluntarul Ion Lahovary. Brancardierii erau gata, soldaţii au depus armele; colonelul Agiu, şeful Statului Major al Diviziei 2 s-a lipit de parapet, având grijă să nu-şi arate capul, şi a agitat un mic drapel alb. Imediat a apărut un alt drapel deasupra redutei turceşti; împuşcăturile şi şuieratul gloanţelor s-a oprit instantaneu. 
Ne-am urcat, în picioare, pe parapet. Ofiţerii turci apărură şi ei, la rândul lor. (...) Aceşti oameni care, de două luni, schimbă între ei, îngropaţi cu grijă, gloanţe de puşcă se privesc acum cu curiozitate. Iar în ochii lor nu se mai citeau nici teama şi nici furia. (...) Între timp, brancardiereii plecau şi veneau într-un necontenit dute-vino. Vedeam cum trec, transportate, bietele trupuri ale soldaţilor noştri, cu braţele atârnând, picioarele spânzurând, figuri murdare de sânge şi noroi. Însă noi am văzut atâţia morţi de şase săptămâni încoace, încât ne-am obi ş nuit cu oribilităţile şi nu mai suntem încercaţi de emoţiile puternice din primele zile. 
În spate, în locul în care sunt îngropate cadravele, preoţii spun deja rugăciunile pentru morţi. 
În sfârşit, ultimele cadrave odată ridicate, ne întoarcem în liniile noastre şi imediat reîncepe şuieratul obişnuit al gloanţelor în tranşee”. 
La 15 de ani de la luptele de la Griviţa, la iniţiativa regelui Carol I, a început amenajarea unui mausoleu în care să fie depuse osemintele eroilor români care au murit în luptele de la Griviţa. Activitatea de exhumare a osemintelor a 1.300 de eroi români a fost coordonată de generalul Alexandru Averescu. Mausoleul, realizat în stil neoclasic şi având forma unei capele, a fost inaugurat în anul 1902.


25.04.2016
Sufletul veteranului
 
 
Un vechi proverb românesc ne aminteşte că ochii care nu se văd se uită. 
Uneori, maxima amintită are şi excepţii dela regulă, un exemplu edificator fiind oferit de doi militari români, camarazi de arme pe Frontul de Vest, care au ajuns, luptând, până în fosta Cehoslovacie. Unul dintre cei doi militari, slt. Serian Ioan, a murit în luptă cu militarii germani, fiind înhumat la Pliesovce (1945). Ulterior, osemintele eroului au fost centralizate la Cimitirul eroilor români de la Zvolen (Slovacia). 
Reîntors în România, veteranul al cărui camarad a murit la Pliesovce a activat în armata română până în anul 1978, când a trecut în rezervă. A fost avansat la gradul de general de către preşedintele României, la 25 octombrie 2004, la propunerea ministrului apărării naţionale, prin Decretul nr. 1053 din 7 decembrie 2004.
Deşi timpul macină memoria evenimentelor şi sentimentele oamenilor, veteranul de război nu şi-a uitat camaradul căzut pe front, iar la mai bine de 65 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial a căutat şi identificat mormântul eroului slt. Serian Ioan în Cimitirul eroilor români de la Zvolen, aprinzând o candelă la însemnul de căpătâi al acestuia.
*
Înainte de a-i menţiona numele veteranului, a celui care împreună cu peste un milion de militari români au luptat pentru reîntregirea României (1941-1945), considerăm că nu este o pierdere de vreme pentru a face o scurtă incursiune în viaţa sa din perioada războiului.
În august 1944, un copil de 16 ani, înrolat ca voluntar în Regimentul 30 Dorobanţi Muscel, împarte corespondenţa militarilor şi le aduce mâncarea în cazarmă. Rutina zilnică este înlocuită, la 23 august 1944, cu ordinul de arestare a militarilor germani care îi antrenează pe militarii Regimentului 30 Dorobanţi Muscel.
După un marş până la Braşov, unde dorobanţii musceleni capturează un regiment german de artilerie, copilul de 16 ani pleacă pe Frontul de Vest ca voluntar, la cerere. Participă la lupte până la încheierea războiului, la 9 mai 1945, fiind cantonat la Nove Mesto, unde mă ocupam cu alţi colegi de aprovizionarea unităţii cu alimente şi muniţie, duceam scrisorile, atât de aşteptate, de acasă, ne ocupam de recuperarea răniţilor şi a morţilor şi de întocmirea formalităţilor pentru cei decedaţi sau avansaţi. Au fost zile întregi în care alergam între locurile în care ne instalaserăm, cu gloanţele suierând în spate sau pe lângă urechi. Nu mi se părea nimic anormal, eram tânăr, entuziat şi curajos şi vroiam să fiu cât mai util. Spre deosebire de mulţi dintre ei, eu am avut noroc, nu am fost rănit şi nici nu am murit, conform unei mărturisiri pentru cotidianului Adevărul. 
Militarii români din Ceholovacia au primit ordinul de a se întoarce în ţară, veteranul de 17 ani mărşăluind 2000 de km, începînd cu ziua de 17 iunie 1945, în contextul în care militarii sovietici nu le-au permis soldaţilor români să folosească garniturile de tren. După parcurgerea a maxim 70 de kilometri /zi , indiferent de condiţiile meteorologice, militarii români realizau o oprire după a treia zi de marş. 
Pînă la Budapesta, militarii români s-au folosit în timpul transportului şi de căruţe, însă sovieticii ne-au luat din cai şi ne-au ars coviltirele căruţelor, pentru că spuneau că numai ţiganii procedează aşa. Am rămas, astfel, fără singurele locuri în care ne mai puteam adăposti de ploaie.
*
Veteranul român din Al Doilea Război Mondial prezentat la rubrica Paşi prin istorie, care ne dovedeşte că ochii care nu se văd nu se uită, atunci când sufletul omului este puternic, se numeşte Gheorghe Mihai Răucea, având în prezent gradul de general de brigadă (rtr) şi ocupându-se, în calitate de preşedinte, de destinele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Prahova.
**
Cimitirul eroilor români de la Zvolen a fost amenajat în vecinătatea cimitirului central din Zvolen (Slovacia), în anul 1958, în cadrul acestuia fiind centralizate, în morminte individuale şi în gropi comune, osemintele a 10.384 eroi români, care au murit în Al Doilea Război Mondial pentru eliberarea fostei Cehoslovacii.

