Actualitate

Cimitirul eroilor din municipiul Alexandria

 

  

 
                Cimitirul a fost amenajat în anul 1921, în imediata apropiere a Cimitirului orăşenesc „Sf. Alexandru”, de către Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, pe locul unui cimitir de campanie.
            Îniţial, în Cimitirul eroilor din municipiul Alexandria au fost centralizaţi, în morminte individuale şi în cripte comune, peste 650 morţi de război de naţionalitate română, austriacă, bulgară, germană, franceză, turcă şi rusă din al Doilea Război Balcanic, Primul şi al Doilea Război Mondial.
            De asemenea, în memoria militarilor români din Reg 19 Artilerie, care au murit de holeră în Campania din 1913 în lazaretul din Alexandria, s-a amenajat o cruce treflată în latura opusă intrării.
            În anul 2013, în contextul pregătirilor pentru Centenarul Primului Război Mondial, Ambasada Franţei a exhumat osemintele morţilor de război francezi (34 identificaţi nominal şi 11 neidentificaţi nominal), centralizându-le în Parcela eroilor francezi din Cimitirul Bellu Militar (municipiul Bucureşti, Şoseaua Olteniţei 3-5).
            Evidenţa nominală a morţilor de război români identificați nominal, înhumaţi în Cimitirul eroilor din municipiul Alexandria, poate fi accesată pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, la secţiunea Lista morţilor de război.

Top