18.04.2016
Tu ai murit pentru ca noi să trăim mai departe!
 
 
 
În Primul Război Mondial, în octombrie 1916, linia frontului în Maramureş a fost stabilizată pe Valea Vaserului, unde patru batalioane de vânători de munte germani s-au opus înaintării trupelor ruse. Din cauza provocărilor bolşevice din Rusia, ofiţerii ruşi au părăsit trupele, întorcându-se în ţară, luptele de pe Valea Vaserului încetând. La 10 februarie 1917, germanii au început să amenajeze un cimitir al eroilor, prima înmormântare având loc la 20 februarie 1917. 
Cimitirul a fost proiectat de arhitecţi germani, în cadrul acestuia fiind înhumaţi în total 105 militari. Pentru a se ajunge la cimitir se trecea peste un pod din lemn, construit peste râul Vaser. Accesul în cimitir se realiza intrându-se în Capela mântuirii, apoi se ajungea pe prima teresă a necropolei, unde au fost înhumaţi ofiţerii superiori. Soldaţi şi gradele inferioare au fost înhumaţi în a doua terasă a necropolei.
Cimitirul a fost inaugurat în iulie 1917, plutonierul Anton Schnmid dovedind, în anul 1918, cu prilejul unei menţiuni scrise, că spiritul de camaraderenie a rămas întipărit în sufletele veteranilor luptelor de pe Valea Vaserului: „Camarade, ai fost răpit de lângă mine! Câte am petrecut noi împreună! (...) Câte griji ţi-ai făcut pentru cei dragi de acasă! Te-a înţeles cineva? Cât de viteaz ai fost! (...) Tu ai murit pentru ca noi să trăim mai departe. Lacrimi cad peste eroi când plouă. Nu-i aşa că vă iubeşte natura care alină cu frumuseţea ei mormintele voastre ? Pârâurile curg zgomotos, nu le mai auziţi. Brazii privesc fix în lumina lunii. Nu mai ştiţi când zăpada stă fix între tufe, când muşchiul creşte din nou între rădăcini. Când foşnesc brazii, noaptea, se gândesc cei dragi la voi, din locul natal. În foşnetul ramurilor se găsesc fire ale iubirii. Acolo, departe sub molid, în Carpaţi se află cel preţuit. 
Din păcate, din cauza creşterii cursului apei care alimentează râul Vaser s-au produs dislocări majore ale terenului. Apa a măcinat în timp crucile din cimitir, capela şi gardul împrejmuitor, realizate din lemn, necropola fiind distrusă integral la suprafaţă în anul 1950. 
La iniţiativa primarului din Vişeul de Sus, pe locul cimitirului eroilor germani s-a dezvelit o troiţă tradiţională în stil maramureşean, realizată de meşterul Teodor Bârsan. Troiţa a fost sfinţită, la 25 iulie 2011, de un sobor de preoţi ortodocşi.

15.02.2016
Eroii polonezi de la Berbeşti
 
 
În decembrie 1918, un grup de militari polonezi a luptat în comuna Giuleşti, sat Berbeşti (jud. Maramureş), pentru a apăra podul localităţii de militarii ruşi bolşevizaţi.
Confruntarea s-a soldat cu cinci morţi în rândul militarilor polonezi.
Protopopul localităţii i-a înmormântat pe cei cinci eroi polonezi într-o groapă comună, în cimitirul satului. Însemnul de căpătâi comun s-a deteriorat odată cu trecerea timpului, în locul acestuia fiind dezvelită o troiţă tradiţională din lemn, în anul 2013.
Troiţa a fost realizată prin contribuţia financiară a cetăţeanului Laurenţiu Batin, fiind dezvelită „în memoria ostaşilor polonezi căzuţi în satul nostru în Primul Război Mondial şi a tuturor berbeştenilor căzuţi pentru întregirea neamului românesc”.
Ambasadorul Republicii Polonia în România a fost prezent la momentul inaugurării troiţei, depunând o coroană de flori în memoria eroilor polonezi. 

21.01.2016
Eroii români de la Weil am Rhein
 
 
Militarii germani au intrat defilând în Bucureşti, la 6 decembrie 1916, feldmareşalul Mackensen (1849-1945) supraveghind deplasarea trupelor, în timp ce guvernul român s-a retras la Iaşi, începând cu 3 decembrie 1916. 
Cercul Militar şi Hotelul Imperial (aflat în apropierea Palatului Regal, fiind demolat ulterior prin extinderea acestuia) au devenit locuri de detenţie pentru prizonierii români de război. 
Dacă ofiţerii au fost internaţi şi interogaţi la Cercul Militar, o serie de politicieni, funcţionari din administraţie, profesori, preoţi sau ziarişti au fost închişi la Hotelul Imperial, fiind obligaţi să-şi plătească, cu banii primiţi de la familii, cheltuielile de curăţenie şi de asigurare a hranei. 
Militarii şi civilii internaţi la Bucureşti au fost folosiţi de feldmareşalul Mackensen ca un element de presiune pentru guvernul român, dorind să se asigure că prizonierii germani din lagărele administrate de partea română vor fi trataţi corespunzător. 
În condiţiile în care iarna din anii 1916-1917 nu a fost una uşoară, mai mulţi prizonieri germani internaţi în Moldova au murit din cauza frigului, partea română fiind acuzată de premeditare (rapoartele ulterioare realizate de echipele de control ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii nu au confirmat acuzaţia). 
Necunoscând realitatea din lagărele prizonierilor germani din România, administraţia germană a dispus ca internaţii civili din Bucureşti să fie transferaţi în lagărul din comuna Săveni, jud. Ialomiţa (deplasarea s-a realizat cu bagajele depozitate în patru camioane trase de boi), iar militarii au fost transferaţi în lagărele din vestul Europei, fiind obligaţi să parcurgă distanţei lungi pe jos, inclusiv de la locul unde se afla amplasat lagărul şi până la locul unde au lucrat sub supraveghere. 
În această situaţie s-au aflat şi prizonierii de război români care s-au deplasat în localitatea Haltingen (în prezent devenită cartier al oraşului Weil am Rhein). 54 de prizonieri români au murit lucrând la amenajarea unei căi ferate, majoritatea în perioada ianuarie-martie 1917, fiind înmormântaţi individual în vestul cartierului Haltingen, la marginea unei păduri. 
Numele eroilor români au fost inscripţionate pe cruci din lemn, însă materialul lemons nu a rezistat trecerii timpului.
În anul 2007, cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor au identificat necropola în teren, aceasta fiind împrejmuită cu un zid din piatră cubică, înalt de 0.60 m. Accesul se realiza pe o poartă metalică, până la monumental central ajungându-se pe o alee compusă din plăci din granit. Pe monumental central, înalt de 1,12 m, sunt inscripţionate cuvintele: „AICI ODIHNESC / 54 DE MILITARI / ROMÂNI DIN/ RĂZBOIUL / 1914-1916“.
Cu sprijinul primăriei din Weil am Rhein şi a Consulatului României la Strasbourg, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a reamanajat cimitirul eroilor români din cartierul Haltingen. În acest context, o troiţă tradiţională în stil maramureşean, realizată de meşterul popular Ilie Benţa, a fost montată în centrul parcelei, iar pe două plăci din bronz, fixate de o parte şi de alta a monumentului central, s-au inscripţionat numele celor 54 de eroi români. 
Cimitirul eroilor români de la Weil am Rhein a fost reinaugurat la 7 iunie 2008, în cadrul unui ceremonial militar şi religios.
Lista erorilor români înhumaţi la Weil am Rhein poate fi consultată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

02.12.1015
Armata germană ocupă Târgoviştea
 
 
Primul Război Mondial (1916-1919) a însemnat în primul rând un amalgam de tragedii şi suferinţe, multe neştiute, marcând profund mentalitatea contemporanilor. 
Armata română a fost pusă, începând cu 1 septembrie 1916, în faţa unui război, imposibil, având de luptat pe două fronturi: pe crestele Carpaţilor şi la Dunăre, trecând de la entuziasmul ofensivei la retragere şi la bătălii de apărare a teritoriului. 
Lupte deosebit de sângeroase s-au dus şi pentru apărarea oraşului Târgovişte, unde diviziile 12 şi 22 Infanterie, subordonate generalului Averescu, s-au opus înaintării Corpului I german, aflat în urmărire acestora după luptele din zona Bran-Câmpulung. Documentele vremii au consemnat că operaţiunile militare din jurul oraşului, desfăşurate în perioada 1-3 decembrie 1916, s-au soldat cu „mormane de răniţi“, în timp ce militarii căzuţi la datorie, români şi germani deopotrivă, „zăceau în ploaie şi noroi, de trei zile şi trei nopţi“. 
Lipsite de suportul artileriei, unităţile române au primit ordin de retragere, ziua ocupării Târgoviştei consemnând şi eşecul tentativei de apărare a Bucureştiului. 
În scurt timp, la Teiş a răsărit o pădure de cruci, acestea marcând locul în care au fost înhumaţi eroii români care au murit în luptă sau din cauza rănilor, în cazarma regimentului 22 Târgovişte, la spitalul internat Georgescu, la spitalul din Teiş sau în lazaretul german. 
Lăudabil este faptul că arhimandritul Justin Şerbănescu din Regimentul 4 Ilfov, prizonier înlagărul german din Teiş, a oficiat serviciul religios pentru fiecare erou român înhumat. Înainte de a cădea prizonier, arhimandritul Şerbănescu a participat la luptele de apărare a oraşului Târgovişte în calitate de preot militar, iar în lipsa comandantului a mobilizat trupa la atac, ridicând crucea în faţa militarilor şi strigând: „După mine, copii!“, moment în care o ploaie de schije s-a oprit în geanta cu cărţi bisericeşti pe care o purta de gât. 
Fiecare erou înhumat la Teiş are propria istorie, multe dintre ele rămânând necunoscute şi în prezent. În colbul arhivelor s-a păstrat o relatare despre destinul a doi fraţi care au luptat pentru apărarea Târgoviştei. Ambii au fost răniţi grav de grenadele de mână germane. Au fost internaţi la spitalul din Teiş, iar din cauza numărului mare al răniţilor au fost înghesuiţi în acelaşi pat. Au murit unul după celălalt, plângând din cauza rănilor, devenind nu doar fraţi deluptă ci şi de suferinţă. Cei doi eroi au fost puşi pe acelaşi catafalc în catedrala oraşului, târgoviştenii acoperindu-i cu flori şi însoţindu-i într-un cortegiu împresionant până la cimitirul eroilor, unde militarii germani le-au dat onorul. 
Fraţii au fost înhumaţi în morminte învecinate, dorind astfel să se transmită generaţiilor viitoare că au luptat cu vitejie împreună. 
Din păcate, documentele vremii nu au păstrat numele celor doi fraţi, iar desele reorganizări ale cimitirului au făcut imposibilă identificarea acestora. 
Numărul militarilor români care au murit în lagărul prizonierilor din Teiş ar fi fost mai redus, dacă prizonierii nu ar fi fost folosiţi la muncă înfometaţi, conform unei mărturii de epocă: „Erau scoşi la corvezi grele: curăţarea străzilor de noroi şi zăpadă, ducerea mobilelor, transportarea greutăţilor, a lemnelor şi bolnavilor pe gerul straşnic, goi şi nemâncaţi. De prin toate părţile, inimile caritabile le întindeau pâine. Se repezeau ca fiarele, iar bastonul sau patul puştii nemţeşti lovea cu sete în grămada bolnavilor încovoiaţi sub povară“. 

Cimitirul eroilor de la Teiş a fost restaurat şi inaugurat la la 25 octombrie 2015, prin contribuţia financiară a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, 359 de eroi români dormindu-şi somnul e veci sub 334 de însemne de căpătâi. 
Lista militarilor români înhumaţi în cimitirul eroilor din Teiş, realizată de cercetătorii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor poate fi accesată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.

16.11.2015
Înhumarea pilotului Clop N. Ioan la Duckla, Polonia
 
 
 
Sâmbătă, 14 noiembrie a.c., rămăşiţele pământeşti ale pilotului român Clop N. Ioan au fost înhumate în cimitirul militar din Duckla. 
La ceremonie au participat, printre alţii, reprezentanţii Muzeului Militar privat din Krosno, col. Romeo Mihail Tăbârcă, ataşatul militar român în Polonia, Andrew Bytar, primarul oraşului Dukla, şi insp. Adam Pietrzkiewicz, comandantul poliţiei municipale din Krosno. 
În alocuţiunea sa, colonelul Romeo Mihail Tăbârcă a menţionat: Suntem recunosc ători tuturor celor care au contribuit la organizarea ceremoniei, care ne permite după mai bine de 70 de ani de a aduce un omagiu unuia dintre soldaţii români care au murit în Polonia. În februarie 1944, când aviatorul Clop şi-a pierdut viaţa, România era încă de partea Germaniei, dar această situaţie se va schimba în luna auust a aceluiaşi an. Prin urmare, aş dori să subliniez încă o dată recunoştinţa noastră pentru organizarea ceremoniei de astăzi, care crează o punte între trecut şi prezent şi este un semn de necontestat de prietenie între cetăţenii naţiunii române şi poloneze.
 
Pilotul Clop N. Ioan s-a prăbuşit în zona mlăştinoasă din apropierea localităţii Krościenko Wyżne, la 11.02.1944, la bordul unui avion de tip Junkers 87 Stuka. 
Locul prăbuşirii a fost localizat pe baza unor fotografii de arhivă şi cu ajutorul unui medic rezident din Krościenko, în prezent în vârstă de 90 de ani. 
Epava avionului a fost excavată de reprezentanţii Muzeului Militar privat din Krosno, sprijiniţi de arheologi.
 

13.11.2015 
Eroii români de la Ljubljana
 
 
În Primul Război Mondial, teritoriul actual al Sloveniei a făcut parte din cadrul Imperiului Austro-Ungar, stat dualist aflat sub conducerea împăraţilor dinastiei austriece de Habsburg, totodată, regi ai Ungariei – numindu-se, din acest motiv, şi „Imperiul Cezaro-Crăiesc“ sau „Dubla Monarhie“. 
Întrucât Imperiul Austro-Ungar a administrat teritorii slovene şi româneşti, în multe unităţi imperiale au fost înrolaţi şi locuitori din acele provincii. În timpul luptelor, armata italiană a luat prizonieri din trupele cezaro-crăieşti (k.u.k.), în cadrul cărora au fost înrolaţi şi români. 
În afară prizonierilor români din truele cezaro-crăieşti, o parte dintre soldaţii români luaţi prizonieri de Puterile Centrale, pe frontul românesc, au fost trimişi în lagărele aflate în apropierea frontului austro-ungaro-italian pentru a fi folosiţi la muncă. 
În Mausoleul-osuar din cadrul Cimitirului Žale sunt înhumaţi militari de diferite naţionalităţi, printre care şi 80 de militari români care au murit în Primul Război Mondial.
În osuar mai odihnesc rămăşiţele pământeşti şi ale altor ostaşi căzuţi în luptă sau morţi în prizonierat: 35 ofiţeri şi 4701 soldaţi din armata austro-ungară, 342 prizonieri de război ruşi şi 79 de prizonieri de război sârbi. 
Osuarul a fost inaugurat în anul 1939.
Lista morţilor de război români înhumaţi în Mausoleul-osuar din Cimitirul central Žale poate fi accesată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.
 
04.11.2015
Eroii români de la Stalingrad
 
 
Până în prezent, la Rossoşka (regiunea Volgograd, Federaţia Rusă) au fost centralizate, în iulie 2003, în cimitirul german vechi, osemintele a 1.209 eroi români, iar în cimitirul de onoare al eroilor români (la 25.10.2015 şi la 25.10.2016), osemintele a 666 eroi români. Din totalul de 1.875 de eroi români, înhumaţi în groapa comună din cimitirul german vechi şi în cimitirul de onoare, 84 identificaţi, iar 1.790 neidentificaţi.
Cimitirul de onoare a fost inaugurat la 25 octombrie 2015.
În cadrul ceremoniei din anul 2015 a fost dezvelit monumentul central, s-au depus coroane de flori, a fost oficiată o slujbă religioasă şi au fost reînhumate osemintele a 72 de militarilor români.
La 25.10.2016, osemintele a 594 de eroi români, exhumte de la Gromki, au fost centralizate în cimitirul de onoare de la Rossoşka, cu prilejul unei ceremonii militare şi religioase.
Lista morţilor de război români înhumaţi la Rossoşka poate fi accesată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

22 octombrie 2014
Eliberatorii Aradului
 
 
La 22 octombrie 1944, la două zile de la victoria de la Păuliş, Armata Română, cu sprijinul militarilor sovietici, a eliberat municipiul Arad, apărat de armata ungară. Unităţile române au intrat triumfătoare în urbe, fiind însoţite de uralele arădenilor, trecând pe Calea Radnei şi strada Iuliu Maniu pe sub un Arc de Triumf amenajat din materiale vegetale.
Militarii români care au murit în timpul şi din cauza luptelor duse pentru eliberarea municipiului Arad au fost înhumaţi în parcela eroilor din cimitirul arădean Pomenirea, amplasat în prezent pe str. Bodrogului.
Cu prilejul aniversării eliberării municipiului Arad, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor publică lista militarilor români nhumaţi în parcela eroilor din cimitirul Pomenirea, o dovadă a faptului că cinstirea memoriei celor care au murit şi au luptat pentru ţară se realizează în mod constant, transmiţându-se din generaţie în generaţie.
În parcela eroilor din cimitirul Pomenirea sunt înhumaţi în total 667 de eroi.
Lista morţilor de război din parcela eroilor români din cimitirul arădean Pomenirea poate fi accesată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

12 octombrie 2015
Bătălia pentru Oradea

 
Vânătorii Diviziei 3 Munte, Divizia 337 infanterie sovietică şi Divizia Tudor Vladimirescu au ajuns la porţile municipiului Oradea, la 27 septembrie 1944, demarând o serie de lupte în zona localităţilor Berechiu, Leş, Nojorid, Păuşa, Sânicolau Român şi Roit. Dispozitivul de apărare germano-ungar a fost sprijinit de tancuri, artilerie şi aviaţie.
Militarii români au luptat cu o determinare crescută, în contextul în care, după eliberarea municipiului Beiuş, la 22 septembrie 1944, generalul Leonard Mociulschi a relatat despre modul în care militarii horthyşti nu au respectat legile războiului: Trupurile vânătorilor de munte, căzuţi în lupte, au fost aşezate pe tancuri şi plimbate pe străzile oraşului pentru a intimida populaţia. Călcând legile războiului, horthyştii au ucis şi schingiuit cetăţeni nevinovaţi, s-au răfuit crunt mai ales cu cetăţenii români bănuiţi că a ajutat pe ostaşii noştri în luptă. Acestora le-au devastat tot, le-au dat foc la case. În comuna Gepiu, de pildă, au înhămat la căruţe români şi i-au biciuit. Unui fierar, tot de origine română, i-a pus în cap un ceaun înroşit.
Bătălia pentru Oradea a constat în atacuri şi contraatacuri desfăşurate de ambele părţi, localităţile Leş şi Nojorid fiind ocupate şi eliberate de câte 2-3 ori şi a rămas în anale ca cea mai mare confruntare de tancuri de pe teritoriul României.
Luptele s-au desfăşurat inclusiv pe străzile Oradei, în centrul municipiului, la fostul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor şi în zona Rogerius, bombardamentele afectând zona centrală şi mai ales gara.
Armata 1 Română a concentrat 3 divizii în luptele din perioada 7-12 octombrie 1944, acestea având în componenţă un număr de 16.225 de militari, pierderile fiind de 1.154 de oameni. Divizia 3 Vânători de Munte, comandată de generalul Leonard Mociulschi (1889-1979), a fost citată prin Ordinul nr. 1/1944 al Armatei I pentru vitejia şi curajul dovedite în luptele pentru eliberarea oraşului Oradea, iar în anul 2007, Batalionului 21 Vânători de Munte al Armatei României i s-a acordat denumirea onorifică General Leonard Mociulschi.
În prezent, ziua de 12 octombrie, când Armata României a eliberat Oradea, este sărbătorită pe plan local ca Ziua Oradei.
210 militari români care au murit în luptele pentru eliberarea municipiului Oradea au fost înhumaţi în parcela eroilor din cimitirul Rulikovski.
Lista morţilor de război români din parcela eroilor români din cimitirul orădean Rulikovski poate fi accesată aici.

28 septembrie 2015
Ne gândim (...) la cei mai buni luptători care au căzut aici!
 
 
18 septembrie 1944.
Armata a IV-a română dispune trecerea în ofensivă a corpului de munte cu scopul eliberării municipiului Târgu Mureş şi de a realiza un cap de pod la nord de Mureş.
La 28 septembrie, vânătorii de munte ajung la periferia municipiului Târgu Mureş. Atacul militarilor români începe în condiţii de cer înnorat, iar deplasarea unităţilor se realizează pe drumuri desfundate.
Primul success înregistrat este ocuparea cu impetuozitate a Cotei 474 de Batalionul 3 Vânători de Munte, iar generalul Ion Bădiceanu, comandantul Diviziei 1 Munte, ordonă batalioanelor de vânători de munte să atace pe tot frontul.
Regimentul 4 Dorobanţi trece Mureşul, iar inamicul trage în militarii români cu tot armamentul disponibil, însă dorobanţii intră în localitate din direcţia nord-vest. În acelaşi timp, Batalionul 3 Vânători de munte intră în localitate la est de străzile Mihai Viteazul şi Călăraşilor, iar Batalionul 7 Vânători de Munte ajunge la primărie. La ora 2 p.m., generalul Ion Bădiceanu îşi instalează punctul de comandă în Târgu Mureş, obiectivul fiind atins.
Vânătorii de munte arborează drapelul României la fereastrele casei Kendeffy, fostul sediu al Tribunalului Suprem al Transilvaniei, în semn de biruinţă.
În aceeaşi zi, Marele Stat Major consemnează într-un comunicat că, dupa două săptămâni de lupte înverşunate, trupele Armatei 4 Române au atins şi au trecut Mureşul pe un front larg.
Generalul de divizie Ion Dumitrache, comandantul Corpului de Munte, se adresează prin Ordin de Zi pe Unitate militarilor care au luptat pentru eliberarea municipiului Târgu Mureş, mulţumindu-le printr-un mesaj înălţător pentru realizare.
Ostaşi, îndemnul meu este acelaşi de întotdeauna, înainte. Mai întâi peste Mureş! 
Militarii români care au murit în luptele pentru eliberarea municipiului Târgu Mureş au fost înhumaţi pe locul unde s-a aflat punctul de comandă al generalului Dumitrache.
În prezent, Cimitirul eroilor români din municipiul Târgu Mureş este situat în Parcul Eroilor din str. Gheorghe Marinescu, în cadrul acestuia fiind înhumaţi 453 de militari români (452 din Al Doilea Război Mondial, iar unul căzut în Teatrul de operaţii din Afganistan – mr. PM Petre Tiberius Marcel), din care 162 identificaţi nominal, iar 291 necunoscuţi.
Lista morţilor de război români din cimitirul eroilor din municipiul Târgu Mureş poate fi accesată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la rubrica Lista morţilor de război.
 

03.09.2015
Ultima decolare a căpitanului aviator Alexandru Stârcea
 
 
                         
 
3 septembrie 1942.
La Escadrila 113 română de pe Frontul de Est se face apelul.
Un avion IAR 38 este raportat că a decolat şi nu s-a întors din misiune.
La bordul acestuia se aflau locotenentul Alexandru Stârcea, adjutantul Ion Tomag şi un mitralior.
Militarii români prezenţi la apel au o strângere de inimă, sperând că echipajul avionului a aterizat într-o zonă prietenă.
 
* În anul 1941, când România a intrat în cel de Al Doilea Război Mondial, Alexandru Stârcea profesa ca judecător. În contextul în care acesta a absolvit şi cursurile Şcolii de Ofiţeri Aviatori, familia s-a opus plecării sale pe front, însă Alexandru Stârcea s-a înrolat cu gradul de locotenent în Flotila 3 din Escadrila 113, efectuând numeroase misiuni de recunoaştere în liniile inamice.
La 3 septembrie 1942, locotenentul Alexandru Stârcea şi adjutantul Ion Tomag au decolat la bordul unui avion IAR 38 pentru a efectua o misiune de recunoaştere în sudul Kubanului. La Slavianskaia, piloţii români au fost implicaţi într-o luptă aeriană cu aviaţia sovietică. Aparatul IAR 38 a fost lovit în plin, prăbuşindu-se învăluit de flăcări. Locotenentul Alexandru Stârcea şi adjutantul Ion Tomag au murit carbonizaţi, iar mitraliorul care deservea avionul a decedat după două zile, din cauza rănilor. Corpurile neînsufleţite ale eroilor au fost înhumate la locul prăbuşirii.
Având în vedere că mormintele se aflau într-un loc izolat, care nu permitea efectuarea unor activităţi comemorative, aviatorul Ionescu Râmnic a ordonat sublocotenenţilor Ionică Voiculescu ş i Florian Buchiu să exhumeze corpurile eroilor şi să le reînhumeze în cimitirul eroilor din zonă.
La insistenţele familiei Stârcea, corpul eroului a fost identificat după un implant din aur la maxilar. Sicriul din zinc al locotenentului Stârcea a fost transportat în România la bordul unuiavion YU 52, fiind înmormântat în Bucovina, în altarul schitului din comuna Stârcea (în prezent în raionul Adâncata, regiunea Cernăuţi, Ucraina), unde familia Stârcea deţinea un conac.
În toamna anului 1942, odată cu ruperea frontului la Stalingrad (în prezent Volgograd, în Federaţia Rusă), sicriul eroului Alexandru Stârcea a fost exhumat de familie şi depus la Bucureşti în interiorul bisericii Sf. Visarion, din dorinţa de a nu rămâne într-o localitate care urma să fie evacuată, existând pericolul profanării de militarii sovietici.
Pentru faptele sale de arme, eroul Alexandru Stârcea a fost avansat post-mortem la gradul de căpitan şi a fost decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautică cu Spade.
În prezent, după ce se trece de uşa monumentală din lemn a Bisericii Sf. Visarion, o candelă a recunoştinţei îndreaptă privirile spre o nişă din latura dreaptă, iar pe o placă din marmură albă se face trimitere la aviatorul pe care urmaşii nu l-au uitat: EROU / CĂPITAN AVIATOR / SANDU STÎRCEA / JUDECĂTOR / 3 SEPT. 1942
Nişa este încadrată de un baldachin, coloanele acestuia, îmbrăcate în marmură albă şi roşie, fiind în stil corintic. Pe latura frontală a baldachinului sunt inscripţionate cuvintele: ”ÎNTOARCE-TE, SUFLETE LA ODIHNA TA / CĂ DOMNUL BINE A FĂCUT ŢIE”.
 
* Biserica Sfântul Visarion este amplasată pe strada cu acelaşi nume, lângă Piaţa Romană din Bucureşti. A fost reamenajată în perioada 22 iunie 1910 – 14 octombrie 1913 (ziua Cuvioasei Parascheva) prin contribuţia financiară a Elenei Eraclide, născută Stârcea (mătuşa eroului Alexandru Stârcea), în timpul arhipăstoriei Mitropolitului Primat D.D. Conon Arămescu Donici.


PRIMELE ŞI ULTIMELE ONORURI

 

 

 

Ofensiva armatei germane în România, după declararea stării de război (30 august 1916) s-a soldat şi cu mii de militari români care au căzut în captivitatea austro-ungară, bulgară, germană şi turcă. 
Majoritatea prizonierilor români au fost internaţi în lagăre, localizate din Europa centrală şi până în actualul teritoriu al Franţei, fiind repartizaţi la amenajări de drumuri, căi ferate, tăierea stufului sau în mine. 
În schimb, ofiţerii români care au căzut prizonieri, în virtutea tratatelor internaţionale, nu au fost obligaţi să muncească. Cu toate acestea, mulţi ofiţeri români au murit în prizonierat, unii din cauza rănilor dobândite în luptă, prost sau insuficient tratate încaptivitate. 
Aşa a fost şi cazul sublocotenentului Angelescu Teodor din Regimentul 48 Infanterie, care a murit în lagărul din Dänholm (insulă germană la Marea Baltică). Potrivit memoriilor unui ofiţer român, care a fost eliberat din captivitatea germană la 16 iunie 1918, peste constituţia lui deja ofilită bătu bruma climei neîndurătoare şi a unei îngrijiri inumane. Cele din urmă ceasuri i s-au scurs pe patul mohorâtului spital (...) până ce perdeaua morţii eterne s-a lăsat în singurătatea aceea peste ochii lui nemângâiaţi. În capela mută a spitalului, fără de veghe şi fără de lumânare sfântă, departe de pământul şi de soţia lui, el îşi dormea somnul veşnic. (...) E vrednic de notat atenţia cu care s-au simţit datori nemţii înşişi. Un pluton, în solemnă ţinută, a urmat trupul adormit al prizonierului şi, n cele trei salve de puşti, deasupra mormântului deschis, s-au îndurat să dea primul şi ultimul salut unui luptător.

Sublocotenentul Angelescu Teodor a fost înhumat în parcela prizonierilor de război din Dänholm, în sectorul prizonierilor ruşi, la mormântul acestuia depunând coroane delegaţii ale prizonierilor români, francezi, germani şi ruşi.

 

Top